Miljardit uskovaiset ovat siis väärässä, ja mitään Suurta Suunnittelijaa ei ole? Eikö varmasti? Olet aivan matti, että riikinkukon kaltainen ihme ei ole disainerin kynästä? Lääkäri Pekka Reinikainen uskoo, että ihminen luotiin päivässä. Siitä todistaa jo ihmisen käsi: äärimmäisen monimutkainen instrumentti. Biologianopettaja Esko Syrjäläinen kertoo, että ei voi opettaa oppilailleen kuten uskoo.
Kaikki helposti särkyvä pois käden ulottuvilta kun ohjelma alkaa. Klo 20:50, TV2.
Pekalle voi lähettää kysymyksiä. Vastaukset ilmestyvät Hullu juttu ohjelman sivulle.
Henwli teki palveluksen ihmiskunnalle ja taltioi olennaisen kohdan.
Käydään läpi Pekan esittämät väittämät.
1) Yhteensovitetut bio-ohjelmat.
Tuhansia yhteensovitettuja bio-ohjelmia on olemassa. Mutta Pekka, niitä löytyy ihmistä yksinkertaisemmilta olennoilta myös. Voimme vetää eriasteiset monimutkaisuudet vierekkäin. Eikö luonnonvalinta suosisi juuri toimivia ohjelmia? Eikö luonnonvalinta karsisi pieleen menneet elintärkeät bugit pois? Kyllä.
2) Ihmisen käsi.
"Maailmankaikkeuden monimutkaisin instrumentti."
Simpanssilla ja ihmisellä on käsissä samat luut ja jänteet. Ihmisellä on enemmän erilaisia lihaksia ja hermoja. Ihmisapinoiden käsien rakenteissa ei ole mitään radikaalia eroa.
Ihmisen käden valmistamiseen vaaditaan luiden pituuksien muuttamista, nivelten kulmien vaihtamista ja uusien hermojen asentamista. Ihmisen käsi saadaan mikroevoluutiolla! Maailmankaikkeuden monimutkaisimman instrumentin suunnittelija jaksoi vain copy&pastettaa tehdessään ihmisen kättä. Ei sillä että siinä olisi mitään vikaa! Suunnittelijalla oli deadline lähellä, kun ensin piti säätää perkuleesti erilaisia koppakuoriaisia.
Pekan puheet apinan käden kuudesta perusliikkeestä jäi hieman hämäräksi. Kuka ne liikkeet on laskenut? Tiedämme, että apinat kommunikoivat eleillä. Siihen päälle vielä rystykävyyn, syömiseen ja metsästämiseen tarvittavat liikeet. On sellainen paha kutina, että Pekka on repinyt käsiliikkeiden luvun istumalihasten välistä. Jos ihmisellä on 60 perusliikettä, niin mitä ne ovat?
"Kerrassaan aivan ylivertainen laite."
Kyllähän sillä tekee vaikka mitä, mutta itse olen huomannut, että käsi voisi olla vieläkin tarkempi. Tosin vuosimiljoonia sitten (tai Eedenissä) ei ollut kelloseppiä, joten emme kai voi toivoakaan liian tarkkaa ja vakaata kättä. Millimetrin kokoisia osia kun voisi laittaa tehokkaamminkin paikalleen.
"Nerokasta suunnittelua."
Tätä ei kannata kritisoida. Kuten Michael Behe on todennut: Päin persettä suunniteltu on kuitenkin suunniteltu. Klaava, kreationistit voittavat. Kruuna, evolutionistit häviävät.
"Ei voida odottaa, että ensin luotaisiin maksa ja odottettaisiin munuaisia miljoona vuotta. Koko paketti pitää saada kerralla. Muuten se ei toimi."
Pekka on melkein oikeassa. Evoluutioteorian mukaan elimet ovat kyllä riippuvaisia toisistaan. Se on lääketieteellinen fakta. Mutta Pekka ajattelee asiat väärinpäin. Evoluutio ei tähtää johonkin tulevaisuudessa valmiiseen elimeen. Eliön toiminnan kannalta tärkeiden elinten täytyy toimia tässä ja nyt, jotta ne voisivat periytyä seuraavalle sukupolvelle. Luonnonvalinta on ankara emäntä. Meitä edeltävillä eliöillä oli siis ihan valmiit ja toimivat elimet. Evoluutio kykenee muokkaamaan vain sellaista, joka on jo olemassa. Elimet kehittyvät rinnakkain.
Kehittyvät eläimet ovat edellisten sukupolvien vankeja. Uusimmassa Tiede-lehdessä on Neil Shubinin artikkeli hermoratojen asentamisesta eläimissä. Luonnosta löytyvät ratkaisut ovat erikoisia siinä mielessä, että piuhat vedetään pitkien kaavojen kautta. Vaikka helpompi, turvallisempi ja tehokkaampi vaihtoehto olisi asentaa hermot lyhyempien välimatkojan mukaan. Sama ilmiö toistuu siemenjohtimien kohdalla. Ne kiertävät pitemmän matkan häpyluun yli. Kirahvilla kaulan hermoradat kiertävät pitkät tovit ristiin rastiin.
"30 miljoonaa täsmämutaatiota, yada yada, ei tarpeeksi aikaa, jne..."
Pekka puhuu 50-luvulla lasketusta Haldanen dilemmasta. Ihmisen evoluutio vaatii suuren määrän mutaatioita. Nämä mutaatiot eivät mahdu arvioituun aikatauluun. Joten evoluution vauhti ei riitä selittämään ihmisen kehitystä. Koko evoluutiogenetiikka pitäisi heittää roskakoriin. Haldanen dilemmaa toistellaan aika harvoin, sillä keskivertokreationistit eivät ehkä ole edes tietoisia siitä. Argumentti on monimutkainen. Siihen tarvitaan Reinikaisen kaltaista eksperttiä.
Haldanen ensimmäiset laskelmat mutaatioiden leviämisestä eivät olleet kohdallaan. Hän totesikin, että johtopäätelmät tulisivat vaatimaan suuria muutoksia. Ensinnäkin Haldane laski, että kaksi mutaatiota tarvitsisi leviämiseen kaksi kertaa enemmän aikaa kuin yksi mutaatio. Niin tai näin, joko Haldanen ongelmalliset laskelmat ovat ratkaisevalla tavalla pielessä tai sitten kukaan ei osaa mitata evoluutionopeuksia ihmisissä.
Kreationistit tykkäävät toistella suuria lukuja evoluution epätodennäköisyyksistä. Pekka ja muut kreationistit laskevat todennäköisyyksiä ja vaadittavia mutaatioita lopputuloksen mukaan.
Heitän sokkona pienen kiven urheilukentälle. Pallo laskeutuu ruohon päälle. Mikä on todennäköisyys sille, että juuri tuo ruoho jää kiven alle? Tähtitieteellinen. Mutta heitetyn kiven täytyy osua johonkin ruohoon.
Eli kun ihmisen ja simpanssin esi-isä eli kuutisen miljoonaa vuotta sitten, niin evoluutio ei pyrkinyt etsimään juuri oikeita täsmämutaatioita, jotta kuuden miljoonan vuoden kuluttua täällä örveltäisi Homo sapiensin kaltainen otus.
Pekka on vastaillut lukijoiden kysymyksiin. Kommentoin paria kohtaa.
Kysymys 4:
Muilla ihmisapinoilla on 24 paria koromosomeja, mutta ihmisillä vain 23. Miten muuten kuin yhteisellä kantalajilla voimme selittää sen, että ihmisen kakkoskromosomista löytyvät selvät kahden kromosomin fuusion jäljet?
Vastaus:
Ihmisen ja simpanssin ero on massiivinen, ei siis 1% kuten kirjoissa väitetään. Tiedämme vielä kovin vähän DNA:n toiminnasta.
Jaahas. Pekka ei vastaa kysymykseen. Ymmärrän sen aivan hyvin. Kromosomifuusio on niin väkevä todistus yhteisestä polveutumisesta.
Kysymys 8:
Miksi ihmisruumiissa on evoluution jälkiä ja jäänteitä, kuten apinoillakin on? Esimerkiksi: miksi ihmisellä on häntäluu – muuna kuin jääntenä evoluutiosta apinoista? Miksi joillekin ihmisille DNA-häiriöiden takia tulee paksu apinan turkki? Eivätkö heikentyvät ja käyttökelvottomat kynnet ole kaikista selkein evoluution rappeutumisen osa ihmisessä – koska kynsiä ei käytetä?
Vastaus:
Ihmiskehossa ei ole mitään evoluution jäänteitä. Väitetyt jäänteet johtuvat siitä, että niiden toimintaa ei ole (vielä) ymmärretty. Hyvä esimerkki on väitetty "roska-DNA", joka lopulta osoittautui toiminnalliseksi. Langenneessa maailmassa on sairauksia ja epämuodostumia.
Ensinnäkin. Roska-DNA:n kohdalla on löydetty toimintoja joillekin roska-pätkille. Jäljellä on vielä valtavasti pätkiä joita ei koodata ja jotka voidaan huoletta poistaa kromosomeista. Tähän täytyy laittaa pakollinen sipulihaaste.
Sitten vielä yksi kysymys & vastaus.
Kysymys 11:
Kaikki se, mitä biologiassa tiedetään, on kreationisteille ongelmallista. Oletko sitä mieltä, että tuo ongelmallisuus johtuu ihmisten tietämättömyydestä, vai uskotko kykeneväsi selittämään, miksi suuri suunnittelija loisi ihmiselle esimerkiksi virusinfektiojälkiä samoihin kohtiin perimää kuin simpansseille (ns. ERV:t?)
Vastaus:
Myös HI-virus jättää infektiojälkiä. Tällä ei ole mitään tekemistä makroevoluution kanssa. Mielenkiintoista on ihmisten dna:n samankaltaisuus, jota on vaikea selittää evoluution avulla. Ihmiskunta on ilmeisesti lähes tuhoutunut (vedenpaisumus), ja olemme kaikki vain muutamien yksilöiden jälkeläisiä (ns. pullonkaula-ilmiö).
En jaksa tämän enempää. Puheet lankeamisesta ja Eedenistä jääköön jonkun muun harteille.
Tuota... "kiitos", vinkistä. Pitääkin nauhoittaa.
ReplyDeleteKyllä varmaan jokainen ymmärtää että kaiken takana on älyllinen suunnittelu.. ja että ei me olla mistään simpansseista tultu.. ei ole välimuotoja täälä.. älyä kehiin vaan!
DeleteNyt vastaus elämän arvoituksiin, vihdoinkin.
ReplyDeleteArrrharharharhäh?
ReplyDelete"Geeneissä lukee Made in Heaven... syntiinlankeemus... tiedetään kuinka paljon rappiota vuodessa..."
Ray Comfort, kalpene. No ei nyt sentään...
En haluaisi joutua kyseisen Reinikaisen potilaaksi.
ReplyDeleteLääkäri-kreationisti ja vieläpä Suomessa. Huh huh. Pitääki kattoa huomenna uusinta (tulee päivällä).
ReplyDeleteTuli pakostikin tämä sarjis mieleen:
http://images.ucomics.com/comics/db/2006/db060702.gif
Hmm.
ReplyDeleteMitäs nappeja Suomen lääkärikunnalle oikein jaetaan.
...
ex-lääkäri Rauni-Leena Luukanen-Kilde:
Natsit vahtaa kuusta. Meitä valvotaan siruilla yms.
...
ortopedi Antti Heikkilä:
Meitä tapetaan rokotteilla, Tupakan vaarallisuudesta ei ole näyttöä. Ilmastonmuutoksen tutkimus ei ole tiedettä yms.
...
lääkäri Pekka Reinikainen
Biologia on kusetusta ja ohjeet geenien lukemiseen löytyy raamatusta.
Onneksi mahdollisuus joutua näiden hoidettaviksi on erittäin pieni. Toivottavasti ei kuitenkaan taantuman takia aleta leikkaan terveydenhuollon määrärahoja, kun tuntuu jo nyt olevan muutamat lääkärit tosi pahan henkisen paineen alla.
Pistän videon Reinikaisen osuudesta YouTubeen, jos joltain jäi väliin, Pahis voi lisätä sen tuohon postitukseen kaikkien ihailtavaksi :)
ReplyDeleteVideo olisi ihan kliffa juttu. Tänään jaksan kommentoida Peksun sanomisia.
ReplyDeleteAika varmasti Pekka on ihan pätevä terveyskeskuslääkäri, joka osaa määrätä sopivat pillerit oikeaan vaivaan. Harmi vain että kun hän alkaa puhumaan evoluutiosta, niin tämä potilas saa päänsärkyä.
Hermostollisia operaatioita voi suorittaa myös sanan säilällä rujosti runtelemalla. Ainakin omat hermoni olivat hellinä jo pikaisen editointituokion jälkeen...
ReplyDeleteJa, tuota, nimimerkki on siis [b]henwli[/b], eikä [i]hewli[/i].
Meikä koodaa HTML tageja, booya!
ReplyDeleteJumangegga. Pekkahan tekee vallan erratumin. Tai siis virheen korjaamista ilman sitä varsinaista erratumia. (Ehkä Pekka ei jaksanut huutaa tarpeeksi kovaa tai tekstittäjällä ei ollut tarpeeksi isoa fonttia. Kaikkihan tietävät, miten Pekalle ei kelpaa Archaeoraptorin erratum, koska sitä ei painettu NG:hen isommalla fontilla.)
ReplyDeleteJaa mikä erratum? Kovasti muistelen, että vielä taannoin Espoon seurakuntalehdessä se alleelin fiksautuminen kesti kymmeniä tuhansia sukupolvia. Valistin Pekkaa foorumilla, että taisi mennä valinnat ja ajautumiset vähän sekaisin. Nythän Pekka näköjään hienosti lainaa Haldanen "maagista lukua" kuin mikäkin Walter ReMinen äänitorvi. Voisi melkein luulla, että Pekka on joskus törmännyt populaatiogenetiikkaan.
Vaikka ei taida olla ensimmäinen hiljainen korjaus. Eikös ne Pekan loputtomat höyhenjutut ole 2000-luvulla ja Sinosautopreryxin jälkeen vaihtuneet vaivihkaa loputtomiksi läpivirtauskeuhkojutuiksi. Miksiköhän Pekka ei Hullussa jutussa väittänyt, että höyhen ja keuhko täytyi luoda samassa silmänräpäyksessä, kun ne on "samaa pakettia"? Kovin valikoivia nämä Pekan täytymiset.
"Sinosautopreryx" => Sinosauropteryx :)
ReplyDeleteJuttua on päivitetty.
ReplyDeleteNo johan nyt tuon Pekan kanssa...vähän alle puolelle ihmisen genomista (1,2% toiminnallisia geenejä ja 43% eritoimintoisia mobiileja elementtejä) on löydetty joko säännöllinen tai ajoittainen toiminto (mikä on ~sinällään~ huimaavaa, kun aikaisemmin vain geenejä luultiin toiminnallisiksi), mutta koko genomin toiminnallisuudesta ollaan vielä toistaiseksi kaukana.
ReplyDeleteOn totta, että termiä "roska-DNA" käytetään nykyään lähinnä synonyymina DNA:lle, jonka toimintaa ei vielä tunneta, mutta jotkut ajoittain toiminnalliset osat herättävät kovia kysymyksiä Reinikaisen kaltaisille ignoramuksille. Esim. monet mutaatioiden aktivoimiseen käytettyjen retrotransposonien aiheuttamat muutokset ovat aika laajamittaisia, ja ihmisen genomista on tunnistettu yli 2,8 miljoonan sellaisen muutoksen jäljet. Ja kun ottaa huomioon, että laajamittaiset mutaatiot ovat hyödyllisiä/neutraaleja aika epäsäännöllisesti, on tuossa 6000 vuoden historiassa aika paljon ihmeteltävää (sehän tarhoittaisi ~470 000:aa laajamittaista JA hyödyllistä/neutraalia mutaatiota vuodessa tasaiseen tahtiin kaikilla ihmissuvun erillisillä sukuhaaroilla!)(ja tietenkin kaikilla haaroilla tapahtuu jotenkin ihmeessä vielä kokonainen ryöppy samoja muutoksia toisistaan riippumatta...). Mobiilit elementithän huutavat ihmisgenomin pitkän iän ja lukemattomien muutosten puolesta.
Ei saakeli. Järjettömät ovat Herran tiet. Parempi tiivistää vastaus Reinikaisen mokelluksiin tähän yhteen kuvaan:
http://carlnet.no-ip.org/facepalm_implied.jpg
PA, puhut muuten luullakseni hieman asian vierestä vastineessasi "30 miljoonalle täsmämutaatiolle".
ReplyDeleteIhmisen ja simpanssin molekyylitason erot ovat enimmäkseen "roska-DNA":n eroja, eivät siis eksonien eroja (eivätkä edes geneettisten kytkimien eroja). Pekka saattaa kuvitella "roska-DNA":n olevan kumottu, mutta kyllä tutkijat ovat edelleen varsin yksimielisiä siitä, että valtaosalla DNA:sta ei ole ainakaan mitään kovin sekvenssikriittistä funktiota (itse heitin sipulitestiin, että moninkertaistettu DNA-pituus voisi ehkä skaalata solun ulkoista kokoa). Lisäksi ihmisen ja simpanssin erot ovat syntyneet pääasiassa geeniduplikaatioiden kautta; ja geeniduplikaatio on pistemutaation sijasta jopa kymmeniä tuhansia emäspareja lisäävä mutaatio. Tämän lisäksi molekyylitason eroja voi syntyä neutraalin ajautumisen avulla.
Oikea vastine siis on: molekyylitason eromme eivät palaudu pistemutaatioihin, eikä niistä ole sopeutumia kuin vähäinen osa. Ei ole tiedossa sen paremmin molekyylitason kuin morfologiatason kriteeriä, joka loogisesti edellyttäisi ihmisen ja simpanssin välille suurta määrää erillisiä mutaatioita saati sopeutumia.
Esko, totta turiset. Jos Pekka olisi sanonut Haldanen dilemma, niin olisin hoksannut paremmin.
ReplyDeleteHakusessa ei ollutkaan se, että ihmisen kehitys vaatii tiettyjä mutaatioita, vaan se että vaadittaville mutaatioille ei ole ole aikaa ilmestyä.
Eskola on pointti: koko genomin yhtäläisyys simpanssin kanssa on muistaakseni n. 92-96% luokkaa ja pelkkien geenisekvenssien 98,4-98,8%. Evoluution kuluessahan muutokset eivät painotu niinkään geenisekvenssien muokkaamiseen vaan silmukointi- ja transkriptiojärjestysten uusimiseen.
ReplyDelete"Sama ilmiö toistuu siemenjohtimien kohdalla."
ReplyDeleteSe on pirun kivulias ajatus, että tässä tapauksessa johtimet kulkisivat suorinta tietä tai kireänä. Kyllä sitä tarkoituksenmukaisuuttakin saa pohtia, vaikka ei tieteentutkimukseen kuulukaan.
Kllä on Pekan vastaukset kuin valmis sketsi Monty Pythonista.
ReplyDeletehttp://ohjelmat.yle.fi/hullu_juttu/pekka_reinikainen_vastaa_0
Ei mikään ihme, että nuoret, joilta on riistetty toivo elämän tarkoituksesta, käyttävät päihteitä ja tekevät itselleen ja muille väkivaltaa.
ReplyDelete- Pekka
No on se kumma. Mikä minun ateismissa on mennyt pieleen, kun en käytä päihteitä tai ole väkivaltainen.
Linkki, mitä todella löytyi. Kuollut lintu dinosauruksen fossiilin päällä?
ReplyDeletehttp://www.nature.com/news/molecular-analysis-supports-controversial-claim-for-dinosaur-cells-1.11637
Jos ette osaa englantia, älkää vaivautuko, vaan lahjoittakaa aivonne tieteelle.
Te siis elätte mieluummin uskossa, että elämällänne ei ole merkitystä?
ReplyDeleteElämä on paljon kauniimpaa, jos uskoo ja tietää itsensä tärkeäksi ja tarpeelliseksi.
Tuohan on jokaisen itse valittavissa.
Ja sitä paitsi, teille jotka tuomitsette Pekan näkemyksen, niin olkaa hyvä ja todistakaa asian olevan toisin, kiitos. Pelkkä tieteellisten termien käyttö ei riitä, sillä se ei todista yhtään mitään.
Vesa Palonen selittää nämä asiat selkeämmin. Kuten myös William Lane Grey. Sekä mm. Hawking, David Deutsch, Fred Hoyle, Paul Davies ja Albert Einstein.
ReplyDeleteHei! Lukijat varmasti haluaisivat tietää kirjoittajan/ väitteiden esittäjän nimen ja aseman; kuinka paljon olet opiskellut biokemiaa? Se on olennaisen tärkeää siinä asiassa kun lähtee väittämään biokemiaa asioita kuten alkuliemi/alkusolu. Eikö niin? Tiesittekö muuten ettei Charles Darwin ollut koskaan opiskellut biokemiaa? Aika jännä juttu..
ReplyDeletePekkahan puhuu täyttä asiaa. Eräs kristitty tiedemies aikanaan väitti ettei maapallo ole pannukakku vastoin yleistä näkemystä. Kuinkas kävikään...Mielestäni evoluutioTEORIA on aikamme satu ja pannukakku, josta halutaan pitää kynsin hampain kiinni. Jos tiedemiesten huippuäly ei pysty rakentamaan ns. älykättä kuin murto-osaltaan ihmisen käteen verrattuna, niin miten tälläinen kehittyisi itsestään,sattumalta?Tällaisia esimerkkejä voisi ottaa luonnosta satoja ja kuinka moni teistä uskoo samaan logiikkaan, että jos laitetaan VALMIIT auton osat irralleen toisistaan vaikkapa isoon huoneeseen ja annetaan aikaa miljoonia vuosia, niin sitten avataan huoneen ovi ja valmis auto löytyy sieltä sattumalta koottuna?Auto vieläpä on valmis ajoon, ei muuta kuin bensaa tankkiin, öljyt olikin jo valmiina:)Ja auto on vielä yksinkertainen verrattuna ihmiseen. Esimerkiksi yhden ihmisen aivojen synopsien yhdistämiseen menisi sähkömieheltä 32 miljoonaa vuotta jos hän tekisi 24/7 töitä koko ajan.Mielestäni kysyy satoja miljoonia kertoja enemmän uskoa uskoa evoluutioon, kuin että joku on suunnitellut maailmankaikkeuden ja luomakunnan jne. On myös LOOGISESTI mahdotonta, että jokin ei-ajatteleva ja eloton aine olisi kykenevä tuottamaan itsestään ajattelevan olennon. Tietenkin sen myöntäminen, että kaiken takana on Jumala saa itsekeskeisen, ylpeän ja omassa viisaudessaan tyhmäksi tulleen ihmisen tajuamaan, että hei, en olekaan oikeastaan mitään ja hei olenkin tilivelvollinen ja vastuussa jollekin. Ja tämähän ei sovi pienen ihmisen pirtaan. Jumala on siis selitettävä ja torjuttava pois. Uskomalla vaikkapa satuun, että kaikki kehittyy itsestään. Jokainen järkevä ei usko esimerkiksi siihen, että sadussa kun prinsessa suutelee sammakkoa se muuttuu prinssiksi, mutta kun tähän tarinaan lisätään 300 miljoonaa vuotta niin useimmat uskovat siihen. Ikäänkuin aika tekisi mahdottomasta mahdollisen...Mieti kumpi tarina on loogisempi.
ReplyDeleteVoi sinua, Juha, olisit vaan jatkanut kellojen korjaamista... siinä sinä olit hyvä.
ReplyDeletet anu
anu, Olet ymmmärtänyt väärin. Minä jatkan kellojen korjausta JA osoitan blogissani kreationistien nolostuttavat mokat. Ne eivät sulje toisiaan pois.
ReplyDelete