2.8.17

Star Trek ja Jumalaton meno

Uusin Star Trek sarja on melkein julkaistu. Star Trek: Discovery saa ensi-iltansa 24. syyskuuta. Sitä odotellessa voimme tarkkailla miten Christian Post lehti reagoi sarjassa käytettyyn jumalattomaan menoon. Christian Post on lukaissut Entertainment Weekly lehden haastattelun, jossa sarjan näyttelijät kertovat kokemuksistaan kuvauksissa. Se nimittäin sisältää kohdan, jossa jakson käsikirjoittaja Kirsten Beyer muistuttaa näyttelijä  Jason Isaacsia siitä millaisessa tulevaisuudessa he elävät.

The Klingons blast the Discovery. Lorca and his shipmates lurch hard to one side. The high-tech set’s thousands of lights flicker anxiously, conveying the ship’s wounds.
The director halts the action and Lorca, played by British actor Jason Isaacs of Harry Potter fame, steps off the stage. The episode’s writer, Kirsten Beyer, approaches to give a correction on his “for God’s sakes” ad lib.
“Wait, I can’t say ‘God’?” Isaacs asks, amused. “I thought I could say ‘God’ or ‘damn’ but not ‘goddamn.’ ”
Beyer explains that Star Trek is creator Gene Roddenberry’s vision of a science-driven 23rd-century future where religion basically no longer exists.
“How about ‘for f—’s sake’?” he shoots back. “Can I say that?”
“You can say that before you can say ‘God,’ ” she dryly replies.

Kieli olisi muuttunut ajan myötä, kun uskonto ja jumaliin uskominen jätetiin edellisten sukupolvien ajatuksiksi. Puheessa käytettäisiin erilaisia fraaseja kuin tänään. Aivan kuten Firefly sarjassa sekoitettiin mandariinin kieltä englantiin, koska siinä tulevaisuudessa Kiina on noussut ihmiskunnan tulevaisuushistoriassa merkittäväksi tähtijärjestelmien mahdiksi.
Scifi ja fantasiasarjoissa on aina käytetty erilaista kieltä. Sillä kuvastetaan meistä erilaisen kulttuurin todellisuutta. Ilmiö ei ole mitenkään uusi eikä tarkoita, että televisiosarjan tekijä aktiivisesti pyrkisi taistelemaan nykyistä kulttuuria vastaan.

Ja Christian Postin kauhistus?

Although Star Trek has nothing to do with God overall, cast members of the new "Star Trek: Discovery" revealed that they are not even allowed to mention the word "God" while on set.

 Jos se vaan kuuluu käsikirjoitukseen, niin hahmot saavat kyllä puhua jumalista. Jason Isaacsin muistama kohtaus liittyi aivan toisenlaiseen tilanteeseen. Star Trekin tulevaisuudessa jumalolentoihin uskominen on vaan jäänyt muinaiseksi muistoksi. Uskonto on yhdentekevää tuossa scifi-maailmassa. Ja se on tavallaan kaikkein pelottavinta aktiivisesti uskontoaan levittäville. Vainoaminen on helpommin myytävä uhkakuva kuin yhdentekeväksi päätyminen.

Christian Post itsekin muistuttaa, että kapteeni Kirk on vääntänyt sanan säilää jumalaksi itseään väittävän olennon kanssa. Mutta se tapahtui Star Trek: The Final Frontier elokuvassa, jota en voi suositella minkäänlaisena katsomisen arvoisena elämyksenä.

1 comment:

  1. Muistanko väärin jos sanon että Roddenberry itse olisi halunnut että Kirk Final Frontierissä olisi todennut että ihmisillä ei ole enää tarvetta jumalille? Filmissähän lopuksi hän totesi että ihmisillä ei ole enää tarvetta monille jumalille, vaan yksi riittää?

    Taas yksi asia jonka uskovaiset pilasivat (no okei, ei se loppufilmikään mikään mestariteos ollut).

    ReplyDelete