5.12.21

Antti Heikkilän uusin rokotepelottelu sekoilu

 Rakas ortopedimme Antti "Helppo" Heikkilä jatkaa rokotepelottelulla. Heikkilän tulkinta uudesta Pfizerin  Cumulative Analysis of Post-authorization Adverse Event Reports paperista on miehelle tyypillisesti outo. Jopa niin outo, että väitän ettei hän lukenut paperia. Vaan hyvin luultavasti luki jonkun sivuston esittämän version paperin sisällöätä. Sitten Antti kirjoitti twiitin omasta tulkinnastaan. Ja tuo twiittaus lähti lirkutellen ahkeraan kiertoon miehen seuraajien kautta. Ja nyt sitä jaetaan kuvakaappauksina Facebookissa.

Ja tällä kertaa Antin väite on tämä:



Melkein kolmen prosentin verran kuolleisuutta! Sehän on kamalan vaarallista. Pelkästään Suomessa on kahdesti rokotettuja n. 4 000 000 ihmistä, eli m. 120 000 kuoli rokotteisiin! Vai kuoliko? No ei näytä kuolleen. Mitä Heikkilä sitten höpisee?

Mistä nuo luvut on poimittu? Pfizerin raportissa kerrotaan, että ne ovat peräisin monelta suunnalta:

Pfizer’s safety database contains cases of AEs reported spontaneously to Pfizer, cases  reported by the health authorities, cases published in the medical literature, cases from  Pfizer-sponsored marketing programs, non-interventional studies, and cases of serious AEs  reported from clinical studies regardless of causality assessment.
Haittavaikutusilmoituksia käydään läpi tarkasti. Tällaisella materiaalilla on kuitenkin tutut rajoitteet, joita on myös VAERS-tietokannalla. Pfizer muistuttaa syy-yhteyksien löytämisestä.

 Because many external factors influence whether or not an AE is reported, the  spontaneous reporting system yields reporting proportions not incidence rates. As a  result, it is generally not appropriate to make between-drug comparisons using these proportions; the spontaneous reporting system should be used for signal detection  rather than hypothesis testing.

Lähetetyt ilmoitukset ovat vapaaehtoisia sekä tietenkin vain pieni osa kaikista kokonaan rokotetuista ihmisistä. Heikkilä on ehkä ihan vahingossa unohtanut tämän olennaisen pointin. Tai ehkä on tarkoituksella tehnyt idioottimaisen tulkinnan. Minulla on vaikeuksia uskoa, ettei lääkäriksi asti päässyt mies muka ymmärrä tällaisen vertailun tärkeyttä. Ei hän voi vahingossa mennä näin näyttävästi ojaan ja kimmota sieltä metsään.

Pfizerin raportin vertailussa ei ole kaikki rokotetut ihmiset ja mahdollisesti rokotteisiin kuolleet, vaan pelkästään lähetetyt haittavaikutusilmoitukset ja mahdollisesti rokotteisiin kuolleet. Rokotteen aiheuttama kuolleisuus pitäisi laskea kaikkien rokotettujen määrästä. Muuten tapahtuu välttämättä liioiteltu osuus kuolemille. Aivan kuten Heikkilä tarkoituksella teki twiitissään.

Miten Heikkilä nolaa itsensä ensi kerralla? Jäämme odottamaan hengitystämme pidättämättä.

4 comments:

  1. Muinoin Antti jopa tunnusti kommenttiketjussaan fanittavalle kaverilleen ettei ymmärrä tiet. paperia (jonka minä tai joku linkitti). SE oli hänen uskolleen vastenmielinen tiet. tulos.

    Tapauskuolleisuus(CFR): https://en.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate
    on Covid-19:lle on 1,98%, tarkemmassa listassa 1,61%.
    Worldometeristä voi itse laskea EU:n suurissa maissa (UK, Saksa, Ranska..) suuruusluokkaa noin 2%-2,5%.
    Eli näppituntumalla karkeasti noin 2%. Tämä siis pääosin ennen rokotteita.

    USA:ssa nyt 1,61%.

    Tanskassa nyt 0,6%.
    Suomessa nyt 0,7%.

    (IFR huomioisi myös piilevät huomaamattomat, oireettomat infektiot ja sen %:t on pienempiä kuin nuo CFR mutta emme tiedä kunnolla näitä piilevien määriä. Aiempi arvio oli että ½ tulee diagnosoiduksi/havaituiksi, tänä syksyllä suhde lienee vielä pienempi.)

    ReplyDelete
  2. Ruotsissa 21.3.2021 kohdalta katsoin että siihen mennessä diagnosoituja koronatapauksia 1 060 495 ja menehtyneitä 14 472. Tästä saadaan Ruotsille koronan CFR = 1,36% pääosin ennen rokotuksia. Se on kaksinkertainen Suomeen ja Tanskaan nähden.

    Ruotsissa ja isoissa EU-maissa tapaustentulva ollut hirmuisempi kuin Suomessa tai Tanskassa.

    ReplyDelete
  3. Korjaan. Siis 21.5. eikä 21.3.

    ReplyDelete
  4. Äkkiä katsottuna (Ourworldindata) helmikuun 28:een mennessä pelkästään USAssa, Portugalissa, Espanjassa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa (jotka oli vain osa tutkimuksen maista) oli annettu yhteensä 129 miljoonaa rokoteannosta. Jos nuo 1223 kuolemaa olisivat johtuneet rokotteesta (mikä ei tietenkään ole asianlaita) saataisiin kuolleisuudeksi 0,0009%.

    ReplyDelete