6.11.16

Uskonnottomuutta ja politiikkaa maailmalta

Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyvät uhkaavasti. Poistuva presidentti Obama kerkisi vihdoinkin vierailemaan Real Time with Bill Maher ohjelmassa. Ja samalla Maher otti aiheeksi uskonnottomat kansalaiset. Obama on ollut niitä harvoja vaikutusvaltaisia poliitikkoja USAssa, joka on puhunut avoimesti ja positiiviseen sävyyn ateisteista.

On poikkeuksellisen virkistävää kuunnella miten uskonnottomuudesta keskustellaan edes hetken aikaa ihan fiksusti poliitikon suulla. Aihe otetaan esiin. 11 minuutin kohdalla.



Tuollaisen puheen vastapainoksi on tonnikaupalla vaikkapa Iowan kongressiedustaja Terry Branstadin puhetta uskonnottomista. Häneltä kysyttiin selkeä kysymys. Miten hän suhtautuu maassa yhä kasvavaan uskonnottomien kansanosaan? Miten hän saisi heidät kiinnostumaan politiikasta?



Branstad ei tainnut ymmärtää kysymystä, sillä hän vastasi:

"Minusta meidän pitäisi yrittää johtaa esimerkein. Tarkoitan, viedään lapsemme kirkkoihin ja rohkaistaan heitä osallistumaan."

Johon toimittaja:

"Mutta monet uskonnottomat eivät mene kirkkoihin."

Johon Branstad vastaa:

"Tiedän. Mutta sen takia vanhempien täytyy yrittää tarjota johtajuutta ja rohkaista sitä. Ja rohkaista lapsiamme pysymään kiinnostuneita, vaikka he lähtevät opiskelemaan. Ja se on haaste."

Poliitikkona Branstad pitää itsestäänselvyytenä, että uskonnottomuus on huono asia. Eikä hän edes ole sieltä pahimmasta päästä valtaan päässeitä poliitikkoja Yhdysvalloissa.

Puerto Ricossa on tulossa kuvernöörinvaalit. Ehdokkaana oleva Alexandra Lúgaro on avoimesti ateisti. Puerto Ricon asukkaista 97% on kristittyjä. Friendly Atheist -blogi käy läpi sitä miten Lúgaro on perustellut uskosta lähtemistään ja ateismiaan. Hämmästyttävänä vaaliteemana ehdokas väittää, että kuvernöörin tehtävät liittyvän taloushallintoon ja muihin ei-uskonnollisiin teemoihin. Uskonnosta Lúgaro sentään mainitsee fundamentalismin olevan ongelma. Eikä hän aio julistaa uskonnottomuuttaan kansalaisille, sillä sellainen ei sovi politiikkaan.

Tuollainen puhe on poikkeuksellista syvästi uskonnollisten maiden politiikassa. Puerto Ricon sanomalehdet ovat kuulemma kehuneet Lúgaron avoimuutta ja rehellisyyttä. Toivottavasti hänellä on ateismistaan huolimatta hyvä äänisaalis, sillä on rohkaisevaa nähdä miten uskonnottomuus muuttuu jopa vaaleissa avoimen ja asiallisen keskustelun aiheeksi.

1 comment:

  1. Tein havainnon, että Googlen hakutulosten mukaan vielä äskettäin on ollut olemassa englanninkielisen Wikipedian artikkeli Lúgarosta, mutta se on sittemmin tullut poistetuksi.

    ReplyDelete