Helsingin sanomat käytti keskiviikkona kokonaisen aukeaman verran kaamoksen kukistamiseen. Lukaisin sitä hieman hermostuneena. Edellisinä vuosina juuri tällaiset artikkelit ovat maininneet jossain positivisessa muodossa Valkeen kirkaskorvavalon. Onneksi en löytänyt tekstistä edes mainintaa Valkeen tuotteesta. Korvavalo näyttäisi olevan menneen syksyn märkiä lehtiä. Sen sijaan lehdessä kerrotaan kirkasvaloista, liikunnasta ja ruokavaliosta.
Tein pienen tarkistuksen Googlen kautta. Onko Valkee päässyt kuukauden aikana mihinkään merkittävään nettijulkaisuun? Eipä ole. Maininta löytyy vain ET-lehden 10 kysymystä ja vastausta Kuka hyötyy kirkasvalolampusta? tekstistä. Valkeen tuote on vain yhden kysymyksen arvoinen.
Miten toimivat kirkasvalokuulokkeet?
Suomalaisen Valkee-laitteen luvataan toimivan kuin kirkasvalolamppu, mutta korvien kautta. Kirkasvalokuulokkeet muistuttavat kannettavaa musiikkisoitinta, mutta ääntä niistä ei kuulu. Korviin laitettavan valon on väitetty vähentävän kaamosoireita. Tuote on saanut ristiriitaista palautetta useita vuosia: Joissakin tutkimuksissa on ilmennyt, että korvavalo ei vaikuta sisäiseen kelloon samalla tavoin kuin silmän kautta tuleva kirkasvalo.
Muuten juttu keskittyy toimivuudeltaan paremmin testattuihin kirkasvaloihin. Valkeen taival on näillä näkymin ohi Suomessa. Maailmalla on vielä yritystä uudella nimellä, kun HumanCharger nimeä käytetään mainoksissa.
Kauppalehden kautta voimme seurata Startup-yritysten menestystä tai alamäkeä. Valkeen kohdalla luvut helmikuulta ovat tällaiset:
Liikevaihto (1000€): 654.0
Liikevaihdon kasvu%: -39.5
Tulos (1000€): -2273.0
Liikevaihto supistuu ja firma tekee tappiota yli kaksi miljoonaa euroa. Syksyni on heti kirkkaampi.
Huomasin tämän hiljattain Kuluttaja-lehdessä:
ReplyDeletehttp://kuluttaja.fi/ratkaisuja-riitoihin/oireita-kirkasvalokuulokkeista/
Kyseessä näyttää olleen negatiivinen plasebovaikutus eli haitta oli käyttäjän pään sisällä...
On yleinen väärinkäsitys "ei hyötyä = ei haittaa". Voi pitää paikkaansa, jos vaikutusmekanismi on sama.
ReplyDeleteEsimerkiksi ayurveda-"hoidosta" ei ole hyötyä, mutta haittaa toki on hyvin mahdollista (myrkytys).
Sisäkorvan toistuvan lämpenemisen haittavaikutuksia ym. ei voi sulkea pois.
Kannattaa muistuttaa, että 3-ryhmän korvavalotutkimuksessa myötävaikutus laski numerisesti kasvavan annoksen mukaan. Ryhmä oli liian pieni saadakseen tilastollisesti merkittävän tuloksen. Olen chi-square metodilla laskenut p-arvot ja pelkästään yksi tapaus lisää tietyssä ryhmässä olisi tuonut trenditason 0.08.
Farmakologiassa katsotaan annoksen mukaan laskeva myötävaikutus olevan haitan varoitusmerkki.
T. Ed. els