Reuters-uutispalvelun kautta tulee vastaan silloin tällöin mielenkiintoisia artikkeleita. Perjantaina siellä kerrottiin siitä miten Saksaan saapuneet syyrialaispakolaiset hämmästelevät joidenkin moskeijoiden äärikonservatiivisuutta. Ongelma johtuu siitä miten Saksassa hoidetaan moskeijoiden rahoitus. Reuters muistuttaa, että Saksassa on veromaksu katolilaisille, protestanteille ja juutalaisille. Näillä veroilla valtio tukee kristinuskon suuntauksia ja juutalaisuutta. Mutta toistaiseksi muslimien uskonsuuntaukset eivät ole päässeet mukaan.
Yksinkertaisesti siitä syystä, että muslimeilla on Saksassa neljä pääjärjestöä, mutta ne eivät pääse tarpeeksi yhteisymmärrykseen keskenään. Suuntauksia on tietetenkin enemmän kuin yksi, sillä kyseessä on järjestäytynyt uskonto. Yhteinen kattojärjestö mahdollistaisi samasta verotusjärjestelmästä hyötymisen kuin muut valtauskonnot. Se puolestaan jättäisi moskeijoiden rahoituksen ja imaamien palkkaamisen riippumattomaksi Saudi-Arabiasta annetusta rahavirrasta. Joka puolestaan jättäisi moskeijat riippumattomaksi samasta ilmansuunnasta saapuvien wahhabistien ja salafistien ääritulkinnoista. Niihin tulkintoihin jotka järkyttävät ja yllättävät Saksaan saapuneita pakolaisia.
Järkyttyneitä jopa sen verran, että he menevät mieluummin turkkilaista alkuperää olevien moskeijoiden sisään. Vaikka eivät ymmärtäisi edes siellä puhuttua kieltä. Jotkut ovatkin aloittaneet rukoilemaan pelkästään kotonaan, kun he eivät jaksa kuunnella tiukkoja tulkintoja imaameilta. On nimittäin ihan normaalia ja jokapäivästä, että muslimit eivät ole
yhtä mieltä siitä miten muslimien pitäisi elää. Ne jotka eivät innostu
konservatiivien puheista vaihtavat maisemaa moskeijoihin jossa osataan
olla osa tätä vuosikymmentä.
Syyrialaiset pakolaiset ja Turkissa varttuneet maahanmuuttajat kommentoivat Reutersille sitä millaista puhetta he ovat kuulleet arabien rahoittamissa moskeijoissa. Turkkilaisissa moskeijoissa ei välitetä minkälaisia vaatteita miehillä on päällään, mutta joissain salafistien pyörittämissä saksalaisissa moskeijoissa huomautetaan heti, jos sinne saapuvilla miehillä on vaikkapa shortsit jalassa kesällä. Jos moskeijaan saapuva mies tervehtii imaamia kesken tämän saarnan, niin imaami huomauttaa, ettei miehen rukoilusta ole enää mitään hyötyä sinä päivänä.
Kokemukset Saksasta kannattaa sisäistää, kun pohdimme miten täällä Suomessa hoidettaisiin suurmoskeijan rahoitus. Radikalisoitumisen estäminen on olennainen osa parempaa kotouttamispolitiikkaa.
No comments:
Post a Comment