31.1.17

PETA vs Warhammer 40K

Eläinten oikeuksia puolustava PETA on säännöllisesti jollakin tapaa julkisuudessa. Yleensä tempauksillaan, joilla nostetaan eläimiin kohdistuvien julmuuksien vastaiset kampanjat. Järjestön uskottavuus voi tosin kärsiä, jos se nostaa julkisuuteen naurettavia huolia. Se on nopea tapa menettää vaikutusvaltaa, kun vakavien ongelmien esiinnostamisen kohdalla vain nauretaan niille edellisille PR-mokille.

Kuten näytti käyvän Britannian PETA:n tuoreimmassa valituskampanjassa. Tarkoituksena oli osoittaa turkistarhauksen epäeettisyys (joka on ihailtava tavoite), mutta käytännössä järjestö kompastui muovifiguureilla pelattavan fantasiamaailman nimellä ratsastamiseen. Ja osoitti, ettei edes ole tietoinen kritisoimansa pelin maailmasta. PETA UK ampui itseään boltterilla jalkaan.

Yvonne Taylor lähetti kirjeen Games Workshopin johdolle, jossa pyydettiin poistamaan turkit yhtiön pelihahmoilta. Taylorin kirje

From the mighty Leman Russ and Horus Lupercal to Chaos Warriors and the Sisters of Silence, Warhammer features an abundance of characters who wear what appear to be animal pelts, which just doesn’t add up.  These battle-hardened warriors are known for their martial prowess – but wearing the skins of dead animals doesn't take any skill.
Tietenkin pelimaailmaan tutustuneet tietävät, etteivät nämä suuret sankarit vain osta niitä turkiksiaan. Soturit todistavat jossain vaiheessa uraansa olevansa turkisten arvoisia, sillä ne kuuluvat alunperin jollekin hirveälle hirviölle jota vastaan sankari on joutunut kamppailemaan. Todistaakseen kykynsä ja voimansa vapaan riehuva peto tapetaan. Koristeeksi kaupasta hankittu turkki herättäisi vain halveksuntaa. Hahmojen harteilla ei siis ole mitään karsinassa kasvatettuja Fenris-planeetan susia.

Kirjeen jatko osoittaa, ettei Taylor ole perehtynyt siihen mitä Warhammer 40000 maailmassa tapahtuu.

Indeed, nothing on the bloody battlefields of Warhammer’s war-torn  world could match the horrific reality that foxes, minks, rabbits, and other  living beings experience at the hands of the fur trade.

Games Workshopin suosituimmassa figuuripelissä taistellaan julmaakin julmemmassa ja synkässä tulevaisuudessa. Jossain siellä 40 vuosituhannen paikkeilla ihmiskunnan kalenterissa. Warhammer 40000 on tarkoituksella yliampuva tarinoissaan. Peli on grimdark käsitteen malliesimerkki. Miljardit ja miljardit ihmiset elävät ja kuolevat armottoman tyrannimaisen ja galaksin kokoisen yhteiskunnan rapistuvissa rattaissa. Ikuinen sota ja jatkuva planeettojen laajuinen tuho ovat arkipäivää. Avaruus on täynnä olentoja ja rotuja, jotka orjuuttavat, kiduttavat ja syövät kaikkia muita. Hyvällä tuurilla joudut Khornea palvovien uhriksi, joilloin pääsi hakataan ripeästi irti ja pääkallosi pääsee koristamaan Luurankovaltaistuinta. Huonolla tuurilla altistut Nurglen taudeille. Tai joudut Eldarien goottikerhon raahaamana Commorragh kaupunkiin. Nopea kuolema ja kivuton on harvinainen palkinto tässä peliuniversumissa.

Ja jotkut hahmot pitävät yllään ihmisten ihosta tehtyjä takkeja ja koristelevat asujaan ihmisten pääkalloilla.

Warhammer-fanien reaktiot sosiaalisessa mediassa kertovatkin, ettei PETA UK:n kirje herättänyt huolta turkistarhauksen eettisyydestä. Oikeiden eläinten kärsimys unohtuu Warhammer-pelitietoisuudella pätevien fanien leukailuun... Hetkinen! Sehän on juuri sitä mitä minä tein tällä bloggauksella.

Maalaamani turkilla varustettu Inkvisiittori kun silloin joskus vielä maalailin figuja

24.1.17

Maailma pelastui, eli Obaman tyrannia on ohi

Kahdeksan vuoden ajan seurasin erilaisilla salaliittoteorioita kehittävillä keskustelupalstoilla miten presidentti Barack Obamaan liittyvät uhkakuvat kehittyivät ja levisivät. Kahdeksan vuotta täysin hukkaan, kankkulan kaivoon sekä harakoille heitettyä vapaa-aikaani. Aikaa jonka olisin voinut käyttää Horus Heresy -kirjojen lukemiseen (The Master of Mankind oli mahtava).

Näitä Obama-varoituksia levitettiin ympäri Facebookkia, keskustelupalstoja ja Youtubea. Infowars, Top Secret ja Godlike Productions foorumit, ja monet muut vastaavat esoteeriset palstat toistelivat mitä monipuolisempia skenaarioita, joissa presidentti tuhoaisi ihmisten elämät ja tulevaisuuden.

Obama takavarikoisi kansalaisten aseet! Useat aselakien tiukentamista yrittäneet puheet ja julistukset saivat kiväärikeräilijät ja aseintoilijat hikoilemaan pelosta. Obama jopa avoimesti kehui sitä miten Australia hoiti ampuma-aseongelmansa vuonna 1996. Minä hetkenä hyvänsä sotilaat tulisivat ja veisivät aseet heidän käsistään. Tämä takavarikointi toteutuisi viimeistään 2016 vuonna! Mutta jostain hupsankeikkaa-käsittämättömästä syystä tätä takavarikointia ei koskaan suoritettu.

Millä Obama olisi sitten perustellut tuota aseiden viemistä? Tietenkin lavastetuilla joukkosurmilla, joita tapahtui pitkin hänen kahdeksen vuotta kestänyttä tyranniaa. Sandy Hook, Bostonin pommi, jne. Näiden perusteella aseiden omistamisesta tehtäisiin lainsäädännöllä mahdotonta. Olen jo seonnut laskuista siitä kuinka monen tragedian taustalla olivatkin oikeasti näyttelijät, tekoveri ja lavastetut surmaajat. Kaikista näistä joukkosurmista huolimatta Yhdysvaltojen aselait eivät kokeneet mitään merkittäviä tiukennuksia. Aseita on vain myyty ennätysmäärät.

Federal Emergency Management Agency, eli FEMA-leirit herättivät jatkuvasti huolta. Niiden varoitettiin olevan keskitysleirejä kansalaisille, joilta ne aseet on viety.  Näin kaikki Obaman vastustajat koottaisiin tuhoamisleireille. Muistat varmasti ne kuvat muoviarkuista? Kuten varmaan myös huomasit, niin FEMA-leireihin liittyvät pelottelut olivat puhdasta hevonpaskaa.

Eikä Obaman uskontokaan jäänyt vaille teorisointia. Maltillisen keskitien kulkija ja rauhallinen kristitty elämä olikin vain kulissia. Oikeasti Obama on muslimi. Ja sen takia hän asettaisi islamin mukaisen sharian voimaan valtakunnan viralliseksi laiksi. Esimerkit tämän karmeuden toteutumisesta keskittyivät ihan oikeisiin tapauksiin, joissa tuomarit toteuttivat olemassa olevia uskonnonvapaus lakeja. Nimittäin muslimeja suojaavat samat syrjintää kieltävät lait joista kristitytkin nauttivat. Obaman aikana myös nimitettiin virkoihin.. *KAUHISTUS* muslimeja. Sekös sai islamofoobikot vaahtoamaan korvistaan asti. Jos et seurannut näitä panikointeja, niin et ehkä edes huomannut, että Etelä-Carolinan osavaltiossa laadittiin lakiehdotus sharia kieltämiseksi osavaltion oikeussaleista. Vaikka osavaltiossa ei ollut mitään todisteita kyseisen lain vaatijoista.

Mutta miksi Obama tekisi mitään niistä kauheuksista joita hänen suuntaansa viskottiin? No siksi että mies on antikristus! Eikä tuollainen uskomus ollut mikään pienen piirileikin loru jossain netin kälyisessä keskusteluryhmässä. Harris Interactive mielipidetutkimusyritys kyseli vuonna 2010 nettikyselyssään (tiedän, tiedän, niissä on valtavasti ongelmia) yhdessä kohtaa mm. sitä onko Obama antikristus. Demokraateista vastasi kyllä kuusi prosenttia. Republikaaneista neljännes vastasi kyllä.



Eikä ollut mitään väliä kuinka useasti, pahasti ja nolosti nämä ennustukset Obaman tekosista menivät pieleen. Sama porukka ei edes horjahdellut keksiessään heti seuraavan aivotuhnauksen, jolla pelotella seuraajiaan. Infowars kunnostautui tässä malliesimerkkinä. Sivustolla toistettiin kaikki suosituimmat salaliittoteoriat. Seuraavaksi kiirivät eri fundamentalistiset kristityt maallikkosaarnaajat, joilla on internetin ansiosta käsittämättömän laaja seuraajakunta Yhdysvalloissa.

Tosin näin Trumpin valtakauden alkaessa ja Obaman viimeisen vuoden vieriessä huomasin miten antikristus väitettä toistelleet tahot ovat hiljaa. Jos Obama ei ollutkaan antikristus, vaan antikristuksen airuet kuten jotkut väittävät, niin tarkoittaako se Trumpin olevan antikristus? Tämä taitaa olla ainoa arvoitus, jonka ratkaisua enää jaksan seurata noilla foorumeilla.

22.1.17

Kun kuulin ääniä eli ajatuksia itsemurhasta

Nämä ovat vain minun kokemuksiani. Niistä ei pysty yleistämään neuvoja muiden elämään. Toivon kuitenkin, että seuraavat sanat voivat olla avuksi joillekin lukijoilleni.

Ensin hieman taustaa. Kuten olen aikaisemmin kirjoitellut, niin viime vuosi oli haastava. Suoremmin sanottuna huono vuosi. Mielialani oli jopa suomalaisella asteikolla synkällä puolella. Usean vuoden väsymys työjutuista vielä siihen silauksena päälle, niin olin aikalailla masis tunnelmissa.

Erään työpäivän päätteeksi suljin liikkeeni ja lähdin kävelemään ruokakauppaa kohti. Syksyinen, pimeä ja sateinen päivä Toijalassa. Kadulla kulkiessani ajattelin, että olisi läheisteni kannalta parempi, jos kuolisin pois. Ajatus ilmestyi aivan yllättäen. Se ei ollut kenenkään vieraan ihmisen ääni, vaan omia ajatuksiani. Mutta tiedostin, että siinä oli jotain  Pari askelta otettuani ihmettelin miksi oikein ajattelin sellaista. Loogisesti ajatellen elämässäni oli ja on niin monta asiaa, jotka tekevät siitä elämisen arvoisen. Kävin ne läpi nopeasti päässäni. Kaupalle asti päästyäni en enää ajatellut kuolemistani.

Tämä toistui parisen kertaa kuukauden aikana. Jokaisella kerralla ihmettelin miksi kuulin sen ajatuspuheen. Jokaisella kerralla analysoin sen ajatuksen epäloogisuuden. Terminaaliin päätyminen ei tullut mieleeni, sillä olin vielä sellaisessa kunnossa, jossa pystyin kiemurtelemaan eroon itsetuhoisista ajatuksistani.

Minulla oli onneksi voimia reagoida ja ajatella tuota ajatustani kuolemastani. Koin pienen Spock-maisen hetken:



Ymmärsin, että tuo ääni ja kehoitus kuolla pois ei ole normaalia. Ymmärsin, että siinä on kyse masennuksesta. Normaalisti tilanteen jälkeen kannattaisi ehdottomasti kertoa siitä läheisille. Ja pyytää apua. Tai vähintään keskustella kenen tahansa kanssa, joka kuuntelee.

Se onkin se juju itsemurhissa, joita ei heti tajua, jos ei ole kokenut vastaavia ajatuksia. Masentunut voi perustella itselleen tekoa altruistisesti. Hänen kuolemansa olisi helpotus juuri niille ihmisille joista hän vielä välittää. Tuo idea putkahtaa omalla äänellä omassa päässä. Juuri siksi masennus onkin sairaus mielessä.

 Itse olen pystynyt käsittelemään synkimpiä mahdollisia ajatuksiani omin voimin. Tiedän, että kaikki eivät siihen pysty. 

Et ole yksin. Synkät ajatukset voivat vaivata mieltäsi. Niissä ei ole mitään hävettävää. Se on sairaus ja sinä et ole siihen syypää. Valmistaudu taistelemaan siitä, että saat tarvitsemaasi hoitoa. Mielenterveyspalvelut eivät ole Suomessa sieltä maailman parhaimmasta päästä. Yleinen ongelma on myös se miten läheiset suhtautuvat mielenterveysongelmiin. Kyseiset sairaudet nähdään hävettävinä sairauksina.

Apua löytyy nykyään internetin kautta. Keskusteluryhmissä pystyy avautumaan tukiryhmille. Tukinet ja Apua.info ovat hyviä ensimmäisiä polkuja.

Nykyään voin paremmin. Päässäni pyörii enemmän sellaisia ajatuksia, joissa perustelen itselleni miksi minun ei kannata vaivata ystäviä läsnäolollani. Eristäytyminen on onneksi vielä parempi vaihtoehto kuin kuolema. Oikeasti nautin omasta ajastani kotona. Nauran vieläkin nihilismiin liittyville vitseille Enkä ole itsetuhoisella tiellä. Ainakaan tietoisesti.

20.1.17

Trump ratkaisi ilmastonmuutoksen

Ilmastotieteen tärkeä aihe, kansantalouden tulevaisuuden kriittinen kysymys ja kansainvälisten sopimusten vuosikausia jatkunut yhteistyöprojekti ovat asioita, joista ei tarvitse enää murehtia Yhdysvalloissa. Tai ei ainakaan neljään vuoteen.

Wired-lehden kautta luin yllättävän uutisen sitä miten tutkijat säilöivät ja kopioivat ilmastotutkimukseen liittyvää tutkimusdataa. Miksi tuollainen paniikki? Koska valtion rahoitusta alan tutkimukseen on jo leikattu Kanadassa konservatiivien toimesta. Sen seurauksena tutkimuslaitosten kirjastoista heitettiin kerättyä tietoa merien tilasta suoraan roskakoriin.

Sitten Trumpin väki ilmoitti valmistelevansa Environmental Protection Agency, EPA:n käytäntöjen päivittämistä trump-ohjeistuksen mukaiseksi. Eli viittaukset ilmastonmuutokseen muuttuisivat radikaalista. Elleivät jopa poistuisi seuraavien viikkojen aikana, Trumpin väki uhkaili.

Tämän takia tutkijat aloittivat tietojen keräämisen turvaan liittovaltion palvelimilta ja tiloista. Projekti on valtava mutta tärkeä. Näin tiedot pysyvät tallessa, jos ne jostain syystä deletoidaan alkuperäisiltä palvelimilta.

Jokainen presidentti tuo mukanaan myös uudet kotisivut Valkoiselle talolle. Presidentti Obaman aikana sivustolla muistettiin huolehtia ja huolestua ilmastonmuutoksesta. Presidentti Trumpin aikakaudella ilmastonmuutos ei enää ole ongelma.

Entäpä tuoreen presidentti Trumpin uudet viralliset sivut? Sieltä löytyy toistaiseksi vain tasan yksi teksti, joka käsittelee ilmastonmuutosta. America First Energy Plan ei lupaa hyvää ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle. America First Energy Plan ei käsittele ilmastonmuutosta ongelmana. Vaan ilmastonmuutoksen vastainen työ on se ongelma. Tekstissä todetaan suoraan, että hallinnon tavoitteena on päästä eroon Obaman asettaman Climate Action Planin tyranniasta. Sekin oli vain ehdotus päästöjen pienentämisestä ja keinoista päästä eroon riippuvaisuudesta fossiilisiin polttoaineisiin, mutta sekin on liikaa joillekin.

For too long, we’ve been held back by burdensome regulations on our energy industry. President Trump is committed to eliminating harmful and unnecessary policies such as the Climate Action Plan and the Waters of the U.S. rule. Lifting these restrictions will greatly help American workers, increasing wages by more than $30 billion over the next 7 years.

Trumpin aikakaudella ei unohdeta menneisyyttä. Suunnitelmissa panostetaan ns. puhtaaseen hiileen ja tuetaan hiilikaivoksia. Ympäristonsuojelu ei saa tulla talouskasvun tielle.

Pieni toivon kipinä kimaltaa Rick Perryn silmälaseista, sillä Nature-julkaisun mukaan hän lupaa suojella tiedettä ottaessaan komentoonsa energiaministeriön. Parisen vuotta sitten hän lupasi lakkauttaa kyseisen viraston, jos pääsisi presidentiksi. Onneksi ajat muuttuvat, sillä sittemmin Perry on perehtynyt energiaministeriön toimintaan. Nyt hän on sitä mieltä, että se on ihan jees paikka.

18.1.17

Cicret ranneke ja epäilyttävä aikataulu

Captain Disillusion jatkaa upeiden videoiden valmistamista. Kapteenin Youtube-kanavalla on useita videoita, joilla esitetään miten suosituilla videoille tehdyt temput ja uskomattomat näkymät eivät aina olekaan sitä miltä ne ensivilkaisulta näyttävät. Captain Disillusion on pakollista yleissivistystä digikaudella eläville skeptikoille. Jos et jostain syystä ole aikaisemmin tutustunut kapteenin videoihin, niin onneksi olkoon tästä päivästä.

Uusin saaga osoittaa, että skepsismi ja kritiikki kannattaa.

Cicret ranneke keräsi joukkorahoitusta. Ranneke on tulevaisuuden teknologiaa tänään. Se mahdollistaa multimedian tarkastelun ilman likaantuvaa kosketinnäyttöä tai särkymiselle herkkiä ruutuja. Ranneke heijastaa ranteen iholle näytön, jota käytetään koskettamalla. Liiketunnistin laskee mitä kohtaa sormi kohtee ja näin rannekkeen tietokone tietää mitä käyttäjä haluaa tehdä. Ranneke olisi tabletin ja älykännyn korvike. Se ei vaatisi mitään mullistavaa uutta teknologiaa, sillä kokonaisuuden tekniikka on jo olemassa. Kosketusnäyttöjä laserilla mille tahansa pinnalle on jo todellisuutta scifi-leffojen ulkopuolella. Tarvitaan vain tietotaitoa yhdistää kaikki toimivaksi kokonaisuudeksi. Ja hieman rahallista tukea uutta tuotetta odottavilta ihmisiltä. Sinällään tuotekehittelyssä ei näyttäisi olevan mitään mahdotonta.

Tässä Cicretin virallinen konseptivideo.



Ehkä näitkin tuon videon jossain vaiheessa vuoden 2014 jälkeen.

Captain Disillusion selittää miksi tarina ei olekaan niin hienoa mitä Cicretin tekijät ovat luvanneet. Hienous karisee heti kun muistamme miten fysiikka ja valaistus toimivat. Projektorista riippumattomat tekijät rajaavat miten hyvin se näyttäisi mustat ja tummat kohdat. Tumma iho olisi kaikkea muuta kuin hyvä alusta heijastetulla kosketusnäytölle. Lisäksi päivänvalo tekisi ruudun näkemisestä vähintään haastavaa hommaa.

Hiki voi nousta tuotteeseen sijoittaneiden otsille, kun he muistavat, ettei Cicretillä ole mitään velvollisuutta koskaan toimittaa toimivaa ranneketta.



Captain Disillusion uskoo kaikesta huolimatta rannekkeeseen. Hän sijoitti maksisumman 250 dollaria, joka sivustolla näkyvän aikajanan mukaan takaa rannekkeen vuoden 2016 loppuun mennessä. Miten siinä sitten kävi?



Aikajanaa päivitettiin kertomaan, että protyyppi postitetaan sijoittajille tämän vuoden alkupuolella. Ja sitten aikajana poistettiin sivustolta. Ja kommenttien kirjoittaminen on poistettu sivustolta. Ja sijoituskampanja lopetettiin, sillä keräyksen maali oli saavutettu. Mutta projekti jatkuu. Kuulemma beta-testaajat pyörittelevät parhaillaan rannekkeita ranteissaan.

Ehkä sieltä joskus putkahtaa esiin upea monitoimiranneke.

12.1.17

Trumpin rokotevastaisuus näkyy taas

Donald Trump astuu muutaman päivän kuluttua virkaansa USA:n presidenttinä. Luvassa on nimityksiä tärkeisiin virkoihin. Ne ovat herättäneet pelkoa ja inhoa. Tänään otsikoissa pyöri Robert F. Kennedy Juniorin nimi. Hänestä tehdään näillä näkymin rokoteturvallisuuspaneelin puheenjohtaja. Sama äijä oli (ja varmaan on vielä) sitä mieltä, että rokotteissa ollut tiomersaali (eli etyylielohopea) aiheuttaa autismia. RFK Jr on myös vihjaillut Centers for Disease Control and Preventionin rokoteturvallisuuspaneelien olevan korruption turmelemia. Hän kirjoitti hallituksen salaavan rokotteiden ja autismin välistä yhteyttä. Siksi ei ole löytynyt todisteita rokotteiden ja autismin yhteydestä, MOT. Rokotevastaisten omassa Autism One tapahtumassa vuonna 2013 hän vertaili rokotteiden käyttöä ja suosimista natsimenoon. Rokotteita antavat lääkärit ovat hänen mielestään verrattavissa keskitysleirien vartijoihin. Kun asiasta muistuttaa RFK Junioria, niin hän väittää ettei puhunut mitään sellaista. Eikä suostu julkaisemaan puheensa nauhoituksia, joilla päättää syytökset natsivertailuista.  Scientific American kertasi RFK Jr:n rokotevastaisen historian.

Eikä rokotteiden vaaroista varoittaminen aka rokotevastaisuus ole uusi juttu Trumpille. Hän twiitannut ja puhunut useaan otteeseen viime vuosina mm. siitä, että rokotteiden lukumäärä on liian suuri ja rokotteet aiheuttavat autismia. Trump on myös julkisesti kaveerannut Andrew Wakefieldin kanssa. Eli RFK Jr:n nimittäminen johonkin rokotteisiin liittyvään ei ole mikään iso yllätys.

Kennedy Jr on kirjoitellut ja kampanjoinut pitkään rokotteiden vaarallisuudesta. Koodisanoina on käytetty mediaystävällisiä termejä kuten turvallisemmat rokotteet

Trumpin teot sujauttavat rokotevastaisuuden näkyvälle paikalle hallinnon lääketieteeseen liittyvissä piireissä. Aihe vaatisi alan asiantuntijoiden tietoa ja kokemusta, joten radiojuontajana ja lakimiehenä itsensä elättänyt RFK Jr ei herätä luottamusta päätösten tasoon. Emmekä vielä tiedä minkälaista väkeä Trumpin kaudella lopulta päätyy päätöksiä tekeviin lautakuntiin.

Joudumme odottamaan jännittyneessä lepotilassa miten RFK Jr ja Trump politikoivat rokotteisiin liittyvissä asioissa. Tai ehkä RFK Jr ja Trump perehtyvät siihen mitä tieteellinen tutkimus kertoo rokotteiden turvallisuudesta? RFK Jr:n ideologiassa lääkärit ja tutkijat ovat joko niin epäpäteviä etteivät havaitse rokotteiden aiheuttamaa autismiepidemiaa TAI he kyllä havaitsevat sen, mutta ovat niin tunteettomia hirviöitä etteivät välitä siitä. Tai ehkä RFK Jr ja kumppanit ovat väärässä.

10.1.17

Elsevierin alamäki


Yliopistomaailmassa on melkein tunteet kuohumassa, kun maailman suurimman tiedekustantaja Elsevierin perimät lisenssimaksut ovat nousseet kipurajalla ja paikoittain sen yli. Yliopistot ovat ostaneet lisenssit joilla pääsee lukemaan Elsevierin e-julkaisuja. Näiden lisenssimaksujen hinnat vain tahtovat nousta ja nousta. Suomessa ongelmaa on pyritty ratkaisemaan neuvotteluilla kustantajan kanssa. Sopua ei ole vielä löytynyt, mutta neuvottelun ajaksi saatiin sentään vuoden jatkoaika.

Kyseessä on ongelma tieteen edistämisen kannalta. Pääsy laadukkaiden julkaisujen pariin on mitä mainioin tapa pitää tutkijat ja muu yliopiston väki ajantasalla alansa tieteestä. Avoimien julkaisujen suosio on nousussa. Maailmalla trendi onkin avoimien julkaisujen tukemisen puolella. Ymmärrettävästi perinteiseen julkaisutapaan nojaavat kustantajat panevat hanttiin. Vielä kun yhdistetään kuvioon verovaroilla pyörivän akateemisen maailman kohtaamat leikkaukset, niin ymmärrät paineet karsia julkaisuihin meneviä laskuja.

Useampi valtio on vääntänyt kättä Elsevierin kanssa näistä maksuista. Yliopistot uhkaavat joukolla boikotoida, jos hintaa ei saada alaspäin. Ja jotkut joutuvat jättämään tilaukset uusimatta. Nature kertoo Saksan, Perun ja Taiwanin kohdalla. Ainakin yli 60 tutkimuslaitosta jättää välistä Elsevierin julkaisujen käytön. Boikotteja tehdään joukkuepelinä, mutta Elsevier on sittemmin aloittanut yksittäiset neuvottelut jokaisen yliopiston kanssa erikseen. Niin tai näin, julkaisijan täysi palvelu tulee maksamaan maltaita jokaiselle laitokselle.

Toisaalta Elsevierin hinnoittelu tekee laadukkaista avoimista julkaisusta entistä halutumpia ja käytetympiä.

Valitettavasti Sipilän sukulaiset eivät ole töissä yliopistoissa. Jos olisivat, niin Suomen yliopistoissa ei olisi ongelmia tilausmaksujen maksamisessa.

7.1.17

Edistystä Intiassa

Intian korkein oikeus teki erittäin merkittävän päätöksen. Poliittissa toimissa osavaltioiden vaaleissa ei saa käyttää uskontoa tai kastia. Puolueet kun ovat valinneet ehdokkaansa yleensä juuri uskonnollisten tekijöiden ja kastiarvon perusteella. Näin toivottavasti myös vältetään tai ainakin vähennetään uskonnollisten kiistojen käsittelyä osavaltioiden parlamenteissa.

Oikeuden päätöksessä sanotaan tasa-arvon ja edistyksen kannalta olennaiset sanat:

Uskonnolla ei ole roolia vaaliprosessissa, joka on sekulaaria toimintaa. Valtion ja uskonnon sekoittaminen ei ole perustuslaillisesti hyväksyttävää.

Onnea, Intia! Tuolla päätöksellä päästään usean askeleen verran lähemmäksi yhteiskuntaa, jossa ihmiset ovat tasa-arvoisia. Eikä vaaleissa päästä ihan niin helpolla keinottelemaan vaalivoittoja uskonnollisten erojan korostamisella.

Hindut ovat ajaneet lehmien pyhyyteen vedoten pihvien kieltämistä kaikista heidän asuttamiltaan alueilta. Nyt ideana olisi saada niiden syödä lehmiä ketkä sitä haluavat, mutta hindut

Kastijärjestelmän kannalta asia ei ole aivan niin selkeä. Päätöksellä tehdään nimittäin vaikeammaksi taistella kastijärjestelmän aiheuttamaa sorta vastaan, jos politiikassa ei saa käyttää aiheina kastijärjestelmän epäkohtia. Sortoa vastaan on haastavaa taistella, jos sorron aiheuttaja on kielletty aihe politiikassa.

5.1.17

Vilkaisusuositus: Scientology and the Aftermath

Kaikkien suosikki kultti on palannut otsikoihin. Entinen skientologi jätti kultin taakseen vuonna 2013. Hän on näyttelijätär Leah Remini. Kultista lähteminen johti haluun kertoa omista ja muiden entisten skientologien kokemuksista. Remini tuotti aiheesta Scientology and the Aftermath dokumenttisarjan A&E kanavalle.


Kultin kärkipaikoilla toimiva Sea Org oli ja on skientologien eliittiä. Heidän riveissään palvelleet skientologit pääsivät näkemään niitä asioita joita kultti ei missään nimessä halua ulkopuolisten tietävän. Tai ei ainakaan uskomaan todeksi vaikka kuulevatkin niistä.

Juuri näistä asioista puhutaan Scientology and the Aftermath sarjassa. Yksi tarina muiden joukossa on Claire Headleyn elämä. Headley kertoo Sea Orgin pikkutarkoista säännöistä. Sekä siitä miten rajusti niitä noudatettiin. Lasten hankkiminen oli kiellettyä. Eli raskaaksi tulleet naiset painostettiin tekemään abortti. Kieltäytyvää naista komennettiin mm. työleireille, eristettiin yhteisössä myös perheestään, jne. Tämä tieto ei ole uusi paljastus. Useat entiset Sea Orgin jäsenet ovat paljastaneet saman asian menneinä vuosina.

Ohjelmassa kerrataan myös kultin nykyisen diktaattorin, eli David Miscavigen, tekemisiä. Samoin käydään läpi auditoinnin tarkoitus ja toiminta. Kultin toiminnan kannalta tärkeintä auditoinnissa on se, että sillä valvotaan jäsenten yksityiselämää.

Scientology and the Aftermath alkaa positiivisellä vireellä. Jakso kertoo miksi ihmiset liittyvät kulttiin, jota mainostetaan elämänlaatua parantavana ideologiana, tai uskontonta, tai ajattelutapana, tai keinona parantaa mitä tahansa aluetta ihmisen elämässä. Skientologiasta kiinnostuneet ihmiset ovat hyviä ihmisiä, jotka haluavat tehdä hyviä asioita. He haluavat parantaa maailmaa ja skientologia tarjoaa siihen mahdollisuuden mainostamansa dianetiikan avulla. Vasta jälkeenpäin jäsenille opetetaan, että jos dianetiikka ei toimi, niin vika on AINA käyttäjässä.

Vasta toisessa jaksosta lähtien näytetään miten huonosti asiat voivat päätyä. Disconnect käytäntö, eli perheiden hajoaminen kun skientologian jättävä jäsen julistetaan supressiiviseksi henkilöksi. Sama ilmiö toistuu monen suljetun uskonnollisen yhteisön sisällä. Kultti myös palkkaa yksityisetsiviä vahtimaan kriitikoidensa menoja.

Ohjelmaa tehdessään Reminiä seurasivat juuri tuohon tarkoitukseen palkatut yksityisetsivät. Myös ohjelmassa haastatellut ex-skientologit saivat pari tuntia ensiesityksen jälkeen hyökkäysvideot itsestään skientologien nettisivulle. Ainakin kultti on tietoinen Scientology and the Aftermath sarjasta.

Perinteiseen tyyliin skientologit hyökkäävät Reminin kimppuun tutuilla termeillä. Virallisessa vastalauseessa Reminiä kutsutaan vihamieliseksi ex-skientologiksi, joka on vihainen siitä että hänet potkittiin ulos skientologiajärjestöstä. Ja tietenkin Remini teki ohjelman pelkästään tienatakseen rahaa. Itse ohjelma nyrpistellään halvaksi entisen tähtösen reality-ohjelmaksi.
Ohjelmassa esitettyihin skientologian ongelmakohtiin ei reagoida. Ei siis mitään uutta kultin PR-taktiikassa, joka on hyökkää, älä puolusta.

Kertaus on opintojen äiti, joten sarja tulee aina tarpeeseen. Sarjaformaatti mahdollistaa kunnollisen perehtymisen kaikkiin näihin ongelmiin. Suosittelenkin katsomaan jaksot, jos vain pääset laillisesti ja epäpiraattimaisesti niitä katsomaan.



Kaikki eivät katso Reminin ohjelmaa. Skientologi John Travoltalta kysyttiin mielipidettä Scientology and the Aftermath ohjelmasta. Travolta ei kuitenkaan aio katsoa sitä. Eikä häntä kiinnosta tietää mitä asiaa Reminillä ja muilla entisillä skientologeilla on.

4.1.17

2016 on kuollut, kauan eläköön 2017

Vuosi 2016 jäi taakse. Hyvä niin. Yksityiselämässä vuosi oli alamäkeä, joka heijastui myös blogini hiljaisuutena. Kokeilen olla virkeämpi tänä vuonna. Vuorossa on lähes pakollinen katsaus siihen mitä epäihmettä blogissani tapahtui viime vuonna.

Kolmanneksi suosituin tuotos oli Pentti Oinosen raiskausskandaali. Yritin tulkita silloisen päivän räväköitä otsikoita, kun Oinosella oli menossa jännittävä meno. Poliisit liittyivät asiaan. Siis Oinoseen. Ei minuun. Tarkoituksena ehkä myös ottaa metana (metamaisesti?) kantaa huomiohakuisten otsikoiden vallannousuun.

Toiseksi luetuin bloggaus oli WDDTY eli MLEKS on täällä ja minä olen vihainen. Mitä lääkärit eivät kerro sinulle lehti rantautui tuoden mukanaan runsaasti terveystiedoksi väitettyä huuhaata. En ole ostanut MLEKS lehteä tuon ensimmäisen numeron jälkeen. Eikä se onneksi tule helposti vastaan lehtipisteissä.

Suomalaisten tietoisuuteen sinkoutui luetuimpana Huijaus: Suomalainen metodi.  Kyseisen valuuttatreidaushuijauksen mainokset pyörivät vieläkin netissä. Sekä sen "vain kutsutuille tarkoitettu" kotisivu toimii. Uhreja riittää kun luvataan satoja tuhansia euroja ilmaiseksi ja ilman riskejä.

Kommentteja kirjoituksiini ilmestyy tasaisella tahdilla. En vaan kovin helposti löydä energiaa/aikaa vastailla niihin. Usein kommenttiketjun ekosysteemi lähtee ilman minua käyntiin, kun ihmiset kinastelevat. Se on vain hyvä asia.

Facebook-ryhmän jäsenmäärä jatkaa myös tasaista paisumista. Tällä hetkellä 3756 kpl. Sinne ei eksy kovin helpolla kreationisteja, Aitoavioliittolaisia tai homeopaatteja. Mikä on sääli.

Järjestän säännöllisen satunnaisesti arvontoja, joissa voittaja pääsee valitsemaan itselleen jonkinlaisen kirjapalkinnon. Ryhmän moderoinnissa on siirrytty aina vaan tiukempaan linjaukseen. Jäsenmäärän nousu tarkoittaa runsaasti eri aiheiden aloituksia. Usein jopa täysin blogini aiheista sivuun. Tai aloitukset ovat niin selkeää gr8 b8 m8, I r8 8/8 trollausta, että on fiksumpaa panostaa rakentavampaan keskusteluun. Maahanmuutto-jutut rajattiin omaan lankaansa viemästä tilaa pääaiheilta. Trumpin nousu aiheutti myös trumpnadon viesteissä, mutta se osoittaa onneksi laantumisen merkkejä.

Palautteen mukaan PA-ryhmä on sekä Social Justice Warrior -kilta että islamofobisten temmellyskenttä. Väkeä on lähtenyt pois ja he ovat marssineet kaikkiin ilmansuuntiin. Tärkeimpänä tavoitteena meillä on kuitenkin yrittää hillitä keskustelujen purkautumista pelkäksi digisonnan viskomiseksi. Eikä se ole helppoa, koska tämä on internet.

1.1.17

Sharkbanz ja surffaajan epäonni

Monenlaiset huuhaa-rannekkeet pysyvät myynnissä vuodesta toiseen. Jostain ilmestyy uusia yrittäjiä. Yhtä versiota en kuitenkaan millään osannut odottaa. Sen kehittäminen vaati nimittäin niin paljon rohkeutta. Viime vuonna hainkarkottimien valikoimaan lisättiin Sharkbanz-ranneke. Hinta alkaen sata euroa. Sen tuotesivulla on ainakin minun silmiini tutut huuhaa-merkit. Sukelletaan tutkimaan mistä on kyse.

Teknologiansa puolesta Sharkbanz ranneke perustuu magneettikenttään, joka tuntuu haiden herkissä aistihermoissa epämiellyttävältä. Hait pystyvät oikeasti aistimaan saalinsa sähköaistinsa avulla, mutta vain erittäin pienillä etäisyyksillä. Siksi hait jättävät rannekeita käyttävät ihmiset rauhaan. Mitä useampi uimari käyttää Sharkbanzia, sitä vahvempi magneettikenttä rannalla.

Eli periaatteessa ihan kiva idea, mutta...

Sharkbanzin mainosmateriaaleissa vaivaudutaan mainitsemaan "patentoitu", mikä on aina ollut minulle sellainen varoitus huuhaa-tuotteesta. Patentti ei edellytä, että patentoitu tuote toimii. Samoin mainosvideoissa näytetään testejä, joissa ranneke on sidottu nuken jalkaan kiinni. Näissä testeissä on ongelmana se, että hait kyllä usein erottavat onko vedessä elävän ihmisen vai nuken jalka ennen puraisua. Eikä testejä ole nähtävästi suoritettu sokkoutettuna.

Tietojen mukaan rannekkeissa on pelkästään muoviin kääritty magneetti. Ei paristoja, akkuja tai muita keinoja vahvistaa kenttää. Esim. SharkShield sentään käyttää sähkömagneettista kenttää ja vaatii paristoja toimiakseen. Sharkbanz on pelkkä tavallinen magneetti. Vaikka hai havaitsee magneetin, niin se ei tarkoita, että magneetti karkottaisi hain.

Oikeastaan on ihan mahdollista, että tavallinen magneetti voi kiinnostaa haita. Kuten surffari Zack Davis huomasi uidessaan ensimmäistä kertaa tuo ranneke kädessään. Davis on surffanut rannalla lapsesta pitäen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hai iski hampaansa häneen. Harmillinen sattuma. Davisin äiti vaatii rahoja takaisin lahjaksi ostetusta karkotinrannekkeesta.

Ihmiset ovat ihmisiä, joten tietenkin joku ranneketta käyttävä ajattelee, että hänen on turvallista uida ja sukeltaa alueilla joissa ei haiden takia kannattaisia käydä. Juuri tämän takia hainkarkottimeksi ei kannata valmistaa huuhaa-tuotetta.


Terra Australis teki pienen epätieteellisen testin siitä miten Sharkbanz toimii. Tulos: hai söi karkottimen.

Näillä materiaaleilla en millään luottaisi tuollaiseen haikarkottimeen.

Kiitos vinkistä herra Huttuselle.