Meksikon Acapulcossa rannikolla maanjäristys ravisutti kaupunkia suurella voimalla 8. syyskuuta.
Uutisoinnissa nostettiin esille pimeällä taivaalla välkkyvä sinertävä valo. Sen alkuperää ihmeteltiin jopa BBC:n uutisessa. Ilmiötä kutsuttiin "luces de terremoto" tai "earthquake lights" eli maanjäristyksen valot. Aiheuttajaksi ehdotettiin mannerlaattojen välisestä liikkeestä vapautuvaa energiaa, tai mahdollisesti voimalinjojen päälle keskittyvää ukkosmyrskyä.
Kemikaalivanateorioihin uskovien parissa sinertävän värin tiedetään johtuvat ilmakehään ruiskutetuista kemikaaleista. Tai HAARPista. Tietenkin!
Ihan kivoja selityksiä. Eivät vain ole tässä tapauksessa paikkaansapitäviä selityksiä.
Ilmiö on toistunut Meksikossa vuonna 2017. Silloinkin liikkui paljon arvailuja valojen alkuperästä. Ufoofinterest.org on onneksi aina valppaana Twitterissä. Miljoonakaupunkien väestössä kun oli väkeä, joka kuvasi ja latasi sosiaaliseen mediaan sinisen välkkymisen aiheuttajat. He asuivat sähkömuuntajien lähellä. He kuvasivat kuinka ne menivät päreiksi maanjäristyksen aikana. Ja niistä lähti uskomattoman kirkasta välkkymistä. Sinistä välkkymistä joka myös värjäsi kaupungin yllä olevat pilvet myös sinisiksi.
Maanjäristyksen jälkeisessä uutisoinnissa vahvistettiin sähkömuuntajien osuus, mutta useissa uutisissa ympäri maailmaa ei oltu tietoisia selityksestä. Jopa Reuters otti tämän ihmettelevän näkökulman valoihin.
Jos katsot pelkästään näitä kaukaa kuvattuja videoita, niin olet ymmärrettävästi epätietoinen. Näky on upea ja unohtumaton. Eikä sähkömuuntajien palamisesta lähteviä ääniä kuule.
https://twitter.com/_030994/status/1435445318703714305
https://twitter.com/HomoExNovo/status/1435441288065785857
Jos katsot nämä sähkömuuntajien läheltä kuvatut videot, niin tiedät mistä outo valoilmiö johtui. Myös useissa uutisten valokuvissa valojen kirkkain kohta onkin jossain siellä rakennusten takana. Eli katutasolla eikä taivaalla. Muuntajia meni uusintakuntoon ympäri Acapulcoa.
https://twitter.com/SkyAlertMx/status/1435459547267796993
https://twitter.com/CoronavirusAL/status/1435431271585435649
https://twitter.com/ufoofinterest/status/1435512277625712641
Kaikki tämä on myös pääteltävissä muista selkeistä havaintojen puutteista. Vastaavia sinisiä valoja ei näy, kun maanjäristys ravisuttaa syrjäistä ja sähkömuuntajista autiota maaseutua.
Olinkin aina ihmetellyt, mistä se sähkönsininen tulee. Paavolan sähköopin olen kyllä kahlannut läpi, mutta ei Paavola sähkön väristä mitään puhunut. Se sähkönsininen johtuu siis oikosulun aiheuttaman valokaaren väristä?
ReplyDeletePienenä otin pikkumuuntajan kaiuttimen vierestä, jolla leikin, kun pikku patterista liitti sähköä napsauksina paksumpaan johtoon, niin ohuemmista johdoista löi 3mm valokaaria, jonka väri oli jotain lilanviolettiin vihahtava valkoista. Ilmaan tulee myös otsonin hajua. Ehkä väri liittyy otsoniin? Sama haalea lilaviolettia väriä tulee jos pimeässä staattisen sähkön kipinä lyö.
ReplyDeleteSensijaan kun otin ukkospilvestä mahtavan salamakuvan elokuun iltayössä niin pettymyksekseni salama oli valkoinen ja maisema kanssa kuin mustavalokuva. Värjäsin sen tietokoneella sähkönsiniseen suuntaan ja lähetin kilpailuun, alkup. ohessa. Vain alkuperäinen julkaistiin. (Värjätty meni tauluna kaupaksi serkuntytölle.)
Valokaaressa syntyy UV-säteilyä ja se voi muuntua siniseksi? Tai yksinkertaisesti pikemmin näin: Pelkästään valkoisenkin valon ilmasta siroamana ympärillä se näkyy sinisenä koska lyhyemmät aallot siroaa helpommin (Räyleigh'n sironta) ja tulos on samasta syystä kuin sininen on taivaskin auringonvalon sironnan tuloksena.
Googlaa "hitsaus" kuvina niin itse valokaari on enempi valkoinen mutta heijastus eli sironta ilmasta/savusta on sinisen sävyinen.
Kolmas mahis olis että spektriviivat ilman kaasuista tai valokaaren kohtioista olisi sinisiä tai violetteja.
ReplyDeleteRevontulissa punainen ja vihreä väri tulee happiatomeista ja sininen typpiatomeista. Mutta ihmisen silmä on epäherkempi siniselle ja myös "vanhan ajan" filmeille (toisinkuin digikameroille) joten sinistä väriä on vaikea erottaa.
Ennen nuo valokaaret oli jatkuva näky jos asui junaradan lähellä. Varsinkin talvisin oli jatkuvasti näkyvissä sininen hohde, varsinkin kauempaa. Itse valokaari on tosin valkoinen. Superseksikkään sähkönsiniseltä se näyttää sitten kauempaa. En tiedä mikä fysiikka tuollaisen efektin tekee.
ReplyDelete