Internetin epävirallisiin periaatteisiin kuuluu, että jonkun toisen artikkelia lainataan sellaisenaan omalle sivulle. Hyvällä tuurilla jonnekin alas laitetaan linkki alkuperäiselle sivulle. Näin sivustoa eteenpäin linkkaavat tuovat jonkinlaisia mainostuloja kopiointia suorittavalle sivustolle. Alunperin huumorina alkanut uutinen muuttuu kopioitaessa mukamas oikeaksi uutiseksi.
Harva vaivautuu lukemaan kommentteja, joista voisi löytyä selitys mistä juttu on alunperin kaivettu. Eikä kovin moni vaivaudu testaamaan mitä löytyy googlella, jos sinne heittää lyhyen pätkän kohua aiheuttavasta artikkelista.
Kesällä 2013 satiiri/jekkusivusto Internet Chronicle julkaisi ensimmäisenä maailmassa Snowdenin "haastattelu."
“The HAARP research station,” he said, “strategically based away from prying eyes near Gakona, Alaska, is actually used to terminate or manipulate would-be dissidents of global capitalism on the scale of millions of people.”
Added Snowden, using finger quotes, “With these terrestrial antennas, NATO [the North Atlantic Treaty Organization] is able to, on a global scale, remotely silence ‘perpetrators’ of ‘deviant or subversive’ strains of thought.”
Ja niin edelleen.
Veikkaan, että vielä vuosien vierittyä joku tulee jakamaan samaa tekstiä todisteena HAARPin vaaroista. Sitä tullaan linkkaamaan kommenttiketjuihin ja keskustelupalstoille.
Miten tätä huuhaa-juttujen leviämistä vastaan voi taistella? Facebook ainakin yrittää jotain. Väärien uutisten sensurointia aletaan suorittamaan, kunhan tarpeeksi moni käyttäjä on ilmoittanut uutisen olevan jotain muuta kuin uutinen. Lopulta puhdas höpöhöpö ja huijausteksti lakkaisi kiertämästä Facebookin sisällä, kun tarpeeksi moni saa huomautuksen yrittäessään klikata linkkiä auki. Ilmoitus on toistaiseksi:.
Many people on Facebook have reported that this story contains false information
Kuten kaikki ihmisten tekemät systeemit, myös tämä väärien uutisten karsiminen on altis väärinkäytöksille. Tarpeeksi moni voi klikata oikeita uutisia pois, jos he sattuvat olemaan erimieltä siitä tapahtuiko uutisten tapahtumia vai ei. Facebookin blogissa kerrotaan, että muutoksia leviämiseen tehdään vasta sitten kun tarpeeksi suuri määrä ja tietyn algoritmin mittarit ovat täyttyneet. Eli pienen protestijoukkueen vastaklikkailujen ei pitäisi vääristää tilannetta oikeita uutisia vastaan. Luulen, että NaturalNews- ja FoodBabe-fanit kampanjoivan ahkerasti heidän kannalta epämieluisten uutisten kohdalle.
Vain ne sivustot joiden jutut joutuvat toistuvasti ilmoitusten kohteeksi tulevat huomaamaan, etteivät heidän tuotoksensa enää kierrä Facebookissa. Tulevaisuus näyttää miten hyvin uusi systeemi toimii.
No comments:
Post a Comment