Britannian sumuisella saarella tapahtui pientä sekularismin edistymistä. Edistyminen liittyy avioliittoon. Valtiossa naimisiin pääsee erilaisilla seremonioilla. Laillisesti pätevä aviopari voidaan saada kirkollisen ja muunlaisen uskonnollisen tapahtuman kautta. Näin ei kuitenkaan ole asianlaita, jos hääseremoniat suorittaa humanistien edustaja. Tällainen sekulaarinen hääseremonia vaatii uskonnollisiin verrattuna ylimääräisen vierailun tuomarin tai vastaavan luona. Vaikka seremonia olisi muuten aivan vastaava kuin uskonnollinen hääseremonia. Tämä asettaa uskonnottomat kansalaiset eriarvoiseen asemaan uskonnollisiin verrattuna. Toisten arki on tässä mielessä helpompaa hääasioissa.
Ympäristössä on tällaisista epätasa-arvoista päästy eroon. Esim. Irlannissa ja Skotlannissa humanistien häitä pystytään pyörittämään samoilla oikeuksilla kuin uskonnollisten häitä. Epätasa-arvo koskee enää Englannin ja Walesin alueilla asuvia humanisteja.
Siviilivihkimisten tarve jatkaa nousuaan vuosi vuodelta. Humanists UK halusi muutoksen Englannin ja Walesin avioliittolakiin. Työ tuotti tulosta heinäkuussa. Heti 19 vuoden kampanjoinnin jälkeen. Tavallaan. Humanist UK edusti useita pariskuntia, jotka hakivat muutosta lakiin oikeuden kautta.
Korkein oikeus oli järjestön kanssa samaa mieltä siitä, että nykyinen avioliittolaki on syrjivä. Mitään ratkaisua ja muutosta määräävää päätöstä ei kuitenkaan tehty. Korkeimman oikeuden tuomari totesi nykyisen hallituksen parhaillaan tarkastelevan avioliittolakiin vaadittavia muutoksia. Siksi oikeus ei anna määräyksiä lakiin tehtävistä muutoksista. Mutta toteaa muutoksen olevan tarpeellinen. Kuten kaikki osapuolet ovat todenneet. Eli sitten joskus avioliittolaki muutetaan myös sekularistien kannalta paremmaksi. Tulevasta muutoksesta kerrotaan hallituksen suunnalta lisää syyskuun aikana.
Suomi taitaa jäädä jälkeen kuningaskunnan avioliittolain suhteen. Täällä ei esim. uskonnottomien Pro-seremoniat ry:n juhlapuhujille anneta vihkioikeutta. Laissa vihkimisen saavat suorittaa vain seuraavanlaiset olennot:
Kuka vihkii avioliittoon?
Kirkollisen vihkimisen saa avioliittolain mukaan toimittaa:
- evankelis-luterilaisen kirkon pappi
- ortodoksisen kirkkokunnan pappi
- rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa se, jolla on vihkimisoikeus.
Siviilivihkimisen on velvollinen toimittamaan:
- laamanni, käräjätuomari ja käräjäviskaali
- käräjäoikeuden notaari, joka on määrätty toimittamaan vihkimisiä
- maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja ja maistraatissa toimiva julkinen notaari.
Eli siis tarvittaisiin siviilihenkilöitä, jotka voisivat anoa vihkimisoikeutta ja toimia vihkimisen suorittajana (ja rekisteröijänä).
ReplyDeleteOnpahan taas sellainen ongelma jota en ole tullut edes ajatelleeksikaan.
Meinaan hypätä hetkeksi miltei off topicciin mutta just seurasin dos. Jussi Jalosen twitteristä miten hän ihmetteli pres. Halosen outoa kohukommenttia että Ruotsin koronaräjähdys johtuisi siitä että siellä on miehet johdossa. J.Jalonen toi esiin että myös Irlannissa, Uruguayssa ja Slovakiassa koronaepidemia hyvin kurissa vaikka pomona on mies. J.Jalosen mielestä parempi selitys on yleisemmin : "Jos jotain jakolinjaa hakee, niin pääsääntöisesti vapaamieliset demokraattiset hallinnot ovat onnistuneet paremmin kuin populistijohtajat. Ruotsi toki poikkeus."
ReplyDeleteUrugaysta wikipediassa: "Lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) rights in Uruguay are among the most liberal in both South America and the world."
- https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Uruguay
Voisinko tästä vetää käsityksekseni niin että humaani arvoliberaali ihmisten kohtelu ja hallinto korreloi sekä koronakriisin kuriin saamisen että naisjohtajien määrän ja LGBT-oikeuksien jne kanssa ?
Niin, hyvä Elyas. Ei kaikkia ongelmia tule ajatelleeksi. Ja jos ei elä voi pitää jopa "mitättömyyksinä". Samanaikaisesti on huomioitava, että jokainen kristitty pitää ilmiselvyytenä sitä että saa päästä naimisiin lauantaisin tai viikonloppuisin tai iltapäivisin tai muutoin. Priorisoidaan hääjuhlat tämä näkökulma edellä.
ReplyDeleteMonin paikoin ateistien on oikeasti vaikeaa tehdä tätä "ilmiselvyyttä". Koska avioliitto on laillinen vain jos tietty tyyppi maistraatista vapaaehtoisesti vaivautuu tulemaan tälläiseen. Ja kaikkialla ei tälläistä ole.
Kristityille on jotenkin ilmiselvää että "viikonloppuna ja papit hoitaa paperityöt". Ateistille tämä on mahdottomuus. Ja jos ovat vaikka yksityisyrittäjiä niin mieti. Joutuvat laittamaan puljunsa kiinni, jotta voivat ylipäätään koskaan päästä naimisiin. Ei tähän ole kaikilla yrittäjillä varaa. -> Sekulaarien avioonpääsemistä on itse asiassa rajoitettu käytännössä enemmän kuin kristittyjen vaikka de jure kaikilla on mahdollisuus päästä naimisiin.
Jos tämä on sinusta pikkumaista se kertoo sitten siitä että olet pikkumainen. Jos et, niin joo. Maailmassa on paljon asioita jotka ovat kristityille ja kristilliseen elämänmenoon tottuneille niin ilmiselviä että he eivät osaa siihen liittyviä yksityiskohtia ymmärtää tai arvostaa.
Voivathan sekularistit tai mitä he nyt sitten ovatkaan, elää reilusti vaan avoliitossa. Siihen mitään vihkimistä tarvita!
ReplyDeleteVaan onko laki sama kuin avioliitossa oleville, jos parisuhdetta ei ole mitenkään rekisteröity. Taitaa perinnöt jäädä saamatta, jos avopuoliso delaa, vaikka kuinka olisi yhdessä kotia rakennettu.
ReplyDeleteVai kuinka on?
En tiedä, miten on suojattu avoliitossa perinnön jako? On sitä ainakin vaadittu yhtä hyväksi kuin avioliitossakin.
ReplyDeleteEihän mikään estä ateistia järjestämästä aivan h-vetin (ai, mutta tuo sana ei taida sopia tähän) isoja pirskeitä seremonioineen. Sen lisäksi vain täytyy tehdä pikku poikkeama maistraattiin.
ReplyDeleteMutta eipä silti, aivan hyvinhän voisi olla sekulaareja palveluntarjoajia, joilla olisi oikeus vihkiä avioliittoon ja hoitaa vaadittava paperisota. Ei siitä vain kannata jokaisenoikeutta tehdä, tai hommasta menee hohto ja arvokkuus.
Mutta siinä kävisi sitten niin, että virallisen vihkijän ammattiin vaadittaisiin koulutus, lupa ja kunnon maksu. Pyhää byrokratiaa kun ei mikään voita...
Itseäni ei haittaa jos byrokraatteja vaan saataisiin.
ReplyDeleteSe on ainakin selvää, että perintöön ja muuhun ei avoliitto pelitä ihan samalla tavalla. Toinen on ns. leskeneläke -juttu joka käs ei ole identtinen avossa.
Itse toki elelen ties missä avo-härdelleissä joita ei voi pitää edes tiukasti määritellysti monogaamisina. Tosin minun parisuhteet on silti pitkiä, vuosikymmenten pituisia jne. (Repikää siitä kristillisesti neljänteen avioliittoon vihityt.)
Ateisihan voi pirskeissä vaikka hyppiä luudan yli jos haluaa. Virallisesti on aika eri asia kirkkohäihin jne nähden koska "olisihan se kiva jos häärituaalin jälkeen kivasti vähän kävisi maistraatissa jonottamassa arkipäivänä 8-16.) Toki olisi yksi tapa korostaa maistraattikäynnin mitättömyyttä ja leikata tämä pois kirkkohäistäkin. Kun olisi niin mitätön lisäreissu. (Saisimme kuulla mökää tästä kyllä.)