15.6.21

Earth 2 ja tutut pyramidimaiset kuviot

 Wincapitan valuuttakauppa, Lyonessin sijoituspilvet ja OneCoinin kryptovaluutta. Takuuvarmoiksi luvatuilla rikkauksilla on monta nimeä. Yhteistä niillä on sijoitusrahojen katoaminen roistovaltioiden (tunnettiin ennen nimellä veroparatiisi) tileille. Eikä sijoittaja saakaan luvattuja voittoja. Kerta toisensa jälkeen näihin vedätyksiin lähdetään sen upean tuoton toivossa. Vaikka varoitusmerkkien pitäisi olla selvät.

Vaikeat ajat tekevät maaperän otolliseksi uusille vastaaville yrityksille. Ajoissa mukaan lähteneillä on uskomaton tilaisuus päästä tienaamaan. Sillä periaatteella heitä värvätään mukaan. Se mitä myydään vaihtelee aina silloisen pyramidihuijauksen mukaan. Itse tuotteella ei ole mitään väliä. Meikkituotteita, kalaöljyä tai muovirasioita. Tärkeintä on, että on vain jotain myytävää. 

Tällä periaatteella mm. OneCoin lupaili luovansa kryptovaluutan, joka olisi vielä parempi kuin BitCoin! Mukaan lähteneille myytiin kovalla hinnalla ”koulutuspaketteja” OneAcademy-brändillä. Hintaa paketeille tuli sadoista euroista tuhansiin euroihin. Pakettien materiaalit on lähes poikkeuksetta kopioitu ilmaiseksi luettavista lähteistä. Kryptovaluuttaa ei ilmestynyt, mutta poliisit ilmestyivät OneCoinin päätoimistolle. Koulutuspakettien myynnistä oli rakennettu perinteinen pyramidihuijaus. Tärkeintä oli rakentaa myyntiverkosto, jolla provikat vetävät myyntipakettien myynnistä rahat sinne huipuille. 

Olennainen opetus OneCoinista oli sen tarun loppu. Useiden valtioiden poliisien tutkinnassa selvisi, ettei se sellaisenaan ole kyseisten valtioiden lakipykälien mukaan pyramidihuijauksia. Toden totta, huijarit osaavat lukea lakikirjoja. Näin he tietävät millaiset myyntikeinot pysyvät rimaa hipoen laillisuuden puolella. Näin he osaavat rakentaa geometrisesti alhaalta leveämmän kuvion, joka kapenee ylöspäin mentäessä, mutta joka ei ole pyramidi. Joten se ei ole pyramidihuijaus!

OneCoin upposi, kuten myös siihen sijoittaneiden rahat.

Entäpä jos sinulle tarjottaisiin tilaisuutta ostaa kaupunki? Tai valtavasti lääniä. Ja tienata rahaa myymällä noita ostamiasi kiinteistöjä? Helposti kotikoneeltasi digitaalisessa muodossa! Eikä edes nykyisten kiinteistöjen rajoitusten ja hintojen ikeessä, vaan ihan uudella kopiolla maaplaneetastamme! Haluaisitko pyörittää omaa bisnestäsi virtuaalisessa maailmassa, aivan kuten ReadyPlayerOne elokuvassa tapahtui? Haluaisitko olla mukana pelissä, joka syrjäyttää kaikki muut pelit?

 Se on mahdollista Earth 2 pelissä.

Siinä Maan digitaalinen kopio jaetaan 10 x 10 metrin neliöihin. Näihin neliöihin myydään omistusoikeutta. Earth 2 kartalla maaseudun neliöt ovat halvimpia. Isojen kaupunkien keskustasta ostetut neliöt ovat tietenkin arvokkaampia. Kysyntä vaikuttaa hintoihin kuten oikeilla kiinteistömarkkinoilla.

Earth 2 välttää hienosti pyramidi- ja ponzihuijausten määritelmät. Kyseisiä huijauksia vastaan tarkoitetut lakipykälät eivät päde.

 Earth 2 kaupoissa ei tarvita uusia värvättäviä, joiden kaupoista vedetään provikat, kuten pyramidihuijauksissa. Nykyisten käyttäjien on vain laitettava lisää rahaa sisään markkinoille. Jokaisen osallistujan etuna olisi, että markkinoille tulee lisää ostajia. Siksi nykyiset pelaajat yrittävät värvätä mukaan lisää pelaajia, mutta nykyiset pelaajat eivät saa suoraa rahallista hyötyä värväämistään pelaajista. 

Ponzi-huijauksesta ei ole kyse, sillä Earth 2 on oikea digitaalinen markkinapaikka. Sellaisia löytyy useista eri videopeleistä. Itsekin olen ostanut taistelulaivoja tai titaanitaistelukoneita oikealla rahalla eri peleissä. Niitä ei vain voi myydä eteenpäin toisille pelaajille.

Siksi Earth 2 on täysin laillista touhua. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sillä saa takuuvarmana niitä hienoja rikkauksia.

Kauppaa pyörittävä Earth 2 ei voi koskaan hävitä rahaa. Kiinteistön hinta voi laskea olemattoman kysynnän takia, mutta Earth 2 ei itse maksanut niistä mitään. Hintojen lasku vie varallisuutta pelkästään pelaajien kukkaroista. Liian korkealla noussut neliön hinta jättää sen pelaajan omaisuudeksi, jolloin hänen rahansa on kiinni turhassa digitaalisessa pikselimassassa. Siksi pelin algoritmi alentaa tällaisten kiinteistöjen hintoja, jotta kaupankäynti jatkuisi. Peliä pyörittävän firman on saatava provikoita uusista kiinteistökaupoista.

Earth 2:n nerous piilee siinä, ettei se myy kiinteistöjä. Se myy pelkästään digitaalista valuuttaa, jolla pelaaja ostaa kiinteistöjä pelissä. Peliin saapuva ei koskaan osta suoraan rahallaan ruutuja. Pelissä ostetaan edollar-valuuttaa. Tällä digivaluutalla hankitaan ruutuja.

Earth 2 verottaa jokaisesta pelaajien välisestä kaupasta pienen osuuden. On mahdollista myös nostaa edollareita takaisin euroiksi. Jokaisesta pelistä ulosvedetyn edollarin kohdalla pelifirma maksaa takaisin 10 % pienemmän summan.

Lupaukset mahdollisuuksista tienata oikeaa rahaa digitaalisella kiinteistökaupalla ovat totta. On täysin mahdollista nostaa pelistä pois enemmän rahaa kuin laittoi sisään. Sääntöjen takia joku muu pelaaja menettää rahojaan. Peliä pyörittävä firma ei voi kärsiä tappioita.

Rikastuminen helpointa niille, jotka lähtevät aikaisin mukaan. Ensimmäisenä neliöitä ostanut saa ne halvimmalla hinnalle. Keinottelun ansiosta seuraava omistaja joutuu välikädeksi. Siksi kupletin juonen tajunneet yrittävät löytää vastaavia pelikauppoja muualta.

Uusia pelaajia yritetään houkutella aivan samanlaisiin virtuaalikauppoihin. Mars Genesis, MetaEarth, ja moni muu virtuaalinen kartta tarjoaa mahdollisuuden ostaa niistä digitaalista tonttia. Yhteistä jokaiselle on on myöhässä mukaan lähteneiden hukkaan heitetyt rahat.

 Earth 2 sisällöstä puuttuu vielä se peli, jota ihmisten pitäisi pelata. Toistaiseksi siinä voi vain ostaa niitä firman luomia kiinteistöjä. Ilman varsinaista peliä, ei peliin synny pelaajien ylläpitämää virtuaalitaloutta. Varsinaisen pelin selkeä puuttuminen on sellainen ongelma, jota firma yrittää peitellä. He ovat aina ilmoittaneet, että Earth 2 on vasta ensimmäisessä vaiheessaan. Kun vaiheet etenevät, niin sisältö kasvaa. Lupaukset tulevasta pelattavasta pelistä pidetään melkein uskottavina luomalla tällaisia videoita.


Ongelma onkin siinä, että useimmat tunnistivat heti mitä videolla tapahtuu. Tuo on valmiiksi kaikille myynnissä olevien digitaalisten työkalujen käyttöä. Unity Asset Storen kautta hankittu auto ei ole Earth 2 peliohjelmoijien tekemä. Earth 2 ei ole luonut vielä mitään, vaan esittelee autoja ja maastoa, joita jokainen voisi ostaa pikkurahalla itselleen omiin projekteihin. Mutta tietämättömille se näyttää siltä, kuin Earth 2 olisi pelistudio, joka on tekemässä upeaa avoimen maailman simulaatiota. Kaikille muille se näyttää vain yhdeltä monista pelimaailman räpellysprojekteista. Edes oikeat isot pelistudiot (satojen miljoonien budjeteillaan) eivät ole kyenneet luomaan planeetan kokoista toimivaa virtuaalipeliä, mutta Earth 2 lupaa luovansa sellaisen.

Eikä Earth 2 ole luonut mitään kopiota Maasta. Sen sijaan se osti käyttöönsä Mapbox-firman tarjoamaa karttapalvelua. Satelliittikuvista koottu kartta on jaettu ruudukkoihin. Näitä ruutuja myydään pelaajille. 

Pitäisikö minun perustaa kauppa, jossa myyn omistusoikeuksia lomakuvissani näkyviin maisemiin? Tai siis, perustaa kauppa, jossa myyn PahisDollareita, joilla voi ostaa lomakuvissani näkyviä maisemia. 

Niin tai näin, jatkossa tulee varmasti ilmestymään lisää Earth 2 kaltaisia "pelejä" joiden luvataan oleva huippumenestyksiä. Kunhan sitä päivitetään, sitten joskus tulevaisuudessa. Sitä ennen toivotaan, että mahdollisimman harva lukee käyttöehdoista miten helposti firma voi vain lopettaa toimintansa ja pitää sille annetut rahat.

1 comment:

  1. "Earth 2:n nerous piilee siinä, ettei se myy kiinteistöjä. Se myy pelkästään digitaalista valuuttaa, jolla pelaaja ostaa kiinteistöjä pelissä."

    Useimmat pelit jotka myyvät sisällään lisäsisältöä, on kyseessä sitten uusia vaatteita pelaajille tai taistelulaivoja, käyttää samaa mallia kiertääkseen kuluttujaturvalainsäädäntöä. Kun ostat pelin sisäistä valuutaa niin saat sen mikä luvataan rahallasi, eli X määrän kultaa, dubloneja tms. Jos käytät tuota valuuttaa jonkin ostamiseen jonka ominaisuuksista on kerrottu hieman sanotaanko vaihtoehtoisin totuuksin niin se ei ole enää kuluttajasuojalain alainen asia koska et käyttänyt oikeaa rahaa ostotapahtumassa.

    ReplyDelete