25.6.13

Pyörivä patsas ja Skeptikon kirous

Manchesterin museossa tapahtui kummia helmikuussa. Museon kuraattori Campbell Price ja kumppanit huomasivat, että eräs esittelytiloissa oleva patsas päätyi väärään asentoon. Lasivitriinissä lepäävä esine ei ollut yleisön kosketeltavana. Vain Pricella oli avain kaappiin. Kukaan ei näyttänyt koskevan patsaaseen, mutta kuitenkin se oli illalla eri asennossa kuin aamulla. Patsas kääntyi 180 astetta. Viereiset patsaat eivät liikkuneet.


Patsaan selässä on tekstiä. Englanniksi käännettynä siellä komeilee:

An offering which the king gives to Osiris, Lord of Life, that he may give a voice offering, consisting of bread, beer, oxen and fowl for the Ka-spirit of’.

Patsas esittänee Nebsenu (tjsp) nimistä henkilöä Egyptin menneisyydestä.

Oudot liikkeet herättivät Pricen mielenkiinnon pari muutakin museon työntekijää käänteli patsasta. Sen tuotoksena oli pilke silmäkulmassa kirjoitettu: The Mystery of the Spinning Statuette. Lukijoita pyydettiin pohtimaan ilmiötä. Sittemmin ilmestyi video patsaan liikkeistä. Pikakelauksena siinä näkyy miten se kääntyy paikallaan.

Price on kommentoinut ilmiötä lööpistön toimittajille. Kuinkas ollakaan, nyt hän teorisoi ihan vakavalla naamalla, että Nebsenun patsaassa voi olla jokin kirous. Hänelle ilmiö on vielä täysi mysteeri. Ja sitähän se on.

En tietenkään pääse itse tarkastelemaan patsasta, mutta moni lukija on ehdottanut todennäköisimmät selitykset mysteerille.

Museon työntekijä Karen Brackenridge kertoi hieman patsaasta jo helmikuussa:

I am a member of staff at Museum. For those who need a logical answer the base to me appears not flat. However I believe I have seen and heard things that are open to debate. I accept the movement of this object whether it can be explained or not. I forget where this quote comes from but it supports belief well. ” For those who believe no explanation is necessary, for those who do not no explanation will suffice.”

Pohja ei ole täysin tasainen. Jos patsaan pohja on aavistuksen verran kaareva, ja sen painopiste on tuon kaarevuuden keskellä, niin mysteerin ratkaisu on lähellä. Patsas lepää tasaisella lasipinnalla. Tällöin pienen pieni tärähtely voisi riittää pienen liikkeen tuottamiseen. Riippuen patsaan pohjan muodosta ja painopisteestä liike loppuisi tietyssä kohtaa (mikä selittäisi liikkeen päättymisen 180 asteen käännökseen). Videolla näkyy miten patsas kääntyy vain päivisin, kun vierailijat tepastelevat vitriinin ohi. Se on myös muita patsaita huomattavasti korkeampi. En tiedä onko sillä mitään merkitystä.

Ehkä jotkin museon olosuhteet ovat muuttuneet sopivalla tavalla, jonka takia patsas lähti pyörimään. Selityksiä on monia, ja kaikki niistä ovat loogisempia ja todennäköisempiä kuin muinaisen egyptiläisen kirous. Melko säälittävä kirous, jos saan sanoa. Tietenkin kirous on mediaseksikkäämpi vaihtoehto toimittajille.

Skeptikon kirouksena näissä tapauksissa on olla se henkilö, jonka puheet eivät päädy näkyvälle paikalle lööpeissä. Veikkaan, että Manchesterin museo tekee yleisöennätyksen tänä vuonna.

6 comments:

  1. En ihmettelisi yhtään jos patsaan tehnyt muinaisegyptiläinen käsityöläinen olisi tarkoituksella tehnyt sen liikkuvaksi. Egyptiläisillä oli kaikenlaisia trikkipatsaita, mukaan lukien sellaisia, jotka saatiin puhumaan lankavirityksillä ja vatsastapuhumisella. Jos pienellä alustamuutoksella saa patsaan liikkumaan itsekseen kun joku astelee ohi, niin sehän vain osoittaa että ka (yksi egyptiläisen sielun osista) on siirtynyt onnistuneesti patsaaseen.

    ReplyDelete
  2. http://metabunk.org/threads/1838-Debunked-Ancient-Egyptian-Statue-Rotating-by-Itself-in-Manchester-Museum


    Ja hieman testiä ilmiöstä.

    ReplyDelete
  3. Pohdinta patsaan alustasta sopisi hyvin, liike ja tärinähän näyttävät vaikuttavan siihen sopivasti. Onkohan patsas edes aito, hyvä vetonaula se ainakin on:)

    ReplyDelete
  4. Jokunen vichy/limsapullo on saanut karvat pystyyn liikkumalla itsekseen (ja lähinnä karmi se ääni joka kesti pitkään).
    Korkeudella on merkitystä.
    Pohjan ei tarvi olla edes kaareva, kunhan kosketuspisteet on lähellä / korkeus. Joustoa hyvä olla ja sen saa museossa lasitasosta.

    ReplyDelete
  5. Kyse on iheestä, joka toimii uuden ajan airuena – http://share.fi/osiris-patsas-manchesterissa-pyorii-itsestaan-maitreyan-ihme

    ReplyDelete
  6. Aika paksua pr:ää museolta. Patsaan liikettä on varmaan mahdotonta testata toisella samantyyppisellä hyllyllä. Esimerkiksi sellaisella jolla patsas oli ennen uuden näyttelyn avaamista. Menisi hömpästä maku ja jäisivät hörhöjen määrä asiakkaista pois.

    Sharella on kyllä aika paksut sienet murojen seassa.

    ReplyDelete