Wanjek on luonut herkullisen lukuelämyksen. Bad Medicine kertoo uskomattoman monipuolisesti lääketieteeseen ja huuhaaseen liittyvistä väärinkäsityksistä. Huumoria on tungettu kiitettävästi jokaiseen lukuun. Kirjailija hallitsee sanan säilän ja heiluttaa samalla terävää faktakirvestä. Höpinät aivojen 10 prosentin tehosta, hainrustouutteiden syöpäominaisuuksista, antioksidanttihuumasta, bakteerikammosta ja säteilyn seassa panikoimisesta. Jokaista aihetta on ilo lukea. Kappaleet ovat ytimekkäitä parin sivun pläjäyksiä. Sekaan mahtuu paljon asiaa.
Holistic medicine is often less expensive than conventional treatment, and, in the long run, it is cheaper for health insurance companies because truly ill patients die more quicklu. Sad but true.
Antiikiin viisaat miehet eivät säästy pilkalta, kun Wanjek muistuttaa nykypolvea menneisyyden harhaopeista. Makuaistin myyttejä paljastaessaan hän kirjoitti näin.
Interestingly, Aristotle suggested that fat might be a basic taste; but then again, he recommended goat urine to cure baldness.
Myyttien, turhan terveysintoilun ja vaihtoehtohoitojen murjomisen lisäksi Wanjek ei epäröi repiä vaatteita medikalisaation ja huonon lääketieteellisen tutkimuksen päältä. Alta paljastuu paljon soo soo materiaalia. Myös onneton tiedeuutisointi jää haukkomaan henkeään ojan pohjalle. Eikä Wanjek unohda kampata tiedemaailman vertaisarvioinnin keplotteluja. Kirjan lukee läpi nopeasti. Bad Medicine on hyvä paikka aloittaa, jos ei ole vielä lukenut Ben Goldacren Bad Science -kirjaa, R. Barker Bausellin Snake Oil Science -opusta tai Rose Shapiron Suckers! - How Alternative Medicine Makes Fools of Us All -teosta, unohtamatta Simon Singhin & Edzard Ernstin Trick or Treatment? - Alternative Medicine on Trialia.
OSTA OSTA OSTA
Lahjukset ovat näemmä tulleet perille, kun terveyshuuhaata haukut.
ReplyDeleteVaikuttaa mielenkiintoiselta opukselta, otettava hankinta harkintaa.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletePsykologiatieteen puolelta voisi suositella jokseenkin samaan tarpeeseen Lilienfeldin, Lynnin, Ruscion & Beyersteinin teosta 50 Great Myths of Popular Psychology- Shattering Widespread Misconceptions about Human Behavior.
ReplyDeleteSemi-off-topic: tuhtia tavaraa YLE Areenasta:
ReplyDeleteFST5 - Myyttinen vuosi 2012 (tekstitys suomeksi)
Eiköhän tuosta muutamat röhönaurut (tai itkut) irtoa? Jostain syystä tuota katsoessani mieleeni palautui Michinin Timpan legendaarinen beat-runo Storm.
Jim van Baem, Katselen tuota. Nainen kehuu kuinka kvanttifysiikka sopii hyvin yhteen numerologian kanssa.
ReplyDeleteNäinkö minä vietän villiä viikonloppua?!?!?
20 min kohdalla nainen kertoo kuinka niskakipu hellitti vaihtoehtohoidolla, vaikka lääkärit neuvoivat vain odottamaan ja katsomaan lähteekö kipu. Olen ollut samassa tilanteessa, sillä epä-ergonominen kirjoittaminen ja yön läpi jatkuva pelaaminen aiheuttivat pahoja niskakipuja. Olisin voinut mennä mille tahansa vaihtoehtoterapeutille, ja kipu olisi kadonnut 7 päivän aikana. Kipu näet katosi itsestään ilman mitään hoitoja tai pillereitä, kun vain otin rennosti iltaisin. Ihmiset yhdistävät asioita mielessään vaikka niiden välillä ei olisi yhteyttä.
ReplyDeleteHyviä kirjoja varmaan kaikki (itse olen lukenut vain trick or treatment?) mutta kuka julkaisisi ne SUOMEKSI?
ReplyDelete(Anteeksi caps-lock, mutta kun asia on tärkeä)
Ano, Kimmo Pietiläinen ja hänen kustantamonsa (Terra Cognita) on kääntänyt tieteeseen liittyvää kirjallisuutta.
ReplyDeleteKenties voisit lähettää heille ehdotuksen kääntämisestä.
re: Myyttinen vuosi 2012 -ohjelma
ReplyDeleteOn jotenkin herttaisen naiivi unelma, että ensi vuonna ihmiskunnan henkinen tietoisuus kasvaa merkittävästi ja sen myötä kaikki ongelmat ratkeavat kuin itsestään. Kunhan vain kaikki alkaisivat kilteiksi. Ilmeisesti ns. henkinen kasvu aiheuttaakin henkisen taantumisen lapsen tasolle ja reaalimaailmasta irtautumisen.
Vähän samanlaista ajatusta esitettiin viimeisimmässä Voimala -ohjelmassa (YLE Areenassa), jossa mukana Taavi Kassila ja Zeitgeist-hemmo.