Tuorein tapaus tutkallani on Best Friend Gear nimisen firman ultraääni-impulsseilla toimiva punkkikarkotin. Teknologia on ainakin paperilla huomattavasti vakuuttavampaa kuin Shoo!TAGin edes periaatteessa toimimaton magneettinauha. Best Friend Gearin versio sisältää ultraääniä päästävän laitteen. Äänet eivät kuulu korvissamme, mutta hyönteisiä ne ärsyttävät suunnattomasti. Jopa niin paljon, etteivät ne viitsi pureskella koiraa tai kissaa. Näin ainakin väitetään tuotteen esittelyssä.
Antaa tutkitusti tehokkaan suojan lemmikille punkkeja ja kirppuja vastaan. Karkotin kiinnitetään kissan tai koiran pantaan. Laite lähettää ultraääni-impulsseja, jotka häiritsevät punkkeja ja kirppuja, ennaltaehkäisten ja torjuen niiden hyökkäykset.
Oikein tutkitusti tehokas! Lähetin sähköpostia BFG:n maahantuojalle. Tiedustelin minkälaiseen testiin tämä havainnointi perustuu. Odotan vielä kärsivällisesti heiltä vastausta, joten palaamme asiaan toisessa bloggauksessa.
Litiumparisto kestää noin 10 kuukautta. Paristo ei ole vaihdettavissa.
Aijai. Muovilaite sisältää siis ongelmajätettä. Toivottavasti ihmiset osaavat hankkiutua siitä eroon sopivissa keräyspisteissä.
Tuote on täysin ympäristöystävällinen, myrkytön ja vaaraton niin lemmikeille kuin ihmisille. Alueilla, joilla esiintyy runsaasti punkkeja, on suositeltavaa käyttää myös muita karkottimia parhaimman suojan varmistamiseksi.
Kappas. Alueilla joilla tiedetään olevan punkkeja suositellaan myös käytettävän BFG:n lisäksi muita punkkikarkottimia. Sanoisin, että tuo on erittäin hyvä neuvo lemmikin terveyden kannalta.
Ulkonäöltään BFG (kylläpä tuli mieli pelata DooMia) on tismalleen sama kuin tunnetumpi Skudo punkkikarkotin. Sen tehoa on tutkittu italiaisen professori/tohtori Giselle Zoccal Mingotin toimesta viimeksi vuonna 2002. Varmasti monelle riittää lukea vain valmistajan sivuilta se, että tuote on testattu ja todettu toimivaksi. Ei minulle. Minä haluan lukea koko tylsän tekstin.
Testissä käytettiin 20 koiraa, jotka jaettiin kahteen kymmenen koiran ryhmään. Aluksi kaikki vuhkut pestiin ulkoloisia karkottavalla shampoolla. Sitten niitä altistettiin punkeille.
Valitettavasti shampoo ei ollut täysin varma tapa puhdistaa koiria loisista, sillä n. 28 % koirista kantoi heti pesun jälkeen loisia. Onneksi ryhmissä havaittiin, että nämä loiset olivat aluksi siellä kontrolliryhmässä, mutta Skudoa käyttävien ryhmässä niitä ei näkynyt. Tosin jopa Mingotin itse toteaa itsestäänselvyyden: näin pienellä otannalla ei vielä saada tilastollisesti merkittävää tulosta.
Tilastollisesti merkittävää oli vain se, että shampoo tepsi kokonaisuutena punkkien karkottamisessa. Lopulta ryhmien oikea vertailu voitiin aloittaa. Kumpi ryhmistä saisi enemmän uusia tartuntoja? Skudoa kantavat hurtat vai ilman sitä samassa kennelissä asustavat koirat? Mingotin kirjoittaa puhdistuksen jälkeen tapahtuneiden loisten löytäneen koirat niin kontrolli- kuin Skudo-ryhmässä yhtä suurella innolla. Lopulta molemmissa ryhmissä havaitaan käytännössä yhtä paljon punkkeja.
Eli ei merkittävää eroa, mutta biologisesti jotain eroa. Kai se on edes jotain. Kuitenkin molemmissa ryhmissä punkit pääsevät koiriin käytännössä yhtä paljon ja samaan aikaan.
Ja tässä hänen käyttämänsä kuva:
Ultraäänien käyttöä hyönteiskarkottimena ei ole testattu kovin laajalti. Joihin hyönteisiin tepsii sellainen seinän pistokkeeseen kytkettävä isompi laatikko. Silloinkin se ärsyttää vain joitain hyönteislajeja. Ja silloinkin ne voivat tottua ääneen, kun oppivat, ettei se ole vaarallista. Varsinaisena punkkikarkottimena sitä on testattu ainakin yhdessä julkaistussa paperissa, mutta siinäkin tulos oli huono.
Jään odottamaan BFG:n maahantuojan vastausta. Ehkä pääsen tarkastelemaan uutta ja parempaa testiä.
Ihan höpöhömppää tarjolla!
ReplyDeleteMutta varmaan tuollaiseenkin valitettavasti aina joku narahtaanee nykyisen puutiaiskauhuhypetyksen aikoina.
Lemmikeille on tarjolla erilaisia tököttejä, jotka käsittääkseni kyllä tehoavat, ainakin vähentävät puutiaisten tarttumisia vaikkeivät ihan 100 % suojaa antaisi.
Sen verran vahvoja aineita ne muuten on että ei suositella ihmisikäyttöön!
Jotain Offeja ja vastaavia olen nähnyt markkinoidun puutiaistenkin torjuntaan ihmisille, mutta tehosta en osaa sanoa. Puutiaissyyni on aina tarpeen, ja riskialueilla TBE-rokotus.
Puutiaisia ja niiden esiintymistä on tullut jonkun verran tutkittua.
Kehittelimme joskus takavuosina saunanlauteilla elektronista hyttysentorjujaa. Idea oli käyttää ultraääntä, joka resonoisi hyttysen siipien kanssa niin, että hyttyset menettäisivät lentokykynsä ja mötkähtäisivät maahan. Toki ne senkin jälkeen voisivat jalkaväkenä hyökätä kimppuun, mutta ilmanherruuden ne menettäisivät.
ReplyDeleteEipä sitäkään kuningasideaa saatu konkretisoiduksi. Kun näitä karkoitejuttuja lukee, niin kyllä se varmaan olisi mennyt kaupaksi muiden mukana.