28.1.11

VALKEE -korvavalo nyt hyvinvarustetuissa Apteekeissa!

HUOMIO: Herrasmies Martikainen kirjoitti tämän tekstin. Hän antoi luvan sen julkaisuun blogissani.

Vuosi sitten kävin kysymässä Yliopiston apteekissa (Helsinki, Mannerheimintie), olisiko heillä myytävänä homeopaattisia lääkkeitä. Farmaseutti vakuutti, että heidän apteekissa myydään ainoastaan tuotteita, joilla on uskottavaa tieteellistä tutkimustyötä tukenaan. Kiitin ja kävelin hymyillen takaisin kotiini erinomaista vastausta päässäni toistellen.

Ikävä kyllä apteekin kriteerit ovat muuttuneet. Viime viikolla vierailin uudestaan samassa apteekissa ja huomasin hyllyssä Valkee -kirkasvalokuulokkeet. Taikavarpuni värähti. Kuinka on mahdollista, että laitetta myydään lempiapteekissani? En ole nähnyt ainuttakaan tieteellistä tutkimusta joka todistaisi, että korvavalo auttaisi masennuksen hoidossa lume-efektiä enempää. Tämä ei tietenkään tarkoita, että sellaista tutkimusta ei olisi olemassa. Postatkaa vapaasti kommentteihin linkit ko. tutkimuksiin niin syön saappaani.

EPSI Rating -tutkimuslaitoksen mukaan apteekkien palvelut ja tuotteet nauttivat Suomen Paras -laatuluokitusta. Myönnän itsekin vakuuttuneen useasti farmaseutin puhtaasta kaavusta ja asiantuntevasta äänenpainosta. Tällä kertaa valkokaavut eivät saaneet minua hyvälle tuulelle.
Seisoin apteekissa, korvavalopaketti kädessäni ja mietin mitä tekisin. Vihreän tarran kehoituksesta päätin kysyä lisää farmaseutilta.



Viiden minuutin aktiivisesta silmien pyörittelystä huolimatta en saanut työntekijöiden huomiota, joten lähdin hakemaan juttukaveria. Nainen, ehkä kaksikymmentäkolme, oli neuvomassa vanhemman farmaseutin kanssa vielä vanhempaa rouvaa. Röyhkeästi silmäilin nuoren naisen keskustelusta irti ja sain toivotun reaktion: “Kuinka voin auttaa?”. Pyysin saada lisätietoja Valkee -korvavalosta. Hän myönsi heti alkuun, ettei tiedä siitä juuri mitään ja lähdimme etsimään ihmistä joka pystyisi vastaamaan kysymyksiini. Roolipelasin tietämätöntä asiakasta.

Löysimme nelikymppisen miehen, joka aikailematta kertoi, että laitteen voi ladata joko tietokoneella tai siihen voi ostaa erillisen laturin. Keskeytin selostuksen ja täsmensin, että halusin tietää mihin laitteen teho perustuu, miten se toimii. Mies katsoi hetken ja ilmoitti hakevansa paketin, siinä varmasti kerrotaan tarkemmin. Nuorempi farmaseutti kiirehti huomauttamaan, että hänen tietääkseen korvavalolaitteelle suoritetaan parasta aikaa laajoja tutkimuksia. Kysyin, että eikö siitä aikaisemmin ole tehty tutkimuksia. Vastaukseksi sain, että on varmaankin, mutta hän ei tunne tarkemmin. Mies palasi tuotepakkauksen kanssa ja nainen pakeni paikalta.



Minulle ojennettiin paketti, silmäilin sen uudestaan, sanoin, että ei tässä kerrota oikeastaan mitään. Farmaseutille tuli mieleen, että ehkä kyse on kirkasvalohoidosta. Sanoessaan tämän puhe keskeytyi. Hetken kuluttua hän jatkoi: “...toisaalta siinä valo tulee tietääkseni silmiin.” Komppasin farmaseuttia kehumalla silmien erinomaisuutta juuri valonkerääjinä. “Totta, totta... mielenkiintoista.” Farmaseutti selkeästi pohti asiaa. Tulta pesään: “Tietääkseni aivoissa ei ole valoa aistivia soluja?” Vastaukseksi sain hölmistyneen katseen ja farmaseutti ponkaisi tuolista: “Asiaa pitää kysyä tietävämmältä taholta...” Kysyin, aikooko hän surffata internettiin ja sain myöntävän vastauksen. Pyysin anteeksi ja tunnustin, että olin tutkinut asiaa jo aikaisemmin.
Kerroin että käsitykseni mukaan korvavaloa valmistava yritys on tehnyt yhden tutkimuksen yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa, mutta se ei täytä tieteellisen tutkimuksen kriteereitä. Tai kukaan ei ole edes päässyt arvioimaan täyttäisikö se niitä, sillä tutkimusta ei ole altistettu julkiselle keskustelulle useiden ihmisten pyynnöstä huolimatta. “Jos laitteen teho vastaa lumevaikutusta, niin minusta hinta on aika suolanen?”, kysyin johdattelevasti. “Joo, niin on. On.” Kysyin vielä, että kuka päättää apteekin tuotteista ja kehen voin ottaa yhteyttä asian tiimoilta. Kiitin ja poistuin häiritsemästä.



Apteekkariliiton sivuilla, apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa, neljännen otsikon alta löytyy seuraava lainaus: “Apteekin valikoimaan kuuluu vain sellaisia tuotteita, joiden laatu ja turvallisuus on varmistettu.” Kirjaimellisesti tarkasteltuna eettinen säännöstö ei suoranaisesti auta kritiikkiä. Sekä homeopatia, että korvavalo, täyttävät laadun ja turvallisuuden kriteerit kun niistä tarpeeksi lakimiesten kanssa väännetään. Uskaltaisin silti väittää, että apteekin palvelun henki, jota eettinen säännöstön olemassaolo vahvistaa, lupaa luottavaiselle asiakkaalleen enemmän kuin saivartelua sanojen perimmäisestä merkityksestä.

Ymmärrän terveydenhuoltojärjestelmän näkökulmasta, että apteekki seuraa säädäntöä ja suosituksia. Ymmärrän, että apteekkari ei voi tarkistaa itse jokaista tuotetta, vaan hänen täytyy luottaa siihen mitä muut järjestelmän asteet ovat tuotteesta päättäneet. Jotain kuitenkin on pahasti vialla siinä vaiheessa, kun yritys voi väittää tekevänsä tiedettä ilman minkäänlaisia todisteita ja vastuu alkuperäisen väittämän todenperäisyydestä siirtyy järjestelmän eri asteiden läpi loppukäyttäjälle.

Yrityksen markkinoinnissa ovat mukana Oulun yliopisto, Valvira ja nyt myös Yliopiston apteekki. Nämä kaikki ovat hyvin luotettavia toimijoita ja asiakkaan mielessä varmasti ostopäätökseen vaikuttavia nimiä. Eihän yliopistossa valehtelisi tai Valvira antaisi hyväksyntää laitteelle, jos se ei toimisi... tuskin sitä kuitenkaan voisi ostaa apteekeista. Kaiken lisäksi Anssi Vanjoki sijoitti paljon rahaa yritykseen. Olen kuullut nämä kaikki argumentit korvavalon puolustajilta. Markkinointiketju toimii.

Haastan kaikki kysymään apteekista mihin Valkee -korvavalon toiminta perustuu ja olisiko heillä esittää tästä tieteelliset kriteerit täyttäviä tutkimuksia. Toistaiseksi ainoat todisteet tuotteen tehosta löytyvät anekdoottien muodossa Valkeen kotisivuilta sekä asialle omistetusta Facebook -ryhmästä.

27 comments:

  1. Siis 185 fucking euroa? Siis mää tappaisin ittenikin halvemmalla. Aivan käs. hinta. "Opettaja" -lehdessä (meille tulee kotiin se!) oli muuten mainos taannoin näistä korviin laitettavista valoista. Silloin vihjattiin tutkimukseen, joka myöhemmin omassa esitutkinnassani paljastui juuri siksi johon itsekin viittasit.

    PS: Congraz, oli taas journalistista henkeä eikä pelkkää jonkun muun referointia.

    ReplyDelete
  2. Tieteen Kuvalehdessäkin "mainostettiin" ko. "keksintöä" muutama kuu sitten ilman kritiikin sanaa tai edes kysymysmerkkiä.

    ReplyDelete
  3. Hieno juttu. Toi infoa ja hilpeyttä lisää tähän päivään.

    Hieman pyytäisin malttia vihjaileviin kommentteihin kuten "taikavarpujen värähtelyihin". Täytyy kuitenkin myös muistaa, että täällä on myös lapsellisia lukijoita. :)

    Täytyykin pitää tarkistaa löytyykö hyllystä seuraavalla kerralla, kun menee käymään lähiapteekissa.

    Tekniikka ja talous mainosti tätä tuoteuutuutta viime vuoden puolella. Silloinkin oli ihan just tulossa tieteellisiä todisteita. Tänään en enää löytänyt juttua Tekniikka ja Talouden sivuilta. Liekö jokin saanut jutun poistumaan.

    Jossain muistan lukeneeni ihan fiksun kommentin tähän tuotteeseen liittyen, ettei heidän oikeasti edes kannata tuottaa tieteellisiä todisteita tälle laitteelle. Konseptin on osoitettaminen toimivaksi keräisi muut kilpailuun mukaan (ja kaikki tajuaisivat ettei 185 euron hinnassa ole mitään järkeä). Mikään ei estä kaikkien kannettavien soittimien valmistajia laittamasta korvakuulokkeihinsa tuikut. Jos tälle löytyisi joskus todisteita tulisi varmaan vartissa Applelta uudet kuulokkeet ja AppStoresta löytyy semmonen ohjelma, mikä pistää pään loistamaan oikein huolella.

    ReplyDelete
  4. Jos ja kun "päävalon" väitetty teho osoittautuukin humpaksi, tapahtuuko seuraavaa, vai ei:
    a) Laitteen ostaneet saavat rahansa takaisin.
    b) Apteekkarit pahoittelevat humpuukin myymistä ja ottavat oppikseen.
    c) Valkee myöntää mokanneensa.

    Tai sitten todennäköisin vaihtoehto, eli "tutkimus" ei valmistu koskaan, tai sen tulokset jäävät julkaisematta liikesalaisuuteen vedoten, mutta kuulemma oikein positiivisia tuloksia tuli. Tai jos tulokset julkaistaan, väitetään asian vaativan jatkotutkimuksia, jotta voidaan olla ihan ihan ihan varmoja.

    ReplyDelete
  5. Ano:
    Vaikka tulisi täysin tyrmäävä tutkimustulos (mitä ei voi tulla). En usko, että b ja c vaihtoehtoa tapahtuisi siinäkään tapauksessa. a-vaihtoehto voi tapahtua (Austraaliassa (power balance)).

    ReplyDelete
  6. Kiitos virkistyksestä! Marko Hamilo kirjoitti tästä hyvin Tiede-lehden blogissa taannoin, mutta näköjään viesti ei mene perille millään. Tutkivaa journalismia!

    ReplyDelete
  7. Jospa pelottavin mahdollisuus onkin se, että se ei ole plasebo! Aivossa onkin valoa aistivia soluja...

    Koska sitä ei ole tukittu, ovat sivuvaikutuksetkin kaiketi tuntemattomat.

    No, mikäli se on mainostettu ihmelaite, niin hyvä. Ostan sen heti, kun hintaa lasketaan 90%.

    ReplyDelete
  8. Tuomo:"Siis 185 fucking euroa? Siis mää tappaisin ittenikin halvemmalla. "

    Tarjoan sata euroa.

    ReplyDelete
  9. Aiai, Kylläpä Tomi onkin eettinen mies. Toki voinemme keskustella järjestelyn yksityiskohdista, jos teillä vielä riittää ns. munaa kantaa vastuu omasta roolista.

    Jos sovimme face to face tarkemmin maksusuoritteeseen liittyvistä ehdoista, kuten esimerkiksi pienestä hinnankorotuksesta.

    (Minäkään en ole niin tyhmä että luulisin kuolleena tekeväni rahalla mitään. Ajattelin ns. perinnöksi.)

    ReplyDelete
  10. Tuomo asun nyt Saksassa, mutta kunhan tulen Suomeen vierailulle, niin eiköhän laiteta asia hoitoon.

    ReplyDelete
  11. Kyllä tässä alkaa olemaan sellaisia sävyjä että kun tännepäin tulet, niin pistä asiasta viestiä.

    ReplyDelete
  12. Ihmetyttää se, mitenkä kyseiset korvalamput siellä pimennossa vaikuttavat, kun ilmeisesti ei ole siellä reseptorisolujakaan. Kai?

    Itselläni on kaamoksenmasennuksen torjuntaa vastaan varustettuna ihan normaali "kirkasvalolamppu".
    Toimivaksi havaittu, tiedä sitten, onko kyseessä plasebovaikutus. Jokatapauksessa "kirkasvalolamppu" hakkaa valoisuudellaan tavalliset tuhnulamput mennen tullen ja palatessa.

    ReplyDelete
  13. Siis tämän vekottimenhan pitäisi olla helposti testattavissa sokeilla. Jos se toimii, niin seuraava vaihe on vissiin projisoida elokuvia...

    ReplyDelete
  14. Ilmankos Nokian älypuhelimilla on mennyt päinpeetä kuin yksikköjohtaja (nykyään ex) on valmis sijoittamaan tällaiseen humpuukiin.

    ReplyDelete
  15. Valkeen sivustoilla todetaan kliinisen kokeen osalta näin: "Kokeen tuloksista on tehty tieteellinen julkaisu alan johtavaan tiedelehteen, joka julkaisee nämä tulokset ja tutkimuksen tekotavan yksityiskohtaisesti alkuvuoden 2011 aikana". Neurobiologisen tutkimuksen osalta "tutkimus on ollut uraauurtavaa ja sen pohjalta on syntynyt useita lähiaikoina alan johtavissa tiedelehdissä julkaistavia artikkeleita".

    Nykyisen julkaisukäytännön mukaisesti ainakin ensin mainitun kohdalla pitäisi siis olla jaossa jo ns. uncorrected tai corrected proofs -versio, ja jos neurobiologisen tutkimuksen osalta jo tiedetään, että julkaisuja on tulossa, täytyy niidenkin olla submittoituja ja jopa alustavasti hyväksyttyjä. Lähetin firman myyntiin, infoon ja tiedeosastoon spostia ja kysyin vedoksia ao. tutkimuksista. Saa nähdä koska tulee vastaus...jos tulee...

    Ps. Kävin myös läpi keskeiset julkaisutietokannat; minkäänlaista viitettä ao. tutkimukseen ei löytynyt...yllätys, yllätys.

    ReplyDelete
  16. "Kokeen tuloksista on tehty tieteellinen julkaisu alan johtavaan tiedelehteen"

    Ettei vaan kyseessä olisi Magneettimedia?

    ReplyDelete
  17. re: yllä mainittu kysely Valkeen väelle tieteellisistä julkaisuista

    Sain kuin sainkin asiallisen vastauksen Valkeen toimarilta. Korrektiusyistä en kopioi sitä tähän sellaisenaan, mutta ydinviesti oli tämä: (lääkinnällisen laitteen ollessa kyseessä) VALVIRA pitää esitettyä näyttöä hyvänä ja riittävänä, ja tieteellisiä julkaisuja on todellakin tulossa.

    Odottelen mielenkiinnolla..

    ReplyDelete
  18. Voi saatana. On se totta. Tekes antoi viime vuonna 321546 euroa VALKEE Oy:lle. Saatanan saatana. Piti sitten tätäkin tukea verorahoin. Lähde: Tekesin nettisivut, oikeassa laidassa pdf "yrityksille maksettu Tekesin rahoitus 2010"

    ReplyDelete
  19. Saatanan saatana. Tekes antoi VALKEE Oy:lle viime vuonna 321546 euroa. Tätäkin piti sitten päästä tukemaan verovaroin. Lähde: Tekesin nettisivut, "Yrityksille maksettu Tekesin rahoitus 2010"

    ReplyDelete
  20. Olen nyt jo toista viikkoa pitänyt joka ilta tavallisia fikkareita korvilla yli kaksi tuntia per ilta. Ja voin sanoa, että olo on jotenkin erilainen ja hämmentynyt..

    Kesän varalle saakohan tästä tuotteesta mustaa versiota?

    ReplyDelete
  21. Ilmiannan tajunnan räjäyttävää materiaalia. Luvassa Raakaravintoa, homeopatiaa ja kaikelle hymistelevää kilttiä journalismia!

    http://yliopistotelevisio.uta.fi/stream/terveysmakasiini.html

    T. Syväkurkku

    ReplyDelete
  22. Itselläni on kaamosmasennus. Monta talvea kirkasvalolamppua käyttäneenä innostuin kokeilemaan myös näitä. Hämmästys ja kummastus: Laite todella toimii - ja lyhyemmällä päivittäisellä "annoksella" kuin kirkasvalolamppu silmien kautta. Itsekin odotan innolla tutkimustuloksia aiheesta.

    ReplyDelete
  23. http://www.valkee.com/fi/Valkee_aivojen_valovasteelliset_proteiinit_2011-08-11.pdf
    http://www.valkee.com/uk/Valkee_Human_Photosensitive_Brain_OPN3_Bergen_2011.pdf

    http://www.uib.no/filearchive/sps_2011_bergen_book_of_abstracts_20110706.pdf

    Viime talven käytin tuotetta ja ero vireystasossa oli kirjaimellisesti kuin yöllä ja päivällä. Ehdottomasti hintansa väärti, niille joita pimeys oikeasti väsyttää.

    ReplyDelete
  24. Tämä aihe on jälleen ajankohtainen. Humpuukkimaakari on jälleen kaamoksen kynnyksellä lähetellyt lehdistötiedotteita. Tänä vuonna YLE on ainakin toistaiseksi onnistunut pitämään sitä mainoksena, mutta ainakin Turun Sanomat on erehtynyt.

    http://www.ts.fi/online/kotimaa/275162.html

    Luvattuja kaksoissokkotutkimuksia ei ole vieläkään tehty, vaikka ne olisivat varmasti olleet halvempia ja yksinkertaisempia järjestää kuin etsiä proteiinejä aivoista.

    ReplyDelete
  25. Kyseessä ei ole moka, vaan cusetus. Melkosia juttuja tuola facebook-ryhmässä.

    ReplyDelete
  26. Kaksoissokkotutkimus:
    http://www.valkee.com/fi/Valkee-kirkasvalokuuloke-Karpat-Verve-Tiedote-2011-12-13.pdf

    ReplyDelete
  27. Hieman tarkempaa selostusta kokeen suorittamisesta olisin kaivannut.

    ”Tutkimuksessa korvan kautta kirkasvalohoitoa
    saaneiden tutkittavien keskeinen suorituskykyparametri laski
    viidenneksen siitä, mitä se oli ennen hoitoa.”

    Miksi ei kerrota mistä parametristä oli kyse? Miksi ei kerrota kuinka monen parametrin kohdalla eroa ei ollut? Kuinka monta eri parametriä tutkittiin? 11+11 henkilön tutkimusmateriaalikin on pienehkö.

    Tämä tutkimus herättää oikeastaa vielä enemmän epäilyksiä. Puskasta repäisty hoito, joka yllättäen alkaa parantamaan kaikenlaisia juttuja..

    Tieteellinen johtaja on komea titteli. Vaatimattomuudesta näitä kavereita ei ainakaan voi moittia.

    ReplyDelete