Tutkimuskeskus EVORA alkaa testata uutta rokotetta, jonka tarkoituksena on estää geenimuunnellun ruoan lapsissa aiheuttama liikakasvu.
Yhdysvalloissa lasten liikalihavuus on merkittävä ongelma. Tarkemmissa tutkimuksissa on huomattu, että pelkkä runsas ravinnonsaanti ei selitä tätä lihavuutta. Taustalta on löydetty muita tekijöitä, joista keskeinen on geenimuunneltujen tuotteiden käyttäminen eläinrehun- ja valmisruokien aineksena. Uuden rokotteen on tarkoitus estää tämä geenimuunnellun ruoan lihottava sivuvaikutus.
EVORA:n erikoistutkija Sakari Turtiaisen mukaan uusi rokote halutaan ottaa hyvissä ajoin käyttöön Suomessa, jotta voidaan ajoissa ehkäistä lasten liikakasvu ja sen myötä yleistyvä 2-tyypin diabetes.
Näin Suomi pääse osalliseksi huipputason tutkimukseen. Samoin pääsemme selvittämään miten geeniruoan vaikutukset ilmenevät lapsilla. Porvoon seudun lapsia haetaan koekaniineiksi.
Erikoistutkija Turtiaisen mukaan Porvoon seutu on valittu tutkimuksen yhdeksi painopistealueeksi sen vuoksi, että alueella on aiemmin tehty onnistuneesti vastaavia tutkimuksia rotavirus- ja papilloomavirusrokotteiden kanssa.
- Perinteisesti Itä-Uudeltamaalta on löytynyt helposti potilasainesta, joka on hyvin vastaanottavaista uusille tutkimuksille, Turtiainen sanoo.
Kaikkein parasta on tietenkin se, että tutkimuksen takana on iso lääkeyhtiö joka haluaa vain kansalaisten parasta. Uudella geenirokotteella ei ole mitään haittavaikutuksia. Tämän lisäksi kokemusta saadaan toiseltakin taholta.
Taustalla on myös isot geenimuunnellun ruoan valmistajat, joilla on jo useiden vuosien kokemus tuotteittensa testaamisesta afrikkalaisilla.
- Tätä rokotetta on tutkittu tarkkaan Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, eikä mitään sivuvaikutuksia ole kahden vuoden aikana ilmennyt, Turtianen kertoo.
Isoja lääkefirmoja, testejä lapsilla, uusi rokote? Kaikki tuollaiset yhdistelmät samassa uutisessa? Aivan varmasti Rokotusinfo.fi on ottanut selvää tästä tapauksesta. Ja niinhän se on!
Web-toimittajan kommentti: Näyttävät THL ja Tampereen rokotetutkimustoimijat (Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus ja Terveystieteen laitos) saaneen kilpailijan.
Todellakin. Aika pienen kilpailijan, sillä EVORA:lla ei näyttäisi olevan edes kotisivuja.
On yllättävää, että elintarvike- ja virvoitusjuomayhtiöiden kanssa jo vuosikymmenten ajan tähän päivään asti tiivistä yhteyttä pitänyt THL:n nykyinen pääjohtaja ei ole tätä tutkimussopimusta saanut THL:lle. Toisaalta rokotetutkimuksen pr-strategia eli uutisessa painotettavat asiat näyttävät sen verran tutuilta, että tulee mieleen, että kehittyvissä maissakin jo pitkään tutkimuskokemusta hankkinut THL voisi kuitenkin olla tutkimuksessa mukana. Pitäneekin tarkistaa, onko kyseessä mahdollisesti uusi THL:n rokotetutkimuksiin käytettävä aputoiminimi. Toisaalta on mahdollista, että uusi toimija saattaa olla rekrytoinut THL:n aiemmissa tutkimuksissa tai rokotehuollossa kouliintunutta väkeä.
Web-toimittaja päätti ottaa asioista selvää.
Päivitys: Epäilemme, että tutkimukseen värvääminen aloitettiin jo torstaina 1.4., vaikka tutkimuksesta ei ole vieläkään julkisissa tutkimustietokannoissa tietoa ainakaan sen toteuttajan nimellä. Pyrimme selvittämään, onko tutkimus käynnistynyt ilman eettisen toimikunnan puoltavaa lausuntoa, kuten joskus aiemmin lapsilla Suomessa tehtävässä tutkimuksessa ikävä kyllä on käynyt.
Rokotusinfo.fi on aivan oikeutetusti huolissaan. Tutkimuslaitoksen nimeä ei heti löydy, joten ehkä tutkimus onkin salamyhkäistä ja top secret. Onneksi Web-toimittaja jatkaa asioiden seuraamista.
Päivitys 2: Saimme epäilyllemme vahvistuksen - värväys tosiaan on aloitettu 1.4. peräti radiossa kuuluttamalla, että lapsensa voi ilmoittaa testattavaksi Porvoon torilla 1.4. klo 10. Lisätietona myös, että uutisen päiväyksen olisi pitänyt olla 1.4. eikä virheellisesti 31.3. kuten YLEn järjestelmä on uutiseen merkinnyt.
Hmm. Nyt täytyy pohtia miten Rokotusinfo.fi on päivittänyt uutisvirtaansa. Skepsis ry:n keskustelupalstalla Ossi P. esittää asiallisia kysymyksiä.
Onko minun huumorintajussani vikaa, kun en jaksa ymmärtää, mitä tämä asia tekee uutissivulla (ainakaan ilman mainintaa aprillipilasta)? Jos Rokotusinfo haluaa aprillipilailla, niin eikö 6.4. ole vähän myöhäistä? Vai eivätkö sivun ylläpitäjät ole tajunneet asiaa? Tämän jutun löytyminen uutissivusta tuskin ainakaan lisää sivuston arvostusta. Voisi kuvitella, että Rokotusinfo haluaisi antaa itsestään kuvan vakavasti pidettävänä tahona. Vai pitäisikö web-toimittajan muiden kommenttien ja päivitys 2:n sisältämän tiedon uutisen oikeasta päivämäärästä olla riittävät tuomaan ymmärrettävästi esille, että tässä tarkoituksella vain vitsaillaan?
Tunnustan, etten seuraa Rokotusinfo.fi:tä aivan niin tiuhaan tahtiin. Olisi kiva tietää millainen uutinen oli heidän sivulla ensimmäisellä julkaisukerralla 6.4.2010.
Sanon vaan että voihan paska. Rokote geenimuunneltua ruokaa vastaan (joka on tietty turvallista). Tämä menee jo yli hilseen.
ReplyDeletesukka
... varsinkin kun Porvoon torilla ilmoittautumisen sijaan oli tarjolla vain silliaamiainen kuravedellä höystettynä.
ReplyDeleteKieltämättä tämä tämä osoittaa rokotusinfon asiantuntemuksen tasosta jotakin oleellista.
Rokotusinfo on päivittänyt uutista:
ReplyDeletePäivitys 3 (11.4.2010): Uutinen on herättänyt verkossa varsin runsaasti keskustelua paitsi rokotetutkimuksen ja lääke- ja geenimuunteluyhtiöiden etiikan, myös uutisen julkaisupäivän ja värväyksen aloituspäivän osalta: asiaa on käsitelty mm. Paholaisen asianajaja -blogissa, Skepsis ry:n keskustelupalstalla sekä Kauppalehden ja Ilta-Sanomien keskustelupalstoilla.