Tuloksena on tällaisia uutisia: Tutkimus: Geenimuunnellun maissin ja syövän välillä yhteys
Normandiassa sijaitsevan Caenin yliopiston tutkimus osoittaa selvän yhteyden syövän ja geenimuunnellun maissin välillä. Kaksi vuotta kestäneen tutkimuksen tuloksen on julkaissut amerikkalanen Food and Chemical Toxicology -lehti.Yli kolme miljoonaa euroa maksanut tutkimus tehtiin 200 hiirellä, ja kahden vuoden tulos oli tutkimusta johtaneen molekyylibiologian professorin mukaan vavahduttava. Se osoittaa selvemmin kuin hän olisi odottanut, että geenimuunnellun maissin väitetty vaarattomuus ei pidä paikkansa.
Sitä kommentoitiin myös NaturalNews.comin sivustolla, kun Mike Adams sai tietää tutkimuksesta. Onneksi mies ei syyllistynyt ylitseampuvaan retoriikkaan geenimuunnellun ravinnon suhteen.
The hundreds of millions of consumers who eat GMO are being murdered right now, with every meal they consume... and they don't even know it. GMO-pimping scientists are laughing at all the death they're causing. They enjoy tricking people and watching them die because it makes their sick minds feel more powerful. These were the geeks in school who were bullied by the jocks. But now, with the power of genetic manipulation at their fingertips, they can invoke their hatred against all humankind and "bully" the entire world with hidden poisons in the food. That makes them smile. It's the ultimate revenge against a world that mistreated them in their youth. Death to everyone!
Kyseinen tutkimus on Gilles-Eric Seralinin ja kumppaneiden tekemä. Onko tutkimus oikeasti löytänyt selkeän yhteyden geenimuunnellun maissin ja syövän välille?
Yleinen huomautus on ollut kokeessa käytettyjen rottien laatu. Ne ovat ns. viriteltyä laatua, joka on tavallista alttiimpi syövälle. Se ei kuitenkaan sinällään ole tutkimusta vastaan, sillä samalla periaatteella samanlaisia rottia käytetään myös Monsanton kokeissa. Syöpäalttius mahdollistaa testattavien aineiden haittavaikutusten helpomman havaitsemisen. Tämän vastapainona koejärjestelyt vaativat erittäin tarkkoja järjestelyjä, sillä korkeampi syöpäalttius mahdollistaa erilaisten taustatekijöiden vaikutukset itse testattavan aineen päälle. Juuri tässä jälkimmäisessä suhteessa Seralinin tutkimus näyttäisi jäävän heikoille.
Kyseinen laboratoriorotta saa kahden vuoden aikana spontaanisti syövän melko suurella todennäköisyydellä, siis ilman mitään geenimuunneltua ravintoa. Vuonna 1979 testattiin tuota spontaanin syövän yleisyyttä rotissa. Kahden vuoden jälkeen 86 % koiraista ja 72 % naaraista oli saanut syövän.
Tutkimuspaperissa ei kerrota olennaisia asioita rottien ruokavaliosta eri koeryhmissä. Syövälle alttiimpi rottalaji kun tahtoo iän ja rajoittamattoman ruokavalion yhdistelmissä saada kasvaimia. Seralin on selittänyt, ettei paperissa anneta rottien ravintotietoja, koska niiden ruokavaliota ei rajoitettu. Ne saivat syödä niin paljon kuin halusivat.
Eikä tuo ollut ainoa rajoitettu tieto paperissa. Siinä käytetyissä taulukoissa ei ole tietoa kontrolliryhmän arvoista. 200 rottaa jaettiin yhdeksään hoitoryhmään ja yhteen kontrolliryhmään. Jos geenimuunnellulla ravinnolla olisi selkeä haittavaikutus, niin sen pitäisi vanhojen oppien mukaan olla sitä selkeämmin esillä mitä runsaammin rotta altistuu tuolle aineelle. Eli mitä enemmän rotta syö geenimuunneltua ravintoa, sitä aikaisemmin, useammin ja rajummin sille kehittyy syöpä. Mutta paperin sisältämien tietojen perusteella tuolla GM-ravinnon määrällä ei näyttäisi olevan vaikutusta syövän yleisyyteen.
Paperin tietojen ja pienten koeryhmien perusteella ei voida päätellä mikä on ollut Roundup-hyönteismyrkyn, geenimuunnellun maissin ja pelkän sattuman vaikutus. Jotkut geenimuunnellun ravinnon ryhmistä olivat terveempiä kuin kontrolliryhmän rotat. Kontrolliryhmän rotista 25 % kuoli kasvaimiin. Paperista ei myöskään selviä kuinka rottaryhmät sokkoutettiin tutkijoille. Vai sokkoutettiinko rottia ollenkaan?
Tutkimuksen käyrät on esitetty todella sekavalla tavalla. Tulosten tulkinta on kaikkea muuta kuin helppoa. Emily Willingham sai kuitenkin luvut selkeämpään muotoon.
Lopuksi vielä muistutus siitä, että ihmisillä on suoritettu käytännöllistä koetta jo yli kymmenen vuotta. Yhdysvaltojen ruokamarkkinoilla on ollut tarjolla tuota kohuttua Monsanton NK603 GM-ravintoa. Euroopassa vastaava tuote ei ole ollut myynnissä. Eikä Euroopan jaYhdysvaltojen väestöjen välillä ole (toistaiseksi) havaittu tällä tavalla ruokavalioon liittyvää eroa syövän yleisyydessä.
Kiinnostuin tästä tutkimuksen aiheuttamasta kohusta hieman myöhässä, sillä geenimuunnellun ravinnon käyttö ei ole herättänyt minussa suuria tunteita. Pystyn syömään muunneltuja geenejä niiden tavallisten geenien seassa. Aiheesta lisää kunhan saan luettavaksi tuon alkuperäisen tutkimuksen kokonaisuudessaan.
Tästä tutkimuksesta oli ituhippien Voima-ilmaisjakelulehdessäkin (lokakuu 8/2012, sivu 13) Päivi Mattilan kirjoittama uutinen: "GM-maissi aiheuttaa syöpää".
ReplyDelete"Tutkijat syöttivät joukolle rottia geenimuunneltua NK603-maissilajiketta ja antoivat toiselle ryhmälle pieniä pitoisuuksia Roundupia sisältävää juomavettä. Molempien ryhmien eläimet kuolivat merkittävästi nuorempina kuin verrokkiryhmässä. Rotille kehittyi runsaasti kasvaimia, ja ne kärsivät vakavista maksa- ja munuaisvaurioista."
Ihmettelin, miten geenimuunnellun maissin syöttäminen muka tappaa rottia, mutta jutussa oli tietysti unohdettu mainita, että myös se geenimuunneltu maissi oli käsitelty Roundupilla...
Voisivat mielummin kieltää sen Roundupin, kuin geenimuuntelun.
Erään lihakaupan seinässä luki mainoksena [i]ei kasvatettu geenimuunnellulla viljalla[/i] tai oliko se [i]ei sisällä..[/i] kun käytiin siellä.
ReplyDeleteSanoin kaverille että ihan taatusti sisältää, koska geenejä on muunneltu sen 5000 vuotta. 1900-luvulla vieläpä radioaktiivisella säteilyllä uusia viljalajikkeita yksinomaan Suomessa jo..
Mulla oli debattia kerran paljon teknokammoisen luomuintoilevan ihmisen kanssa GM:stä ja nettiähkyyn asti linkkejänsä seurattuani totesin että aina ne Roundup-jäämät tahto pyrkiä pintaan varteenotettavana pääsyyllisenä eikä se itse GM niinkään.
ReplyDeleteTTäytyy myöntää, että meni tuo tutkimus uskottavien joukkoon, kun siitä uutisoitiin ilmeisen puutteellisesti. Tämä siis vaikka itsekin näen gmo:n haasteellisena mahdollisuutena pikemminkin kuin tuomiopäivän aseena. Monsanton kilpailukäytäntöjä, julkaisuharhoja ja ylipäätään maissin syöttämisen karjalle vastustamista ymmärrän paljon enemmän.
ReplyDeletekatsokaapa tämä ja miettikää uudelleen: http://www.youtube.com/watch?v=wnlTYFKBg18
ReplyDelete