EarLight Swindlen mahtava Gloom-blogi jaksaa seurata Valkee kirkaskorvavalon käänteitä. Oletan sinun muistavan ja lukeneen Valkeen edellisistä yrityksistä markkinoida itseään tieteellisesti toimivaksi todettuna tuotteena. Sanomattakin selvää, että hakukoneissa Valkee tuottaa itse tuotteen kannalta ei-niin-mairittelevia tuloksia. Varsinkin Ylioppilaslehden artikkeli korvavalosta on ehdottomasti pakollista luettavaa. Tästä realiteetista pääse ylitse, jos päätuotteen brändinimi päivitetään. Valkeen uusi maailmalla käytössä oleva nimi on HumanCharger. Terveysväittämät ovat nykyään huomattavasti lievemmät kuin Valkee nimen aikoihin. Päällimmäisenä on jet lag. Sille tarjoillaan tueksi tieteellistä tutkimusta.
Learn more -klikkauksen takaa löytyy tutkimuspaperi: Transcranial Bright Light and Symptoms of Jet Lag: A Randomized, Placebo-Controlled Trial
Itse paperi on 30 dollarin maksuseinän takana, mutta onneksi Gloom sai sen käsiinsä. Paperi on ladattavissa EarLight Swindlen sivulta. Lukaisin läpi paperin. 55 koehenkilöä osallistui testiin. Se jättää melko pienet koeryhmät, mutta ei takerruta kaikkiin ongelmiin. Placebona käytettiin korvavaloja jonka valo oli kytketty pois päältä. Nähtävästi lumevaikutuksen kohdalla on tehty tärkeitä parannuksia testimenetelmässä.
Itse tulokset ovat mielenkiintoisia. Jos otamme ne todesta, ja miksi emme ottaisi, niin HumanCharger tuo helpotusta väsymykseen. Vasta kolmannen käyttöpäivän jälkeen. Juuri ja juuri plaseboa paremmin.
En voi väittää olevani kosmopoliitti, joka lentelee maasta maahan ympäri vuoden, mutta luulisin kolmen päivän riittävän toipumiseen (tai sen alkamiseen) ihan ilman korvavaloa. Pelkkä plasebo johti myös toipumiseen, mutta nyt emme tiedä minkälaista toipuminen olisi ollut ihan tavallisena elämisensä ilman päivittäistä arviointia ja korvaläppien hetkittäistä käyttöä. Tässäpä olisi hyvä lisäys testiin. Kahden ryhmän rinnalle otettaisiin kolmas ryhmä koehenkilöitä, jotka eivät saa edes plasebo-korvavaloja.
Onko tämä kolmantena päivänä saatu helpotus 259 dollarin arvoinen?
Gloom -blogissa muistutettiin myös toisesta tavasta kamppailla jet lagia vastaan. Homeopaattisen No-Jet-Lag tuotteen mittauksessa helpotus väsymykseen on peräti kaksi kertaa tehokkaampaa.
Sokkoutuksessa on näemmä edistytty, hyvä ! Mutta pelkään ettei tarpeeksi.
ReplyDeleteEdelleen kriittisesti kysyisin:
1-oliko kyselyin varmistettu että koehenkilöt eivät arvanneet onko aito vai placebo ?
2-oliko "inactive valo" korvattu IR:llä eli yhtä paljon lämpöä/tehoa säteilevällä systeemillä ? (Jos ei niin systeemissä on eroa pelkästään tehontuoton takia : se voidaan tunnistaa tai se lämpö voi aiheuttaa fysiologiset erot..)).
(Joku koehenkilö mainitsi Suomen Kuvalehden kommentissa tms että pystyi nappia painamalla itse huomaamaan onko kyseessä toimiva vai placebo. Tosin en tiedä onko ko. malli vai varhaisempi ollut kyseessä).