25.6.14

Quo vadis, lakivaliokunta?

Aamupäivällä ihmettelin miksi some-syötteeni oli pullollaan lakivaliokunnan uutisointia. Sitten muistin, että tänäänhän siellä äänestettiin tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitteen etenemisestä. Ennakoinneissa äänestyksestä lupailtiin neitseellisen tiukkaa. Onhan lakivaliokunnan jäsenistö sieltä vanhemmasta päästä ikäjakaumaltaan, ja mitä vanhempi sitä todennäköisemmin perus/persuarvoinen maailmankatsomus. Ääniä jaettiin vaihtoehdoista "puolesta", "vastaan" ja "vittu, mä oon myöhässä!" kun kansanedustaja Mikael Jungner ei kerinnyt mukaan taksimatkaltaan. Kansalaisaloitetta vastaan äänesti 10 jäsentä. Puolesta 6 kappaletta.

Moni vastustajista ja puoltajista tulkitsi ensimmäiset uutiset siihen malliin, että kansalaisaloite olisi kuollut ja haudattu. Oikeastihan äänestyksessä otettiin kantaa siihen hyväksyttäisiinkö kansalaisaloitteen vaatimia lakimuutoksia. Vastaäänten voittaessa lakivaliokunta joutuu nyt laatimaan mietinnön, jossa aloitteen lakimuutoksia ehdotetaan hylättäviksi. Jos asia olisi yksinkertaista, niin kansalaisaloite olisi koputeltu eteenpäin ajat sitten.

Tai kuten lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund asian ilmoitti:

 Lakivaliokunnassa äänestettiin osahyväksynnän puolesta. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, miltä osin lakiesitys voidaan hyväksyä. Se vaatii jatkoselvittelyä.

Holmlund myös muistuttaa, että avioliittolain muuttaminen vaikuttaisi muihin lakeihin, joten tutkimista riittää. Lakiteknisiä ongelmiakin kuulemma löytyy, mutta sen tarkempaa selvitystä ongelmien yksityiskohdista ei ole vielä paljastettu toimittajille. Ne eivät tietenkään ole mikään perustelu kansalaisaloitetta vastaan, vaan tarkoittavat töitä kansanedustajille. Muutenhan tässä käy niin, etteivät lakivaliokunnan jäsenet tee työtään.

Tämä tarkoittaa uutta rumbaa ja paperien pyörittelyä, mutta lopulta se olennainen äänestys tapahtuu joskus syksyllä eduskunnan täysistunnossa, jonne Jungner on todennäköisesti saapunut edellisenä iltana telttansa kanssa. Vaikka lakivaliokunta olisi äänestänyt toisinpäin, niin se ratkaiseva äänestys oli myös tapahtunut vasta täysistunnossa. Tämän takia en jaksanut muistaa, että tänään lakivaliokunnassa äänestettiin asiasta.

Se mistä sitten syksyllä täysistunnossa tarkalleen äänestetään riippuu siitä minkälaisen mietinnön lakivaliokunta saa aikaiseksi. Siihen asti kansanedustajilla on aikaa haistella poliittisten tuulien muutoksia avioliittolaista. Trendi kun on muutoksen puolella, kun yhä useampi länsimaa on ottanut tasa-arvoisen avioliittolain käyttöön. Yhdysvalloissa republikaanitkin ovat tajunneet, että vaaleissa pärjää paremmin keskittymällä oikeisin ongelmiin tasa-arvoönkyröinnin sijaan. Ennen homoliittojen puolella oleminen oli poliittisesti riskaabelia. Nyt homoliittojen vastustaminen vie ääniä. Enemmistö kansasta kun on jostain syystä uuden avioliittolain puolella. Pohjoismaista Suomi on vielä viimeinen korpimaa tämän asian suhteen.

Poliittinen muutos on hidasta, sillä täällä maaseudulla viime presidentinvaalien aikana sain sivusta seurata minkälaisia asenteita on liikkeellä. Henkeen ja vereen Kokoomusta vastustaneet äänestäjät joutuivatkin antamaan ääniään Niinistölle, "jotta se hinttari-Haavisto ei pääsisi isännöimään linnanjuhlia."

Isosta salista aloite lähtisi hyväksynnän jälkeen muutettavaksi suureen valiokuntaan. Kierros alkaisi alusta. Kannattajien jäädessä vähemmistöön laitettaisiin seuraavan eduskuntavaalin jälkeen vireille uusi yritys. Ja niin edelleen, kunnes kansanedustajien ikäjakauma on sen muutoksen puolella.

4 comments:

  1. Mukavaa optimismia. Mikään ei kuitenkaan takaa, että seuraavaksi Suomessa otetaan mallia Venäjästä ja aletaan oikein kunnolla vainoamaan homoja ja muitakin epäilyttäviä, kuten skeptikkoja ja muita jumalan(lue putinin)kieltäjiä.

    ReplyDelete
  2. Lisäksi pitää muistaa, että lakivaliokunnan olisi annettava uusi, korjattu esitys vastoin hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan asiaa ei tällä hallituskaudella edistetä. Joten ihan oikeasti laista päättäminen voi jäädä seuraavan eduskunnan tehtäväksi. Ja sitten voi tietysti loputtomiin spekuloida sillä, millainen enemmistö ja millainen hallitus meillä on vaalien jälkeen. Historia tuntee jo yhden vastaavan käsittelyn, nimittäin lain rekisteröidyistä parisuhteista. Silloin valittu uusi hkokoonpano oli myötäinen. Vedonlyönti pystyyn nyt jatkosta.

    ReplyDelete
  3. Ja muuten yhtä epätodennäköistä kait olisi, että suuri valiokuntakaan toisi täysistuntoon uutta puoltavaa esitystä, mikäli eduskunta asian sille antaisi äänestettyään lakivaliokunnan hylkäävää mietintöä vastaan. Pikemmin se hautautuu yli vaalien, kuten rekkarilaki aikanaan.

    ReplyDelete
  4. "Henkeen ja vereen Kokoomusta vastustaneet äänestäjät joutuivatkin antamaan ääniään Niinistölle"

    Ja samalla valittivat että Haavisto saa ääniä vain siksi että on homo.

    ReplyDelete