30.10.13

Noitanaisen älä anna elää

Noitanaisen älä anna elää - Tosikertomus noitavainosta Suomessa 1666 - 1671, kirjoittanut Leena Virtanen.

Tarina on tuttu. Joukko arvovaltaisia miehiä arvioimassa yliluonnollisesta pahuudesta epäiltyjä naisia. Todisteita ei ole naapurikateutta ja taikauskoon perustuvaa pelkoa enempää. Ilmiantoja tehdään pahuuden karkoittamiseksi yhteisöstä. Pyöveli heilauttaa kirvestään ja naisten ruumiita poltetaan roviolla. Yksi teloitettu nainen johtaa uusiin kuulusteluihin, kun kuulustelut ovat oikeasti kiduttamista. Vangin elinolosuhteita parannetaan, jos hän ilmiantaa toisia noitia (koska kuulustelijat ovat jo päättäneet vangin olevan noita).

Tuttua menoa vielä tänäkin vuonna jossain päin maailmaa. Näin tapahtui myös lähempänä Ahvenanmaalla. Armon vuonna 1666. Vuonna jolloin oppinut Nils Psilander Ruotsinmaalta laittoi arvovaltansa peliin Turun oikeudessa. Siitä seurasi monta vuotta kestävä noitavaino, jossa teloitettiin seitsemän naista ja saaren suvut saivat syitä vihata toisiaan sukupolvien ajan. Oppinsa Psilander oli saanut Tarton yliopistossa. Siellä hän omaksui saksalaisen ja saksalais-roomalaisen oikeuskäytännön. Kirjoituksissaan hän vetoaa auktoriteetteihin, jotka ovat aikakautensa merkittäviä juridisia ajattelijoita. Psilanderia ei voi moittia oppimattomaksi moukaksi. Oppisuuntauksissa noitadoktriini on järjestelmällistä ja ottaa olennaisia osia Mooseksen laista. Psilander hoiti tuomarivirkaansa itse, vaikka oli melko yleinen käytäntö elättää itseään tittelillä, kun käytännöntyöt teki sijainen. Hän kuulusteli henkilökohtaisesti noituudesta epäiltyjä. Merkinnät oikeuden pöytäkirjoissa ovat yksityiskohtaisia. Argumentaatiolla ajetaan maatalojen naiset helposti nurkkaan puheissaan. Kihlakunnantuomari Psilanderin taidot vain paranivat Ahvenanmaalla. Kukaan ei arvaa minkälainen ketjureaktio tunnustusten sarjasta tulee tapahtumaan.

Kaikki alkoi niin vähäisestä asiasta, että sitä seuranneet kauheudet tuntuvat erittäin kirpaisevilta. Yksi epäselvyys johtaa suurempaan epäselvyyteen, kun ihmisten käsitykset taikavoimista yhdistyvät juorujen ja luonnontieteellisen tietämättömyyden kanssa. Aikakauden uskomuksen mukaan yhteisön onnen määrä on vakio. Yhden kodin suuri onni tarkoittaa sitä, että toiseen kotiin on pakko tulla epäonnea. Ihmisten elämää pyritään tasapainottamaan luonnon kanssa. Tuota onnea manipuloidaan joko hyvällä magialla tai paholaiselta tulevalla pahalla magialla. Vahinkoa aiheuttavat loitsut ovat sitä mustaa magiaa. Kuulusteluissa mustaa magiaa käyttävä tunnistetaan ihmisen kertomuksista. Unia Blåkullassa vierailuista, eli paholaisen kesteistä.

Taas kutsutaan pyöveli Ahvenanmaalle Turusta. Palkkana yli vuosikymmenen teloitusreissuista yhteensä 26 taalaria + 3 äyrin hopeakolikkoa. Armon vuonna 1666, elokuun kahdeksantena päivänä, teloitettiin Karin Persdotter. Kansa saapui kaukaa seuraamaan mestausta. Karin oli ensimmäinen Ahvenanmaalla teloitettu noita. Seuraavina vuosina kirkkoherra tulee ajamaan Saatanaa pihalle Anna Bengtsdotterista. Tavallinen saapasrasva on joidenkin silmissä epäilyttävää noitasalvaa. Naisista etsitään paholaisen merkkiä, Stigmata Diabolia. Kuinkas ollakaan, sellaisia löytyy, sillä ihmillä on luomia tai syyliä. Uusien noitien nimiä kuullaan joko peukaloruuveja kiristämällä tai niillä uhkailemalla. Ellei syytetty tunnusta noituuttaan, ei hän saa viimeistä ehtoollista ennen teloitusta. Se jos mikä on merkittävä asia naiselle, joka pelkää ikuisen sielunsa puolesta.

Leena Virtanen onnistuu kertomaan nämä karmivat tapahtumat erittäin kiehtovalla tavalla. Naisten asema ja näkökulma tulee paremmin esiin kuin pelkän kuivan normaalin historiakirjan lukemisesta. Virtanen on käynyt läpi valtavan määrän lähdemateriaalia. Niissä on alkuperäisiä kirkon kokoelmia mietinnöistä ja kirjeenvaihdosta. Tietenkin myös oikeuden pöytäkirjat on luettu. Taustalla väiteltiin siitä onko kuolemantuomio oikea rangaistus noituudesta. Noitavainoihin perehtyneet tutkijat ovat auttaneet Virtasta syventämään kertomusta. Noitavainon mielettömyys muuttuu lähes ymmärrettäväksi näin modernin maailman jälkiviisaudessa. Oikeudenkäynneissä tuli ilmi kuulustelumenetelmän puutteet, joihin puuttiinkin 1600-luvun lopulla. Paremmalla ristikuulustelulla pyrittiin selvittämään paremmin kuka puhuu totta ja kenen lausunto on epäjohdonmukainen. Valitettavasti Ahvenanmaan seitsemän teloitetun naisen suhteen muutokset tapahtuivat liian myöhään.

Suosittelen Noitanaisen älä anna elää -kirjaa kaikille keitä kiinnostaa se vähemmän tunnettu historia. Huomasin myöhään yöllä kirjaa lukiessani, että olisi pitänyt mennä nukkumaan pari tuntia sitten. Lukuelämys sisältää melkoista tunteiden vuoristorataa.


"Eikä se juuri naurata,
Ei se nostata mielialaa.
Kun itkusta kaikki alkaa,
Itkuun kaikki aina palaa."

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus - Surupuku

28.10.13

Antti Roine strikes back with a vengeance

Mielipidekirjailija Antti Roine iskee jälleen. Vuosittain uskonnosta jotakin kirjoittava herra Roine on aikaisemmin ylistänyt Älykkään suunnitelman ideaa, hieman kompastellen. Sitä ennen havaitsin hänen pohtivat elämän tarkoitusta, joka onnistuu mielekkäästi tietenkin vain Jumalaan uskomalla. Tänä vuonna Roine esittelee tasapuolisen tavan opettaa uskontoa kouluissa. Kuinkas ollakaan, se onnistuisi tuomalla tunnustuksellinen uskonnonopetus takaisin kouluihin.

Otsikkona on leikikkään filosofisesti:

Pakkouskonto merkitsee valinnanvapautta


Monilla vanhemmilla on halu tehdä päätöksiä lasten puolesta pimittämällä tietoa. Tämä on uskontojen vaikutuksen aliarviointia, uskonnot ovat vaikuttaneet ja tulevat aina vaikuttamaan ihmiskunnan historiankulkuun ja ihmisten käyttäytymiseen. Tosiasioiden pimittäminen on edesvastuutonta lasten oman ja koko yhteiskunnan kehityksen kannalta.


Todellakin. Tosiasioita ei kannata pelätä, vaan ne on kohdattava rohkean analyyttisesti koululaitoksissamme. Uskontojen historia ihmiskunnan historian lomassa on erittäin merkittävä. Kuten on sen vaikutus vielä tänäkin vuonna. Ja varmasti uskonnot ovat sitä myös tulevaisuudessa. Lupaava alku Roineelta.

Vaatimus puolueettomasta uskonnon opetuksesta on itsepetosta, koska opettajan oma elämänkatsomus heijastuu aina opetuksen sisältöön. Tästä johtuen kouluissa tarvitaan avoimen tunnustuksellista uskonnonopetusta. Opetuksen painopiste tulee olla sen uskontokunnan näkemyksissä, mihin enemmistö koulun oppilaita kuuluu, mutta tämän lisäksi myös muiden uskontokuntien edustajille tulee antaa oikeus kertoa avoimesti oma näkemyksensä.

Käytännössä tuo tarkoittaisi kristinuskon ev.lut. suuntauksen opettamista kouluissaimme tunnustuksellisesti. Sitä joutuisi opiskelemaan niin muslimit, wiccat kuin ateistit. Roine ei mainitse miten vähemmistöryhmien uskontoja opetetaan. Käydäänkö muita uskontoja läpi parin oppitunnin verran lukukaudella? Paluu menneisyyteen on polku kohti tulevaisuutta. Entäpä tämän modernin maailman tuleva tosiasia siitä, ettei kristinusko enää välttämättä ole se valtauskonto oppilaiden parissa. Miten näissä enemmistöissä opetettaisiin tunnustuksellista sekulaari humanismia, tai apateismia?

Tieteen ja teknologian nopea kehitys on luonut harhan, jonka mukaan todellisuus voidaan selittää vain tieteen avulla, eikä uskonnoille jää sijaa. Ikävä kyllä tieteen luomasta maailmankuvasta puuttuu ydin, koska jokainen tieteellinen päättelyketju päättyy tyhjyyteen, jolle ateisti on keksinyt nimen alkuräjähdys. Tiede kuvaa fysikaalista todellisuutta, mutta se ei pysty mitenkään selittämään todellisuuden henkistä ulottuvuutta, koska sitä ei voida todentaa fysikaalisten mittalaitteiden avulla.

Tieteellä on rajansa, se on selvä. Tiede on erittäin erinomainen työkalu, jos haluamme selvittää miten maailma toimii. Toki olisin erittäin kiinnostunut oppimaan siitä miten kilpailevien uskontojen selitykset todellisuudesta osataan asettaa tarkkuusjärjestykseen. Toisaalta, minulle on kerrottu että on tärkeämpää vain uskoa kuin miettiä uskon tarkkuutta näissä asioissa.

 Miten Roine perustelee tätä uskon tärkeyttä?

Henkisen todellisuuden suurin todiste on usko, joka syntyy vain henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Usko voi syntyä vähitellen tai nopeasti, mutta usein se on niin voimakas kokemus, että ihminen liittää sen automaattisesti vaikutuspiirissään olevaan uskontoon. Usein uskovien suurin ongelma on, että he eivät osaa erottaa uskoa ja uskontoa toisistaan. Usko tekee meistä veljiä keskenämme, mutta uskonnot piilottavat tämän tosiasian erilaisten rituaalien taakse ja käyttämällä samasta Jumalasta eri nimeä.

 Koska Roine uskoo, on henkinen todellisuus totta. En voi väittää vastaan, sillä tiedämme ihmisten uskovan mitä erikoisimpiin asioihin. Vaihtelevalla varmuudella. Roine selittää myös melko hyvin sen miksi lapset yleensä alkavat uskomaan juuri niihin uskontoihin joihin hänen vanhempansa uskovat. Ihmiselle tekee hyvää sosiaalisesti uskoa johonkin ympärillä olevaan valtauskontoon.

Sitten Roine kirjoittaa ateismista. Naama, saanko esitellä Palmun?

Myös ateismi on uskonto, koska ateisti ei voi tieteellisesti todistaa, että henkinen todellisuus on harhaa. Ateisti ei voi käsittää mitä usko on, koska hän ei ole sitä vielä kokenut. Meidän on kuitenkin syytä kunnioittaa hänenkin uskontoaan, jos se perustuu aitoon tunteeseen ja vakaumukseen.

 Ateismi on uskonto, todistustaakan heivaaminen, ex-uskovaisten nykyinen ateismi. Hienosti Roine sai yhdistettyä epäloogisuudet tiiviiseen pakettiin. Ehkä olisi tarkempaa sanoa, että ateismi on filosofia, josta voidaan lähteä rakentelemaan erilaisia maailmankatsomuksia, mutta uskonnoksi sitä on vaikea muotoilla. Ehkä kinastelu tästä aiheesta menee liiaksi semantiikkaan. Se miten olen aina nähnyt, tulkinnut ja mieltänyt ateismin näin ateistina, on ettei epäusko jumalolentoihin ole tarpeeksi kattava uskonnoksi. Eri asia ovat sitten nämä sekulaari humanismit ja muut hienoudet.
 Toinen kohta menee todistustaakan heittämiseksi vastapuolen harteille. Suosittu tekniikka ja aloittelija ei ehkä heti näe mitä Roine teki. Hän voi uskoa vapaasti henkiseen todellisuuteensa. Tietyllä tavalla hän onkin aivan oikeassa (henkinen todellisuus ei ole harhaa), sillä ihmisten uskomuksia voidaan tarkkailla empiirisesti (heiltä kysytään mitä he uskovat). Eri asia onkin väittää, että ne asiat joihin ihmiset uskovat ovat totta.
 Kolmas kohta ohittaa täysin erään tosiasian. Tosiasiat olivat niitä joita Roinen mielestä ei saanut pimittää, joten illuminoidaan hieman mistä kiikastaa. Useimmat ihmiset ovat uskovaisia, mutta joskus jotkut heistä menettävät uskonsa. Heistä tulee ateisteja. Tämän takia ateisteissa on ihmisiä, jotka oikeasti tietävät mitä usko on. He ovat eläneet ja kokeneet sen. Valitettavasti minä en ole tuollainen ateisti. Haluasin olla, jotta tietäisin mikä siinä uskonnossa on niin hienoa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Roineen käsitykset ateisteista ovat hyvin rajallisia.

Uskon todellista olemusta on mahdoton opettaa puolueettomasti, objektiivisesti tai tieteellisesti, koska mikään näistä ei pysty kuvaamaan henkilökohtaista uskon kokemusta. Usko on joko olemassa tai sitten ei – viime kädessä millään välimuodolla ei ole merkitystä.
Se mitä olen lukenut nykyisestä uskonnonopetuksesta ja elämänkatsomustiedosta kertoisi aivan toista. Taitava opettaja osaa kertoa useammasta uskonnosta ja jopa siitä miten eri ihmiset uskovat eri tavoilla. Näin ei tarvitsisi jaotella oppilaita eri ryhmiin heidän uskontonsa perusteella. Jos vanhemmilla tai seurakunnilla ei ole intoa/aikaa opettaa uskontoaan lapsille, niin sen resurssin voisi hoitaa koulujärjestelmämme kautta kaikki huomioon ottavalla tavalla. Syvästi uskonnollinen opettaja osaa varmasti myös kertoa oppilaille mitä ateismi on, jos hän on vaan pätevä opettaja. Roineen mainitsema ongelma uskonnollisesta vakaumuksesta on ongelma, jonka syy on epäpätevä opettaja. Vaatimus tunnustuksellisen opetuksen paluusta on samanlaista logiikka kuin koulukiusaajan uhrin siirtäminen luokalta toiselle.

Kellään ei saa olla oikeutta kieltää, edes omilta lapsiltaan, monipuolista ja tunnuksellista uskonnollista opetusta, koska pakkouskonto parantaa yhteiskunnan turvallisuutta samoin kuin ajokortti. Yhteiskuntamme kestävä kehitys, yhteiskuntarauha ja avoin vuoropuhelu voidaan saavuttaa vain kun tunnemme ja ymmärrämme lähimmäistemme motiiveja, uskontoja ja rituaaleja. Vain sillä tavoin voimme kehittää myös uskontoja, yhdistää niiden parhaita piirteitä ja elämänfilosofiaa; sekä löytää meitä kaikkia yhdistävä usko.

Monipuolinen ja tunnustuksellinen opetus? Siitä olen samaa mieltä, että ihmisten kannattaa perehtyi muiden uskontoihin. Sillä tavalla ymmärtää paremmin miksi nykyisessä poliittisessa keskustelussa ollaan valmiita joustamaan tasa-arvosta mm. avioliittolain suhteen, saako sunnuntaisin pitää kauppoja auki, jne. Hieman epäilyttävästi Roine antaisi ymmärtää, että ilman tunnustuksellista uskonnonopetusta Suomi olisi pulassa. Toisista uskonnoista tunnustuksettomasti oppinut oppilas olisi jotenkin epävakaampi persoona kuin tunnustuksellisesti opetettu oppilas. En ymmärrä tätä Roineen logiikkaa, mutta en ymmärrä monta muutakaan asiaa tässä maailmassa.

27.10.13

Jumalatonta soppaa

Etelä-Carolinan osavaltiossa osataan olla avuliaita. Spartanburgin kaupungissa toimii pieni soppakeittiö, jossa jaetaan särvintä nälkäisille. Työvoima perustuu hyväsydämmisten ihmisten vapaaehtoisuudelle. Sitä tarvitaan jatkuvasti ja siksi keittiö pyytääkin vapaaehtoisia auttamaan toisia.

Paitsi jos auttaja sattuu olemaan ateisti. Keittiön johtaja Lou Landrum ilmoitti suoraan, ettei keittö tarvitse jumalattomia avustajia. Sellainen sotii vastoin keittiön kristillistä avunantoa. Upstate Atheist niminen ryhmä olisi tarjoutunut auttamaan. He saivat kuulla melko johdonmukaisen vastalauseen. Ateistit eivät saisi mainostaa ateismia soppaa litkiville. Johon ateistien edustaja vastasi, ettei heillä edes olisi sellaisia t-paitoja. Mutta periaatteesta uskonnoton ei saisi tulla rikkomaan soppakeittiön perussanomaa. Landrum on selostanut ongelman rakennetta toimittajille: Keittiön on tarkoitus palvella Jumalaa. Keittiöväki noudattaa Jumalan periaatteita. "Luulevatko ateistit etteivät vieraamme tiedä mikä ateisti on? Miksi he ovat kiinnostuneita meistä? He eivät anna yhtään rahaa. En haluaisi heidän rahojaan."

Näyttäisi siltä, että keittiön tarkoituksena ei ole ensisijaisesti auttaa, vaan käännyttää ihmisiä kristityiksi. Pelkkä halu auttaa kanssaihmisiä ei ole pätevä syy osallistumaan avunantoon. Auttajan täytyy haluta auttaa toisia miellyttääkseen Jumalaa. Miksi muuten auttajien uskonto/uskonnottomuus olisi este keiton jakamiselle? Iina Asplundilla on tarjota looginen selitys PA-facebookryhmässä:


Ateistit eivät kuitenkaan pääse taivaaseen, kun taas uskovalla olisi mahdollisuus ansaita taivaspaikkansa pyyteettömällä vapaaehtoistyöllä. Ei saa varastaa uskovaisten autettavia, hittolainen!

Upstate Atheist on aikaisemmin tehndyt yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Tällä kertaa he joutuivat tyytymään avustuspakettiensa jakamiseen keittiön ulkopuolella.

24.10.13

Ilta-sanomat vastaa HPV-rokotekohuun

Eilen vietin iltaa Iltalehden parissa, kun siellä kauhisteltiin HPV-rokotteiden hengenvaarallisuutta. Joissain lehdissä sentään mainittiin jotakin kritiikkiä erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakson puheista. Tänään Ilta-sanomat otti asiakseen esittää HPV-rokottamisen puolustuspuheen. Peräti kokonaisen sivun vahvuudella.

"Olisinpa saanut rokotteen" otsikolla alkava juttu kertoo Hilkka Rantalan tapauksesta. 44-vuotias Rantala sairastui kohdunkaulan syöpään. Tuskalliset hoidot saivat Rantalan epäilemään olisiko helpompaa vain kuolla pois. Kipu oli "maanpäällistä helvettiä". Säde- ja sytostaattihoidot tepsivät ja äidin elämä jatkuu. Nyt hänellä on tyttäriä, joilla on edessään paremmat mahdollisuudet välttää kohdunkaulan syöpä.

"Hän on vihainen HPV-rokotteen saamasta kritiikistä" kertoo Ilta-sanomat. Tarina tekee varmasti vaikutuksen lukijaan. Rantala kommentoi meneillään olevaa HPV-kohua:

"Toivon, että kolmen pistoksen sarja säästää tyttäreni sekä mahdollisimman monta muuta tyttöä syövältä."
Ja:

"En voi mitenkään käsittää sitä, miten paljon ihmiset valittavat suomalaisesta terveydenhoidosta. Tekisi mieli täräyttää lättyyn niitä ihmisiä. Minä tiedän, että jos ihminen sairastuu vakavasti, hoito on aivan huippua."

Se suositumpi iltalööppi kertoo näin HPV-rokotteen puolesta. Pienessä faktaikkunassa kehutaan rokotteen tarpeellisuutta. Varmasti hymyilen onnellisesti tämän käänteen takia?


Ilta-sanomat esittelee pelkästään tunteisiin vetoavan artikkelin. Rantalan kokemus on varmasti hirveä. Toivon hänelle ja tyttärelle kaikkea hyvää, mutta ei ole takuita siitä, että juuri hänen tapauksessaan kohdunkaulan syöpä olisi ollut estettävissä Cervarix-rokotteella. Todennäköisesti olisi laskenut todennäköisyyksiä. Anyways, joudun vieläkin odottamaan sellaista asiapitoista kirjoitusta valtakunnan mediassa, jossa kerrottaisiin edes alustavalla tasolla miksi rokotuspeloittelussa mainitut tapaukset eivät tarkoita sitä mitä rokotepeloittelijat väittävät niiden tarkoittavan. Ehkä sellainen ilmestyy joskus Suomen Kuvalehteen tai Helsingin sanomien kuukausiliitteeseen. Ehkä ei. Julkinen keskustelu HPV-rokotteesta on toistaiseksi jumittunut she said, THL said tasolle. Toivottavasti luvassa on parempaa kirjoittelua. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

Ilta-sanomien esittämä yhden henkilön kokemus ja tuntemukset ovat juuri sellaista tekstiä joka vetoaa lukijoihin. Helppo ymmärtää, lähes mahdoton olla samaistumatta. Yksityiskohtainen selostus rokotetutkimuksista laittaisi lukijat kääntämään sivua, jotta pääsisi nopeammin viihde-uutisten pariin. Ymmärrän tunteen, sillä en itsekään mielelläni lue niitä pitkiä selostuksia.

Huomenna on luvassa lisää HPV-kohua, kun THL:n Rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek on puhumassa Ylen Aamu-tv:ssä. Alunperin mukana piti olla itse erikoislääkäri Nina, mutta hänen kutsunsa peruttiin. Hänen järjestönsä päätti vetäytyä kokonaan Aamu-tv haastattelusa. Tarkastan ohjelmapätkän Areenasta illalla.

23.10.13

HPV-rokote tappaa tyttäresi!

Iltalehti alitti jälleen itsensä. Aikaisemmin sorruin ostamaan irtonumeron rokotepanikoinnin takia, kun Iltalehti tappoi Aleksi-vauvan rokotteella. Tälläkin kertaa lehti panostaa liioiteltuun pelotteluun. Rokotteena on uusi HPV-rokote, jonka hengenvaarallisuutta esitellään neurologian erikoislääkärin suulla. Lehden mainosständissä on parhaiten esillä HPV-rokotteen hengenvaarallisuus, josta asiantuntijat sitten kiistelevät. Suureksi ilokseni HPV-rokotteen terveyshaitoista on tänään kirjoiteltu aktiivisesti netissä, joten voin keskittyä erikoislääkärin lausuntoihin. Lehden kansi on tänään tällainen.


Lääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso on perehtynyt huolestuttaviin tapahtumiin. Onko niissä perää?

"Lähtökohtani on, että jos nuori ihminen yhtäkkiä kuolee tai vammautuu, yleensä siihen on jokin löydettävissä oleva syy. Jos ei mitään muuta syytä löydetä, kyllähän edeltävän rokotteen täytyy olla yksi vaihtoehto."

Totta. Kronologinen läheisyys on yksi merkki mahdollisesta yhteydestä.  Kun lääketieteellisten tutkimusten jälkeen ei löydy mitään selkeää kuoleman tai vamman aiheuttajaa, niin rokote on yksi mahdollinen vaihtoehto. Ei kuitenkaan ainoa.

Bjelogrlic-Laakso kertoo lähettäneensä materiaalia rokotteen terveyshaitoista terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.  Se että joku sattuu kuolemaan rokotteen saamisen jälkeen ei vielä kerro aiheutuiko kuolema rokotteesta, kuten äskettäin sain muistuttaa. Kun rokotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, niin välttämättä jotkut heistä kuolevat jollakin tapaa tarkkailuajan aikana.

Mikä mahtaa olla hänen ensimmäinen esimerkkinsä HPV-rokotteen haitoista?

Esimerkiksi kaksi nuorta naista kuoli rokotteen saatuaan. Heiltä oli tutkittu aivobiopsianäytteet. Sieltä oli löytynyt aivoverisuonten seinämistä HPV-viruksen kappaleita. Artikkelin kirjoittajat epäilivät, että tämä olisi ollut laukaisemassa immunologista tapahtumaketjua, joka johti viime kädessä kuolemaan.

Lehdessä ei mainita sen tarkemmin mikä tutkimus ja miltä vuodelta se on, joten yritin googlailla sen perään. Kyseessä näyttäisi olevan open access-tasolla (yes! ei tarvitse maksaa mitään lukemisesta) julkaistu Death after Quadrivalent Human Papillomavirus (HPV) Vaccination: Causal or Coincidental?

Paperi on täynnä teknistä termistöä ja sen lukeminen oli rasittavaa. Siinä tarkastellaan Gardasil-rokotetta saaneiden kahden tytön ruumiinavauksia. Eri rokote kuin Suomessa, mutta mennään kuitenkin loppuun asti, kun lääkäri Bjelogrlic-Laakso sen kerran toi esille.

Ruumiinavauksissa ei onnistuttu löytämään mitään selkeää anatomista tai toksikologista syytä kuolemille. Nuoret ja ennen niin terveet tytöt olivat kuolleet joko kuusi kuukautta (16-vuotias tyttö) tai kuukausi (14-vuotias tyttö) rokottamisen jälkeen. Tutkijaparivaljakko suoritti immunohistokemialliset tutkimukset tyttöjen aivonäytteistä. Ja aivoista löytyi kuin löytyikin Gardasil-rokotteessa olevia HPV-16L1 hiukkasia. Täten kuolemat johtuivat jollakin tapaa rokotteesta.

Tämä johtopäätös tehtiin siitä huolimatta, ettei kyseinen HPV-proteiini ollut aiheuttanut tulehduksia aivoissa. Tutkijat eivät olleet patologeja, eivätkä varsinkaan neuropatologeja. Se selittääkin miksi heidän tutkimusmenetelmässä oli - näin kiltisti kirjoitettuna - hieman toivomisen varaa. Centers for Disease Control and Prevention kiinnostui miesten paperista ja pyysi lausuntoa asiantuntijoilta. Menetelmässä ei ollut sopivia negatiivisia näytteitä joita verrata aivobiopsiaan. Ei vertailua näytteisiin terveistä aivoista. Kontrolli puuttui. Pienenä (pun intended) yksityiskohtana 40 kertaisesti suurentava mikroskooppi ei ole tarpeeksi tarkka viruspartikkelien tunnistamiseen. Siihen tarvittaisiin elektronimikroskooppia. Ehkä heillä oli sellainen käytössään, mutta unohtivat mainita. Pahimpana ongelmana tutkimuksen kannalta on se, ettei patologi ottanut tarpeeksi laajaa vasta-aineiden värjäystä näitteistä. Tämän takia mahdolliset tautien vaihtoehdot kuolinsyylle jäivätkin paperissa suppeaksi.

Kaikki tämä ja paljon muuta on selvitettävissä netin kautta, mutta Iltalehdessä virallinen vastalause esitetään näin:

THL kiistää väitteet ja vakuuttaa, että HPV-rokote on riittävän hyvin tutkittu.
That's it. Tavalliselle lukijalle mieleen jää vain se, että erikoislääkäri kertoi kahden tytön kuolleen HPV-rokotteeseen, ihan lääketieteelliseltä kuulostavan perustelun kera. Veikkaan, ettei kovin moni suomalainen vaivaudu selvittämään mistä tutkimuksesta Bjelogrlic-Laakso puhui.

Ehkä Bjelogrlic-Laaksolla on muita viitteitä HPV-rokotteen hengenvaarallisuudesta. Mutta mistä hän on niitä löytänyt? Se selviää myöhemmin. Hän jatkaa ensimmäisen ja ainoan esimerkkinsä jälkeen:

Haittavaikutuksia ei kirjallisuuden mukaan ole systemaattisesti seurattu, eli pätevää vastausta riskien määrästä ei voi antaa. Haittavaikutuksia pidetään lähtökohtaisesti sattumina, eli niitä ei kirjata ylös ja lähetetä eteenpäin.


Eli toisaalta on kauheita esimerkkejä rokotteiden haitoista, mutta toisaalta rokotteiden haittoja ei seurata. Olisin kiinnostunut mikä olisi erikoislääkärin mielestä se oikea tapa rekisteröidä rokotteen haittavaikutuksia, verrattuna nykyiseen systeemiin. Todennäköisesti hän haluaisi kaikkiin maihin kaikille rokotteille aktiivisen seurantamenetelmän niiden passiivisten tilalle. Passiivinen seuranta kun paljastaa (vaihtelevan) murto-osan aivan kaikista mahdollisista haittavaikutuksista. Ohjaan taas sinne Cervarix-selosteen äärelle. Sieltä löytyy pitkä lista haittavaikutuksista ja niiden määrästä koeryhmissä.

Bjelogrlic-Laakso kertoo, ettei antaisi HPV-rokotetta tyttärilleen. Sitten sainkin lukea mitä yhdistystä hän edustaa uutisessa. Suomen Terveysjärjestö (entinen Suomen Luontaisterveyden liitto) on vastustamassa rokotetta. Bjelogrlic-Laakso on sen hallituksen jäsen. Taustalla ovat siis tutut henkilöt aikaisemmasta uutisesta. Mukana menossa mm. homeopaatteja. Jos joskus pääsen tapaamaan erikoislääkäri Bjelogrlic-Laakson livenä, niin aion kysyä mitä mieltä hän on homeopatiasta.

Iltalehti jatkaa erikoislääkärin haastattelua:
Pitäisi ainakin jakaa tietoa reilusti ja kertoa, ettei tämä poista papakokeiden tarvetta, suojaa sukupuolitaudeilta tai muiden HPV-virusten aiheuttamilta syöviltä.
Olen täysin samaa mieltä. Suomessa käyttöön otettavan Cervarix-rokotteen haittoja ja käyttötarkoituksia on koottu mm. FDA:n sivuille (pdf-tiedostona). Sieltä vaan lukemaan niitä läpi. Kaikille saatavilla oleva teksti paljastaakin heti ensimmäisellä sivulla, että Cervarix-rokote ei suojaa muilta HPV-viruksilta. Seuraavalla sivulla kerrotaan ettei papakokeista pidä luopua. Samalla myös lipsautetaan, ettei Cervarix välttämättä tarjoa 100 % suojaa. Ja niin edelleen. Jos joku toimittaja tai lääketeollisuuden edustaja menee muuta väittämään, niin häntä injektioneulalla silmään vai miten se sanonta meni.

Cervarix-rokotteen ja kuoleman välisistä yhteyksistä löytyy tietoa Deaths-kohdan alta sivulla yhdeksän. Juuri se olisi ollut Iltalehden kannalta olennaista tietoa, mutta ehkä jutun kirjoittaneella journalisti Nina Leinosella oli kiireitä. 57 323 koehenkilöä, joista kuoli seitsemän vuoden aikana 37 ihmistä. 20 heistä oli Cervarix-ryhmässä (koko 33 623 koehenkilöä). 17 henkeä kontrolliryhmässä (koko 23 700 koehenkilöä). Suhteutettuna kontrolliryhmässä oli aavistuksen enemmän kuolemia. Jos Cervarix olisi hengenvaarallinen, niin viimeistään tässä olisi nähtävissä radikaali ero toiseen suuntaan. Onko erikoislääkäri Bjelogrlic-Laakso lukenut tätä tekstiä?

Ja miten ihmisiä sitten kupsahti rokottamisen jälkeen?

Yleisin kuolemansyy oli liikenneonnettomuus. Viisi Cervarix-rokotetuissa, viisi kontrolliryhmässä. Itsemurhia tehtiin Cervarixin jälkeen kaksi kappaletta. Kontrolliryhmässä viisi kappaletta. Cervarixin saaneista murhattiin kaksi, kontrolliryhmästä yksi. Jäljelle jääneiden sairauksien piikkiin (pun again!) lukeutui pari kasvainta, sydäntauteja tai pari tuntematonta kuolinsyytä, ripoteltuna tasaisesti Cervarix- ja kontrolliryhmiin. Jos tämän perusteella pitäisi panikoida Cervarix-rokotteen hengenvaarallisuudesta, niin samalla tavalla meidän pitäisi kauhistella maidon tappavuutta.

Takaisin Iltalehden pariin. Lopetus on aivan totta, mutta samalla tällä hetkellä yhdentekevää.

"Hän kritisoi myös sitä, että rokotteen tehon suhteen on kysymysmerkki siinä, suojaako rokote vielä 20- tai 30-vuotiaana."

Tuskastuttavaa... On aivan totta, ettei Cervarixin tehoa ole tutkittu noin pitkältä ajalta. Kritiikki on toki kirpaiseva, sillä sen perusteella rokote pitäisi ottaa rokoteohjelmaan vasta reilun 10 - 15 vuoden aktiivisen testaamisen jälkeen. Jos tuo olisi ehtona rokotteiden käyttöönotolle (nykyinen seuranta ei kelpaa), niin rokotteita ei vaivauduttaisi kehittämään. Näin ainakin olettaisin. Ehkä juuri tämän takia tuollaista kritiikkiä esitetään vakavalla naamalla toimittajille.

En jaksa tästä tänään tämän enempää. Onnittelut Iltalehdelle. Lööppinne sai minut ostamaan irtonumeronne, sillä haastattelun pitkä versio ei ole ilmaiseksi sivuillanne.

Ehkä seuraavaksi joku rohkea lehti ottaa esille sen onko HPV-rokote kustannustehokas ja miten laskemme kannattaako syöpätapauksia ennaltaehkäistä rokotteella, niin voimme jättää nämä ROKOTE TAPPAA! jutut taaksemme.

21.10.13

Ranska tuomitsi skientologit, osa Trois

Ranskan skientologeilla oli ongelmia vuonna 2009, kun maan viranomaiset kiinnostuivat petossyytöksistä. Useampi ex-skientologi oli menettänyt rahojensa lisäksi myös hermonsa skientologiajärjestön toimintaan. Oikeudenkäynnissä useampi ranskalaisista johtotason skientologeista tuomittiin järjestäytyneestä petoksesta. Sakkoja tuli kymmenien tuhansien eurojen edestä, mutta kultin toimintaa ei kielletty. Eikä sitä voitaisikaan tehdä, sillä ovelasti maan rikoslakia muutettiin juuri ennen ensimmäisen oikeudenkäynnin alkua. Yksilöillä on uskonnonvapauden nimessä uskoa mitä haluavat, mutta heillä ei vaan satu olemaan oikeutta rikkoa lakia uskontonsa nimessä. Ja siksi skientologien itkuporkuraivarit uskonnonvapauden rikkomista oikeudessa eivät kantaneetkaan pitkälle.

Taistelua jatkettiin valitusprosessissa, kun skientologien lakimiehet veivät valituksia aina seuraavalle asteelle. Lopulta lakimiehet väänsivät kättä ihan Ranskan korkeimmassa vetoomusoikeudessa. Päätös oli jälleen skientologien kannalta katkera. Kultti oli suorittanut järjestäytyneen petoksen. Mm. myydessään E-mittari härpätintä tuoreille jäsenilleen tuhansien eurojen hinnalla. Jäseniä painostetaan ottamaan yhä kalliimpia kursseja. Kun rahat lopulta loppuvat kesken, niin edessä on potkut skientologiajärjestön työpaikalta (jos on ollut siellä tienaamassa lisätuloja). Lopullinen sakko Ranskan skientologiajärjestölle on peräti 600´000 euroa.

Jäljellä on skientologien vetoomus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.



Hieman humoristisesti skientologiajärjestö argumentoi oikeudessa, että petokset eivät olleet petoksia, vaan uskonnonvapauden suojaamia toimia "uskonnon" sisällä. Hieman samalla tavalla kuin kultin PR-henkilönä tunnetuksi tullut Tommy Davis väitti tv-toimittajille, ettei tunnista häneltä tiedustellun Disconnection-käytännön olevan osa skientologiaa. Disconnection tarkoittaa tässä sitä, että kultti julistaa jonkin ihmisen supressiiviseksi persoonaksi joka on haitallinen kultin jäsenen kehitykselle, ja siksi kaikki yhteydenpito täytyy lopettaa. Perheenjäsentenkin väliltä. Davis teeskenteli tietämätöntä siitä huolimatta, että kultti on aikaisemmin oikeudessa vedonnut Disconnection-käytäntönsä olevan uskonnollisesti perustelua, ja täten uskonnonvapauden suojeluksessa, ja vaikka L. Ron Hubbard perui sen käytön, niin heillä on kuitenkin oikeus tehdä sitä, jne. Skientologit ovat valmiita valehtelemaan toimittajille, jos tilanne sitä vaatii.

20.10.13

Iltasanomat kehumassa homeopatiaa

Iltasanomien viihdepalstalla on tänä viikonloppuna homeopatian ylistämistä. "Intohimona hyvinvointi" otsikon alla on Satu Järvilehdon tarina. Rouva Järvilehto on ollut läheinen amerikkalaisen homeopaatti Dana Ullmanin kanssa. Sivun kokoinen esittely Järvilehdon tutustumisesta homeopatian maailmaan ei sisällä edes lantrattua tippaa kritiikkiä.

Homeopatian guruksi nimetty Ullmanin kerrotaan antavan terveysvinkkejä viihdemaailman kermalle: Tom Hanks, Paul McCartney ja Robert Downey Jr saavat apua olemattomiin laimennetuista vesitipoista. Järvilehto kertoo ymmärtäneensä kymmenen vuotta sitten, etteivät lääkärien määräämät lääkkeet ole ainoa parannuskeino. Matkustaessaan Yhdysvalloissa ja Ranskassa hän huomasi, että lääkäri määräsi joskus myös homeopaattisia lääkkeitä. Hän perehtyi alaan ja pian perheen terveyttä hoidettiinkin myös homeopatialla.

Suomeen palattuaan oli perheellä edessään ongelma. Homeopatiaa ei löydy samalla tavalla apteekeista kuin esim. Ranskassa. Samaan aikaan Järvilehto sairastui kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen. Lääkärien mukaan tulehdus oli parantumaton. Hän halusi toisen mielipiteen ja meni homeopaatin luokse. Homeopaattinen hoito aloitettiin, mutta tekstissä annetaan ymmärtää, ettei se "vielä tuolloin" parantanut kilpirauhasta. Homeopaattisille pillereille annetaan kuitenkin "suuri vaikutus" Järvilehdon elämässä. Teksistä ei selviä mitä hoitoja Järvilehto sai homeopatian lisäksi kilpirauhasvaivaansa.

Hän alkoi opiskelemaan homeopatiaa. Valmistuttuaan 2009 Järvilehto alkoi pitämään vastaanottoa Helsingissä. Tämän Iltasanomien jutun jälkeen vastaanotto ei varmasti ole tyhjänä pitkään aikaan.

Kiirettä pitääkin homeopaatti Järvilehdon elämässä. Onneksi mukana ei ole harhakuvitelmia homeopatian ylivoimasta.

"Hän muistuttaa, ettei hän tai muut alalla olevat henkilöt ole ihmeparantajia. He kunnioittavat lääketiedettä.
-Kaikkia hoitomuotoja tarvitaan ja niitä kannattaa mielestäni käyttää rinta rinnan, Satu kertoo ja huomauttaa tekevänsä yhteistyötä lääkäreiden kanssa."

Lisäksi hän mainostaa homeopatian lopettaneen lasten korvatulehduskierteen. Sitä klassista vaihtoehtohoidon anekdoottitarinaa, jota saamme  lukea milloin mistäkin. Lasten kasvaessa vanhemmaksi tulehdukset vähenevät luonnostaan.

Järvilehto mainitsee epäileväisten ihmisten olevan myös olemassa.

"Vaikka Satu puhuu alasta täysin sydämin, hän ymmärtää myös muiden mielipiteitä ja sitä, etteivät kaikki kannata homeopatiaa.
- On paljon ihmisiä, jotka ovat alan suhteen epäluuloisia. Jokainen saa valita oman hoitomuotonsa. Siihen on täysi oikeus."

Ei sanaakaan siitä miksi meta-analyyseissä homeopatian hoitoteho jää lumevaikutuksen tasolle, tai miksi hoitoteho jää lumetasolle sitä todennäköisemmin mitä paremmin yksittäinen tutkimus on suoritettu.        

Iltasanomat jatkaa kertomalla miten homeopaatit kouluttautuvat ja mikä on homeopaattien asema Suomessa. Pienessä tietoikkunassa koulutustasoa kehotaan erinomaiseksi. Koulutuksessa on runsaasti koululääketieteen opintoja. Mikä onkin hyvä, sillä homeopatiassa ei välitetä tuon taivaallista bakteereista, viruksista tai geneettisistä taudinaiheuttajista. Niistä ei tiedetty vielä mitään, kun homeopatian perusteita suunniteltiin Samuel Hahnemannin päässä. Mielestäni se kertookin paljon noista perusteista, etteivät ne muuttuneet kun lääkärit oppivat miten virukset ja bakteerit aiheuttavat tauteja.

Järvilehto toivoo, että homeopaattien ammattinimike saisi Suomessa jonkinlaisen lain suojan. Tietoikkunassa mainitaan myös Suomen Homeopaatit ry. Järvilehto on kyseisen ry:n hallituksessa puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Siellä päätetään homeopaattien koulutuskriteerit ja valvotaan homeopaattien eettistä toimintaa.

Entäpä jos esimerkiksi joku kotimainen homeopaatti suosittelisi matkaajalle malarian ja keltakuumeen ehkäisyyn homeopaattista valmistetta, jotta hänen ei tarvitsisi turvautua rokotteisiin? Olisiko se eettistä toimintaa homeopaatilta vai tuomitsisiko Suomen Homeopaatit ry tuollaisen homeopaatin neuvot?

Tähän viimeiseen kohtaan tulee toivottavasti jatkoa vielä tämän vuoden aikana. Terveisiä homeopaatti Vanessalle.

19.10.13

Kohupaljastus: Plasebo tappavampi kuin HPV-rokote!

EndAllDisease.com varoittaa lukijoitaan Gardasil-rokotteen vaaroista. Shokeeraavat tilastot paljastavat, että rokotetutkimukseen osallistuneita ihmisiä on kuollut! Uskomatonta mutta totta! VAERS-tietokantaan on kirjattu jopa 44 kuolemantapausta. Haittavaikutuksia on ilmoitettu 15 037 kappaletta. Artikkelissa ei tietenkään kerrota millä perusteella VAERS:iin laitetaan niitä ilmoituksia. Ilmoituksen lähettäminen ei edellytä mitään lääketieteellistä selvitystä olisiko rokote liittynyt havaittuun haittaan. VAERS-tietokannalla on omat hyötynsä ja haittansa.

Mutta kaikkein shokeeraavin tieto on vasta tulossa. EndAllDisease.com latoo kovia lukuja pöydälle. Istuthan tukevasti orjasi päällä etkä juo neitsyen verta lukiessasi tätä.

In the clinical studies alone, 23 girls died after receiving either Gardasil or the Aluminum control injection. 15 of the 13,686 girls who received Gardasil died, while 8 died among the 11,004 who received the Aluminum shot. There was only one death among the group that had a saline placebo. What this means is that 1 out of every 912 who received Gardasil in the study died.
Kliinisissä kokeissa 15 tyttöä kuoli otettuaan Gardasil-rokotteen. Vertailussa ollut alumiini-piikki johti kahdeksan tytön kuolemaan. Plasebona käytetyn suolaveden kohdalla uhreja oli vain yksi. Selvästikin rokote oli tappavampi aine. Kerrassaan karmaisevaa miten rokoteteollisuus tapattaa tuollain nuoria naisia. Eikö kukaan välitä ihmisuhreista?

EndAllDisease.com sentään viittaa Merckin raporttiin, jonka sivulla kahdeksan kerrotaan tarkemmin näistä kuolemista. Hieman yllättäen näyttäisi siltä, että Gardasil-rokote aiheuttaa kuolemia kolareissa ja ampumavälikohtauksissa. En olisi arvannut ainakaan EndAllDisease.comin varoituksen perusteella tilanteen olevan näin vakava.

The events reported were consistent with events expected in healthy adolescent and adult populations. The most common cause of death was motor vehicle accident (5 individuals who received GARDASIL and 4 individuals who received AAHS control), followed by drug overdose/suicide (2 individuals who received GARDASIL and 6 individuals who received AAHS control), gun shot wound (1 individual who received GARDASIL and 3 individuals who received AAHS control), and pulmonary embolus/deep vein thrombosis (1 individual who received GARDASIL and 1 individual who received AAHS control). In addition, there were 2 cases of sepsis, 1 case of pancreatic cancer, 1 case of arrhythmia, 1 case of pulmonary tuberculosis, 1 case of hyperthyroidism, 1 case of post-operative pulmonary embolism and acute renal failure, 1 case of traumatic brain injury/cardiac arrest, 1 case of systemic lupus erythematosus, 1 case of cerebrovascular accident, 1 case of breast cancer, and 1 case of nasopharyngeal cancer in the group that received GARDASIL; 1 case of asphyxia, 1 case of acute lymphocytic leukemia, 1 case of chemical poisoning, and 1 case of myocardial ischemia in the AAHS control group; and 1 case of medulloblastoma in the saline placebo group.

Numeroita pyörittäessä selviää myös mikä näistä piikeistä oli kaikkein tappavin. Annetaan vielä kertaalleen EndAllDisease.comin versio luvuista:


In the clinical studies alone, 23 girls died after receiving either Gardasil or the Aluminum control injection. 15 of the 13,686 girls who received Gardasil died, while 8 died among the 11,004 who received the Aluminum shot. There was only one death among the group that had a saline placebo. What this means is that 1 out of every 912 who received Gardasil in the study died.

Tässä ei kerrota kuinka monta tyttöä osallistui tuohon plaseboryhmään. Hmm. Onneksi luku selviää sieltä Merckin raportista. Laskukoneet esiin! Todellakin, Gardasil tappoi yhden tytön per 912 koehenkilöä.  Hetkinen! Plasebona suolavettä otti yhteensä 594 tyttöä, eli plasebo oli huomattavasti tappavampi piikki. Plasebo tappoi yhden tytön per 594 koehenkilöä. Sehän on yli 50 % tappavampaa ainetta kuin Gardasil-rokote! Varokaa lumelääkkeitä. Se rokotetutkimuksessa käytetty plasebo (Suolavesi) aiheutti yhdelle tytölle tappavan aivokasvaimen. Tai sitten voimme todeta, että pelkästään koeryhmään osallistumisesta ja piikin jälkeisistä tapahtumista ei vielä voi päätellä onko piikityksen jälkeinen muutos terveydessä rokotteen aiheuttamaa vai ei. On melkoinen hyppy väittää auto-onnettomuuden tai ampuvahaavan johtuvan rokotteesta. Korrelaatio on narttu, kuten sanotaan.

14.10.13

Jeesus olikin roomalaisten keksintö!


Amerikkalaisen raamattututkijan tittelillä itseään mainostava Joseph Atwill on perehtynyt Raamatun salattuun historiaan. Häneltä ilmestyi vuonna 2006 kirja nimeltään Ceasar's Messiah. Sen sanoma oli mullistava, joskaan ei edennyt Atwillin faniryhmää laajemmalle. Tässä lyhyesti tulkintani tuosta paljastuksesta:

Nykyisen Uuden testamentin evankeliumit kirjoitettiinkin muinaisten roomalaisten takahuoneessa, jotta keisari Vespasianus saisi naureskella nokkelalla pilallaan juutalaisille. Kristinuskon todellisuus onkin pelkkää illuusiota. Juutalaisten tunnetuin messias kasattiin nerokkailla vertauskuvilla ja jopa runoudella Rooman keisarista, eikä Nasaretin entisestä puusepästä. Tämä vitsi on hoksattavissa vain todella hyvin piilotetun sisäpiiritiedon kautta. Jeesus on pelkkä Flavius-klaanin keksintö, jolla pyrittiin rauhoittamaan kapinoivien juutalaisten mielialoja. Tämä selittää miksi kristinusko päätyi lopulta Rooman valtauskonnoksi. Juutalaisten perinteiden tuntemus tuli tietenkin itse Titus Flavius Ceasar Vespasianus Augustuksen menneisyydestä, sillä hän toimi Juudean maaherrana ja pyrki voittamaan juutalaissodat. Rooman valtakunta rauhoitettiin yhden uskonnon voimalla, ja se uskonto vain satuttiin poiminaan ja jalostamaan juutalaisten uskonnosta. Sodanjulistamisen sijaan Messias puhui toisen posken kääntämisestä ja vihamiestensä rakastamisesta. Näin kapinoivat läänit saataisiin vihdoinkin kuriin.

Miten näin mullistava selitys on onnistuttu salaamaan jopa Atwillin kirjan julkaisun jälkeen? Miksi valtamedia vaikenee kristinuskon murenemisesta? Ehkä siksi, että kyseessä Rauni-Leena Luukanen-Kilden kaltainen versio kristinuskon historiasta. Atwillin vaihtoehtoinen selitys kristinuskosta vaatii pitkälle tehtyjä hyppyjä johtopäätöksissä.

Pienten piirien salaliittoteoriaksi jäänyt idea oikeasta Jeesuksesta nousi useamman ihmisen tietoisuuteen, sillä Atwill ja kumppanit ovat laatineet kirjaan perustuvan dokumenttielokuvan: Covert Messiah.

Kohua nostetaan tyylikkäästi yhden päivän luentosarjalla Lontoossa lokakuun 19. päivä. Lippu maksaa vain 25 puntaa. Valitettavasti en kerkiä tulloin Lontooseen.

Covert Messiah -sivusto selittää miksi uusin todistusaineisto julkaistaan poikkeuksellisella tavalla:

The Internet Age makes events like this possible and presents us with an opportunity for a different future. Now that the average person has an unprecedented ability to access and share information instantly with like-minded people around the globe it's time for us to create a new open-source intelligence, help each other get educated, and break the spell of dogma and propaganda together.


Näin vältetään se hidas, tunkkainen ja jälkeenjäänyt akateeminen vaihtoehto historiantutkimuksen epäjännittävässä maailmassa. Kuka enää jaksaa välittää siitä mitä alaan perehtyneet asiantuntijat sanovat?

 Atwill julkaisee tuon maailmanhistorian mullistavan todistusaineistonsa dokumenttielokuvassa ja luennollaan.Sitten ihmiset voivat maksaa netistä ladattavasta leffasta (hieman alle 8 euroa) tai ostaa uusitun painoksen Ceasar's Messiah -kirjasta (19 dollaria).



Jos sinua kiinnostaa opiskella miksi Atwillin esittämä salaliittoteoria on - kohteliaasti sanottuna - kaukaa haettua, niin perehty vaikka aluksi siihen miten hän on keskustellut asiasta Richard Carrierin kanssa. Heti ekana mietityttää se mikseivät muinaiset roomalaiset hoksanneet laatia valtakuntaansa rauhoittavaa messiasolentoa vaikkapa Gallialaisten suunnalta. Olivathan he suurempi sotilaallinen uhka Roomalle kuin Juudea. Eeeeei mutta hitto vie, nyt täytyy lukea Asterixin seikkailut uudelleen läpi. Sieltä voi löytyä piilotettuja vinkkejä Rooman salatusta historiasta.

Varmasti tulemme kuulemaan herra Atwillista lisää 19. päivän jälkeen.

9.10.13

Suuri Nugettigate

American Journal of Medicine päätti jostain syystä julkaista vertaisarvioituna paperin (30 dollarin maksun takana), jossa pari lääkäriä oli leikellyt kahta kananugettia. Miehet olivat ostaneet nugetteja kahdesta eri pikaruokalasta. Niiden annoksista valittiin satunnaisesti yksi nugetti per ravintola. Nugetteja käsiteltiin, jotta ne voitaisiin viipaloida ja laittaa kunnon tarkasteluun mikroskoopilla. Tämä tapahtui Mississippin yliopistossa. Kas kummaa, nugettien koostumus oli juuri sellainen kuin aikaisemmat tiedot olivat antaneet ymmärtää. Niissä oli kanan ihoa, verisuonia, hermoja, jne, ja jopa lihaa about puolet. Kuten oli yleisesti tiedossa ennen tätä tutkimusta. Kuluttajasuojaryhmät, terveysviranomaiset ja itse ravintolaketjujen laadunvalvojat ovat perehtyneet nugettien sisältöön. Niiden koostumusta, ravintosisältöä, jne, valvotaan jatkuvasti. Siksi tämän kyseisen paperin tulos ei tuottanut sen ihmeellisimpiä aaltoja akateemisessa maailmassa.

 En heti usko, että joku on luullut nugettien materiaalin valittavan isomuorin keittiössä tarkasti viipaloituna, jotta paistinpannuun päätyy pelkästään parhaat palat kanojen rinnoista ja koivista. Teollinen prosessointi nugettien tuotannossa tarkoittaa sitä, että herkulliseen annokseen käytetään ns. teurasjätettä. Kanan iho on mielestäni erittäin hyvää oikein  Kanaraatojen jämät mössätään rustoineen kaikkineen, puristetaan suupalan kokoiseksi ja sitten paistetaan rasvassa. Maistuuhan se hyvälle vaikkei ole kaikkein terveellisintä ravintoa.

Olen ollut tietoinen tästä valmistusprosessista, ja kuitenkin syön niitä nugetteja jos vastaan tulee tarpeeksi herkullisen näköinen annos. No problemo. Ravitsemustieteen asiantuntijakin on avoimesti sanonut ääneen, että on eettisesti oikein syödä mahdollisimman paljon kanoista. Näin itsestäänselvä tutkimus, jonka tulos ei edes tuottanut uutta tietoa. Onneksi se hautautui muiden epämääräisten julkaisujen joukkoon.

Hahah! Ei tietenkään hautautunut.

Tutkimusryhmä järjesti pienen lehdistötilaisuuden Youtubeen ja lehdistiedote maalaa kuvaa karmaisevasta paljastuksesta.



Pian lehdistötiedote muutettiin modernin journalismin periaatteiden mukaan uutiseksi. Tyypillinen esimerkki olkoon Ilta-lööpin tapa puhua "pöyristymisestä" ja ruumiinavauksista.

Pöyristyttävintä tässä episodissa on se miten tuollainen epätutkimus on edes päässyt uutisiin asti. Respectful Insolence -blogin Orac kertoi kaiken olennaisen nugettitutkimuksen turhuudesta. Otanta oli ehkä satunnainen, mutta pelkän kahden nugettin otanta on korkeintaan viihdettä, varsinkin kun useamman teurasjätepalan tarkastelu olisi ollut niin helppoa. Korkeintaan paperista voidaan todeta, että jotkin nugetit näyttävät tuolta. Toisista ravintoloista löytyy lihaisempaa versiota. Toisista paikoista saa nugetteja joissa on enemmän rasvaa. Ja niin edelleen.

Huono tiede yhdistettynä laiskaan journalismiin. Sellainen combo saa minut nälkäiseksi. Siksi söinkin äsken pannulla paistettua kanaperäistä teurasjätettä. Viipaloidulla punasipulilla höystettynä. Oli hyvää vaikka olivat halvinta mahdollista versiota kaupan hyllyltä.

8.10.13

Hammasrattaita hyönteisissä

Syyskuussa tiedeuutisista löytyi kelloseppää kiinnosta pätkä biologiasta. Hienoja ja pieniä rattaita havaittiin kaskaan alaraajoista. Pääsipä uutinen jopa Hesarin sanomiin. Vain nuorten hyönteisten koivista löytyvät rattaat näyttäisivät ohjaavan hyppyvoimaa, jotta jalat liikkuvat samaan tahtiin. Näin hyppytarkkuus pysyy kohdallaan, kun innokas kaskas pomppii kasvista kasviin. Tavallaan apupyörät lapsille. Aikuisena kaskas onkin luonut kuorensa, ja rattaat ovat kadonneet. Tutkijat arvioivat, että rataskoneista on tarpeen, koska vastaavaa synkronisoitua jalkojen käyttöä ei saavutettaisi hermoston kautta. Hermoimpulssit olisivat liian hitaita ohjaamaan jalkoja vastaavalla tavalla. Rattaat säätelevät liikettä tarkemmin. Kuvien perusteella kuoressa on poimuja, jotka lomittautuvat toistensa kanssa. Suoraan sivulta päin katsottuna on nähtävissä hammasrattaiden muoto.






Samanlaista muotoilua on joissakin taskukelloissa, ns. susihammaistuksen nimellä.


Tiedeuutisoinnissa käytettiin sanontoja, joissa viitattiin insinööreihin ja ihmisten valmistamiin rataskoneistoihin.

The gears in the Issus hind-leg bear remarkable engineering resemblance to those found on every bicycle and inside every car gear-box. Each gear tooth has a rounded corner at the point it connects to the gear strip; a feature identical to man-made gears such as bike gears – essentially a shock-absorbing mechanism to stop teeth from shearing off.

Näin sanoma pysyy selkeänä ja biologisen rakenteen periaate valkenee helposti. Visuaalinen teho on väkevä eikä metafyysistä yhteyttä ihmisten valmistamiin rattaisiin voi välttää. Sitten kreationistit lukevat samoja tiedeuutisia. Evolution News & Views blogissa tehtiin rajaveto selväksi heti otsikossa:

Mechanical Gears Discovered on Planthopper Insects Provide an Opportunity to Recognize, or Deny, Design
 
Mechanical Gears Discovered on Planthopper Insects Provide an Opportunity to Recognize, or Deny, Design - See more at: http://www.evolutionnews.org/2013/09/mechanical_gear076801.html#sthash.RRaaCcxg.dpuf
Mechanical Gears Discovered on Planthopper Insects Provide an Opportunity to Recognize, or Deny, Design - See more at: http://www.evolutionnews.org/2013/09/mechanical_gear076801.html#sthash.RRaaCcxg.dpuf
Mechanical Gears Discovered on Planthopper Insects Provide an Opportunity to Recognize, or Deny, Design - See more at: http://www.evolutionnews.org/2013/09/mechanical_gear076801.html#sthash.RRaaCcxg.dpuf
Lukija voi joko myöntää itsestään selvän totuuden tai kieltää sen; kaskaat ovat älykkään suunnittelun tulosta. Mielikuvaa vahvistetaan kuvalla metallisista rattaista. Lopussa esitetään vaikeita kysymyksiä.

Wait a minute. How do we know these gears evolved, as opposed to having been designed? Because we know that everything in biology evolved. And how do we know that everything evolved? Because we know that nothing was designed. Right. But how do we know that nothing was designed? Because we know everything evolved. - See more at: http://www.evolutionnews.org/2013/09/mechanical_gear076801.html#sthash.RRaaCcxg.dpuf
Wait a minute. How do we know these gears evolved, as opposed to having been designed? Because we know that everything in biology evolved. And how do we know that everything evolved? Because we know that nothing was designed. Right. But how do we know that nothing was designed? Because we know everything evolved.

Kehämäinen johdattelu on sinällään paikallaan, sillä tietääkseni kaskaiden rakenteiden kehitys ei ole ollut suuren tutkimustyön alaisena. Sinällään rattaiden käytöstä voimme päätellä jotakin (oletetun) älykkään suunnittelijan ajatuksista. Hänellä (tai heillä) ei ollut aikaa tai intoa suunnitella nuoreen kaskaan hermostoa ja raajoja tarpeeksi tarkaksi, jotta hyppyminen onnistuisi ilman rattaita. Hyppyhän onnistuu toisilla hyönteisillä ihan hyvin ilman rattaita. Nuorten kaskaiden kohdalla suunnittelijat vaan päättivät oikaista helpoimman polun kautta, eli kuoreen viriteltiin ponnistusvoimaa tasaava systeemi. Se on kai helpompaa kuin sovitella hermostorakenteita koordinoimaan hyppyä paremmin.

Evoluutioteorialle on avoinna tutkimusta siitä miten kaskaiden kuoret muuttuvat niiden elämän aikana ja miten rakenteiden kehityspuuta voisi kyhäillä. Älykkään suunnitelman kannalta avoinna on... Aina hyväksyttävä tutkimusaihe olikin se, onko hyönteinen suunniteltu vai ei. Se miten hammasrattaat ilmestyivät kaskaisiin voidaan kuitata Michael Behen selitystä mukaillen: "A puff of smoke".

5.10.13

Kyttyrä Loch Nessissä, osa Finaali

Viime vuonna Loch Nessin salaperäinen ja oletettu olio pääsi jälleen otsikoihin. George Edwards onnistui taltioimaan erittäin hienoja kuvia vedessä liikkuvasta eläimestä. Hän lähetti kuvat nimeltä mainitsemattomille asiantuntijoille Yhdysvalloissa, ja muita tuttuja käänteitä kun Loch Nessin legendasta leivotaan yhä houkuttelevaa turistikohdetta.

Edwardsin maine oli kyseenalainen jo tuolloin. Nyt miehen maineessa ei enää ole mitään kyseenalaista, vaan hän selkeästi huijari. Mies kertoi toimittajille, että uusimmat kuvat olivat vain pientä hauskanpitoa. Hirviö oli hiilikuidusta tehty tehoste. Sitä oli aikaisemmin käytetty National Geographic kanavan Loch Ness dokumenttielokuvassa.

En voi väittää olevani yllättynyt tästä käänteestä.

4.10.13

Hampurilainen loukkaa uskovaisia

Jälleen hämmästyttävä uutinen hampurilaisten jännittävästä maailmasta. Kuma's Corner on Chicagossa sijaitseva ravintola. Se on päässyt pienen kohun kohteeksi (ehkä jopa itse tarkoituksella kohua levittämällä). Ruotsalaisen Ghost B.C. bändin kunniaksi kehitelty burgeri sisältää lihaa, cheddarjuustoa, chilivalkosipulimajoneesia, liraus punaviiniä ja yhden öylätin. Tämä viimeinen lisäys on onnistunut loukkaamaan joitakin katolisia asiakkaita. Kirkon oppien mukaan tuo öylätti muuttuu papin suorittaman taikatempun jälkeen itse Jeesuksen lihaksi. Ei saa nauraa! Eukaristia on vakava asia.

Catholic Foodie-blogin tuottaja Jeff Young on selittänyt miksi hampurilainen loukkaa joitakin. Öylätin käyttö on vertauskuvallista pilkkaa siitä mitä katoliset tekevät kirkoissaan. Jos ihmiset maustaisivat kotona tehtyjä hampurilaisiaan netistä tilattavilla ehtoollisleivillä, niin ehkä ihmisten loukkaantuminen jäisi vähemmälle.

Vaikka Ghost-hampurilaisiin laitettu öylätti ei ole mitenkään papin käsittelemä, eikä täten sisällä Jeesusta, niin leivän läsnäolo hampurilaisessa on riittänyt närkästyttämään ihmisiä. Pelkästään ajatus keksistä johon voitaisiin lisätä pyhyyttä kirkossa riittää loukkaamaan joidenkin uskonnollisia tunteita. Kuma's Cornerin facebook-sivulla vaaditaankin uskonnollista tasa-arvoa, eli heidän pitäisi tehdä Muhammad-pekonihampurilainen. Maistaisin molempia burgereita.

Samalla voin suositella Tampereen rautatieaseman uutta Burger Bar paikkaa. Täyttävä perusburgeri on mehukas ja maukas. Menulla ei kuitenkaan ole mitään rienaavaa materiaalia. Vielä.

1.10.13

Kansasin kreationistit kuumina

Kansasin konservatiiveilla on edessään hikiset paikat. Seuraavan sukupolven kasvaminen valtion kouluissa voi olla kohtalokasta heidän uskonnolliselle elämälleen. Koulujen opetussuunnitelmia kun ollaan päivittämässä. Jostain käsittämättömästä syystä kouluihin ei olla laittamassa kreationismia osaksi luonnontieteitä. Pacific Justice Institute on vähintäänkin närkästynyt näistä käänteistä. Hallitus suosii yhtä uskontoa ylitse lasten uskontojen. Nimittäin ateistinen uskonto on valtion virallinen uskonto, johon vanhemmilla ei ole vastaansanomista.

Taistelu jatkuu Kansasin osavaltion alioikeudessa. Ryhmän laatima virallinen valitus onkin raskasta luettavaa. Se on Citizens for Objective Public Education ryhmän nimellä kampanjoitu haaste jumalattomuutta vastaan.  Luonnontieteellinen tieto on heidän mielestään vaikutuksille altiiden lasten aivopesua. Ja mikä pahinta, sellainen opetus on vastoin uskonnonvapautta. Lasten oma uskonnollinen vakaumus voi olla ristiriidassa luonnontieteellisen opetuksen kanssa, eikä kouluissa sallita kompromisseja. Lasten on pakko hyväksyä ateistiset vastaukset kokeissa. Juuri tällainen nuoriin kohdistettu materialistinen/ateistinen ajatusmaailma kouluissa tuomitaan jyrkin sanoin.

The effect of the F&S in teaching the materialistic/atheistic Worldview to young children before they attain the age and sophistication necessary to make an informed decision about it, is likely to cause them to embrace it, because studies show (a) that children between the age of five and eleven simply assimilate and take, unthinkingly, what authorities have taught to the child and (b) that they generally form their religious worldview by the time they attain the age of 13

Vaakakupissa on pelkästään vanhempien, veronmaksajien ja lasten oikeudet VS ateistinen tyrannia. Citizens for Objective Public Education vai vaatimattomasti pyytää, ettei Kansasin osavaltio enää aivopese lapsia kouluissa. Kuka julma ihminen kehtaa vastustaa sellaista pyyntöä? 

Huolestuneet vanhemmat haluavat luonnontieteiden oppitunneille kreationistien kirjallisuudesta tuttuja asioita.  Evoluutioteoriaa ei ole testattu tieteellisen pätevästi. Universumi on hienosäädetty. Elämän synnylle ei ole kemiallista selitystä. Evoluutioteoriaa tukeva aineisto voidaan tulkita myös vaihtoehtoisen teleologisen selityksen tueksi. Kambrikauden räjähdys. Mikro- ja makroevoluutio eivät ole kuin kaksi marjaa. Ja niin edelleen.

Elämän, maailmankaikkeuden ja kaiken muunkin synnyn selittämisessä kouluihin halutaan vaihtoehtoja. Oppilas sitten päättäisi itse mihin niistä haluaa uskoa. Perustelussa käytetään tuttua termiä "origins science" jossa menneisyyden tutkiminen on historian tutkimusta, eikä suinkaan sitä arvostettua "experimental science" versiota tieteestä. Näin on perusteltua punnita selitysvaihtoehtoja keskenään, jotta paras selitys voittaisi kilpailijat. Elämän synty on mysteeri, joten God did it ja Tuntematon materialistinen mekanismi ovat yhtä painavia selityksiä. Elämän kehityksen suhteen vaaka painuukin nopeasti sinne materialistisen selityksen puolelle.

Varmasti konsevatiiviryhmillä on mielessään sopivat opetusmateriaalit näille teleologisille selityksille elämän synnystä ja elämän muutoksista vuosimiljoonien aikana. Citizens for Objective Public Education vaatii oikeutta valamiehistön edessä. Toivottavasti sellainen järjestetään, sillä kreationismi-sota on ollut niin kuivaa viime vuosina. Pieni käänteis-Kitzmiller tekisi terää.