31.1.13

Israelin salaiset ehkäisyrokotteet

Outoja uutisia Israelista. Jumalan valitseman kansakunnan toiminta on ollut milloin rauhaan pyrkivää, milloin siihen toiseen suuntaan. Väestöä ahtautuu pieneen maahan vuosittain lisää. Maahanmuuttajia saapuu Afrikasta asti. Viisi vuotta sitten alkoi nousta erikoisia kysymyksiä erään väestön kohtelusta Israelissa; etiopian juutalaiset. Enimmäkseen 80- ja 90-luvuilla maahan saapuneet ihmiset olivat n. kahden prosentin verran maan väestöstä, mutta heille jaettiin yli puolet vuosittaisista Depo-Provera -ehkäisyrokoteista. Niiden yleinen käyttö on yleensä vähäistä, sillä verrattuna muihin ehkäisyvälineisiin Depo-Proveralla on suhteessa enemmän sivuvaikutuksia. Miksi etiopialaiset maahanmuuttajat sitten suosivat sitä?

Vastaus onki huolestuttava. He eivät valinneet sitä itselleen. Israelin terveysviranomaisilla oli tarkoituksena antaa ehkäisyrokotetta ilman etiopialaisnaisten suostumusta. Niitä jaettiin pakolaisleireillä, kun väki odotti Israeliin pääsyä. Naisille ei kerrottu mitä heille annettu piikki oikeasti tekee. Jos piikistä kieltäytyi oli edessä mahdollisesti maahanmuuton kieltäminen. Depo-Proveran annostelu jatkui Israelissa. Yhteisön syntyvyys oli laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana melkein puoleen.

  Taustalla on tuttu rasistinen asenne, yhdistettynä väittelyyn siitä ovatko etiopian juutalaiset uskonnollisesti päteviä olemaan juutalaisia. Sisällissotaa ja nälänhätää paenneet pakolaiset ovat pigmentiltään erilaisia kuin perinteisten juutalaiset. Heitä ei mielellään palkata Israelissa, ja verenluovutuksessakin on ollut ongelmia, kun etiopialaista syntyperää olevien veret heitettiin kulissien takana roskiin. Pelkona oli 80-luvulta peräisin oleva varoitus, jonka mukaan afrikkalaisilla oli tavallista suurempi hepatiitti B:n ja malarian yleisyys.

Kiinalainen ravintola VS Kristinusko

Yhdysvalloissa parisen vuotta sitten alkanut vakavampi pohdinta joogan ja kristinuskon välillä on asettunut Suomeen. Joogan ei-kristillisiä taustoja on puitu niin seurakuntien saleissa, kuin sanomalehtien sivuilla. Ilta-sanomat teema otsikoidaan: "Jooga hämmentää uskovaisia". Joogan yleistyessä myös kristillistä maailmankuvaa käyttävien ihmisten täytyy tarkistaa onko se hyväksyttävää toimintaa. Joogasaleissa voi olla esillä kilpailevien jumalolentojen kuvia. Jopa seurakuntien aktiviiset henkilöt ovat järjestäneet joogatunteja.

Lääkäri/kreationisti Pekka Reinikainen on kommentoinut, että kirkon pitäisi tarkistaa onko moinen meno kirkon oppien mukaista. Venyttely, meditaatio ja kunnon kohentaminen perustuu kuitenkin lopulta hindulaisuuden oppeihin. Voiko kunnon kristitty altistaa itseään niille ilman sielun korruptiota?

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen on vakavana mutta hyväksyväisenä ilmiön edessä:

"Mielestäni mikään ei estä sitä, että joogaa voidaan varovaisesti ja kriittisesti ottaa osaksi myös kristillistä hengenelämää. Se tosin vaatii tiettyjen hindulaisten merkitysten korvaamista kristillisen uskon merkityksillä."

Ilmiöön täytyy vain sopeutua. Siinä missä hevimessut vetävät kirkkoja täyteen paremmin kuin tavalliset sunnuntaisaarnat, myös joogan suosio laittaa sen helposti seurakuntien aktiviteettilistalle. Mutta eniten minua huvitti Iltsun uutisessa tämä kohta:

"Komulainen kertoo kuulleensa, että jotkut eivät voisi mennä syömään kiinalaiseen tai intialaiseen ravintolaan, jos siellä on vieraiden uskontojen kuvia seinällä."




30.1.13

Bemerin uusin tuote

Muistatko vielä Bemerin hämmästyttävän magneettisignaalijärjestelmän? Terveyttä sillain positiivisesti boostaava teknologia pyrki Suomeen verkostomarkkinoinnin kautta. Bemerin taitavat insinöörit eivät lepää laakereillaan, vaan kehittävät yhä uusia sovellutuksia. Uusi hoitoyksikkö ohjaa parantavat signaalit mielestäni juuri oikeaan paikkaan. Saanko esitellä, Bemerin B.SIT. Se on yllättävän helppo ääntää väärin muotoon bullshit. Noh, kuten ohjekuvista voimme päätellä, B.SIT suunniteltu terveyttä ja parempia vireystiloja kaipaaville pakaroille.

Tarkastelin myös miten Bemer-tutkimus on edennyt sitten viime silmäyksen. Mitään viitteitä tutkimuksiin ei ole laitettu esille. He kyllä mainitsevat tehneensä lukuisia sokkotutkimuksia, joilla Bemerin teho on varmistettu. Se on kiva.

26.1.13

Tarjoilija, antikristuksessani on kärpänen!

Erehdyin tänään lukemaan Iltasanomien paperista versiota. Siellä oli lyhyenä ulkomaan uutisena Barack Obaman tuorein kommellus kameroiden edessä. Kesken puheen kärpänen asettui keskelle miehen otsaa. Uutinen on melkein tarkkaa toistoa vuodelta 2009,  ja parilta muula kerralta, jolloin (oletettavasti toinen) kärpänen häiritsi Obaman haastattelua. Lukiessani uutista osasin odottaa esoteeristen piirien reaktiota. Ne piirit osaavat tulkita kaikki mahdolliset tapahtumat mitkä erikoisella tavalla. Esim. profeetta Jouko Pihon ja kumppanien kauhistelut Obaman sormuksesta ovat varmasti tuttua kauraa.

Taustalla on kiihoa pursuava antikristuksen odottaminen. Fundamentalistikristittyjen maailmassa Loppu on lähellä. Jeesuksen comeback-kiertue alkaa vasta sitten, kun antikristus on ilmestynyt alistamaan maailmaa. Ja siksi heille on tärkeää saada tuo antikristus lavalle mahdollisimman pian. Muuten hekin päätyvät sellaiseksi menneeksi sukupolveksi, joka odotti Jeesuksen paluuta, ja joutui pettymään.

Pihonkin seuraama World Net Dailyn kolumnisti kommentoi Obaman tuoreinta kärpäs-tapausta. Kuten arvata saattaa, tekstissä kerrotaan profetiasivujen reaktoista kärpäseen Obaman otsalla. Beelsebubin eräs käännetty nimi kun sattuu olemaan "kärpästen herra". Sitä käytettiin myös Iltasanomien uutisen otsikossa. Saatanallinen Kärpästen herra ja samalla maailman tärkeimpiä poliitikkoja kärpästen ahdistelemana? Sattumaako?

 En vaivaudu etsimään niitä rasistisia vitsejä, jota aiheesta viljellään. Tuttu vitsi on tietenki se, että poliitikkona Obama on luonnollisesti täynnä sitä itseään, kuten kaikki muutkin poliitikot.

Käytän salaperäisiä yliluonnollisia voimiani: Obaman jälkeen tulee toinen presidentti. Ja kolmas. Ja neljäs. Eikä ns. aito antikristus ilmesty vieläkään, vaikka maailmalla on varmasti runsaasti ongelmia, sotaa, nälänhätää ja katastrofeja. Tietenkin sama porukka tulee etsimään uusia merkkejä antikristuksesta, kuten he ovat tehneet kaikista edeltävistä ehdokkaista.


25.1.13

Uusi vuosi, wanhat ID-metkut

Kalenterini mukaan vietämme vuotta 2013. Yhdysvalloissa se tarkoittaa sitä, että intelligent desing-liikkeen poliittinen aktiivisuus pysyy tismalleen samanaisena kuin edellisinä vuosina. Luvassa on lakialoitteita, joissa halutaan päivittää osavaltion opetussuunnitelmia akateemisesti vapaampaan suuntaan, kriittisen ajattelun opetteluun, sekä (tiettyjen) tieteellisten teorioiden vahvuuksien ja heikkouksien tarkasteluun. Sensuous Curmudgeon kertoo tarkemmin Discovery Instituten laatimista lakiehdotuslinjauksista. Opettajille ja koululaisille on suotava mahdollisuus tutustua kiistanalaisten tiedeaiheiden molempiin suuntauksiin. Eli kouluilla pitäisi olla oikeus tuoda luokkaan älykkään suunnitelman kirjallisuutta, ellei peräti pari dvd-elokuvaa. Näin saadaan ID:n tieteellinen tutkimusohjelma vihdoinkin kunnolla käyntiin, kun tuleva tutkijasukupolvi saa pienestä pitäen alan kirjallisuutta koulujen kautta.

Yksi monesta vastaavasta esimerkistä tänä vuonna on Missourin osavaltiossa House Bill 291. Se osoittaa miten hidasta kehitys on ID-strategiassa. Siinä käytetään jo omalaatuisempaa kieltä.

"Analogiset naturalistiset prosessit" ja "biologinen älykäs suunnittelu" ovat mielenkiintoisia termejä. Niistä jälkimmäistä valotetaan näin:


a hypothesis that the complex form and function observed in biological structures are the result of intelligence and, by inference, that the origin of biological life and the diversity of all original species on earth are the result of intelligence. Since the inception of each original species, genetic material has been lost, inherited, exchanged, mutated, and recombined to result in limited variation. Naturalistic mechanisms do not provide a means for making life from simple molecules or making sufficient new genetic material to cause ascent from microscopic organisms to large life forms. The hypothesis does not address the time or sequence of life's appearance on earth, time or formation of the fossil record, and time or method of species extinction. The hypothesis does not require the identity of intelligence responsible for earth's biology but requires any proposed identity of that intelligence to be verifiable by present-day observation or experimentation.

Hypoteesi ei vaadi suunnittelijan henkilöllisyyden (tai henkilöllisyyksien) tietämistä. Juuri kun IDeistit ovat käyttäneet kaksi vuosikymmentä kampanjoimalla "ID ei ole negatiivinen argumentti", niin joku tusinapoliitikko menee revittelemään päinvastaisella. Naturalististen mekanismien puutteellisuudella perustellaan älyn vaikutusta elämän ilmestymisessä. Lakiehdotuksessa käytetään yllättävän yksityiskohtaisesti ID-argumentaatiota. Se on poikkeus edellisten epäonnistuneiden ehdotusten ympäripyöreästä akateeminen vapaus-puheesta. Mukana on kreationisteilta tuttu vaatimus tasapuolisesta kohtelusta.


(6) "Equal treatment", the approximate equal teaching of each specified viewpoint for a single course of instruction in course textbooks as follows:
            (a) Course textbooks contain approximately an equal number of pages of relevant material teaching each viewpoint. Textbook materials include text, pictures, illustrations, graphs, tables, questions, discussion items, student exercises, teacher support material and other material supplied with the textbook, with freedom allowed the textbook publishers to arrange, substitute, or size material to provide an approximately equal teaching of each viewpoint for a specific textbook;


Oppikirjoihin halutaan sama määrä sivuja evoluutioteorian ja älykkään suunnitelman idealle. Mielenkiintoista on myö se miten lakiehdotusta on muotoiltu perustuslain mukaisesti pois kristinuskosta, jotta lakimiehet eivät pääsisi esittämään vastalausetta uskonnollisuudesta. Kytkökset uskontoon ovat pitäneet useimmat yritykset pois täytäntöönpanosta.

If scientific theory concerning biological origin is taught in a course of study, biological evolution and biological intelligent design shall be taught. Other scientific theory or theories of origin may be taught. If biological intelligent design is taught, any proposed identity of the intelligence responsible for earth's biology shall be verifiable by present-day observation or experimentation and teachers shall not question, survey, or otherwise influence student belief in a nonverifiable identity within a science course


Kun ottaa huomioon miten moni noista ID-aloitteista on jäänyt vaille tarvittavia ääniä, en ole kovin huolestunut siitä miten samanlaiset lakialoitteet pääsisivät eteenpäin 2013. Ei kuitenkaan kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

24.1.13

Salainen raportti rokotteeseen kuolleista vauvoista

Sosiaalisessa mediassa kiehui yli viikko sitten, kun vaihtoehtomedian suosimilla kanavilla kerrottiin rokotteeseen kuolleista lapsista. Verkkomedian versio uutisesta taisi olla yleisin kotimainen uutinen aiheesta. Infanrix Hexa-rokotteen, eli kuutosrokotteen, valmistaja GlaxoSmithKline laati raportin joulukuussa 2011, joka lähetetään lääkevalvontaviranomaisille.

Paljastetussa raportissa mainitaan yhteensä 73 lapsen kuolema, ja pelkästään tutkimusjakson aikana kuolonuhreja oli kirjattu 36 kappaletta. Suurin osa kuolemista oli tapahtunut nopeasti rokotuksen antamisen jälkeen. Vaikka yhteenvedossa ei suoraan väitetäkään rokotteen olleen määräävä kuolinsyy, tiedot osoittavat suurimman osan kuolemista tapahtuneen nopeasti rokotusten antamisen jälkeen. Vauvat olivat olleet terveitä ennen rokotusta, sanotaan yhteenvedossa.

Yli tuhat sivua pitkä raportti onkin puuduttavaa luettavaa. Minulta meni olennaisten osien selaamiseen useampi ilta. Siksi en kirjoittanu tästä heti ensimmäisen vinkin jälkeen. Sen osaan sanoa, että Verkkomedian kommentti: "Vauvat olivat olleet terveitä ennen rokotusta, sanotaan yhteenvedossa." ei ole aivan tarkka. En tiedä mitä yhteenvedon kohtaa raportista he tarkoittavat. Ehkä se meni minulta ohi. Jos vaivautuu lukemaan kuolemantapauksia läpi yksitellen löytää mm. tällaista:

"The subject had an upper respiratory tract infection before vaccination."
 Joillakin oli ennenaikainen syntymä, joillakin oli selittämättömiä sätkimiskohtauksia. Useimmilla ei kuitenkaan ollut mitään sairauksia.

 Täysin yllättäen Iltalehti pelasti tilanteen viime perjantaina:

 
Otsikko on viihdyttävä, mutta itse kirjoitus on lukemisen arvoinen. 

Vuorikarin mukaan EU:n lääketurvallisuutta valvovalle virastolle EMA:lle jätetty asiakirja on normaali rokotteen turvallisuutta koskeva raportti. Kaikki lääkeyhtiöt laativat niitä tuotteistaan säännöllisin väliajoin. Virasto katsoo niiden perusteella, onko rokote tai muu lääke turvallinen käyttää.

Ben Goldacren Bad Pharma kirjassa selitetään myös tarkemmin tuosta lääketurvallisuuden raportointimenetelmästä. Valmistajilla on velvollisuus kirjata haittavaikutuksia muistiin, muiden valvontasysteemien lisäksi. Kaikki lääkefirmat tekevät vastaavia valvontaraportteja myynnissä olevista lääkkeistään ja rokotteistaan, jotka sitten lähetään viranomaisille. Luottamuksellisina, koska viranomaiset niin vaativat. Varmasti se kelpaa myös lääketeollisuudelle. Se on ongelma mm. Goldacren puheiden perusteella, sillä avonaisempi tiedonkulku olisi lopulta potilaiden ja lääkäreiden etu. Luottamuksellisuutta puoltaa hieman se, että raportit sisältävät tarkkoja terveystietoja vauvoista, joista olisi pääteltävissä perheiden henkilöllisyys.

EMA:n ja muiden vastaavien virastojen vastaus onkin, että piilossa pidetyt raportit estävät maallikoiden turhan panikoinnin. Materiaali olisi siis pelkästään valvontaviranomaisten nähtävillä, jotta freelance-toimittajat, karppausgurut, vitamiinimarkkinoijat ja muut vähemmän lääketieteeseen vihkiytyneet henkilöt eivät pääsisi luomaan virhetulkintoja. Mitä useampi akateeminen silmäpari lukisi läpi niitä samoja luottamuksellisia paperipinoja, sitä todennäköisemmin ja luotettavammin niissä raportoitavien lääkkeiden haittavaikutukset tulisivat ilmi. Periaate olisikin hyvä, ellei viranomaisten läpi olisi päässyt lääkkeitä joilla olisi ollut todettavissa haittavaikutuksia. Peruttuja lääkkeitä on useampi kuin yksi, joiden ongelmat olisi havaittu aikaisemmin, jos valvontamateriaali olisi ollut tutkijoiden nähtävillä. Nykyinen käytäntö, jossa nämä valvontaraportit ja niissä käytettyjen tutkimusten sisältö ovat pelkästään lääketehtaiden ja valvontavirastojen nähtävillä ei lopulta palvele potilaita.


 Vuodesta 2000 lähtien on kirjattu tuo 73 lapsen kuolema rokottamisen jälkeen. Viimeisten kahden vuoden aikana rokotetta on annettu 24 283 415 annosta. Kokonaismäärä on 72 931 338 annosta vuodesta 2000.
Itse paljastuneessa raportissa luetellaan peräti 825 erityyppistä haittavaikutusta Infanrix Hexa-rokotteelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että rokottamisen jälkeen mikä tahansa negatiivinen muutos on laitettu muistiin haittavaikutusilmoituksena. Näin rokote yhdistetään hermostosta, suoliin, vereen, ihoon ja kaikkiin muihinkin elimiin liittyviin haittavaikutuksiin. Kunhan rokotetulle lapselle on koitunut joku negatiivinen asia rokottamisen jälkeen.

Siitä onko tuolla haittavaikutuksella muu kuin kronologinen yhteys rokotteeseen joudutaan vielä tekemään jatkoselvityksiä. Joillekin kuitenkin selitykseksi riittää, että kuolema on tapahtunut rokottamisen jälkeen. Rokotteita on annettu kymmenille tuhansille lapsille, joten välttämättä (ja valitettavasti) jotkin heistä kohtaisivat kuoleman jonkin syyn takia tarkkailuajan sisällä. Näiden kuolemien erottaminen rokotteen aiheuttamista kuolemista onkin olennainen kysymys. Sen lisäksi vielä se tosiasia, että kuolemantapauksissa vauvat eivät olleet saaneet pelkästään Infanrix hexa-rokotetta, vaan myös muita piikkejä, esim. Prevenar. Joten Infanrix hexan nimeäminen - kuten tietyt piirit nyt tekevät - kaikkien aikojen vaarallisemmaksi rokotteeksi on pientä liioittelua.

Paljastuneesta raportista selviää kuinka yksityiskohtaisesti haittavaikutuksia valvotaan, sillä noita oireryhmiä riittää. Tietoihin yhdistetään haittavaikutuksesta ilmoituksen tehneen potilaan tietoja, eli onko kyseessä ennenaikaisen synnytyksen, anemian, taudin, lääkityksen tai geneettisen häiriön aiheuttamia taustatekijöitä. Mukana on myös perheen tilannekatsaus, eli ovatko eronneet, miten on imetetty, missä asennossa lapsi nukkui sängyssä ja vaikka mitä muuta tietoa. Huolestuttavien haittavaikutusten (esim. silmähalvaus) kohdalla raportti ottaa yksityiskohtaisemman otteen, eli paperit eivät ole pelkkiä listoja ja taulukoita. GlaxoSmithKlinella onkin iso tehtävä:

The Company will continue to monitor cases of anaemia haemolytic autoimmune,
thrombocytopenia, thrombocytopenic purpura, autoimmune thrombocytopenia,
idiopathic thrombocytopenic purpura, haemolytic anemia, cyanosis, injection site
nodule, abcess and injection site abscess, Kawasaki’s disease, important neurological
events (including encephalitis and encephalopathy), Henoch-Schonlein purpura,
petechiae, purpura, haematochezia, allergic reactions (including anaphylactic and
anaphylactoid reactions), cases of lack of effectiveness as well as fatal cases.

 Eri vaiheissa olevia tutkimuksia rokotteen turvallisuudesta käydään myös läpi. Ne on tietenkin helppo pyyhkiä sivuun "teollisuuden rahoittamina", mutta samalla jätetään kokonaan tarkastelematta olisivatko ne olleet sattumalta ihan päteviä metodologisesti.

Kohua aiheuttaneet kuolemantapaukset käydään läpi yksityiskohtaisesti. Joissain tapauksissa kyseessä oli aivokalvontulehdus, joka oli alkanut rokottamisen jälkeen. Yhteys rokotteeseen on silloin kaikkea muuta kuin vahva. Jotkut vauvat ovat kuolleet vain 12 tuntia rokottamisensa jälkeen, jotkut jopa 191 päivää sen jälkeen. Tiukan valvonnan ansiosta jälkimmäisetkin tapaukset ovat mahdollisten haittavaikutusten listalla. Ruumiinavausta ei aina tehty. Tehdyt ruumiinavaukset eivät paljastaneet yhteyttä rokotteeseen, vaikka aikaa olisi ollut vähän kuoleman ja rokottamisen välillä. Joillakin kuolinsyyksi varmistui sydänsairaus tai aivokalvontulehdus.

Niin tai näin, paljastunut raportti ei näyttäisi olevan niin suuri skandaalipommi kuin facebookissa annetaan ymmärtää. Olen nähnyt kommentteja, joissa puretaan tuntoja tappaja-rokotteen ja välinpitämättömien lääkäreiden takia. Vaikka noita haittavaikutusilmoituksia tekevät ja täydentävät tiedoilla ne samaiset rokotteita antavat lääkärit.

21.1.13

Ratkaisu kirkosta eroamisiin

Hollannissa eräs katolisen kirkon mies on keksinyt oivan tavan valistaa seurakuntaansa. Yhä uusien hyväksikäyttöskandaalien ja vanhoillisten asenteiden varjossa kirkosta lähteminen on jatkunut. Hierarkinen vastaus ongelmiin ei ole tepsinyt kovin hyvin. Mitä tehdä, kun yhä uudelleen tullaan pyytämään lomaketta, jolla karitsa pääsee pois paavin laitumilta?

Pappi Harm Schilder keksi oivan keinon. Hän laittaa kaikkien kirkosta eronneiden pärstäkuvat ilmoitustaululle. Sopivasti siihen kirkon sisäänkäynnin jälkeen. Kuvat päätyvät heposti papin käsiin, sillä eroprosessi edellyttää kirjettä, joka sisältää henkilöllisyyspapereiden kopion. Mikä onkin tarpeellinen askel virallisen kirkostaeroamisen aikana, jotta eroja ei tehtäisi henkilöllisyysvarkauden kautta.. Kuvien käyttö voi vaikuttaa epäilyttävältä, mutta pappi Schilder tietää paremmin.

Hänen seurakuntansa on iso. Pappi ei voi millään tuntea kaikkia ihmisiä. Ilmoitustaululle laitettuen eronneiden kuvat mahdollistavat lähtijöiden tuttavien tiedottamisen. Näin he osaavat rukoilla lähteneiden palaamisen puolesta. Ellei jopa aktiivisemmin suostutella heitä takaisin kirkon jäseneksi.

18.1.13

Kärpäsestä salaliittoa, vielä kerran Sandy Hookista

 Yhdysvaltalojen FEMA pyrkii kamppailemaan hätätiloja vastaan ja valistaa ensiaputyöntekijöitä. Uhkakuvat ovat monipuolisia. Metsäpalot, tulvat, maanjäristykset, isot teollisuus- ja liikenneonnettomuudet, jne. Sekä kouluampumiset ja terrorismi. Näitä varten työntekijöitä koulutetaan, jotta palvelu olisi mahdollisimman hyvää ja uhrit saisivat parhaan mahdollisen avun.

Vielä hereillä? Hyvä, tylsemmäksi menee.

FEMA:lla on monta erilaista koulutuskurssia. Yhdessä niissä keskitytään lasten hoitamiseen tuhojen jälkeen. Kurssia on järjestetty 2010 lähtien ympäri maata. Mm. Connecticutin osavaltiossa tarjottiin kursseja useamman päivän ajan. Tiedotteessa haettiin halukkaita kursseille, joissa neuvotaan osallistumaan hätätilojen valmistautumiseen, tekemään yhteistyötä eri laitosten kanssa,  kriisien hoitamiseen tavalla joka ottaa lasten erikoistarpeet huomioon ja monta muuta tärkeää asiaa. Marraskuun 17, 27, ja joulukuun 3, 6, 14 sekä 17 päivä järjestetyille kursseille taisikin mennä väkeä opiskelemaan. Ne pidettiin vaihtelevasti eri kaupungeissa, jotta yhteydet eivät olisi este.

Tässä vaiheessa tietty joukkio internetin syövereissä on kuitenkin täpinöissään. Joulukuun 14 päivä? Samana päivänä kuin Sandy Hookissa tapahtui kummia? Samassa osavaltiossa?

Se voi olla sattumaa! Salaliitto!

Toiset voivat ihmetellä mikä tässä nyt on niin ihmeellistä. Annetaan Havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä -blogin selittää miksi yhteys on ratkaiseva.


Sandy Hookin kouluampumistapaus sai jälleen uuden mystisen käänteen, kun nyt selvisi Yhdysvaltain nopean toiminnan virasto FEMA:n julkisilta sivuilta, että juuri tuona kyseisenä päivänä 14. Joulukuuta 2012 Milloin tapahtui tämä Sandy Hookin koulussa tapahtunut ampumavälikohtaus. Järjestettiin vain muutaman kilometrin päässä Connecticutin Bridgeportissa terrorisminvastainen harjoitus, joka liittyi juuri lapsiin suunnattuun terrorismiin.

 Tuo on heidän silmissään merkittävä todiste jostakin salamyhkäisyydestä. Jostain syystä blogissa on käännetty course -sana terrorismin vastaiseksi harjoitukseksi. Silloin käytettäisiin training exercises tai emergency drill termejä.

Sillä välin Daily Showssa näytetään miten presidentti Obama niittää lavastamallaan koulusurmilla poliittisia pisteitä ja valmistelee kansakuntansa lopulista orjuuttamitsa.

!!!!
The Daily Show with Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Grand Theft Semi-Auto
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical Humor & Satire BlogThe Daily Show on Facebook



17.1.13

Musiikkia hautaan

Pelottaako kuoleman tylsyys? Oletko kateellinen muinaisille faaraoille, jotka saivat arteet hautaansa? Harmittaako haudan hiljaisuus?

Ei hätää, ratkaisu on täällä!

CataCombo takaa rytmikkään elämän tuonpuoleisessa. Ruotsalainen Fredrik Hjelmquist on kuolleiden asialla paremman rytmin puolesta. Arkkuun asennettava kaiuttimet, vahvistimet ja soittimet toimivat kuten voikin kuvitella. Vainaja saa kuunnella maatumisensa aikana soittolistalle laitettuja biisejä. Toki sukulaiset ja ystävät voivat muokata listaa langattoman nettiyhteyden kautta.

Ruotsalaisen sisustusfirman mainostempaus on onnistunut, sillä musa-arkku päätyi kansainvälisiin uutisiin. Toivottavasti CataCombo jää vain yhden kappaleen ihmeeksi, sillä minulla on vaikeuksia keksiä suurempaa turhaketta hautaustoimeen. Miksei samantien webbikameraa, jolla tarkastella miten vainaja chillaa arkussaan? Olisihan se ehkä aavistuksen verran viihdyttävämpää kuin tämä kamera.

Ennustan, että tulevaisuudessa luodaan myös syysmallistot käärinliinoista. Joissa voi jopa olla taskut.

Ryan Mojab ja mukamas rokotekorvaus autismista

Daily Mail uutisoi tärkeästä päätöksestä Yhdysvalloissa. Rokotevahingoista korvauksia hakenut perhe sai vuosien kamppailun jälkeen korvauksia. Otsikkoon on muotoiltu populaaritulkinta tapahtumista:

American parents awarded £600,000 in compensation after their son developed autism as a result of MMR vaccine


Koko artikkelin luettuani selkisi, että Ryan Mojabin vanhemmat kuvailivat hänen saaneen aivovaurion ja sen kautta autismin rokottamisen jälkeen 2003. Autismin ja rokotteen yhteys on uutisen yleisvaikutelman mukaan selviä Mojabin tapauksessa, vaikka itse tekstissä ilmiö laitetaan enemmän she said, he said journalismin tasolle. Hieman enemmän taustoja selviää Huffington Postin kautta, kun rokotteita vastustava David Kirby kuvailee oikeudenkäyntiä.

In the first case, involving a 10-year-old boy from Northern California named Ryan Mojabi, the parents allege that "all the vaccinations" received from 2003-2005, and "more specifically, measles-mumps-rubella (MMR) vaccinations," caused a "severe and debilitating injury to his brain, described as Autism Spectrum Disorder ('ASD')."
The parents, who did not want to be interviewed, specifically asserted that Ryan "suffered a Vaccine Table Injury, namely, an encephalopathy" as a result of his MMR vaccination on December 19, 2003." ("Table injuries" are known, compensable adverse reactions to immunizations.)
Asiaa on vatvottu puolin jos toisinkin pari vuotta. Perhe on väittämässä, että Ryanille kehittyi autismi. Lääkärien vastaanotoilla tehdyt havainnot (Checklist for Autism in Toddlers, CHAT) eivät havainneet hänessä autismia 16 kk vanhassa Ryanissa vuonna 2004. Tammikuussa 2005 sama testi ei havainnut autismia.  Vuoden lopulla hänen sanavalikoima oli kuitenkin suppea ja käytös paikoitellen aggressiivista.

Aikajana on selattavissa oikeudenkäynnissä julkaistussa listassa.

2003 hän sai eri aikoina yhdistelmärokotteita (toukokuussa ja heinäkuussa). Lokakuussa lääkäri ei havainnut mitään poikkeuksellista Ryanissa. Joulukuun 10 päivä hänelle annettiin MPR-rokote. Joulukuun 27 päivä perhe lähti matkoille Iraniin ja Ranskaan kolmeksi kuukaudeksi. Ennen tuota matkaa perhe oli hakemassa täydennystä Ryanin resepteihin. Apteekista soitettiin lääkärille, sillä vitamiinit tarvitsivat täydennystä ja lentomatkaa varten lapselle haluttiin antaa unilääkettä. Apteekkari ei välittänyt tietoa lapsen oireilusta. Tammikuun 6 päivä 2004 Ryan vietiin Iranissa lääkäriin. Hänellä oli kuumetta ja ihottumaa. Lääkärin mielestä se liittyi MPR-rokotteeseen. Helmikuun 28. Ryan palasi Yhdysvaltoihin.
Maaliskuussa perhe yritti varata aikaa perheen lääkärille. Puhelimessa taltioitiin tiedot rokotereaktiosta, eli tuhkarokon ilmestymisestä matkan aikana. Puhelimeen vastannut terveyskeskuksen henkilö tiedusteli Ryanin terveydestä, mutta äidin mukaan hän ei ollut ärtynyt tai unelia vaan käyttäytyi normaalisti.


 Tarkastelun jälkeen oikeuden asiantuntijat päättivät, että Ryan oli todellakin saanut aivokalvotulehduksen rokotteesta. Se on korvauslistalla lueteltu haittavaikutus. Siksi hänelle myönnettiin korvaus. Päätöksessä ei Noin yksi miljoonasta MPR-rokotteesta voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Vastaava suhde tuhkarokon sairastamisen kohdalla on tuhat miljoonasta ihmisestä.

Oikeuden päätös aivokalvontulehduksesta ei liity autismiin, joten rokotteiden ja autismin välisen yhteyden puolesta kampanjoivat tahot ovatkin vihjailemassa salaliitosta. Kunhan he onnistuvat puheissaan yhdistämään autismin ja Ryanin tapauksen, niin joku toimittajakin voi alkaa kertoa siitä autismiin liittyvänä rokotekorvauksena.

Orac käy läpi molemmat korvaustapaukset Respectful Insolence -blogissaan.

15.1.13

Sana sunnuntaille: Asbestia

Länsimaiden sekulaari skientismi on tunkeutunut lähes kaikkialle. Ihmisiä aivopestään hyväksymään tieteellisiä totuuksia. Noiden totuuksien kyseenalaistamisesta tehdään naurunalaiseksi. Tasapuolisuuden ja avoimen keskustelun puolestapuhujat ahdetaan nurkkaan, aivan kuin jotkut faktat ovat muka niin tärkeitä, ettei niitä sovi kritisoida.

Tästä diktatuurista - tai enemminkin faktatuurista - saamme esimerkkiä ohiolaisesta Buckeye Education koulusta. Pieni kristillinen koulu piestiin julmasti otsikoihin, kun lääketiedettä sokeasti palvovat ihmiset tekivät ilmoituksen mukamas vaarallisesta teosta koulussa. Se on karmaiseva esimerkki siitä miten uskonnolliset koulut laitetaan liian herkästi väärään valoon modernissa maailmassa. Koulun tarkoituksena oli tehdä pieni talkootempaus rakennuksen kunnostuksessa, jossa lapset oppivat tekemään oikean maailman töitä. Tiloja muutettiin koulun uudeksi liikuntasaliksi. Samalla säästäen rahaa ja luoden oppilaiden yhteishenkeä. Kaiken kaikkiaan tietoa, rauhaa ja rakkautta edistävä projekti maalattiin kuitenkin huonoon valoon, kun uskonnonvihaajat alkoivat puhumaan projektin turvallisuudesta.

Videokuvalla näkyy miten nuorimmillaan 13-vuotiaat koululaiset pölyttyvät asbestilla. Heillä ei ole tarvittavia suojavarusteita, paitsi Herran varjelus ja suojelusenkelit. Täytyy muistaa, että puheet asbestin vaarallisuudesta ovat vain teorioita. Jos siitä tulee jotain oireita, niin tiedemiesten mukaan haittavaikutukset voivat pulpahtaa pinnalla vasta 20 - 50 vuotta myöhemmin. Joten onko se oikeastaan niin vaarallista? Monihan noista lapsista kerkiää kokemaan oikean kuoleman ennen sitä. Tapausta kommentoineet viranomaiset myöntävätkin suoraa, etteivät he edes tiedä kuinka suurille asbestiannoksille lapset altistuivat. Jos emme tiedä määrää, emme myöskään tiedä ovatko lapset oikeasti olleet vaarassa. On miellyttävämpää uskoa, että he eivät olleet vaarassa.

 Ilmoitus väärästä remontista tehtiin joulukuussa, joten luonnollisesti koulu teettää nykyään remontit ja siivoustyöt ihan oikeilla työmiehillä. Osavaltion lait määräisivät asbestiremontit tehtäväksi aina ammattilaisilla, mutta ne ovat vain maallisia lakeja.

Homeopatia vieläkin pulassa ja Kvanttihuuhaata

Homeopaattien pyrkimykset esitellä itseään lääketieteellisenä hoitomuotona eivät laannu. BBC Inside Out ohjelma on ottanut selvää miten eräs homeopaatti on suositellut homeopaattisia rokotteita lapsille. Eli käytännössä vettä ja sokeria tautien ehkäisyyn. Homeopaatti Anthony Pinkus kertoi peitenimellä esiintyvälle toimittajalle, että lasten hinkuyskään tepsisi homeopaattinen pilleri Pertussin 30c. Pinkus kertoi lääkäreiden rokotteiden haittavaan homeopaattisen rokotteen tehoa.

Avoimesti kameroiden edessä homeopaatti Pinkun kertoo aivan toisenlaista tarinaa. Hän ei missään nimessä ole suosittelemassa homeopaattisia sokeripillereitä lastentautien hoitoon tai ehkäisyyn. Taustalla on kuitenkin tuttu ilmiö homeopatian maailmasta. Homeopatiassa käytetään termiä allopatia ns. virallisesta lääketieteestä. Hieman yleisön koostumuksen mukaan voidaan luennoida siitä miten homeopatia on täydellinen täydentävä hoitomuoto siinä lääketieteen rinnalla. Toiselle yleisölle homeopatian kerrotaan olevan se paras lääketiede, jonka tulisi korvata tuo allopaattinen hoito. Sitten joskus, kunhan virtaukset ovat sopivia kansan parissa.

Viranomaiset ovat hiljanneet heränneet Britanniassa. Homeopaattisten pillereiden valmistajille on lähetty huomautuksia, joihin esim. Helios -firma on vastannut asiallisesti. He huomauttavat, että heidän pilleripurkeissa on huomautus homeopaattisten sokeripillereiden olemattomasta tutkimustiedosta.

Loppuun vilaus tulevaisuuden lääketieteestä: QuantumMAN. Toivottavasti tuo on pelkkää parodiaa kvanttihuuhaalääkkeistä. Onhan sen Terms and Conditions infotaulun alareunaan piilotettu tuttu vastuuvapautuslause:

Advice
The contents of the Website do not constitute advice and should not be relied upon in making or refraining from making, any decision.
Myös sivuston rahat takaisin -tiedot ovat virnuilua tuottavaa materiaalia. Myyty "lääke" on pelkkä numerosarja. Miten firma varmistaa, että oston perunut asiakas menettää tuotteensa?

NOTICE: QuantumMAN™ realizes that there will be certain people who may take advantage of this guarantee by requesting a refund despite receiving benefit from one of his products. Therefore, anyone granted a refund will have any and all benefits realized from QuantumMAN™’s products immediately reversed. This reversal is done remotely by ZAG’s quantum computerization.When anyone requests a refund, they are required to acknowledge and accept that this reversal process will occur before the refund is granted.


Tuon täytyy olla vitsi. 

13.1.13

Pariisin marssimiset lasten puolesta

Rakkauden kaupunki Pariisi sai todistaa isoa marssia. Yli 300 000 ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään suunnitteilla olevaa homoseksuaalien avioliittojen laillistamista vastaan. Lakiehdotus otetaan parlamentin käsittelyyn tammikuun lopussa.

Bannereissa on myös nerokkaasti huomautettu, että ihminen syntyy vain miehen ja naisen välisestä intiimistä kanssakäymisestä. Ja siksi samaa sukupuolta olevien parien ei pitäisi olla avioliitossa.
 Kulkueiden kylteissä ja lakanoissa argumentoidaan taitavammin lasten oikeuksien puolesta (oikeus vanhempiin joilla on penis ja vagina), sillä uskonnolliset väittämät eivät näytä toimivan niin tehokkaasti Ranskassa. Siitä huolimatta menossa on mukana kristittyjen, muslimien ja juutalaisten edustajia. Niukka enemmistä ranskalaisista on avioliittojen laillistamisen puolella, joten lakiehdotuksen tulevaisuus on onneksi lupaavalla pohjalla. Erimielisyydet kulkevat vasemmiston ja oikeiston välillä. Vastustajissa on luonnollisesti katolisen kirkon tukijoita. Kuinkas muuten.
Erimielisyyksiä on myös avioliittojen laillistajien parissa, sillä heissä on vähemmän samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeuden kannattajia. Avioliittoon liitetään keskustelussa erottamattomana myös lisääntyminen. Ranskassa pelkästään avioliitossa elävät ihmiset saavat adoptoida. Siviililiitossa asuvat ihmiset nähdään kelvottomina kasvattajina.

Argumentoinnissa taka-alalle jäänyt uskonnollisuus onkin ärsyttänyt liperikauluksisia. Kansalle ei toitoteta tarpeeksi usein sitä, että homoseksuaalinen elämäntapa on syntiä. Tuo melkein asiallinen keskustelu adoptio-oikeuksista ja lasten kasvamisympäristöistä voi vahingossa päätyä käsittelemään oikeita aiheita. Mutta homous on syntiä olkoon argumentteina mitä tahansa.

Konservatiivi Serge Dassault todisti olevansa tärkeiden asioiden äärellä, kun hän viime vuonna puhui tulevast laista:

"Se on perheen loppu, lapsen kehityksen loppu, opetuksen loppu - se on suunnaton vaara kansakunnalle."

Onhan uhattuna erittäin tärkeä asia. Jos samaa sukupuolta olevat parin saavat lain edessä samat oikeudet kuin heteroparit, niin avioliitto on tuhoutunut perinteisenä instituutiona. Eivätkä hetorot ehkä enää halua mennä naimisiin, hankkia lapsia, kasvattaa perheitä. En muuten ymmärrä miksi vastustaminen on paisunut noin valtavan kiihkon mittoihin.

Toisaalla voimme todistaa tuota suunnatonta vaaraa, kun Washington National Cathedral aloittaa nuo luonnottomat liitot, ihan uskonnollisen rituaalin voimin. Papit siunaavat samaa sukupuolta olevien monogaamiset liitot. Jäämme odottamaan tulevaa täystuhoa.

10.1.13

Melkein yllättävä uutinen katolisen kirkon toimista

Katolisen kirkon saksalainen haarakonttori on ollut huonossa suhteessa virkavallan kanssa. Viime vuosina ilmenneiden hyväksykäyttöepäilyjen takia aloitettiin virallinen tutkinta kirkon toimista. Kuinka paljon hyväksikäyttöä tapahtui? Oliko hyväksikäyttöjä salattu vai ei?

Tutkintaa johti kriminologian tutkimuslaitoksen professori Christian Pfeiffer. Tutkintatapa ei kuitenkaan miellyttänyt kirkon edustajia. Luottamus osapuolten välillä on "tuhoutunut." Liperikauluksiset miehet eivät halua enää tehdä yhteistyötä. Tutkijoiden täytyi aina pyytää hyväksyntää kirkolta dokumenttien saamiseksi. Pfeifferin mukaan heidän työtänsä hankaloitettiin tarpeettomasti.Sinällään harmillinen lopputulos, sillä kirkko itse tilasi riippumattoman tutkimuksen. Piispat olivat käyneet pyytämässä tutkimuslaitosta aloittamaan kirkon papereiden tutkimisen. Nyt projekti sitten loppui.

Tärkeintä varmaan oli se, että katolinen kirkko näytti tekevän jotakin ja reagoivan oikealla tavalla satoihin hyväksikäyttöepäilyihin.

Ei vain monistuvaa leipää ja kalaa, vaan myös autonrenkaita

Raamatullisen profetian taitava Cindy Jacobs on jälleen kertonut jotakin Jumalasta. Viime kerroilla hän paljasti Jumalan hallitsevan tuulta, sekä rukouksen toimivan terrorisminvastaisessa sodassa. Wanhoilta päiviltä tuttu taikatemppu materiaalin multiploitumisesta ei ole kadonnut minnekään. Jacobs kertoo miten ruoka, juoma ja jopa autonrenkaat kestävät pitempään, kun Herra jakelee taivaallisia almujaan. Myös hänen kenkänsä ovat kestäneet käyttöä tavallista enemmän.



Näin ateistina harmittaa, että omat kamani menevät sitten rikki aikaisemmin kuin Jacobsin perheessä.

8.1.13

Taas IDeistiä vainotaan, osa Finaali

Viime vuonna vietimme jänniä hetkiä syrjintädraaman äärellä. Jet Propulsion Labin työntekijä David Coppedge käräjöi työnantajiaan vastaan, sillä hän koki saaneensa potkut uskonnollisen syrjinnän perusteella. Päällysmiehet eivät kuulemma hyväksyneet Coppedgen kannattamaa älykästä suunnitelmaa työpaikalla. Siksi miehelle järjestettiin hankaluuksia.

Draaman edetessä uutisiin asti tuli tietoa Coppedgen tekosista työpaikallaan. Hän lainaili kavereilleen ID-dokumenttielokuvia, mutta myös kritisoi heidän ei-konservatiivisia kantoja mm. avioliittoon. Miestä neuvottiin jättämään poliittiset palopuheet työpaikan ulkopuolelle. Oikeudessa tuotiin julki JPL:n kirjaamia materiaaleja työpaikan tapahtumista. Coppedge oli tyrkyttänyt mielipiteitään ja ID-materiaalia henkilöille, jotka olivat ilmoittaneet hänelle, etteivät olleet kiinnostuneita. Coppedge oli halunnut väitellä työtovereiden uskonnoista, arvoista ja muista töihin liittymättömistä asioista työaikana. Kaikki eivät siitä tykänneet.

Sen päälle Coppedgen kanssa yhteyksissä olleiden asiakkaiden puheet siitä, ettei mies ollut paras mahdollinen yhteishenkilö. Lopulta koitti budjettikuri ja väkijoukon leikkaus. Coppedge sai kenkää tammikuussa 2011.

Ja hänen mielestään väärin perustein. Siksi oikeussalidraama viime vuonna. Coppedgen nerokas lakitiimi pyrki poistamaan kaikki avioliittokinasteluun liittyvät tiedot oikeussalista. Sillä asiahan oli pelkästään viattoman ID:n joutuminen ahdistelun kohteeksi. Asiakirjoja on kirjoiteltu ja lakimiehet ovat pitäneet palavereita.

Tuomari Hiroshige ilmoitti istunnot päättyneeksi ja vetäytyi kirjoittamaan päätöstään. Ennakkoversion perusteella tuomari oli JPL:n puolella kaikissa kohdissa. JPL ei olisi irtisanonut Coppedgea ilman perusteluja syitä.

Tästä seurasi lisää lakimiesten lähettämiä kirjeitä, joissa vatvottiin pointteja ja kerrattiin oikeuden edessä kerrottuja asioita. Jos joskus vaivaudut lukemaan läpi niitä papereita National Center for Science Educationin sivuilla, niin näet mistä lakimiehet kiistelevät. Toistaiseksi niiden otsikoissa on huipentumana vastalauserykäelmä: Plaintiff's Objection to Defendant's Objection to Plaintiff's Objections to Defendant's Proposed Statement of Decision.

Käytännössä Coppedgen tiimi on yrittänyt käydä oikeudenkäyntiä uudelleen läpi päätöslauselman käsittelyvaiheessa, eli oikeudenkäynnin jälkeen. Heillä on kaikki oikeus vaatia tarkennuksia ja perusteluja tuomarin päätöslauselmasta, mutta nykyinen meno on melko... rohkeaa. He ovat melkein vaatimassa päätöksen muuttamista.

Onneksi tarina saa päätöksensä tänä vuonna. Ehkä.

6.1.13

Bad Pharma




Aivan aluksi: Lue tämä kirja! No excuses.

Sitten perusteluja imperatiivilleni.

Goldacre palaa Bad Science kirjassa mainittuun aiheeseen entistä suuremmalla perinpohjaisuudella. Lääketeollisuus saa kuulla kunniansa entistä monipuolisella laidallisella. Tällä kertaa koko terveydenhuollon, lääketeollisuuden ja niitä valvovien viranomaisten epäonnistumiset saadaan saman kohdevalon alle. Ongelman voisi mainita yksinkertaisella tavalla: tarpeellista tietoa salataan.

Lääkärien luottamiin ja arvostettuihin lääketieteen julkaisuihin on kertynyt läjäpäin harhaanjohtavaa tutkimustietoa. Usean vuosikymmenen verran. Potilaille määrättävien lääkkeiden teho näyttää paperilla paremmalta kuin mitä se oikeasti on. Haittavaikutuksia ei ole selvitetty niin hyvin kuin olisi voitu selvittää. Ongelmatapauksien selvittäminen on tehty hankalaksi, ellei mahdottomaksi, salaamalla alustavat kliiniset tutkimukset. Kun ongelmatapausten tietoja saadaan julkaisuasteelle, on lääke ehkä ollut käytössä useamman vuoden ajan. Eikä sitä silloinkaan välttämättä poisteta markkinoilta. Goldacren kertomat tapaukset voivat tuntua uskomattomilta, ellei niitä olisi dokumentoitu niin hyvin.

Meta-analyyseillä voitaisiin selvittää kunkin hoitomuodon tehokkuus, mutta tulokset eivät ole tarpeeksi luotettavia, jos meta-analyysien laskuihin ei lisätä mahdollisimman paljon tutkimusmateriaalia. Tutkijaryhmät jättävät huonoja tuloksia antaneet tutkimuksensa keräämään pölyä kaappeihin, jäävät tarpeeksi hyviä tuloksia tuottaneet tutkimukset lähetettäväksi julkaisuihin. Kerääntyvät tutkimustieto vääristyy hiljalleen liian positiiviseen suuntaan. Käyttöön päätyy lääkkeitä, joiden oikea teho ei pärjää vanhemmille lääkkeille. Tohtorit luulevat antavansa parasta mahdollista vaihtoehtoa potilaille, vaikka joskus wanhassa olisi parempi hoitoteho.

Tämä ongelma tappaa ihmisiä. Ja tuota ongelmaa pyritään suojelemaan useamman tahon toimesta. Esim. European Medicines Agencyn byrokraattinen tiedon pimittäminen sai ainakin minun tekohampaani narskumaan, kun luin miten tutkijoiden pyytämiä tietoja ei annettu eteenpäin. Perusteluna mainittiin lopulta mm. lääketehtaan etujen varmistaminen, aivan kuin se olisi ollut tärkeämpää kuin lääkkeen todellisen tehon ja turvallisuuden selvittäminen. Raha hallitsee niin tutkimuksessa kuin tutkimusten julkaisemisessa.

Lääkkeiden tutkimisen liittyy myös monipuolisia ongelmia, jotka käydään yksitellen läpi. Onneksi ihan ymmärrettävässä muodossa. Goldacre varoittaa, jos tulossa on teknistä tekstiä. Niiden jälkeen on lyhennetty selvitys, johon lukija voi luottaa. Seassa on myös humoristista havainnollista. Esim. lääkkeiden haittavaikutusten seuraamisen hankaluus esitellään käytännöllisellä tavalla, kun teoreettisena oireena on potilaan räjähtäminen. Fun stuff.

Lääketeollisuutta valvovat viranomaiset päättävät mitkä lääkkeet saavat virallisen suosituken ja mitkä pillerit vedetään pois markkinoilta. Mutta ei aina täydellisellä tavalla. Vaatimukset lääketieteellisen vaikutuksen osoittamisesta ovat heikkoja. USA:ssa riittää, jos tutkimuksessa verrataan uutta lääkettä pelkästään plaseboon. Silloin saadaan helposti hienoja käyriä lääkkeen vaikutuksesta, mutta todellisuudessa pitäisi verrata uutuutta jo käytössä oleviin hoitomuotoihin,
Turvallisuus on tärkeää, joten liian pahojen haittavaikutusten takia lääkkeitä vedetään takaisin. Mutta silloinkaan päätös perumisesta ei onnistu helpolla. Usein virastot eivät ole halukkaita ymmärtämään, että heidän aikaisemmin hyväksymänsä lääke ei olekaan turvallinen. Haittavaikutukset todenneet virkailijat joutuvat tappelemaan hyväksymisen tehneiden virkailijoiden kanssa. Ja silloin lopullinen päätös tehdään hierarkiakaavoituksen perusteella siinä virastossa, joka alunperin hyväksyi lääkkeen.

Lääkkeitä ei poisteta markkinoilta puutteellisen tutkimusnäytön takia. 

Midodrine on sellainen lääke, joka havainnollisti lääkkeiden perumisen vaikeudet. Sitä käytetään ortostaattisen hypotension (pystyasennossa ilmenevä verenpaineen haitallinen lasku) hoidossa.  Ennen Midodrinea ei markkinoilla ollut mitään vastaavaa lääkettä. Lääke sai nopeutetun hyväksynnän vuonna 1996. Nopeutettu käsittely tarkoitti tavallista matalampaa aitaa hyväksymiselle, mutta lisätutkimusten edellytyksellä tulevina vuosina. Hyväksyntä perustui kolmeen pieneen ja lyhyeen tutkimukseen. Niissä näkyi pientä parantumista verenpaineissa seisomaan noustessa. Mutta niissä ei selvitetty miten lääke vaikuttu pyörtymisten vähenemiseen.
Vuodet vierivät, mutta jatkotutkimuksia ei ilmestynyt. Heti neljätoista vuotta hyväksymisen jälkeen FDA ilmoitti lääkkeen valmistajalle, että firman pitäisi vihdoin tutkia laajemmin lääkkensä tehoa. Tai muuten! Valmistaja vastasi, ettei aio tehdä tutkimuksia. Olihan pillerin patentti rauennut, ja kilpailijat tehneet halvempaa versiota useamman vuoden ajan. Valmistajan ei kannattanut tuhlata rahaa jatkotutkimuksiin. Pelkästään valmistajan kilpailijat tulisivat hyötymään siitä. Joten pillerin saama suositus FDA:lta tultaisiin perumaan.
Tarina ei kuitenkaan päättynyt tuohon. Midodrinen käyttäjät saivat kuulla, että heidän suosimansa pilleri oli vaarassa viranomaisten vaatimusten takia. Heille lääke oli todellinen pelastus, sillä se oli ilmestynyt ensimmäisenä. Se oli ainoa hoito heidän vaivaansa. Heitä ei haitannut, että mikään tutkimus ei ollut löytänyt lääkkeelle vakuuttavaa lääketieteellistä näyttöä. He tiesivät, että lääke toimii. Raivostunut kansalaisliike pakotti FDA:n perumaan aikeensa. Lääke on vieläkin tarjolla, eikä mitään jatkotutkimuksia ole ilmestynyt.

Viranomaisten yhteyden lääketeollisuuteen ovat surullista, sillä räikeimmät tapaukset eivät tunnu herättävän ketään hereillä ongelman laajuudesta. Euroopan lääketeollisuutta valvovan European Medicines Agencyn johtaja Thomas Lonngren ilmoitti 2010 joulukuun 28. päivä, että hän lopettaisi ja vaihtaisi yksityiseksi konsultiksi lääketeollisuuden palvelukseen. Pyhien aikana ei paljon keritty setvimään Lonngrenin ilmoitusta. Konsultointi alkoi tammikuun ensimmäisenä päivänä. Miten virasto reagoi tähän käytöksen ja ilmoitukseen? Miehelle toivotettiin hyvää uraa, sillä olihan hän ilmoittanut kirjeessään, ettei asiassa ole eturistiriitoja.

Asiasta nousi kuitenkin häly, joten EMA joutui kiristämään käytäntöjään tulevian tapausten kohdalla.

Kirjan paras osuus - minulle - alkaa puolesta välistä. Goldacre kertoo miten monella eritapaa tutkimustyötä voi tehdä huonosti. Metkut ovat tuttuja Paha lääketeollisuus sarjasta.  Bad Pharmassa käytetään mahdollisimman tuoreita tapauksia havainnollistamaan ongelmia. Tutkimusten potilasmääriä muutellaan. Tutkimuksiin valikoidaan koehenkilöitä, jotka eivät vastaa lääkkeen kohderyhmää. Tutkimusten kesto tai edes tutkimuskohde ei täsmää alkuperäisten tavoitteiden kanssa. Vertailuja tehdään pelkästään plaseboon (eikä kilpailevaan tuotteeseen).Tutkimuksissa mitataan asioita joilla ei ole mitään yhteyttä sairauteen. Tai uutta lääkettä verrataan kilpailevaan lääkkeeseen, mutta annostukset suosivat uutuutta. Ja niin edelleen. Tuon osuuden pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille, jotka aikovat elämänsä aikana jotenkin kommentoida lääketieteellistä tutkimusta.

Goldacre selittää laajan ja monipuolisen ongelman. Sen lisäksi hänellä on tarjolla ohjenuoria, joilla päästäisiin kohti parempaa tilannetta. Tilannetta, jossa potilaita ei kuolisi turhaan. Muutos edellyttää poliitikkoja, joilla on selkärankaa ja ymmärrystä vaatia lisää avoimuutta lääkevalvontaviranomaisilta, lääkevalmistajilta ja lääketieteellisiltä julkaisuilta. Äänien menettäminen vaaleissa ei pitäisi olla ongelma, sillä poliitikko pääse perustellusti sanomaan vastapuolen suosivan ihmisten kuolemista. Toki vaalirahoitus voi kärsiä, jos poliitikko on ajatellut uraa lääketeollisuuden konsulttina.

Myös lääkärit tarvitsevat lisää valistusta. Britanniassa jopa puolet terveyskeskusten lääkäreistä eivät tiedä mikä MHRA on. Tieto tästä iski kovaa, sillä jopa tällainen untuvikko-bloggaaja Suomesta tietää mikä se on ja mitä se tekee.

Ostin vuonna 2012 useamman kirjan. Bad Pharma on mielestäni niistä paras, kun katselen listaa skeptikon näkökulmasta. Kaikki lääketeollisuuden kriitikot saavat siitä oivaa materiaalia, kuten myös ne jotka haluavat parantaa tieteellisen tutkimuksen tasoa. Jos sellaisia ihmisiä vielä löytyy yliopistoista. Bad Pharma sisältää runsaasti mielenkiintoista asiaa. Se saa paikoitellen pihisemään raivosta, usein lisää ymmärrystä lääketieteen toimintatavoista. Kuitenkin kokonaan lukemisen arvoinen.

4.1.13

Skientologiakultti pulassa Belgiassa

Vuosi alkaa juuri oikeanlaisella uutisella. Belgian liittovaltion syyttäjät aikovat nosta syytteitä skientologiakultin firmaa vastaan. Sitä kuvaillaan rikollisjärjestöksi. Syytteisiin lukeutuvat mm. petos, kiristäminen ja yksityisyyden rikkominen. Ongelmia on ilmennyt siitä miten kultti on tehnyt työsopimuksia juuri värvättyjen ihmisten kanssa. Ne eivät ole olleet yhteneväisiä Belgian työlakien kanssa. Mukana myös maininta pseudolääketieteellisestä toiminnasta. Haasteet on lähetetty skientologeille.

Vuoden aikana tulee valmasti selviämään enemmän yksityiskohtia Belgian tapahtumista.

Kiitos vinkistä K. Tikkaselle.

Meno on mennyt hankalaksi myös Kanadassa, jossa skientologien Narconon on joutunut pulaan.

Narconon Alberta is now facing formal complaints to the Alberta health agency, College of Physicians, and the Canada Competition Bureau for allegedly practicing medicine without a licence (charlatan), and for false and misleading advertising of their 70% patient success rate. Documents and statements will be filed this week.

Gambia VS AIDS

Vaihtoehtohoitojen iloksi Gambia aloittaa AIDS:in vastaisen kampanjoinnin vaihtoehtoisella otteella. Presidentti Jammeh kertoi, että luvassa olisi hänen keksimän hoitokeinon edistämistä. Jammeh oli testaillut erilaisia keitettyjä yrttejä. Hän kertoi asiasta parisen vuotta sitten. Sekoituksen koostumus on salainen, mutta presidentti kertoo sen parantavan immuunikatotaudin kolmesta kymmenen päivän kuluessa. Sama yrittisekoitus parantaa myös astman. Ei sinällään hassumpi ehdotus maassa, jossa terveydenhuolto ei ehkä ole maailman parasta. Yrttiklinikalla annetaan huonvointisille potilaille ruokaa ja tarkkailua. Joillakin potilalla on paino päässyt nousemaan kohti terveitä lukemia. Varmasti parempi vaihtoehto kuin ei ollenkaan hoitoa. Mutta eihän Jammehin tarjoama hoito tarkoittaisi antiretroviraalisten lääkkeiden käytön lopettamista?

Jammeh suosittelee lääkityksen lopettamista.

*huokaus*

Yrttihoidon tehoa ei näytettäisi valvottavan kuten lääketieteellistä hoitoa (kun sitä valvotaan näinkin tärkeissä asioissa). Jammehin sponsoroimalla klinikalla ei kerätä potilastietoja tavalla, jolla voisi vertailla yrttien tehoa AIDS:in parantamisessa. Teoreettisella tasolla yrttihoidolla olisi kuitenkin mahdollisuus tepsiä jollakin tapaa. Onhan se parempi vaihtoehto kuin homeopatia.

Paitsi tietenkin silloin, kun yrttipresidentti Jammeh kertoo potilailleen, ettei heissä ole virusta. Jammeh kertoi potilaille, etteivät he voi enää tartuttaa ihmisiä.

*syvempi huokaus*