28.4.09

Bakteerit kuriin

Lääkäri määrää jälleen antibioottia. Kuurit toistuvat, mutta korvakipu ei katoa. Surullisen yleinen ongelma, joka voi johtua väärästä diagnoosista, väärästä lääkkeestä, lääkekuurin keskeyttämisestä tai bakteerilla on jo resistenssiä lääkkeelle. Siinä ei enää pillerit auta.

Apuun on löydetty bakteriofagit. Niitä on tutkittu vuosia, mutta vasta nyt on tehty kliinisiä kokeita lääkesovelluksista. Bakteereja syöviä viruksia annetaan lääkkeksi. Periaate on hyvin yksinkertainen. Täytyy vain löytää juuri sellainen bakteriofagi, joka tykkää juuri oikeanlaisista bakteereista. Näin varmistetaan ettei lääkkeeksi tarkoitettu virus ala tuhoamaan elimistön kannalta hyödyllisiä bakteereja. Tästä on hyötyä varsinkin korvatulehdusten hoitamisessa. Siinä missä antibiooteilla voidaan tuhota korvan aistinsoluja, niin bakteriofagit eivät tee tuhoa.

Pseudomonas aeruginosa on ovela bakteeri. Se on älykkäästi suunniteltu suojautumaan lääkkeiltä omalla suojakuorella. Sokerista ja proteiineista rakennettu suojakuori estää antivbioottien vaikutukset. Oikea bakteriofagi näkee kuitenkin Pseudomonasissa sokerilla kuorutetun herkkupalan. Bakteriofageja tarvitsee antaa vain yksi annos. Ei enää pitkää antibioottikuuria.
Kaikkein parasta on tietenkin osapuolten kehittyminen kaksintaistelun edetessä. Siitä pitävät huolen valintapaineet. Bakteriofageja ei tarvitse virittää niin paljon kuin jokaista uutta antibioottilääkettä, kunhan fagien tutkiminen pääsee kunnolla alkuun. Suunnitelmien mukaan tulevaisuudessa voidaan keuhkotulehduksiin ottaa sumutteena fageja, suoraan ongelma-alueelle.

New Scientist

2 comments:

  1. Tuntuisi tällaisen teknologian kehitys ruokkivan aivan tajuttoman vaarallisia sotilassovellutuksia.

    Eipä sille paljoa voi, mutta silti..

    "Technological progress is like an axe in the hands of a pathological criminal"
    -A. Einstein

    ReplyDelete
  2. Bakteriofagiterapiaa käytettiin ilmeisesti melko laajasti Neuvostoliitossa (http://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapy). Länsimaiset firmat, jotka yrittävät faagiterapiaa lanseerata, ovat kaivaneet Venäjän arkistoista kaiken säilyneen tiedon. Valitettavasti ne terapeuttiset faagikannat, jotka Nauvostoliitossa olivat jo valmiina, ovat kadonneet historian usvaan.

    Bakteriofageilla ei ole ainakaan suoria sotilassovelluksia, koska nämä virukset osaavat tartuttaa vain bakteereita (prokaryootteja). Aitotumallisilla on ihan omat viruksensa, joiden sotilaskäyttöä on toki paljonkin tutkittu (isorokko, jne.).

    ReplyDelete