Sunnuntain sana on myyttien oikaisu.
Washington Post kertoo kuinka Centers for Diseace Control on yrittänyt korjata flunssarokotuksiin liittyviä väärinkäsityksiä. CDC painatti esitteen, jossa korjattiin yleisimmät myytit, Totta- tai Tarua-merkinnöillä. Myytteinä oli mm. "rokotuksen sivuoireet ovat pahempia kuin flunssa," ja "vain vanhat ihmiset tarvitsevat rokotteita."
Psykologi Norbert Schwarz testasi esitteitä vapaaehtoisilla. 30 minuutissa vanhat ihmiset olivat jo muistaneet väärin 28% Taruista. He muistivat niiden olevan Totta. Kolme päivää myöhemmin he muistivat 40% myyteistä olevan totta. Nuoret pääsivat kolmen päivän kuluttua samalle tasolle kuin vanhukset 30 minuutissa. Mutta kaikkein huolestuttavinta oli se, että nyt ihmiset ajattelivat heidän väärien uskomusten lähteen olevan arvostettu CDC.
Laboratoriokokeet ovat varmistaneet ilmiön. Huonoon informaation vastataan hyvällä informaatiolla, mutta siitä seuraa ongelmia. Hyvä informaatio voi paradoksaalisesti vahvistaa myytin säilymistä. Esim. salaliittoteorioihin liittyvät myytit pysyvät ihmisten mielissä tiukemmin kuin Väyrynen politiikassa. Mitä useammin väärä tieto toistetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sitä uskotaan. Jopa väärän tiedon korjaamisessa toistettu väärä väite riittää vahvistamaan myytin elämää. Korjaaminen ei ole täysin ajanhaaskausta, mutta mielen ennakkoasenteet riittävät aiheuttamaan ongelmia. Kun myytti on hyväksytty ajatusten joukkoon, on sitä erittäin hankala poistaa.
Psykologit ovat kehittäneet tehokkaan tavan korjata vääriä ajatuksia: älä edes toista alkuperäistä myyttiä, vaan esitä kokonaan uusi asia.
Esim. Ei: "Saddam Hussein ei hyökännyt Amerikkaa vastaan, vaan Osama bin Laden."
Vaan: "Osama bin Laden oli ainoa joka on vastuussa 11. syyskuun iskuista."
Mutta hiljaisuuskaan ei ole vastaus. Kun myyttejä käsitellään olankohautuksella, niin myyteissä nähdään jotain perää.
Myyttien korjaajilla ei ole helppoa.
No comments:
Post a Comment