Tuorein Tiede-lehti kertoi kesäajan historiasta ja perusteluista. Kesäaikaan siirtyminen tehtiin "silloin joskus" energian ja työtehon lisäämiseksi. Ihmiset nukkuivat sisällä pimeässä, vaikka pihalla paistoi aurinko. Sehän on työajan haaskausta. Siirtämällä työpäivää auringonvalon mukaan säästettiin myös kynttilöitä. Tai näin ainakin asiaa perusteltiin. Kukaan ei vaan osannut antaa luotettavia laskelmia siitä, että ajan siirtely oikeasti aiheutti energian säästämistä. Eikä siihen pystytä vieläkään. Jos kesäajasta saadaan pienempää energiakulutusta, niin sitä ei onnistuta löytämään merkittävissä määrin.
Itse en koea kesäaikaan siirtymistä ongelmana. Minulla jos kenellä siitä pitäisi olla valittamista. Aina kesä/talviaikaa siirrellessä joudun nimittäin vaihtamaan sitä n. sata kertaa. Kyllä. Tämä ei ole mikään pakkomielle. Työpaikallani nyt vain on enemmän kuin yksi kello. Asia oli todennäköisesti toisin silloin kun ihmisten elämä oli oikeasti riippuvainen auringonvalosta. Nyt keinovalon ja 24h yhteiskunnan aikana kesäaika ei onnistu olemaan tärkeä tekijä. Tietenkin valoisa loska-aamu on aina piristävämpi kuin pimeä loska-aamu.
Sata kelloa - iik :)
ReplyDeleteKellojen siirtäminen hiukan hankalaa, mutta muuten koen siirtymisen itselleni sopivaksi. Tuntuu menevän luonnollisen kelloni mukaan.
Kesäaikaan siirtyminen on tietysti hyvä asia, koska saa edes yhtenä yönä "nukkua sen yhden tunnin lisää". (Keskimääräinen unentarpeeni on "5 minuuttia lisää.")
ReplyDeleteTalviaikaan siirtyminen on tietysti sitäkin ikävämpi asia.