Valkee -korvavalolaite oli otsikoissa vuoden alkupuoliskolla MOT-ohjelman takia. Uuden laitteen tutkimustieto osoittautui kaikkea muuta kuin laadukkaaksi. Valkeen toimitusjohtaja Juuso Nissilä yltyi kaikesta huolimatta väittämään, että korvavalon lääketieteellinen tutkimus on jopa laadukkaampaa kuin vuosikymmeniä tutkittuna olleen kirkasvalohoidon tutkimus. Voi sitä silmien pyörittelyn määrää.
Kaikkein uusin tutkimus julkaistiin näyttävällä tavalla tutkimusjulkaisun muodossa Helsingin Scandinavian Physiological Society -konferenssissa. Valkee oli hankkinut itselleen kopin, jossa Valkeelaiset esitelmöivät Valkeen tutkimuksesta.
Noh, The Effect of bright light treatment via ear canals on attention as measure of neurophysiology – a Randomized Controlled Study on luettavissa netissä. Siinä väitetään, että korvakäytävään lähetettävä valo on lisännyt nuorten huomiointikykyä ja paransi mielialaa. Näin paperi tuodaan julkisuuteen ilman sitä hankalaa ja aikaa vievää vertaisarviointi-laahustamista. Paperissa ei valaista (hohhohoo) kovin tarkasti sitä miten 41 opiskelijan ryhmällä suoritettu tutkimus päti esim. sokkouttamisen suhteen. Onko Valkeen tutkimuksessa käytössä sellainen laite, joka simuloi jopa led-valojen tuottamaa lämpöä, mutta jättää valon pois?
Kaikki selvitykset tutkimusten tasosta ja siitä ettei tutkimuksista pysty vetämään johtopäätöksiä korvavalon tehosta masennuksen hoidossa ovat kuitenkin menneen kevään heiniä. Kolme parasta Valkee-tutkimusta ovat ala-arvoisia tutkimuksia. Uusin tutkimus on näillä näkymin samaa tasoa, sillä otanta on pieni, eikä ole tietoa siitä miten sokkouttaminen hoidettiin. Tiedustelen asiasta suoraan Valkee Oy:lta, joten asiaan jonkinlaista selvitystä. Tutkimusryhmän ja Valkee Oy:n välisistä rahasidoksista en jaksa stressata. Kuten olen aikaisemminkin todennut, sijoitus tutkittavan tuotteen firmaan ei vielä itsessään kerro onko tutkimus suoritettu huonosti vai hyvin. Se antaa kyllä vahvan varoitusmerkin siitä, että intressit voivat - huom. voivat - muokata tutkimustuloksia.
Asiat muuttuivat ainakin tämän skeptikon kannalta naamapalmuilevaan suuntaan, kun tuo lehdistötiedo päätyi uutisiin. Toimittajat eivät näytä olevan ollenkaan tietoisia siitä minkä tasoista aikaisempi Valkee -tutkimus oikein on.
Aamulehden uutinen sekä MTV3:sen uutinen ovat karmaisevia esimerkkejä huonosta uutisoinnista. Kaikki tutkimukset näyttävät olevan samanarvoisia toisiinsa verrattuna. Ehkä tieto kotimaassa järjestetystä tiedekonferenssista, kotimaisesta tutkimuksesta, Aalto-yliopistosta ja korkeakoulun opiskelijoista koekaniineina antavat itsessään niin väkevän vaikutelman tieteellisyydestä, ettei ole mitään syytä pohtia onko uusimman tutkimuksen tutkimusmenetelmä pätevä. En ole toimittaja, joten en tiedä tuota uutisoinnin periaatetta.
Hieman yllättäen Maikkarin kuluttajatestissä mainitaan jopa Valkeen negatiivisia vaikutuksia.
Muutaman päivän testauksen jälkeen huomaan myös ikäviä sivuvaikutuksia: saan reippaasti migreenikohtauksia ja niiden kesto tuntuu aina vain pidentyvän lääkkeistä huolimatta. Jätän siis valokuulokkeet suosiolla laatikon pohjalle muutaman käyttökerran jälkeen.
Mahdollisesti migreeni johtui korvanappien aiheuttamasta tunteesta korvissa. Ehkä se johtui siitä pienestä valomäärästä, joka matkusti kallon läpi. En tiedä.
Toivottavasti Valkeen uusimman tutkimuksen yksityiskohdat tulevat paremmin tietoon tässä lähiviikkoina.
Watit lämmittää. On havaittu että toispuolinen pään lämmitys aiheuttaa päänsäryn, ehkä myös korvakäytävän lämmitys ?
ReplyDeleteValkee Oy etsi keväällä/alkukesällä halukkaita koekaniineja korvavalotutkimuksiinsa paikallisissa ilmaisjakelu- ja sanomalehdissä täällä Oulussa. Vaikka meillä yhdet kappaleet korvavaloja ovatkin, en itse allekirjoita niiden vaikutusta. Tuskin puolisonikaan vaikka koetti niitä ahkerasti viime talvena käyttääkin. Ehkä se valo hieman vaikutti puolisoon virkistävästi, ehkä ei. Vaikea sanoa, vaikuttiko puolisoon enemmän se itse valo vai kenties kiinnostavan alan opiskelu, vireämmältä vaikutti.
ReplyDeleteTuossa ei mainita sokkouttamista sanallakaan, ainoastaan että oli kontrolloitu ja tutkimusryhmä sai valohoitoa. Ilmeisesti kontrolliryhmä ei saanut mitään hoitoa, ei edes valotonta korvanappihoitoa. Tällaista tutkimusta voi käyttää vaikka takkatulen sytyttämiseen näin syysaikaan, tieteellistä arvoa ei tutkimuksella ole.
ReplyDelete