29.7.15

Jehovan todistajat pulassa Australiassa

Yle kertoi pari päivää sitten Suomeen asti kantautuneista uutisista Australian suunnalta. Australian hallituksen nimittämä tutkintakomissio aloitti perehtymisen Jehovan todistajiin liittyviin hyväksikäyttöepäilyihin vuonna 2013.  Tutkintakomissio on löytänyt väärinkäytöksiä, salailua ja rikollisten suojelua Jehovan todistajien piirileikeissä. Vehkeilyä ja hyväksikäyttäjien suojelua on jatkunut 50-luvulta lähtien. Hieman yli tuhat henkilöä oli tuolla aikavälillä epäiltynä lasten hyväksikäytöstä. Yhtäkään ei ilmoitettu poliisille tai lastensuojeluviranomaisille. Toistaen tuttua kaavaa Yhdysvalloista.

Todistusaineistoa salattiin ja tuhottiin. Rikoksia ei viety virkavallan käsiteltäväksi, sillä hyväksikäyttöepäilyjen ja tunnustettujen hyväksikäyttöjen nähtiin olevan uskonnollisen yhteisön sisäisiä asioita. Maallistuneet virkavallat eivät välttämättä osaisi käsitellä arkaluontoisia syytöksiä niille sopivalla vakavuudella ja arvokkuudella. Ja siksi Jehovan todistajien vanhimmat miehet päättivät keskenään mitä oli tapahtunut ja kuka mahtoi oikeasti olla syyllinen. Tietenkin tämä menettelytapa johti joskus hyväksikäytettyjen lasten syyllistämiseen. Yhteisön sisäisissä kuulusteluissa esitettiin, että tyttäret viettelivät isään. Hyvällä tuurilla hyväksikäytön lopulta tunnustanut mies sai ekskommunikaation (pariksi vuodeksi), mutta ei hyväksikäyttöön syyllistymisestä vaan vanhimmille valehtelusta.

Tutkintakomissio kävi läpi useita todistajia ja takavarikoissa saatuja asiakirjoja. Jehovan todistajien sisäiset oikeudenkäynnit ovat melkein ymmärrettäviä heidän näkökulmastaan. Melkein. Pahuus ja uhkat ovat yhteisön ulkopuolisia asioita. Jos pahuuden nähdään ilmenevän yhteisön sisällä, niin on tietenkin yhteisen hyvän kannalta parempi salata pahuuden olemassaolo. Siksi hyväksikäyttäjää suojellaan, koska muuten yhteisön maine romahtaisi. Mainetta ja yhteisöllisyyttä tarvitaan, koska maailmanloppu aivan ihan kohta tuolla nurkan takaa hyökkäämässä päälle. Näin siis Jehovan todistajien oppien mukaan.

Samat opit rajoittavat myös sitä miten he voivat ottaa hyväksikäyttösyytöksiä tutkittavakseen. Hyväksikäyttö kun edellyttää kahta todistajaa. Jos sellaisia ei astu esiin, niin vanhimmat eivät voi tutkia hyväksikäyttösyytöksiä. Ja hyväksikäyttäjä jää jatkamaan tekojaan yhteisössä. Tai ehkä saavat sen näpäytyksen ranteilleen, eli älä hyvä mies nyt noin usein raiskaa lapsia, rukoilkaamme. 125 tapausta jäi tämän kahden todistajan säännön takia käsittelemättä.

Seurakunnan sisäistä tutkintaa pyörittäneet miehet silppusivat papereitaan. Kun tutkintakomissio tiedusteli miksi, he vastasivat tuhonneensa aineistoa suojellakseen vaimojaan. Jotta he eivät vain vahingossa lukisi niitä ja järkyttyisi. Samalla vanhimmat halusivat estää materiaalin leviämisen vääriin käsiin. Sekä tietenkin suojellakseen seurakunnan jäseniä tältä vahingoittavalta tiedolta. Tutkintakomissio sai kuulla, että muistiinpanojen tuhoaminen on vanhimpien suorittamissa kuulusteissa vakiokäytäntö.

Tunnelmat kun luin läpi näitä uutisia ja kuuntelin haastatteluja.

Toki silloin tällöin joku miehistä on joutunut pidätetyksi. Kunhan hyväksikäytetty lapsi on lähtenyt pois uskovaisten parista ja itse ilmoittanut hyväksikäytöstä poliisille. 401 jäsentä sai lähtöpassit seurakunnista. Heistä 230 sai myöhemmin luvan palata.

Tutkintakomissio jatkaa vielä kuulusteluja. Varmasti saamme uutta tietoa vielä tämän vuoden aikana.

Reuters: Jehovah's Witnesses hid child sex abuse cases: Australian inquiry told 

The Australian: Child abuse inquiry: Jehovah’s Witnesses never reported offenders

23.7.15

Aito avioliitto VS Tiede

Tiistaina Ylen Aamu-tv:n studiossa keskusteltiin Aito avioliitto -yhdistyksen toimista. 12 minuutin pituinen pätkä on katseltavissa tuolla linkin takana. Kansalaisaloite wanhan avioliittolain palauttamiseksi sai sen 50K ääntä. Studiossa kansalaisaloitetta puolustaa Aito avioliitto -yhdistyksen esitaistelijana Jukka-Pekka Rahkonen. Vastapuolella ääneen pääsee Setan Panu Mäenpää.

Oli ilo huomata, että keskustelu oli erittäin hyvää tasoa, jos vertaamme sitä internetin ihmeellisillä digikäytävillä käytyyn keskusteluun. Vielä suurempi ilo oli huomata, että netti on täynnä kirjoittajia, jotka osasivat viipaloida Rahkosen puheita heti eilisen aikana.

Puhuiko Rahkonen jostain, joka sattuisi kiinnostamaan myös minua? Puhui.

YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa ei erikseen määritellä, että perheen täytyy koostua yhdestä miehestä ja yhdestä naisesta plus kakarat. Paperissa puhutaan vanhemmista ja perheestä. Rahkonen huomauttaa, että asiakirjaa laadittaessa on ilman muuta tarkoitettu isää ja äitiä. Pointti onkin ihan hyvä. 50- ja 80-luvulla ei yleisesti mielletty ydinperheeksi mitään muuta vaihtoehtoa kuin isää ja äitiä.

"Tätä on ruvettu vasta myöhemmin kyseenalaistamaan, että mitä vanhemmuus tarkoittaa."

- Rahkonen

Josta pääsenkin jälleen erittäin epäreilulla ja -soveliaalla tavalla Yhdysvaltojen historiassa tapahtuneeseen rotuerotteluun. Havainnollistan sillä Rahkosen vastalauseen huonoa puolta. Tulkintamme lakipykälistä ja sopimuksista muuttuvat sukupolvesta toiseen. Ehkä huonoon suuntaan. Toivottavasti hyvään suuntaan. Ne kuitenkin muuttuvat. Sille ei voi mitään.

Kävipä niin hassusti, että tuon valtion itsenäisyysjulistuksessa seisoi:  

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the Pursuit of Happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed.

 Samalla näitä asiakirjoja kirjoittaneet miehet omistivat orjia. No mutta, Rahkosen tavoin voimme todeta, että itsenäisyysjulistusta kirjoittaessa on ilman muuta tarkoitettu vain valkoihoisia miehiä. Ja olisimme täysin oikeassa. Sukupolvien vaihtuessa tuon tekstin tulkintaan on sitten lisätty vivahteita, joissa ihmisoikeuksia olisi myös muilla kuin valkoisilla miehillä. Jopa naisetkin saivat äänioikeuden ja muita liberaaleja hapatuksia. O tempora, o mores!

Tämän vinkkelin suunnasta katsottuna ei ole mitään ihmeteltävä siinä miten tulkitsemme tällä vuosituhannella YK:n lasten oikeuksien sopimuksia. Minulle ja monelle muulle äänioikeutetulle ei ole mitään ihmeellistä, jos lapsen vanhempina on kaksi naista tai kaksi miestä.

 Rahkonen myös mainitsee uuden avioliittolain tuovan paljon vaurioita ja vahinkoa, jos sen sallitaan astuvan voimaan vuonna 2017. Minkälaisia vauroita ja vahinkoja? Sitä ei valitettavasti kuulla, joten olemme yhtä tuskastuttavien ja ympäripyöreiden uhkakuvien äärellä kuin professori Tapio Puolimatkan asiantuntijalausunnossa.

Vihdoinkin pääsemme tieteeseen. Rahkonen otti puheeksi isyys ja äityys -pointin tieteellisen pohjan.

Psykologien kesken on vahva konsensus siitä, mitä isättömyys tai äidittömyys tarkoittaa lapselle, ja se on aina haitallista.

Todellakin tässä kohtaa Rahkonen on tavallaan pyöristäen oikeassa. Jos isättömyys tai äidittömyys tarkoittavat (yleistäen) sitä, että lapsi on yksinhuoltajaperheessä. Tilanne ei kuitenkaan ole verrattavissa siihen, että lapsella on kaksi vanhempaa, jotka ovat samaa sukupuolta.

Onko kahdesta äidistä tai kahdestä isästä koostuva vanhemmuus haitallista?

Ylen uutisessakin nostetaan esille Psykologiliiton suositus sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisestä. Suosittelen lukemaan läpi tuon lausunnon ja sitten nyrpistämään nenääsi Rahkosen suuntaan. Asiantuntijalausunnon laati psykologian professori Jarl Wahlström Jyväskylän yliopistosta. Mahdollisesti Puolimatkan tuttuja, nudge nudge wink wink. Perusteluna avioliittolain päivittämiselle oli alan tieteellisen tutkimuksen läpikäyminen. Samanlaista positiivista kantaa annetaan myös vastaavan Yhdysvaltalaisen liiton suunnalta. Mutta sehän vain tarkoittaa, että psykologit ovat homosaation pauloihin joutunut liitto!

Rahkonen ei kuitenkaan jättänyt asiaa puolitiehen. Hän vetoaa tutkimusaineistoon, joka osoittaa samaa sukupuolta olevien vanhempien haitallisuuden. Aloituksena on anekdootteihin vetoamista. Hän mainitsee joitain lapsia, jotka ovat kaivanneet isää tai äitiä juuri tällaisessa sateenkaariperheessä, jossa puuttuu toinen sukupuoli.

Skippaan anekdootit ja keskityn mielenkiintoisempaan kamaan.

Rahkonen vetosi Regneruksen ja Sullinsin tekemiin tutkimuksiin. Ne on tehty isommalla otoksella. Jopa yli 200 000 perheen otoksella. Valitettavasti pelkkä iso otos ei takaa tutkimuksen kertovan sitä mitä Rahkonen väittää sen kertovan. Regnerus ei vertaillut sateenkaariperheissä varttuneita lapsia heteroperheissä varttuneisiin lapsiin. Regneruksen paperia on pyöritelty blogissani vuodesta 2013 lähtien. Siihen minulla ei ole kauheasti lisättävää, joten lainaan itseäni:

Regneruksen tutkimuksessa selvisi, että vanhempien pitkäkestoisessa suhteessa kasvaneet lapset ovat kautta linjan paremmassa jamassa, kuin rikkinäisissä perheissä eläneet lapset. Kertoessaan vakaiden perheiden eduista tutkimus oikeastaan on samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen puolella. Sateenkaariperheille annetut tuet ja oikeudet laissa antaisivat entistä paremmat edellytykset lasten elämänlaadun parantamiseen. Josta voidaankin miettiä miksi sellaisia muutoksia sitten vastustetaan.

Rahkonen mainitsi myös lapsille olleen kaksi - neljä kertaa enemmän ongelmia, jos he ovat varttuneet sateenkaariperheissä. Tämä tieto on peräisin Donald Paul Sullinsin paperista, joka tuli ensimmäistä kertaa esiin kotimaisissa puheissa Aito avioliitto -seminaarissa Heurekassa. Lukaisin paperin silloin läpi, mutta jätin laajemman kommentoinnin tekemättä. Paperia kun ei julkaistu akateemisessa julkaisussa, vaan Beallin pseudojulkaisujen listalle joutuneen ScienceDomain internationalin ylläpitämässä julkaisussa.

Jos kuitenkin vaivaudumme perehtymään itse Sullinsin tutkimusmenetelmään, niin näemme ettei Rahkosen tulkinta kestä neurologista aktiviteettia. Sullinsin Emotional Problems among Children with Same-Sex  Parents: Difference by Definition  paperi kertoo otannan sisältäneen 207 007 lasta. Heistä 512 lasta oli varttunut samaa sukupuolta olevien vanhempien perheessä. Tiedot on poimittu National Health Interview Survey (NHIS) tietokantaan lisätyistä kyselykaavakkeista vuosilta 1997-2013. Jujuna onkin selvittää minkälaisissa samaa sukupuolta olevissa perheissä nämä 512 varttuivat.

 Tutkimusdatan vähäisyys on yleinen ongelma kyseisen tutkimusalan kentällä. Samaa sukupuolta olevat vanhemmat kun ovat suhteellisen tuore ilmiö. Avioliitossa eläviä samaa sukupuolta olevia pareja on ollut vasta tämän sukupolven aikana. Siksi heitä ei ole toistaiseksi kertynyt runsaasti tuoreisiinkaan tilastoihin.

Olivatko nämä 512 lasta vertailukelpoisia parhaimpia tuloksia antaneisiin perinteisiin heteroydinperheisiin? Sepäs on vaikeaa selvittää itse paperin perusteella. Tässä Sullins selittää miten perheitä jaettiin eri kategorioihin:




Five types of parenting families are distinguished
for analysis. The opposite-sex family structures
replicate definitions used in a series of CDC
reports of NHIS findings on family structure and
health [90–92]: 1) Nuclear families, defined as
“one or more children living with two parents who
are married to one another and are each
biological or adoptive parents to all children in
the family” [90]. This is the reference category.
2) Any other married parent families, including
step-parenting, adoptive and extended families.
This category would include same-sex parents
reporting as spouses if they were not broken out
for comparison purposes. 3) Unmarried
cohabiting partners with child (ren). The child
may be the biological child of both partners, one
of the parents may be a step-parent, or an
adoptive child of one or both partners. This
category would include same-sex parents
reporting as unmarried partners if these were not
broken out for comparison purposes. 4) Single
parent families consisting of “one or more
children living with a single adult” [90]. The adult
may be of either sex, with a biological or adoptive
child. Since NHIS did not ask about sexual
orientation, this category probably includes an
unknown number of same-sex oriented persons.
5) Same-sex parent couples

Valitettavasti lukuja selaamalla ei selviä olivatko sateenkaariperheiden lapset varttuneet koko elämänsä näissä perheissä, vai ehkä eläneet heterovanhempien kanssa ennen avioeroa ja uutta perhettä, tai ehkä yksinhuoltajan kanssa jolla on ollut useita kumppaneita lapsen elämän aikana. Taulukko numero 3 sisältää same sex ja opposite sex erottelun, mutta itse perhemuodot ja perheiden historiat eivät ole jaoteltuna taulukossa.

Ongelma on käytännössä sama kuin Regneruksen paperissa. Vertailuun otetut heteroparien lapset olivat lähes poikkeuksetta alusta loppuun asti yhdessä eläneiden biologisten vanhempien hoivassa. Samaa sukupuolta olevia pareja ei sitten tahtonut vielä löytyä tuolta aikaväliltä. Sullins on tietoinen ongelmasta:

Almost all opposite-sex parents who are raising
joint biological offspring are in intact marriages,
but very few, if any, same-sex parents were
married during the period under observation.
(Same-sex partners were not permitted to marry
anywhere in the United States prior to 2004 and
in only a small minority of states in the U.S. after
that. All same-sex partners on NHIS are coded
as “cohabiting”, although some, both before and
after 2004, report their partner as “spouse” rather
than “cohabiting partner”.)

Ryhmien väliltä löytyy tietenkin merkittäviä eroja. Sitä ei voi kukaan kieltää. Sullins muistuttaa paperinsa loppupuolella, että enemmistö kaikkien ryhmien lapsista ei kokenut vakavia tunneongelmia.

It is worth noting that, even in the worst case
conditions examined in this study, the large
majority of children did not experience emotional
problems. Although children fare worse in some
family settings than others, to an extent that well
justifies social and policy concerns about
differences between family structures, including
between opposite-sex and same-sex families,
most children in most families achieve a level of
psychosocial function that is not characterized by
serious emotional problems.

Regneruksen ja Sullinsin paperit ovat vastakkain alan konsensuksen kanssa. Kuten kotimainen Psykologiliitto totesi. Myös rapakon toisella puolella sanoo samaa Stanfordin yliopiston sosiologi Michael Rosenfeld. Hän kävi läpi alan kirjallisuutta. Jokaista Sullinsin tuotosta kohti löytyy laajoja vertailuja, jotka kertovat toisenlaista tarinaa. Rosenfeld kiteyttää:

In 45 empirical studies of outcomes of children of same-sex couples—including all  studies listed in Tasker’s (2005) comprehensive survey that examined childhood outcomes, several more recent studies listed by Wald (2006), all four studies listed by Meezan and Rauch (2005) as the highest-quality studies in this  field, 1 and all the more recent studies that cite  the earlier ones—none found statistically significant disadvantages for children raised by gay and lesbian parents compared with other children. 

Asiasta voidaan/tullaan vääntämään kättä varmasti monta kertaa tänä vuonna. Mutta Rahkosen ja Aitojen kumppaneiden ei kannata väittää tieteen olevan selkeästi heidän puolellaan. Varsinkin Regneruksen paperia heilutellessaan heidän kannattaa olla erityisen tarkkana väitteissään.

19.7.15

Kansalaisaloite 1175 VS Eduskunta

Kolme ja puoli kuukautta siihen meni. Vihdoinkin kansalaisaloite 1175 sai kasaan tarvittavat 50 000 ääntä. Se ei ollut mikään yllätys. Napakampi nimi kansalaisaloitteelle on Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Onnittelut osallistuneille. Varmasti kasaatte vielä useamman tuhannen lisää.

En ole vielä kertaakaan käynyt blogissani läpi itse kansalaisaloitteen pitkää tekstiä (Olen kyllä lukenut sen kokonaisuudessaan läpi). Enkä näillä näkymin edes vaivaudu sitä tekemään.

Miksi?

Kuten huhtikuussa laskeskelimme, kansalaisaloitteella on edessään kivinen ylämäki kaatosateessa ja ummetuslääkkeitä syöneitä lokkeja väistellen. Eduskunta on vaihtunut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Nykyisiä kansanedustajia on tasa-arvon puolella 59 % ja vastaan vähemmistönä 38 % kansanedustajista. Ainakin jos uskomme Helsingin Sanomien vaalikonetta.

 Jarmo Lappalainen muistutti vielä miten avioliittoon liittyvät äänet menivät Ylen vaalikoneen mukaan.

Kuinka aloitteen sitten eduskunnassa käy? Huonosti. Ainakin, jos takit eivät eivät erittäin isossa määrin käänny.
Kaikki istuvat kansanedustajat vastasivat nimittäin Ylen vaalikoneeseen*. Vaalikoneessa oli yksinkertainen kyllä-ei-tyhjä –kysymys: ”Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan.”
Tulos on selvä. peräti 144 kansanedustajaa vastustaa lain kumoamista ja ainoastaan 41 kansanedustajaa kannattaa sitä.

Luonnollisesti kridet ja persut ovat täysillä tämän uuden kansalaisaloitteen puolella. Variaatiota löytyy enemmän isoimpien puolueiden sisältä. Kansalaisaloitetta tullaan pyörittelemään ratkaisevalla tavalla (PR:n kannalta) lakivaliokunnassa. Ratkaisevat äänet laskettiin tasa-arvoisen avioliittolain kannalta siellä edellisen kerran tasa-arvoista avioliittolakia vastaan parilla äänellä.

Lakivaliokunnan nykyiset jäsenet vastasivat tähän kysymykseen Ylen vaalikoneessa:

Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan.

Laitan lakivaliokunnan jäsenten vastaukset plus mielestäni hyvät kommentit Ylen vaalikoneesta.

Puheenjohtaja Kari Tolvanen (TYHJÄ)
Varapuheenjohtaja Eva Biaudet (EI)

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset (KYLLÄ)
Katja Hänninen, vasemmistoliitto (EI)
Emma Kari, vihreät (EI)
Katri Kulmuni, keskusta (EI)
Suna Kymäläinen, sos. dem (EI)
Mikko Kärnä, keskusta (EI)
Antero Laukkanen, KD (KYLLÄ)
Sanna Marin, sos.dem (EI)
Sari Multala, kokoomus (EI)
Johanna Ojala-Niemelä, perussuomalaiset (EI)
Tom Packalén, perussuomalaiset (KYLLÄ)
Arto Pirttilahti, keskusta (EI) "Avioliitto on edelleen mielestäni miehen ja naisen välinen instituutio."
Antti Rantakangas, keskusta (TYHJÄ) "Vastustin kansalaisaloitetta, mutta myös Keskustan johto on sitoutunut tehtyyn äänestyspäätökseen."
Mari-Leena Talvitie, kokoomus (EI)
Ville Tavio, perussuomalaiset (EI) "Asian uudelleenkäsittely olisi ajanhukkaa."

Lasketaas tulos:
EI: 12
KYLLÄ: 3
TYHJÄ: 2

Kansalaisaloite 1175 on näillä näkymin vähemmistössä lakivaliokunnan jäsenten sekä koko eduskunnan edessä. Kaikki se energia. Kaikki ne printatut laput, tilatut bannerit ja pystytetyt toriteltat. Toivottavasti vielä tämän vuoden aikana selviää kuinka turhaa tai tarpeellista ne olivat. Kyseessä on kuitenkin poliittinen peli, joten takin kääntäminen ei olisi mitenkään mahdotonta. En ole kuitenkaan kovin jännittyneenä tai epätietoinen kansalaisaloitteen kohtalosta.


17.7.15

MH17 ja separatistien video

Virallinen tutkintaraportti MH17:n tuhosta ei ole vieläkään ilmestynyt. Tietovuotoja raportin sisällöstä on jo ollut. Niitä tärkeämpänä ajankuluna toimii News Corp Australian haltuun saama video. Se on ukrainalaisten separatistien kuvaama 17 minuuttia pitkä materiaali heti Malaysia Airlinesin lentokoneen savuavilta raunioilta. He saapuivat ensimmäisenä paikalle.

Tapahtumat ja puheet antavat runsaasti tukea sille väittämällä, että separatistit ampuivat MH17 -lennon alas vahingossa.

Sotilaiden keskenäinen keskustelu tekee selväksi, että he olivat etsimässä alas ampumaansa lentokonetta. Puheissa mainitaan kuitenkin Suhoi hävittäjä. Miehet ovat yllättyneitä löytäessään matkustajakoneen jäännökset. He epäilevät hävittäjäkoneen raunioiden olevan jossain muualla. Puheen perusteella he luulevat hävittäjän ampuneen alas matkustajakoneen. Tosin separatistit eivät sitten koskaan esitelleet alas ampumaansa hävittäjäkonetta, vaikka jopa Venäjän propagandakoneisto levitti juoruja Su-25 hävittäjästä. Separatistit eivät ampuneet alas tuona päivänä hävittäjää. Joten luontevin selitys olisi se, että he ampuivat vahingossa alas matkustajakoneen.

Todennäköisin lähde matkustajakoneen alas ampuneelle on BUK-ohjuslavetti. Tällaisen hyvän ehdokkaan jäljittäminen on luettavissa Bellingcat-sivustolla. Siellä seurataan ohjuslavettia kuljettaneen rekan matkaa Ukrainassa Donetskin alueella.

16.7.15

Jade Helm 15 on täällä

Yhdysvaltojen viimeiset päivät ovat nyt käsillä. 1200 sotilaan ja tukijoukkojen sotaharjoitus seitsemän osavaltion alueella riittää riistämään viimeisetkin kansalaisten vapaudet ja oikeudet. Sotaharjoituksia on pelkästään Texasin osavaltiossa 12 piirikunnan alueilla. Pahimmissa salaliittoteorisoinneissa sotilaat potkivat ovet sisään, takavarikoivat kansalaisten aseet, ja vievät vastustajat hylättyihin Wal-Mart -ostoskeskuksiin keskitysleirivangeiksi. Koska kaikki tuollainen on juuri sitä mitä Obama on salaa suunnitellut.

Vielä kiinnostavammaksi salaliittoteorisointi meni, kun mukaan vedettiin teoria tekoälyn soveltamisessa Skynetin tapaan sotaharjoituksessa. Selvisi, että Jade on myös lyhenne eräässä DARPAn monista projekteista.

JADE = Joint Assistant for Development and Execution

Se on Raytheonin ja BBN Techonologiesin suunnittelema ohjelma jolla luodaan kolmiulotteinen ja selkeä kuva taistelukentästä. Samalla ohjelma kykenee ennakoimaan kohteiden reaktioita ja taktiikoita. Ja luomaan monimutkaisia ja monipuolisia suunitelmia joukkojen liikkeistä alle tunnissa. Vastaavan kokoinen prosessi voi viedä perinteisellä aivoriihellä useita tunteja. Erittäin hyvä apu kenraaleille. Ellei jopa kenraalien korvaaja? Modernin sotakoneiston ollessa entistä enemmän digitalisoitunut, verkostunut ja harvemman ihmisen kontrollissa, olisiko Jade Helm sotaharjoitus vain tapa viimeistellä keinoälyn hallitsema sotakoneisto?

Salaliittoteorioinnissa huomataan, että armeija on päivittänyt laitteistoaan juuri tällaisella hienolla kommunikaatioverkolla. Stryker-kuljetusajoneuvot on varustettu huippuhienolla teknologialla. Internetin ja kaiken muun langattoman verkon kadotessa armeija kykenee luomaan oman rinnakkaisen kommunikaatioverkon minne tahansa. Sattumaako?

Eli jos salaliittoteorisoinnissa on mitään perää tulee seuraavien kuukausien aikana tapahtumaan verinen vallankaappaus, jossa vain muutama tuhat sotilasta yrittää viedä aseet kymmeniltä miljoonilta aseistetuilta kansalaisilta. Tai sitten armeija alistuu keinoälyn hallintaan.

Jäämme jännittyneenä odottamaan näitä jännittäviä käänteitä. Entä jos se kaikkein karmein skenaario toteutuu: sotaharjoitus pyörii loppuun asti kuten kaikki edelliset sotaharjoitukset. Eli armeija testaa uusimpia laitteitaan kun lampaat nukkuvat. Salaliittoteorijoitsijoilla on siihen valmiina vastaus. Massiivinen sotaharjoitus oli vain psykologinen operaatio, jolla kansalaisia ehdollistettiin aktiivisten sotilaiden läsnäoloon 'Murican maaperällä. Tehden sen tulevan vallankaappauksen entistä helpommaksi. Sitten joskus.

asd

15.7.15

Obamagate ultimaalinen loppuräjähdys - väliaika

Yhdysvaltojen presidentti Barack Hussein Obaman aika presidenttinä lähestyy loppuaan. Eikä pelkästään virallisen toisen kautensa päättymisen muodossa. Yhdysvalloissa on pörissyt monta vuotta ns. Birther-liike, joka pyrkii paljastamaan Obaman oikean syntymäpaikan. Tarkoituksena todistaa, ettei presidentti olekaan kelpoinen presidentiksi, koska hän ei ole lakien edellyttämällä tavalla aito kansalainen. Joko on riittämätöntä, että pelkästään Obaman äiti oli aito USA:n kansalainen. Tai sitten syntymätodistus on väärennetty. Tai syntyminen jossain toisessa valtiossa kumoaisi Obaman aidon kansalaisuuden. Taustalla vaikuttavat rasismi ja ihan rehti islamofobia. Obaman kuvitellaan myös olevan salaa muslimi, joka haluaa tuhota Yhdysvallat sisältäpäin. Birtherien väittämät ovat yksi toisensa jälkeen lerpahtaneet, palaneet poroksi tai olleet liian absurdeja ollakseen edes väärässä. Päätyipä väittämiä jopa tänne Suomeen asti, kun Suomen paras profeetta Jouko Piho alkoi toisella Birtherien väittämiä.

Tilanne meni varsinaisesti päälle, kun Sheriffi Joe Arpaio astui areenalle verbaaliset aseet paukkuen. Hän oli saanut vainun rikoksesta, jonka pääsyyllinen oli itse Obama. Valkoisen talon vuonna 2011 julkaisema Obaman syntymätodistus oli VÄÄRENNÖS! Mikä tarkoitti sitä, ettei presidentti voinut olla laillisesti presidentti. Tätä rikosta alettiin tutkimaan sheriffin oman erikoistiimi Cold Case Posse Investigationin voimin. Pientä informaatiota tulevasta annettiin joulukuussa 2013. Tutkimuksen arkaluontoisuuden takia tietoa annosteltiin pipetillä, mutta luvassa olisi järisyttävän raju paljastus. Vasta vuoden 2014 aikana saisimme tarkasteltavaksi tämän huiman todistusaineiston rikoksesta.

Sittemmin unohdin Arpaion kokonaan. Viime vuosi oli erittäin hiljaista Arpaion suunnalta. Birtherit vaikuttivat uupuneen uneen. Skuuppeja ja löytöjä ei enää tapahtunut. Onneksi salaliittoteoriolla ratsastanut World News Daily muisti Arpaion. Viisi päivää sitten he uutisoivat tutkimuksen tuoreimpia käänteitä. Missä viipyi tämä ravisuttavan mullistava paljastus Obamasta?

Voih. Tutkijatiimin eteen on tullut lakiteknisiä esteitä, jotka estävät todistusaineiston esittelyn. He eivät saa toistaiseksi paljastaa presidentin olevan keisari ilman vaatteita. Ryhmän edustajana toimiva Mike Zullo näyttäisi olevan tietoinen tutkijaryhmän käsissä olevan materiaalin tasosta:


“There are some very serious problems with that pdf file,” he told WND. “That’s not an issue.
“Maybe he was born here, maybe not,” he said of the president. “That question has never been the focal point of our investigation. He may very well have been born here. Who knows?”
 
Eli Valkoisen talon julkaisema syntymätodistus onkin lopulta irrelevantti. Ryhmällä on jotain aivan muuta, joka todistaa Obaman olevan huijari. Mutta mitä? Sitä saamme odottaa jonkin aikaa. Todennäköisesti Arpaio julkaisee jotain vasta seuraavan presidentin astuessa virkaan. Lupaamalla tietoa "ihan kohta" hän välttää Birtherien paineet ja saa jotenkin säilytettyä maineensa. Sitten onkin luvassa seuraava demokraatteihin kohdistuva salaliittoteoriapanikointi.

12.7.15

Pahislaisen raportti skientologien saarnasta

Vasta hiljattain huomasin, että sähköpostiini on tullut kutsuja skientologilta. Lahden toimipisteessä olisi tarjolla sunnuntaisin klo 10:00 saarnoja skientologiasta. Valitettavasti olen laiska ihminen. Haluaisin myös nauttia vapaapäivästäni. Matka Toijalasta sinne ja takaisin pelkän skientologien saarnan takia ei ole vaivan arvoista. Onneksi lähistöllä oli asialle omistautunut pahislainen, eli blogini seuraaja.

Pahislainen uhrautui ja uskalsi mennä paikalle kuuntelemaan. Lainaan hänen raporttiaan:


Tuo salaperäinen paikka on aina kiinnostanut minua ja nyt kun kerrankin satuin olemaan kaupungissa, päätin mennä seuraamaan toimintaa sivusta. Tässä pieni raporttini vierailusta.

Saavuin vartin etuajassa Lahden dianetiikkakeskuksen edustalle ennen messua. Ovia tuli avaamaan iältään vanhemmanpuoleiset mies ja nainen. Kysyin heiltä: "Onko täällä jokin scientologien tilaisuus, jos saisi tulla kuuntelemaan?". Kumpikin vaikuttivat hyvin epäluuloisilta. "Keneltä sinä olet sellaista kuullut?", kysyi mies minulta. "Erään tutun kautta.", vastasin ja kysyin uudelleen, jos voisi hetkeksi tulla katselemaan tiloja ja kysymään muutaman kysymyksen aiheeseen liittyen. Hieman vastahakoisesti mies laski minut sisään ja kiitin häntä.

Minulla oli tuon miehen kanssa vartti aikaa keskustella scientologiasta siinä ennen messua. Kysyin, onko skientologia uskonto vai millaiseksi hän sen määrittelisi pääpiirteittäin. Sain hyvin ympäripyöreän vastauksen: "Minulla on oma käsitykseni ja sinulla omasi. En lähde mitenkään karkeasti määrittelemään, mistä scientologiassa on kysymys, koska siihen ei riittäisi aika. Sinun kannattaa tutustua suoraan kirjallisuuden kautta siihen.". 

Kerroin olevani avoimin mielin liikenteessä enkä ollut tullut tuomitsemaan heitä. Selvästi tunnelma kepeni tästä ja heitin kysymyksen, "Mikä merkitys teille tuolla ristillä on? Tämähän ei ole kristinuskoa vai kuinka?". Mies vastasi "Ei ole. Se symboloi kahdeksaa prinsiippiä (ristin taustalla olevan tähden sakarat mukaan luettuna). Yksi niistä on rakkaus (jne.).". En nyt tässä muista, mitä muut sakarat tarkoittivat. Tässä vaiheessa mies lipsautti lopulta sanan "uskonto" scientologian yhteydessä. Kysyin häneltä uudelleen "Eli tämä on siis uskonto?". Sain jälleen ympäripyöreän vastauksen, mutta selväksi tuli, että juuri uskonnoksi myös hän sen jäsenenä ymmärtää. Kysyin häneltä myös "Uskovatko scientologit jumalaan?" ja hän vastasi "Kyllä.". Tämä oli aivan uusi tieto minulle, sillä olin olettanut, että scientologit ovat ateisteja tai agnostikkoja.

Seuraavaksi mies ryhtyi esittelemään aiheen kirjallisuutta. Kirjojen kannet olivat täynnä tulivuoria ja yhdessä oli kuva jumalan näköisestä miehestä (ohessa oleva kuva). Kannessa luki "Etiikka" ja jotain muuta tekstiä. Kohta alkoikin jo messu, johon sanoin osallistuvani mielelläni. Tässä vaiheessa myös muita ihmisiä asteli sisään ovesta. Porukkaa oli kasassa minun lisäkseni viisi ja henkilöt olivat iältään keski-ikäisiä tai sitä vanhempia yhtä teinityttöä lukuun ottamatta. Tunnelma oli melko vaivaannuttava edelleenkin eikä kukaan minua omasta aloitteestaan tervehtinyt. Yritin kuitenkin olla mahdollisimman kohtelias. 

Messuhuone oli hyvin pieni. Olisikohan sillä ollut kokoa n. neljä kertaa viisi metriä. Juuri ja juuri mahduimme kaikki sinne istumaan puhujanpönttöineen, jossa koreili tuo samainen ristin ja tähden muodostama symboli, josta oli aiemmin puhetta. Messu alkoi ilmeisesti L. Ron Hubbardin säveltämällä musiikilla, joka oli juuri sitä muovista hissijazzia, jota olin joskus aiemminkin kuullut. Istuin takapenkkiin ja yritin pitää matalaa profiilia.

Tämä samainen mies, jonka kanssa olin aiemmin keskustellut, astui puhujapöntön taakse. Hän kertoi aluksi muille, että mukana on yksi uusi henkilö, minua tietenkin tarkoittaen. Oloni oli vähintäänkin ulkopuolinen, kun kukaan ei vieläkään edes vilkaissut minuun päin.

Messun pääaiheena oli etiikka. Mukanani ei ollut muistiinpanovälineitä, mutta en olisi niillä mitään tehnytkään. Sen verran sekava saarna oli kaiken kaikkiaan. Käsitteinä villisti sekaisin menivät moraali ja etiikka. Kuulemma eettisintä elämässä on hengissä pysyminen ja oikeiden valintojen tekeminen. Esimerkkinä epäeettisestä käytöksestä mainittiin päihteiden käyttö, "epäsopivat" seksisuhteet, varastaminen ja niin edelleen. Aikalailla samat asiat siis nousivat esiin, kuin muissakin uskonnoissa. 

Jossain puolessa välissä korvaani särähti esimerkki naisesta, joka pettää miestään pomonsa kanssa. 50-lukulaista moraalikäsityksiä vilisi myös käsitteissä "rodun pettäminen" yms.. Rivien välistä oli luettavissa valkoisen rodun ylivertaisuus, vaikka välissä mainittiinkin kaikkien ihmisten olevan tasa-arvoisia. 

Puolituntiseksi luvattu messu venähtikin 50-minuuttiseksi. Vilkuilin viimeiset 20 minuutta kelloa jo melko turhautuneena. Onkohan tämä jokin taktinen veto venyttää näitä messuja luvattua pidemmiksi vai miksi näin on, ajattelin. 

Messu loppui vihdoinkin ja lopuksi kaikki nousivat seisomaan lukemaan eräänlaisen "uskontunnustuksen", jossa myös jumala-käsite nousi esiin. Loppu oli jotakuinkin ihmisarvoa ja toisia ihmisiä kohtaan kunnioitusta korostavaa. Melkein samaa siis, kuin esimerkiksi kristinuskossa. Lopuksi yksi scientologeista laittoi jälleen Hubbardin hissijazzit soimaan. 

Kysyin ennen lähtöäni, että saisinko mukaan jotain ilmaista luettavaa aiheesta. Hän antoi minulle esitteen Hubbardin kirjoista ja mainosti samalla hyllyssä muoveissa olevia paksuja eepoksia. Kiitin kaikesta ja lähdin bussiin.

Onko teillä jotain kysyttävää? Aluksi minua jännitti mennä paikalle, koska en tiennyt juuri mitään siitä, minkälaista scientologien toiminta on Suomessa. Ihmiset olivat tavallisenoloisia, mutta selväksi tuli, että salassa pidetään monia asioita scientologiaan liittyen. Kanssani keskustellut mies ei esimerkiksi suostunut kertomaan, miten paljon scientologeja on Suomessa.

Suuri kiitos tälle pahislaiselle. Hän ja muut pahislaiset ovat valppaina ja valmiina perehtymään vastaaviin tilaisuuksiin. Voit liittyä pahislaisiin Paholaisen asianajaja -facebook-ryhmässä.

Katolinen kirkko vihdoinkin rankaisemassa hyväksikäyttäjiä

Józef Wesołowskilla ei ole hyvä vuosi. Hän jäi parisen vuotta kiinni melko pahoista rikoksista. Vaikkapa sellaisesta jossa hän maksoi katupojille seksistä ollessaan diplomaatti Dominikaanisessa Tasavalla. Katolinen kirkko suoritti sisäistä tutkintaansa, sillä hemmo kutsuttiin pikaisesti pois pestistään Vatikaanin suurlähettiläänä Dominikaanisesta Tasavallasta. Ei tietenkään yhtään sen takia, että Dominikaanisen Tasavallan viranomaiset eivät pääse kuulustelemaan Wesolowskia.

Arkkipiispa Wesolowskin tapauksessa katolinen kirkko näyttäisi ihan oikeasti myös tutkivan ja jopa vaivautuvan rankaisemaan esille tulleista rikoksista. Ei enää peittelyä, salailua ja vehkeilyä varjoissa! Viime vuonna hänet erotettiin virastaan lasten hyväksikäytön takia. Se oli ensimmäinen noin korkea-arvoisen miehen saama tuomio Vatikaanin sisäisessä tutkinnassa. Samalla entinen arkkipiispa menetti diplomaattisen koskemattomuutensa. Ja joutui kotiarestiin. Arestinsa aikana mies osasi viihdyttää itseään internetin ihmeellisessä maailmassa. Pian miehen syytelistalle ilmestyi uusi kohta: lapsipornon hallussapito.

Varsinainen rikollisoikeudellinen askel oli vasta edessäpäin. Vatikaanissa järjestetään tribunaali. Sen päätös tuomiosta (tai syyttömyydestä) voisi laittaa Wesolowskin lentokoneella takaisin Dominikaaniseen Tasavaltaan. Siellä olisi luvassa maallisen oikeuden oikeudenkäynti. Tästä vaiheesta on kuitenkin vielä hieman epäselvyyttä.

Vatikaanin tribunaalin ensimmäinen päivä oli tänään. Kuinkas sattuikaan, Wesolowski tuli yllättäen sairaaksi eikä päässyt paikalle. Joten paikalla olleet päättivät seuraavan istunnon päiväyksen. Varsinaisen käsittelyn aikana tulee luultavast paljastumaan lisää ex-arkkipiispan rikoksista. Wesolowskia voi odottaa kuudesta kahteentoista vuotta Vatikaanin sellissä tai Italian vankilajärjestelmässä.

Toivottavasti paavin lupaama linja tiukasta linjasta hyväksikäyttäjien kohdalla pitää paikkansa. Wesolowskin jälkeen jonossa on runsaasti lisää hyväksikäytöistä epäiltyjä. Vuosien varrella on tehty niin monta mokaa, kun salailu, peittely ja pari muuta temppua pitivät hyväksikäyttäjät turvassa.

9.7.15

Kakkugate eli myytti sortamisesta


Kakku häihin. Siinäpä areena kulttuurisodalle. Sitä käytiin kiivain laukauksin Yhdysvalloissa vuonna 2013, kun kakkumaestro Sweet Cakes by Melissa joutui kiipeeliin. Aikaisemmin asiakkaana käynyt pariskunta päätti hankkia itselleen hääkakun.  Pariskunta oli viettänyt yhteistä elämää 11 vuotta. Hääkakku tilattiin hyväksi osoittautuneen Sweet Cakesin pariskunnalta. He ovat Aaron ja Melissa Klein. Edellinen kakku oli hankittu sukulaisen häihin, joten kakun laatuun luotettiin.Valitettavasti häitään suunnitteleva pariskunta oli samaa sukupuolta. He ovat Rachel ja Laurel Bowman-Cryer. Ja kakkumaakarit olivat hartaita konservatiivikristittyjä. Tulevalle hääparille ei suostuttu tekemään kakkua. Perusteluksi tarjottiin leipurien uskonnollista vakaumusta, jonka perusteelle he eivät voisi tarjota palveluaan seksuaalivähemmistön edustajalle. Heillä ei valmisteta hääkakkuja samaa sukupuolta oleville pareille. Tämä johti lyhyeen vuoropuheluun, jossa Aaron siteerasi Vanhaa testamenttia (3. Moos. 18:22).

Palvelemisesta kieltäytyminen oli tietenkin Oregonin osavaltion syrjintälakien vastainen teko. Pykälät tarkastettiin osavaltion Bureau of Labor and Industriesin (BOLI) virkavallan voimin. Yksityinen firma ei saa syrjiä asiakkaitaan ihonvärin, iän, sukupuolen, uskonnon, tai seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Lainsäädännön hienoudet vaihtelevat hieman osavaltioittain, mutta periaate on selvä: pelkästään selkeästi uskonnollinen ei-kaupallinen laitos saisi syrjiä uskonnolliseen vakaumukseen vedoten. Yksityinen firma ei saa samanlaista oikeutta syrjiä asiakkaitaan. Itse virallisessa käsittelyssä keissi olikin selkeästi hääparin puolella. Sweet Cakes määrättiin BOLI:n päätöksessä maksamaan 135 000 dollarin korvaus.

Eikä siinäkään kaikki. Tuorein käänne perusarvokannattajien suunnalta on voivotella Sweet Cakesin menetettyä sananvapautta. Heidän mukaansa oikeus meni ja määräsi kristitylle pariskunnalle sananvapautta rajoittavan gag orderin, eli julkaisukiellon.


The state also slapped a gag order on the evangelical Christian bakers—banning them from speaking publicly about their refusal to participate in or bake wedding cakes for same-sex unions.
“This effectively strips us of all our First Amendment rights,” Mrs. Klein wrote on Facebook. “According to the state of Oregon, we neither have freedom of religion or freedom of speech.”

Kuulostaa kerrassaan rajulta sananvapauden rajoittamiselta. Uskovaisten vainoaminen on totta! Useampi uskovaisten julkaisu toisti tämän sananvapausskandaalin sivuillaan.

 Paitsi ehkä kyseessä olikin hieman eri asia? Kyseessä on osavaltion lakien noudattaminen. Tuorein määräys (yli sata sivua pykälätekstiä) on siis vain muistutus pariskunnalle siitä, että heidän yrityksensä on noudatettava osavaltion lakia. Yksityisyrittäjät eivät saa mainostaa tai tuoda ilmi yrityksenä, että he syrjivät asiakkaitaan syrjinninvastaisia lakeja rikkoen. Sama pykälä estää liikkeitä käyttämästä "vain valkoisille" kylttejä. Sweet Cakesin pariskunta ilmoitti oikeudenkäynnissä ja sen jälkeekin, että he jatkaisivat syrjintää asiakkaiden seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yksityishenkilöinä he toki saavat puhua homouden syntisyydestä ja avioliittoinstituution romahtamisesta vaikka huru mycket. Juuri tällaisia haastatteluja pariskunta onkin antanut lehdille (esim. Today Christian artikkeli aiheesta). He jatkaisivat liikkeessään syrjintää kaikesta huolimatta.

BOLI voisi vaihtoehtoisesti jatkaa uusien laskujen lähettämistä Sweet Cakesille lain rikkomisesta. Sen sijaan he kuitenkin määräävät pariskunnan noudattamaan lakia. Snopes esittelee nämä olennaiset lainaukset BOLI:n päätöksestä. Lisään siihen vielä tämän kuvakaappauksen päätöksen sivulta 30.




Ennakkotapausten, osavaltion ja liittovaltion lakien perusteella Sweet Cakesin tapaus on selvä. BOLI:n päätös on lakien mukainen. Kyse ei ole hääkakusta tai pariskuntien avioliitoista. Liikkeet eivät saa kieltäytyä palvelemasta asiakkaan seksuaalisen suuntautumisen takia.

Kakkugaten tarkastelu tulee varmasti jatkumaan, sillä Sweet Cakes ei ole ainoa paikka joka välttämättä haluaa syrjiä asiakkaitaan. Sinällään myös erikoista, että tässä tapauksessa kiistan molemmat osapuolet olivat uskovaisia ihmisiä. He vain uskoivat eri tavalla. Yksi asia on ainakin varma.

7.7.15

Lyhyt katsaus skeptikon iltaan

Tässä pieni näyte siitä miten tuhlailen iltojani. Skeptikon arkea. Vastaani tuli AboveTopSecret-keskustelupalstan teksti:

Something is Affecting the Entire Solar System – Sun’s Magnetic Field 230% Stronger


Heti ensimmäisenä huomioin, että aloitusviesti on copy&pastea linkin kautta The Event Chroniclen Copy&paste artikkelista, josta löytyy linkki alkuperäiseen juttuun Ufo Sightings Hotspot -blogiin. Hyppään suoraan sinne.

Kannattaa ehkä ensin vilkaista läpi sivun käyttämä video aiheesta. Siis jos sinulla ei ole parempaa tekemistä noin yhdeksän minuutin ajan.



Siinä esitellään tekstin väittämät, mutta salaperäisen musiikin ja hieman uhkaavan asenteen kera. Ok. Itse väittämistä mielenkiintoni heräsi ainakin Kuun kohdalla.

Moon: Earth's moon is growing an atmosphere . Around the moon, there is this 6,000- kilometer- deep layer of Natrium that wasn't there before.

 Yritin jäljittää lähdettä tälle tiedolle. Blogitekstissä ei ole linkkiä tai viitettä. Onneksi se löytyi Youtube-videon tiedoista: Russian Scientist Says Planets' Atmospheres are Changing

Se perustuu venäläisen tohtori A.N. Dmitriev PLANETOPHYSICAL STATE OF  THE EARTH AND LIFE paperiin. Luin koko tekstin läpi. Se julkaistiin 1997. Jäljitin pelkästään tämän hämmästyttävän Kuun kasvavan ilmakehän tapausta. Valitettavasti Dmitriev mainitsee siitä pelkästään tämän verran:

1.1.7 A first stage atmosphere generation on the Moon, where a growing natrium atmosphere is detected that reaches 9,000 km in height. [17].

Viite 17 vie minut "Popular Science", N 4, 1995 lehden äärelle. Valitettavasti se ei ole luettavissa netin kautta. Onneksi relevantit hakusanat googlauksen muodossa toivat eteeni todennäköisesti saman uutisen New York Timesin sivulla vuodelta 1995:

Lunar Atmosphere Higher, Scientists Say

Kuinkas ollakaan, ajankohtaisena tiedeuutisena olivat tuoreet mittaukset Kuun ilmakehästä. On jo pitkään tiedetty, että kiertolaisellamme on sellainen. Ilmakehän kaasupainettakin on päästy mittailemaan. Uutisessa kerrotaan miten vuonna 1993 tehtiin tiedettä. Tähtitietelijät tohtori Michael Mendillo ja tohtori Jeffrey Baumgardner tähyilivät erikoisaparaateilla Kuun suuntaan kuunpimennyksen aikana. Näissä olosuhteissa he pystyivät havaitsemaan natriumkaasua huomattavasti ennakoitua laajemmalla alueella. Jopa 14 000 kilometrin korkeuteen asti.

 Tästä ei kuitenkaan voida päätellä, että Kuun ilmakehä olisi yllättäen kasvanut. Sen sijaan voidaan päätellä, että uusi teknologia ja tarkemmin tehty mittaus antoi meille uutta tietoa Kuun ilmakehästä. Vastaavaa aikaisempaa mittausta Kuun ilmakehästä kun ei pystytty tekemään ennen vuotta 1993. Juuri näin tapahtuu, kun tutkijat pääsevät tutkimaan asioita.

Alkuperäisen Above Top Secret keskustelun huolenaiheena oli jonkin tuntemattoman tekijän aiheuttamat rajut muutokset aurinkokunnassamme. Minulta loppui mielenkiinto käydä läpi noita väittämiä. Jos jotain rajuja muutoksia onkin onnistuttu mittaamaan vaikkapa ilmakehästä, niin sekin voi mennä planeetan oman ilmakehän kausivaihteluihin. Neptunuksen kausivaihtelut kestävät vuosikymmeniä.

Suljin selaimen. Vaihdoin nettisurffailuni hieman opettavaisempaan sessioon sängyssä uusimman Nature-lehden kanssa.

4.7.15

Valkeen uusin yritys

EarLight Swindlen mahtava Gloom-blogi jaksaa seurata Valkee kirkaskorvavalon käänteitä. Oletan sinun muistavan ja lukeneen Valkeen edellisistä yrityksistä markkinoida itseään tieteellisesti toimivaksi todettuna tuotteena. Sanomattakin selvää, että hakukoneissa Valkee tuottaa itse tuotteen kannalta ei-niin-mairittelevia tuloksia. Varsinkin Ylioppilaslehden artikkeli korvavalosta on ehdottomasti pakollista luettavaa. Tästä realiteetista pääse ylitse, jos päätuotteen brändinimi päivitetään. Valkeen uusi maailmalla käytössä oleva nimi on HumanCharger. Terveysväittämät ovat nykyään huomattavasti lievemmät kuin Valkee nimen aikoihin. Päällimmäisenä on jet lag. Sille tarjoillaan tueksi tieteellistä tutkimusta.


Learn more -klikkauksen takaa löytyy tutkimuspaperi: Transcranial Bright Light and Symptoms of Jet Lag: A Randomized, Placebo-Controlled Trial


Itse paperi on 30 dollarin maksuseinän takana, mutta onneksi Gloom sai sen käsiinsä. Paperi on ladattavissa EarLight Swindlen sivulta. Lukaisin läpi paperin. 55 koehenkilöä osallistui testiin. Se jättää melko pienet koeryhmät, mutta ei takerruta kaikkiin ongelmiin. Placebona käytettiin korvavaloja jonka valo oli kytketty pois päältä. Nähtävästi lumevaikutuksen kohdalla on tehty tärkeitä parannuksia testimenetelmässä.




Itse tulokset ovat mielenkiintoisia. Jos otamme ne todesta, ja miksi emme ottaisi, niin HumanCharger tuo helpotusta väsymykseen. Vasta kolmannen käyttöpäivän jälkeen. Juuri ja juuri plaseboa paremmin.





En voi väittää olevani kosmopoliitti, joka lentelee maasta maahan ympäri vuoden, mutta luulisin kolmen päivän riittävän toipumiseen (tai sen alkamiseen) ihan ilman korvavaloa. Pelkkä plasebo johti myös toipumiseen, mutta nyt emme tiedä minkälaista toipuminen olisi ollut ihan tavallisena elämisensä ilman päivittäistä arviointia ja korvaläppien hetkittäistä käyttöä. Tässäpä olisi hyvä lisäys testiin. Kahden ryhmän rinnalle otettaisiin kolmas ryhmä koehenkilöitä, jotka eivät saa edes plasebo-korvavaloja.

Onko tämä kolmantena päivänä saatu helpotus 259 dollarin arvoinen?

Gloom -blogissa muistutettiin myös toisesta tavasta kamppailla jet lagia vastaan. Homeopaattisen No-Jet-Lag tuotteen mittauksessa helpotus väsymykseen on peräti kaksi kertaa tehokkaampaa.