Tuoreimpana väärennöksenä on Venäjän suunnalta ilmestynyt kuva. 15.10.2014 ОБЩЕСТВЕННЫЙ КОНТРОЛЬ ВЛАСТИ-keskustelupalstalle ilmestyneessä viestissä se esitetään ihan aitona satelliittikuvana. Sen väitetään alunperin olleen tietovuoto venäläisille WikiLeaksin edustajille. Kuva päätyi jopa 1TV.RU:n sivulle.
Kuvassa on nähtävissä juuri oikealla hetkellä ja yllättävän tarkkana MH17:n turman syyllinen. Hävittäjäkone on juuri laukaissut ohjuksen kohti matkustajakonetta! Annetaan Verkkomedian kuvailla tilannetta:
Venäjän armeijan valvontatutkat ja niistä heinäkuussa annettu päätelmä viestitti, että yhden tutkapisteen hävitessä (eteläinen) toinen havainto (pohjoinen) oli puolestaan vahvistunut, jota pidettiin tuolloin mahdollisena toisena sotilaskoneena. Näin ollen tietoisuus Boeing-koneen joutumisesta tulituksen kohteeksi sekä pohjois- että eteläpuolelta (oikealta ja vasemmalta sivulta) sai nyt todisteita tuekseen. En sulkisi pois mahdollisuutta, että operaatioon osallistui MIG-29 eteläpuolelta ja kaksi Su-25 -hävittäjää sen pohjoispuolelta.
Nähdäkseni nyt esitetyt todistemateriaalit ovat varsin uskottavia. Molemmat materiaalit on lähteistetty korkea-arvoisiin asiantuntijalähteisiin, nimeltä mainittuihin henkilöihin, ja niiden julkaisut ovat tapahtuneet tunnetuista medialähteistä. Ajoituskaan ei liene sattumaa, koska lauantaina alkava G20-kokous on juurikin se kansainvälinen foorumi, jossa Ukrainan tapahtumista on syytä keskustella kaikella vakavuudella.
Tässä vielä se kuva, jonka Janus Putkonenkin ottaa totena (Toistaiseksi).
Tämä jos mikä olisi se kuuluisa "savuava ase". Ellei se sattuisi olemaan väärennös. Yksi tapa todeta kuva tekaistuksi on selvittää mistä sen tausta, eli pilvet, tiet, kaupungit ja muut maisemat ovat peräisin. Jälleen kerran kriittinen vinkki tuli eteeni Metabunkin keskustelupalstalla. SergeiL kertoo mistä kuva on koostettu. Tausta on napattu satelliittikuvasta, mutta se kuva on vuodelta 2012. Tismalleen samanlainen pilvi samalla kohtaa kertoo, ettei lentokoneita sisältävä kuva voi olla vuodelta 2014. Alkuperäistä kuvaa pääsee jokainen tarkistamaan Google Earth -ohjelmalla.
Alkuperäisen kuvan löysi Legostin nimimerkillä varustettu henkilö. Hän julkaisi vertailun twitterissä. Näyttäisi olevan identtinen pilvi, samalla paikalla, mutta mukamas eri vuosina. Ei taida olla mahdollista oikeassa maailmassa.
Tein vertailun myös itse ja säästän teiltä aikaa. Selailin Google Earthia oikeille koordinaateille. Ja sieltähän löytyy sama pilvi samalla kohdalla, kun klikkaa satelliittikuvia taaksepäin aikajanalla 28.8.2012 kohdalle. Vertailin sitä tuohon korkean resoluution väärennökseen. Väärennetty kuva on iso tiedosto. 1,6 megatavun kokoinen kuva päätyi kovalevylleni. Sama pilvi on samalla kohtaa kartalla. Väitteet kuvan feikkauksesta ovat totta
Näkymä Google Earthin vanhemmasta kuvasta
Matkustajakoneessa pitäisi olla kolme moottoria.
ReplyDeleteTai sitten ei. Kannattaa juoda kahvi loppuun ennenkö alkaa mölisemään. Puupää minä.
ReplyDeleteLoistavasti korjattu :)
ReplyDeleteRami
Paholaisen asianajaja, analyyttisyytesi ja objektiivisuutesi asettuu hiemaan outoon valoon, sillä jos asettaa 28.8.2012 otetun kuvan ja satelliittikuvan rinnakkain havaitsee, että pilvissä ei ole niin mitään samaa. Keisarin uusia vaatteitako yrität kaupitella vai kritiikittömästikö uskot vain kaiken mitä joku jossain esittää uhraamatta ensimäistään omaa ajatusta esitetylle väitteelle?
ReplyDeleteOlen seurannut kuvasta käytyä keskustelua ja ensimmäistäkään uskottavaa todistetta, että kuva olisi väärennös ei ole vielä esitetty, joskaan kuvan aitouttakaan ei ole vielä varmistettu.
"sillä jos asettaa 28.8.2012 otetun kuvan ja satelliittikuvan rinnakkain havaitsee, että pilvissä ei ole niin mitään samaa."
ReplyDeleteNyt näyttää siltä, että et ole tiennyt mitä teet.
Kannattaa myös kirjoittaa Googlen hakukenttään Вид сверху Boeing. Löytyy mielenkiintoinen kuva heti ensimmäisenä:).
ReplyDeleteKimmo
Google Earthin mittakaavalla (teiden ja peltojen kokoon verraten mittasin), Venäläisten ja verkkomedian totena ottama kuva MH-17:stä on jättiläismäinen 3,5-4 kilometrin pituinen peltojen/teiden päälle pantuna.
ReplyDeleteTai sitten se satelliitti olis pitänyt lentää vain 1 kilometrin päässä koneen yläpuolella, Ihmettelisin kyllä mikä "satelliitti"..
Sen MH-17:n kuvajaisen moottorit eivät ole yhdensuuntaiset vaan vinossa keskenään. Ihan kuin ylempää siipeä olisi väännetty parempaan asentoon.
ReplyDeleteJos kuvan epäselvyys johtuisi liikkeestä, niin se epäselvyys pitäisi olla vain yhteen suuntaan vaikka molemmat ("satelliitti" ja MH17) liikkuvat koska summavektori on yksikäsitteinen vektori S+M johonkin tiettyyn suuntaan.
Siihen nähden ohjuksen lentokuva on optisesti liian terävä.
ReplyDeleteJa kuulemma myös fysikaalisesti ilmassa yliterävä koska pyörteilee ja hajoaa.