Työryhmä keräsi monipuolisen paketin potilastietoja ja kävi läpi monia vertailuja. Lukuihin vaikuttavia tekijöidä otettiin huomioon, sillä esim. rokotekohun pyörittely lehdistössä on vaikuttanut narkolepsiapotilaiden hoitoon hakeutuvuuteen. Selvisi myös, että viimeisen vuoden aikana ilmoitetuista narkolepsiadiagnooseista osalla oireet olivat alkaneet vuosia sitten.
Narkolepsiariskin lisääntymistä ei olisi havaittu perinteisillä rokotekokeilla. Narkolepsian ns. normaali ilmaantuvuus on ollut yksi lapsi jokaista 100 000 lasta kohden vuodessa. Nyt havaittu yhteys edellyttäisi tuota joka kolmannelta suomalaiselta löytyvää perintötekijää, joka altistaa narkolepsialle, ja nuorta ikää. Narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välisen yhteyden löytämiseen ensinmäisissä rokotekokeissa olisi tarvittu suurempia ryhmiä, kuin mitä tavallisten rokotekokeiden alkuvaiheissa käytetään. Taustalla on vielä se jännä fakta, että perintötekijöistä voi löytyä alleeleja, jotka joko ehkäisevät narkolepsiaa tai lisäävät sen ilmestymisriskiä. Pandemrix-rokotetta käytettiin yleisesti mm. Saksassa, mutta siellä ei ole havaittu vastaavaa kohonnut narkolepsiatapausten määrää.
Rokotteeseen liitetty lisääntynyt narkolepsiariski oli kuusi narkolepsiatapausta sataa tuhatta rokotettua kohden. Havaittu narkolepsian ilmaantuvuuden lisääntyminen rokotuksen jälkeen on merkitsevä, ja näin se vahvistaa tammikuussa julkistetun alustavan tuloksen.
Pandemrix-rokote siis on tutkitun tiedon valossa varmasti lisäämässä narkolepsiariskiä. Mutta miten rokote voi aiheuttaa sellaista? Se on saanut hieman valaistusta adjuvantin aiheuttamista vasta-aineista.
Kerätyistä verinäytteistä tutkittiin vasta-ainemuodostusta Pandemrix-rokotteen tehosteainetta eli adjuvanttia kohtaan ja rokotteen virusproteiineja kohtaan. Aiemmassa kirjallisuudessa on esitetty, että skvaleeni-pitoinen adjuvantti (MF59) ei ihmisellä aiheuta vasta-ainemuodostusta rokotuksen jälkeen. (7) THL:n immuunivasteyksikössä tehdyt havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että Pandemrixrokotteen skvaleeni-pitoinen AS03-adjuvantti voi saada aikaan vastaainemuodostuksen.
Kuitenkaan toistaiseksi ei tiedetä millä mekanismilla rokotteen tehosteaine voisi laukaista narkolepsian 4 - 19 vuotialla. Aikuisilla ei ole narkolepsiariskiä rokotteesta. Taudin taustoja ei vielä tunneta kokonaisuudessaan, joten kaikki tutkimuksen syy-yhteyksistä ovat auttamattomasti jollakin tapaa vajaita.
Tutkimukset adjuvantin aiheuttamien vasta-aineiden ja narkolepsian yhteydestä ovat vielä kesken. Vielä ei ole selvää, onko AS03-adjuvantti suoraan syy lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin, sillä samaa vasta-ainemuodostusta on löytynyt myös niiltä joilla ei ole narkolepsiaa. Selkeät vastaukset loistavat poissaolollaan.
Työryhmä tutki narkolepsian lisäksi myös keliakian ja tyypin 1 diabeteksen yhteyttä Pandemrix-rokotteeseen. Sellaista ei löydetty. Tästäkin asiasta tehdään jatkotutkimuksia.
Kaikesta huolimatta on selvää, että narkolepsiaan sairastuneiden on saatava kunnon korvaukset.
Saksan lääkäriliitto suositteli, että Pandemrixia ei käytettäisi lapsilla. Saksassa lapsilla rokotteen käyttö olikin hyvin vähäistä.
ReplyDeleteKiinassa taasen oli huomattu, että sikainfluenssa aiheutti enemmän narkolepsiaa. Linkki
ReplyDeletePerskati. Väärä linkki (joskin tuo edellinen on myös mielenkiintoinen)... tässäpä oikea linkki.
ReplyDelete