Koululaisten rukoukset eivät ole mikään ongelma. Oppilaat saavat rukoilla niin paljon kuin haluavat ja kerkiävät koulupäivän aikana (häiritsemättä opetusta). Jopa minä olen täysin tuota mieltä. Ongelma on nimittäin aivan jotain muuta. Kirjoitan sen tuohon alle yksinkertaistetussa muodossa:
KOULU EI SAA PAKOTTAA OPPILAITA RUKOILEMAAN.
Koulun olisi sääntöjen mukaan ilmoitettava koteihin, jos koulu järjestää uskonnollisen tapahtuman tai tarjoaa sellaista sisältää materiaalia. Uskonnollisille tilaisuuksille on tarjottava uskonnoton vaihtoehto. Joulukirkon sijaan siis jotain muuta oheistoimintaa koulussa, jne. Jos opettajat rukoilevat ruokatunnilla, niin muilla ei ole mitään velvollisuutta osallistua siihen. Säännöt ovat teoriassa yksinkertaisia. Kunhan koulut ja rehtorit vain vaivautuvat noudattamaan niitä.
Viime vuonna tapahtui pientä edistystä, kun Uskonnottomat Suomessa ry ajoi uskonnottomien koululaisten oikeuksia. Perustettiin Kantelupukki palvelu. Nyt oppilailla ja heidän vanhemmillaan on mahdollisuus ilmoittaa asiantuntevalle taholle, jos koulussa ei kunnioiteta suomalaisten uskonnonvapautta.
Sanomalehdissä yritetään pyöritellä tätä aihetta. Toistuvasti kuitenkin huomio viedään virsien veisuuseen tai johonkin pienempään asiaan. Varsinaiset valitusten aiheet tuntuvat jäävät vähemmälle huomiolle. Kuten ei paperille paineta kunnollista tietoa perustuslakivaliokunnan esille nostamista ongelmakohdista. Sen sijaan voidaan uutisoida suvivirren sopivuudesta juhlatilaisuuksiin. Oppilaiden oikeudet koulussa jäävät vähemmälle huomiolle.
Ilkka lehti kertoi Seinäjoen Hyllykallion koulusta kantautuvista ongelmista. Koulusta tehdyn kantelun mukaan uskonnottomia oppilaita on pakotettu osallistumaan uskonnolliseen toimintaan. Uskonnonvapautta olisi loukattu. Koulu olisi jopa jakanut jokaiselle oppilaalle uudet testamentit. Elämänkatsomustiedon tuntien järjestämisessä olisi ollut ongelmia. Kanteluja on tehty useampi.
Seuraavana päivänä Ilkka jatkoi samasta aiheesta. Tai melkein samasta aiheesta. Koululaisten oikeuksien puolustamisen sijaan lehti näki tarpeelliseksi kirjoittaa siitä minkälaisia reaktioita lukijat saivat edellisen päivän uutisesta.
Ei liene mikään yllätys, että sieltä löytyy hauskaa kamaa. Jotkut Ilkkalaiset ovat aivan ihmeissään mitä uskonnottomat ihmiset tekevät Suomessa.
– Kaikesta joutavasta vouhotetaan. Luulis, että olis pikkuusen tärkiämpiä asioita mihin puututtas! Samaten vois kantelun tehdä siitä kuinka kristityn mieli järkkyy katsellessa jumalattomia
– Ihanaa kun ihmisillä on näin pienet murheet
– Hienoa, että pohjanmaalla vielä uskalletaan olla kristittyjä.
– Kyllä ollahan pikkusieluisia nykyään joka asias!
– Kielletään kaikki opetus varmuuden vuoksi!
– Kyllä on taas kamalaa!
– Ei enää tiedetä mistä oikein valitettaisiin, voi hyvän tähden!
– Eikö nyt muuta valittamista löydy, todella lapsellista.
– Näille täytyy varmaan järjestää myös koulupäiviä joulun aikaan, pääsiäisen aikaan jne.
Sekä.
Olen surullinen, että tällä paikkakunnalla on koteja, joista nousee julkisuuteen niin kammottavia ajatuksia, että on päädytty kantelemaan kristinuskon esilläpitämisestä koulussa. Toivon, että opettajat eivät väsy, uuvu tai ryhdy pelkäämään uskonnottomat ry:n nimettömänä julkaistussa painostuksessa.
Lukijat eivät näytä välittävän siitä, että kantelujen mukaan koulu rikkoo lakia. He ottavat kristinuskon aseman koulussa itsestäänselvyytenä. Uskonnottomia lapsia ei ole heidän ajatusmaailmassaan. Uskonnonvapaus ei ole puolustettavan arvoinen asia heille.
Toisaalla Iltalehti kertoo asiaankuuluvista ongelmakohdista. Hyllykallion koulun rehtori Irene Turenius ilmoitti vastineen jo lähteneen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle. Haastattelussa rehtori antaa kaikki oikeat vastaukset. Hän toteaa aivan oikein, että jokaisella oppilaalla pitää olla oikeus kieltäytyä osallistumasta uskonnolliseen toimintaan.
"Meidän koulussamme näin on toteutunut. Kukaan ei ole pakolla ollut aamunavauksessa, eikä ketään ole pakotettu virsiä laulamaan tai rukoilemaan, rehtori sanoo ja jatkaa:
- Nyt odotamme aluehallintoviraston vastausta. Koulussa käydään käytäntöjä läpi kyllä ilman viraston mahdollista huomautusta tai kannanottoakin.
En missään nimessä väitä, että rehtori valehtelee. Totean vain sen olevan teoriassa mahdollista. Eli ehkä vasta asian noustua julkisuuteen koulu reagoi ja muuttaa käytäntöjään. Tietenkin tulen olemaan mitä onnellisin veronmaksaja, jos aluehallinto toteaa koulusta tehdyt useat kantelut aiheettomiksi.
Myös Iltasanomat uutisoi Hyllykallion koulusta. Ja yhtä asiallisesti. Kerrankin olen ihan nyökkäilevällä tuulella kun luen uskonnonvapauteen liittyvää kotimaista uutisointia.