Melko arvostetussa Cancer -julkaisussa ilmestyi uskomushoitoja mittaileva paperi.
Complementary medicine for fatigue and cortisol variability in breast cancer survivors vertaili syöpähoidoista aiheutuvan väsymyksen hoitoja. Sokkoutettu ja satunnaistettu tutkimusmenetelmä oli ihan hieno. Syöpäpotilaille annettiin biokenttään (reiki, touch therapy, jne) perustuvaa terapiaa neljän viikon ajan. Vertailuryhmä sai vannoutuneiden skeptikoiden näyttelemää valekosketushoitoa. Näin varmistetaan onko terapeutin uskomuksilla vaikutuksia energiahoitojen tehoon. Kolmas ryhmä venaili vain hoitojonossa. Yhteensä potilaita oli 76 kappaletta.
Vertailu tuotti mielenkiintoisen tuloksen. Mielenkiintoisen siinä mielessä, että tulos oli negatiivinen ja kuitenkin se julkaistiin. Julkaiseminen on hyvä asia. Orac naamapalmuilee Cancer -julkaisulle paperin läpipäästämisestä vertaisarvioinnissa, mutta minä muistan pyhän Ben Goldacren siunatut sanat ylistetyssä Bad Science -kirjassa. Aivan liian usein tutkijaryhmä jättää juuri tällaiset paperit keräämään pölyä lipastoihin. Siksi julkaisuihin kertyy liikaa positiivisia tuloksia, jotka nähdään arvokkaampina papereina. Siksi meta-analyyseissä on vääristyneitä käyriä terapioiden tehoista.
Ai niin, ne tulokset. Väsymys on monipuolinen oire, johon on moninaisia syitä. Siksi tuloksissa on vaikeaa löytää syy-yhteyksiä. Aidot energiahoidot ja skeptikoiden teeskentelemät käsien heiluttelut tuottivat olon kohentumisia samalla tavalla. Hoitojonossa odottavien oireet eivät helpottuneet yhtä paljon. Selkeä johtopäätös on siis se, että energiahoidot tepsivät lumevaikutuksen voimalla. Tutkijaryhmä koki kuitenkin tarpeelliseksi etsiä jotakin kivaa uskomushoidosta. Siksi mahdollisia eroja etsittiin täikammoilla. Ja löytyihän sieltä joku ero Aidon energiahoidon ja tekaistun energiahoidon välillä. Yksi kortisolin arvo oli paras Aidon energiahoidon ryhmässä verrattuna muihin ryhmiin. Ilmiö on sama kuin ilkeä lääketehdas etsisi epätoivoisesti jotakin hyvää sanottavaa testattavasta lääkkeestä, ja löytäisi jonkun hyvän arvon pelkästään yli 40-vuotiaista kiinalaisista naisista.
Aika heikko tulos "Fishing Expedition":lla tuo vaivainen kortisoliero ryhmien välillä. Hatunnosto lähtee kuitenkin minulta negatiivisten tuloksien melkein suoraselkäiseltä julkistamisella.
ReplyDeleteTiedän mitä energia on. Mutta mitä se "energia" oikein on. Sitä minä en käsitä.
ReplyDeleteTätähän tulosta ei energiahoidon puolustajan ole mitenkään vaikeaa selittää osaksi katsomustaan: Enegriahoitoa näyttelevät skeptikot antoivat sitä tahtomattaan.
ReplyDelete