Namazie puhuu mielestäni ihan asiallisia asioita. Hän tekee selkeän eron islamin muodoista uskontona ja poliittisena islamismina. Myös itsestään selvä tosiasia siitä ettei uskonnon kritisoiminen ole uskovaisen tai jonkun etnisyyden halventamista. Jonkin islamin opin kritisoiminen ei ole muslimin kritisoimista. Hän nosti esiin esimerkkejä siitä miten ateisti-bloggaajia on teloitettu Bangladeshissa, tasa-arvoa vaativia ihmisiä vangitaan islamin nimessä, jne. Kuitenkin tehden selväksi, että näissä kauheissa esimerkeissä mennään ääripään ja islamismia ajavien tahdissa.
Namazie näyttää myös esimerkkejä siitä miten muslimimaailman sisällä on erimielisyyksiä ja vastutetaan aktiivisesti fundamentalisteja. Muslimeista löytyy ihmisiä, jotka puolustavat myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Maailmassa ei ole yhtä islamia, vaan sen sisältä löytyy monta ääntä. Aivan kuten kristinuskonkin sisältä.
Lopussa Namazie muistuttaa, ettei pakolaiskriisin pakolaisten joukosta kannata panikoida. Karkuun lähteneet ja oikeasti hätää kärsineet ihmiset ovat juuri niitä ihmisiä, jotka eivät kestä painostavaa diktatuuria. Eli juuri sellaista naisten oikeuksien puolestapuhumista, pakolaisten tervetuloa toivottavaa, sanan- ja uskonnonvapauden edistämistä jota voisi odottaa modernilta ateistilta.
Mutta mitä ihmettä? Kesken Namazien luentoa muutama mies näyttäisi tarkoituksella keskeyttävän hänen puheensa. Yhdessä vaiheessa (35 min kohdalla) yksi näistä miehistä nousee ylös ja kurottautuu pöydän ylitse sammuttamaan Namazien tietokoneen, jotta seinälle heijastettu Jesus & Mo sarjakuva ei enää näkyisi.
Kyseessä oli yliopiston Goldsmiths Islamic Societyn (ISOC) tempaus. He olivat vaatineet Namazien luennon perumista, koska hänen puheensa edistäisi heidän mielestään islamofobiaa ja tekisi muslimi opiskelijoiden elämästä vaikeampaa. Kun luento kuitenkin järjestettiin, niin pari miestä saapui eturiviin. Tulokset ovat nähtävissä videolla. ISOC ilmaisi pettymyksensä luennon jälkeen facebook-sivullaan. Sieltä otteena vaikkapa tämä:
Muslim students who attended the event were shocked and horrified by statements made by Namazie, and peacefully expressed their dissent to the disrespectful cartoons shown of the Prophet Muhammad (pbuh).
Mutta kuten videolta voidaan nähdä, niin oikeasti meno oli hieman rajumpaa. He eivät myöskään vaivaudu kertomaan mikä Namazien lausumista asioista oli shokeeraava ja miksi se olisi loukkaavaa. Videolta on myös nähtävissä, että ISOC:in naiset eivät hyväksyneet miesten käytöstä. Lopun kysymys-vastaus osiossa käytiinkin ihan vuoropuhelua naisten välillä, kun meluavat miehet olivat poistuneet. Myös muutama muslimi mies ihmetteli miksi yksi miehistä meni sammuttamaan Namazien tietokoneen. Tässäkin asiassa havainnollistettiin, ettei ole yhtä tiettyä islamilaista kantaa. Tämän monimuotoisuuden esilletulo vuoropuhelussa ei vaan onnistu, jos paikalla on möykkäävä ja keskustelua rajoittava häiriötekijä.
Onneksi Goldsmithsin opiskelijat riensivät apuun. Goldsmiths LGBTQ+ Society ilmoitti antavansa tukensa... ISOC:ille. Samoin Goldsmiths Feminist Society ilmoitti tuomitsevansa Atheist, Secularist and Humanist Societyn järjestämän luennon, koska se levitti vihaa opiskelijayhteisössä.
Kuten arvata saattaa, eivät nämä puheet vihan levittämisestä ja rauhanomaisesta protestista oikein vakuuta, kun nähtävillä on leikkaamaton video. Ja siksi en ole kovin yllättynyt siitä, että he ovat vaatimassa videon poistamista netistä. Onneksi Namazie ei alistu vaatimuksiin. Suosittelen lukemaan myös hänen kirjoituksiaan Freethoughtblogs.comissa.
Olkoon tämä episodi varoittava esimerkki siitä miten helposti sananvapautta voidaan uhata islamofobia-termillä. Toivottavasti Suomen yliopistoissa opiskelijat ymmärtävät paremmin mitä Namazien kaltaiset puhujat puhuvat. On ainakin varmaa, että vastaavaa vuoropuhelua tullaan käymään entistä enemmän Suomessa tulevina vuosina. Vuoropuhelu on haastavaa, kuten voimme todeta katsomalla tätä keskustelua BBC:n keskusteluohjelmassa. Äänessä ovat niin traditionalistiset, fundamentalistiset, maltilliset, maallistuneet ja modernit sekä entiset muslimit.
Sain juuri oikealla hetkellä luettavaksi Aikamme monta islamia -kirjan. Sain sen kokoelmaani itse Andrei Sergejeffiltä omistuskirjoituksen kera. Siitä hänelle suuri kiitos!
Tuossa BBC:n Big Questions -ohjelman videossa esiintyvä kaljukekkuli ei selvästikään tiedä mitä eroa on ahdistelulla ja oman uskonnon puolustamisella argumentein. Tai sitten hän on vain muuten mulkku. Samasta ohjelmasarjasta löytyy tuubista muitakin katsomisen arvoisia jaksoja.
ReplyDelete