Tiedeuutisissa käydään läpi tähtitieteen kuuminta hottia. Uutta planeettaa kommentoidaan jo lööpistössä asti. Iltasanomat ei vaivaa lukijoitaan millään syvällisellä analyysillä, mutta kai tuo on parempi kuin ei mitään.
Californian Institute of Technology -yliopiston tutkijat Konstantin Batygin ja Mike Brown kertovat, että kaukaisen planeetan arvioidaan olevan massaltaan noin kymmenen kertaa Maan suuruinen.
Planeetan rata on tutkijoiden mukaan erikoinen ja pitkänomainen. Planeetan kiertoaika Auringon ympäri on 10 000:n ja 20 000:n Maan vuoden välillä.
Mitään uutta massiivista planeettaa ei ole vielä löydetty.
Mistä sitten on oikein kyse? Ei kannata lukea lehdistön tekstejä, sillä tarjolla on koko tiedepläjäys suoraan tutkijoilta. Käytin siihen iltani. EVIDENCE FOR A DISTANT GIANT PLANET IN THE SOLAR SYSTEM -paperissa (CAPS LOCK FUCK YEAH) käydään läpi useita laskelmia kiertoradoista ja gravitaation alkulähteistä. Kaikki lähti liikkeelle kääpiöplaneetta 2012 VP113 :n havaitsemisesta. Se ja pari muuta kohdetta kun näyttivät kerääntyvän vyöhykkeellä tietyille alueille. Epäilyttävälle käytökselle täytyi löytää selitys! Nykyään havaittavissa olevien planeettojen vuorovaikutus Kuiperin vyöhykkeelle asti ei selittäisi havaittuja kiertoratoja.
Selitys lyhyesti: jokin massiivinen kiertolainen kiertämässä tietyllä vauhdilla ja etäisyydellä Aurinkoa selittäisi Kuiperin vyöhykkeellä havaittavien pienempien kiertolaisten liikkeitä.
Uutinen on varmasti mieluinen kaikille niille, jotka kaipaavat tähtijärjestelmäämme taas yhdeksää planeettaa. Pluton koettua pudotuksen pois planeetta-kategoriasta vuonna 2006 luku on vain tuntunut jollakin tapaa vajaalta.
Paperissa tehdään useita laskelmia. Uutta planeettaa ei ole havaittu suoraan. Arviot planeetan massasta vaikuttavat siihen missä sen kiertoradan arvioitaisiin menevän. Tutkijat ovatkin vasta linjaamassa etsimisen aloittamista. He tiedostavat laskelmien luonteen verrattuna suoriin havaintoihin.
Cumulatively, the presented results offer credence to the hypothesis that the observed structure of the distant Kuiper Belt can be explained by invoking perturbations from an unseen planetary mass companion to the solar system. Simultaneously, the suggestive nature of the results should be met with a healthy dose of skepticism, given the numerous assumptions made in the construction of our simple analytical model.
Etsintä alkaa. Mitä tahansa sieltä ehkä löydetään, niin se ei ole suora uhka meille. Kiertorata pitää hypoteettisen planeetan kaukana meistä sisäpiirin paremman väen planeetoista. Spekulaatiot planeetan alkuperästä olisivat myös linjassa aurinkokuntamme alkuvaiheiden kanssa.
Instead of the in situ hypothesis, our proposed perturber may be more reasonably reconciled with a dynamical scattering origin. Specifically, it is possible that our perturber represents a primordial giant planet core that was ejected during the nebular epoch of the solar system's evolution. Recent simulations have demonstrated that such a scenario may in fact be an expected outcome of the early evolution of planetary systems (Bromley & Kenyon 2014). Moreover, the calculations of Izidoro et al. (2015), aimed at modeling the formation of Uranus and Neptune through a series of giant impacts (needed to reproduce the planetary obliquities—see, e.g., Morbidelli et al. 2012), have demonstrated that a system of protoplanetary cores typically generates more than two ice-giant planets. Accordingly, the work of Izidoro et al. (2015) predicts that one or more protoplanetary cores would have been ejected out of the solar system. Within the context of this narrative, interactions with the Sun's birth cluster, and possibly the gaseous component of the nebula, would have facilitated the retention of the scattered planet on a bound orbit.
Internet tulee kuitenkin varmasti tuottamaan tuttuun tyylinsä kauhistelua ja paniikkia lietsovaa materiaalia tästä planeetasta. Ellei peräti mennä väittämään muinaisten sumerialaisten havainneen planeetan ensimmäisenä. Aivan varmasti Nibiru-sivustot heräävät henkiin. Ja niin edelleen. Yritän ennakoitavasti välttää naamapalmuilua sellaisen materiaalin äärellä.
Tuloksia odotellessa voimme tarkastella miten David Bowien musiikki kiinnostaa Nibirua etsiviä tahoja. PlanetXnews.com on kuunnellut Blackstar albumia. Musiikki on illuminatin varoitus tulevasta tuhosta. Tämänkö takia Bowie kuoli?
Tieteellisessä artikkelissa ei puhuta 10 000 - 20 000 vuodesta. Jos ne tutkijat heitti sen suullisesti? Mutta kappaleen keskietäisyydestä a~700 AU saadaan, että kiertoaika suuruusluokaltaan 18500 vuotta. Elliptisyys e=0.60 josta saadaan ap=pienin etäisyys auringosta on 280 AU joka on liki 10 kertaa kauempana kuin kaukaiset Pluto ja Neptunus (~30 AU). Tämä PLanet X(miksei IX?) ei koskaan tule lähellekään maapalloa ihmiskunnan elon aikana.
ReplyDeleteSen ratansa lähin piste (periheli) on suunnilleen vastakkaisella puolen taivasta kuin: Kuiperin vyöhykkeen kappaleiden perihelit ja likimain jossa 2012VP113 ja Sedna juuri nyt ovat.
Tässä selventävä video aiheesta:
https://www.youtube.com/watch?v=42GeoCVaZQg
Laskeskelin itse, että Kuiperin isorataisten kappaleiden perihelien keskiarvopiste olisi Härän kuviossa (Noin 4h20 +7ast, Hyadien ja Seulasten tähtijoukkojen alapuolella), siitä laskien Planet X:n periheli olisi jossain Käärmeenkantajan kuvion seutuvilla (RA=16h20m dekl=-7ast) jossa suunnalla se hitaasti ryömisi jos se nyt hyvällä tuurilla sattuisi just nyt lähimpänä aurinkoa olemaan.
ReplyDeleteBowie kuoli hävittyään puolitoistavuotisen taistelun syövälle, ja sitä ennen sai valmiiksi albumin jossa paljastaa Illuminatin/ NWO:n /Suuren Salaliiton suunnitelmat? Just, maailmanhistorian suurin, paras ja pitkäaikaisin salaliitto on, taas kerran, myös kaikkein tehottomin. Vakuuttavampi Illuminatin salamurha olisi Lemmy Kilmister joka kuoli kaksi päivää syöpädiagnoosin jälkeen. Tiedä sitten mitä Motörheadin nokkamies olisi paljastanut Illuminatin suunnitelmista jos aikaa olisi ollut puolitoista vuotta enemmän.
ReplyDelete"Ellei peräti mennä väittämään muinaisten sumerialaisten havainneen planeetan ensimmäisenä."
ReplyDeleteVäitettiin jo, joskaan väite ei nimennyt sumerilaisia. S-24 tähtitiedeosiossa löytyi väite siitä, että muinaiset kansat ovat tienneet sellaista, jota 2016 tekniikallakaan ei kyetä löytämään.
Tästähän on jo E-kirjakin..
ReplyDelete