Joillakin aikuisilla on sellainen käsitys luonnollisuudesta, jossa vihreät lehdet ja tuoreelta tuoksuvat juuret ovat avain terveyteen. Luonnosta löydettävät yrtit tarjoavat terveyttä, toisin kuin keinotekoisesti lääketehtaissa purkitetut pillerit. Se pitääkin tavallaan paikkansa, ja samalla ei pidä paikkaansa. Luonnosta löytyy monia molekyylejä, joilla on havaittu selkeitä terveyteen hyödyllisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Samasta paikasta löytyy myös ihmisten kannalta tappavimmat myrkyt, jotka iskevät heti hermoihin tai pitemmällä aikavälillä ilmestyvät syöpänä.
Hieman kertausta siitä Australiassa tehdystä tulli-iskusta vuoden alkupuoliskolla, jossa perehdyttiin kiinalaisten lääkeyrttien terveysvaikutuksiin. Selkein ongelma on siinä, ettei kuluttaja pysty luottamaan jauheiden sisällysluetteloihin. Kun itse lääkeosia alettiin tutkimaan, niin löytyi sukupuuttoon kuolleita lajeja (kiitti v#@&sti, traditional medicine), tai puhdasta myrkkyä, tai kipulääkettä. Annos tekee myrkyn, mutta oma ongelmansa on siinä, ettei tuota annostelua tehdä luotettavalla tavalla kiinalaisiin yrttijauhoihin. Kuluttajana en uskaltaisi tilata yrittejä internetin kautta Kaukoidästä.
The Scientist kertoo eräästä kiinalaisessa lääketieteessä käytettävän yrtin haittavaikutuksista. Aristolokkia-yrtti on ollut pitkään käytössä yrttilääkinnässä. Sopivan pieninä annoksina sen haittavaikutukset eivät ilmene kaikkiin käyttäjiin. Viime vuosikymmenen aikana on kuitenkin kertynyt näyttöä siitä, ettei kyseistä yrittiä kannata nauttia teen kera. Aristolokkia tekee tuhojaan ihmisten maksoissa ja munuaisissa. Haittavaikutusten yhdistäminen itse yrttiin vaatii laajan tutkimuksen,
sillä haitat voivat ilmetä vasta vuosikymmenen käytön jälkeen.
The Scientist toteaakin yrtin aiheuttavan enemmän mutaatioita kuin tupakka tai UV-valo. Sisäiset vaikutukset maksaan ja munuaisiin ovat tiedossa. Uudempana haittavaikutuksena on ylävirtsatien syöpää. Se havaittiin Tonava-joen varrella Euroopassa, kun yrttiä sekoittui vehnään. Taiwanissa yrtti on yleisesti jaossa reseptillä. Kolmannes väestöstä on ottanut sitä jossain muodossa osana lääkintää. Saarivaltiossa ylävirtsateiden syöpä onkin maailman yleisintä.
Aasian maissa nämä yrttien terveyshaitat ovat onneksi melko yleisesti tiedossa, joten annostuksia pidetään pienenä. Toivottavasti oppi on samalla tasolla eurooppalaisten kiinalaisen lääketieteen ystävien parissa.
Kiitos vinkistä Prodesessille.
Hieno blogi, toivottavasti jatkat kirjoittelua vielä pitkään :)
ReplyDeleteViikon kohokohta on istahtaa näytön ääreen ja lukaista kaikki ilmestyneet postaukset. Ja sitten siirtyä lukemaan vanhoja postauksia uudelleen.
Kiitokset!
Homma toimii joskus toisinkin päin...
ReplyDeleteMyrkky tappaa - ja parantaa
Eläimillä on käytössään myrkkyjä, jotka voivat sekoittaa ihmisen aivosähkökäyrät ja lamaannuttaa lihakset. Tutkijat uskovat samojen toksiinien voivan olla avuksi myös esimerkiksi syöpien ja diabeteksen hoidossa.
Yle Areena, http://areena.yle.fi/tv/1509951