29.9.13

Paha lääketeollisuus: Sidonnaisuudet

Aamulehti kertoo tänään lääkärien ja lääketehtaiden yhteistyön julkistamisesta. Suunnitelmien mukaan Euroopan lääketeollisuusyhdistysten kattojärjestö EFPIA ohjeistaa terveydenhuolta. Vuoteen 2016 mennessä potilailla on mahdollisuus kurkistaa netin kautta paljonko lääkäri on saanut rahaa miltäkin lääkeyritykseltä. Silloin he pääsevät näkemään kuinka monta euroa lääkäri on saanut esim. konsultaatiopalkkioina. Rahaa on yleensä annettu palkkioina seminaareissa käydyn asiantuntijapuheen perusteella. Saman tietokannan avulla potilas voi myös selvittää mikä on hänen lääkärinsä erityisosaaminen, eli miksi lääkefirma yleensä halusi palkata lääkärin puhumaan.

Samaa läpinäkyvyyttä ajetaan kaikkiin Euroopan maihin. Tällainen ohjeistus kuuluu omavalvontaa, joten lainsäätäjillä ei ole asiaa terveyskeskusten julkaisemaan tietoon. Suomessa valvonnan hoitaa lääkemarkkinoinnin valvontakunta. Ohjeiden rikkomisesta seuraa joskus jopa kymmeniin tuhansiin nouseva sakko. Alalla valvonta toimii myös yritysten välisessä kilpailussa, sillä yrityksen etua ajaa se, jos he ilmoittavat kilpailijan tekemästä rikkeestä.

Aamulehden toimittaja Hannamari Ahonen kertoo myös miten eettiset ohjeet vaikuttavat tulevina vuosina lääkäreiden ja opiskelijoiden elämään. Lääkeyhtiöt eivät saa ensi kesästä lähtien jakaa nimikoituja lehtiöitä tai kyniä seminaareissaan. Seminaareja ei saa enää järjestää paikoissa jotka eivät olennaisesti liity luentojen aiheisiin. Näin hiihtokeskusten tai lomakylpylöiden konferenssikeskuksissa ei pitäisi enää näkyä lääkäreitä kouluttautumassa lääkeyhtöiden rahalla. Ainakin teoriassa.

1 comment:

  1. "Tällainen ohjeistus kuuluu omavalvontaa, joten lainsäätäjillä ei ole asiaa terveyskeskusten julkisuuteen." <- saisiko tuota hiukan selkeytettyä, miten terveyskeskusten julkisuus liittyy asiaan?

    ReplyDelete