10.6.14

Yllätys Gallupista: 46 % kansasta kannattaa polysuhteita avioliittolakiin

Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia-ryhmä on palannut! Tuo hiljaiseloa viettävä suljettu facebook-ryhmä tilasi mielipidekyselyn TNS Gallupilta. Tulokset lähetettiin lähes kaikille kotimaisille sanomalehdille, mutta harvaa jaksoi kiinnostaa. Yle sentään lukaisi sen ja jopa tiedusteli tarkemmin TNS Gallupilta kyselyn suorittamisesta. Ja näin saimme tietää, että avioliittolain uudistaminen jakaa voimakkaasti suomalaisia.

46 prosenttia kyselyn vastaajista pitäisi avioliiton miehen ja naisen välisenä. Toisaalta 40 prosenttia ei kannata avioliiton säilyttämistä vain miehen ja naisen välisenä. 14 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Mitä sitten kysyttiin? Täysin yllättäen ja suhisevista puskista saimmekin oppia jotain suomalaisten suvaitsevaisuuden lisääntymisestä.

Kysymys 1: Kannatatko avioliittolain uudistamista siten, että avioliitto pysyy miehen ja naisen välisenä ja muut pari- tai monisuhdemuodot nimetään toisella tavoin?

Eli samaa sukupuolta olevilla aviopareilla olisi tismalleen samat oikeudet (adoptiot ja muut) ja velvollisuudet kuin eri sukupuolta olevilla aviopareilla, mutta vain titteli olisi erilainen? Rekisteröityparisuhde siis poistuisi? Muutenhan se ei olisi avioliittolain uudistamista ja kysymys pitäisi muotoilla tarkoittamaan nykyisen tilanteen säilyttämistä. Noh, tarpeetonta byrokraattista sekoilua tuo nimeämisjaottelu, mutta mikä ettei! Avioliitto siis säilyisi nimikkeenä miehen ja naisen välisenä, mutta olisi kuitenkin identtisesti voimassa mies- ja naispareilla? Kuitenkin elävässä elämässä oltaisiin välittämättä siitä mitä papereissa lukee avioparien tittelinä, sillä ihmiset esittelisivät itsensä sellaisena kuin mieltävät parisuhteensa olevan. Lesbot ja homot kuitenkin kutsuisivat itseään aviopareiksi, ja niin minäkin kutsuisin heitä.

Sitten se yllätys!

Kyselyssä on käytetty kovin monipuolista kysymystä, sillä tulkitsen jopa 46 prosenttiyksikön vastanneista olevan sitä mieltä, että "monisuhdemuodoille" voidaan suoda viralliset pykälät avioliittolakiin avioliittolain uudistamisella, kunhan näiden polysuhteiden nimenä ei ole avioliitto. Vaikkapa polyliitto, tjsp. Bonuspisteet Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia-ryhmälle siitä, että kysymykseen on ujutettu ennakoivasti "monisuhdemuodot". Kuin varkain saimme tietää, että enemmistö kannattaa avioliittolain uudistamista jopa polyamoriset suhteet sisältäväksi avioliittolaiksi. Vähemmistöksi jäänyt 40 % jäi vastustamaan lesbo-, homo- ja monisuhteiden virallistamista. Kerrassaan mainio tulos. En olisi uskonut, että kotimaiset asenteet ovat päässeet näin pitkälle. Ja Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia-ryhmä vielä julkaisi nämä tulokset.

Tämä tukee Tahdon 2013-kampanjan tilaamaa kyselyä, jossa myös enemmistö oli homo- ja lesbosuhteiden avioliittostatuksen lisäämisen kannalla.

Toinen kysymys on hieman selkeämpi.


Kysymys 2: Mikä mielestäsi on adoptiolapselle lähtökohtaisesti paras perhemuoto, jossa kasvaa: miehen ja naisen, miehen ja miehen, naisen ja naisen vai yhden vanhemman perhe?

Vastausvaihtoehdoista puuttuu se jonka vastaisin, joten havainnollistan kysymyksen ongelmaa omalla kysymykselläni:

Pitäisikö äänioikeus antaa lähtökohtaisesti: miehille vai naisille?

Ehkä tämän kysymyksen asettelun takia:

Kolmannes vastaajista ei osannut ottaa kantaa kysymykseen. Nurmelan mukaan osuus on varsin suuri, kaksinkertainen tavanomaiseen tasoon verrattuna. Hänen mielestään se kertoo siitä, että näin yksityiskohtaiseen kysymykseen ei välttämättä ole helppo vastata.

Kuitenkin, suuri kiitos Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia-ryhmälle kyselyn tilaamisesta. Se sai minut iloiseksi.

3 comments:

  1. No mutta oleellistahan tässä on vain se, miten kierosti VSNAL-ryhmä tulkitsee tuloksia. Vai hyväksytäänkö vihdoin se tosiasia, että enemmistö kansasta onkin suvaitsevaisia?

    ReplyDelete
  2. "Kyselyssä on käytetty kovin monipuolista kysymystä, sillä tulkitsen jopa 46 prosenttiyksikön vastanneista olevan sitä mieltä, että "monisuhdemuodoille" voidaan suoda viralliset pykälät avioliittolakiin avioliittolain uudistamisella, kunhan näiden polysuhteiden nimenä ei ole avioliitto."

    Sen voi tulkita niin. Mutta ei ole mikään pakko tulkita sitä niin, että 46% hyväksyy seksuaaliset suhteet samaa sukupuolta olevien tai useamman henkilön välillä.

    Voisin aivan hyvin ajatella, että naimattomille, kuten itsekin olen, voisi olla mahdollista sitoutua yhteiselämään muiden avioitumattomien ihmisten kanssa. Ja saada tällä tavoin itselleen oma perhe. Ilman olettamaa, että joku harrastaa seksiä jonkun kanssa.

    Moni jää elämässä yksin ja ilman omaa perhettä, jos ei ole halukas seksuaaliseen suhteeseen kenenkään kanssa. Avioliitossa on vahva seksuaalisuus-olettama. Joten ei pitäisi pakottaa kaikkia juuri avioliittoon, kun monet haluavat itselleen vain lähisukulaisen ja perheyhteisön.
    Tämä olisi itselleni hyvin tervetullut uudistus. En ole seuraavan linkin tekstin kanssa yksi yhteen samaa mieltä, mutta ehdotus avioliiton rinnalle luotavana suhdemallina on mielenkiintoinen:


    http://ylioppilaslehti.fi/2014/01/en-tahdo/

    Samoin voisi olla jonkinlainen "kumppanuusliitto" hyville ystävyksille, jotka voivat olla samaa tai eri sukupuolta.

    Tärkeintä, että avioliitto säilyisi luonnollisen perheen perustamisen pohjana. Muita ihmissuhteita varten voisi olla omat ihmissuhde-liittonsa.

    Mutta huom. jos näissä muissa suhteissa sitten alkaa syntyä lapsia, niin olisi mielestäni parasta, että sitten avioliitto ei olisi enää "vapaaehtoinen" juttu vaan pakollinen. Lasten takia.

    Avioliitosta on tullut löperö "aikuisten ihmisten rakkauden ylistys", jonka kautta halutaan vain oikeuksia, huomiota ja romantiikkaa.

    Muutenkaan en oikein ymmärtänyt tuon riemastuneen ivallisen blogin pointtia.
    Mutta mukavaa jos blogisti tuli tutkimuksesta iloiseksi. Vaikka paljastikin samalla sen, ettei osaa kuvitella ihmissuhteita, joissa ei olisi seksiä.
    Se siitä seuraa kun roikkuu netissä koko ajan :)

    ReplyDelete
  3. Tuossa linkissä siis ehdotettiin avioliiton korvaamista yhteistalous-mallilla.

    Siitä en ole samaa mieltä.

    Mutta avioliiton rinnalla tuo voisi toimia. Varsinkin kun avioliitto ei ole enää niin vahvasti normi ja yhteiskunnan ja suvun olettama siviilisääty.

    ReplyDelete