Luulit väärin. Connecticutin osavaltiossa haluttaisiin poistaa lasten hyväksikäyttötapausten vanhentumisrajoitukset. Enää pedofiili ei pääsisi pälkähästä vanhentuneen rikoksen kautta. Nykyinen laki määrittelee 30 vuoden keston siitä kun rikoksen uhri on täyttänyt 18 vuotta. Sitä vanhemmissa hyväksikäytöissä ei enää voida nostaa syytettä.
Ketkä mahtaisivat vastustaa tuollaista muutosta rikoslakiin?
Kolme roomalaiskatolista piispaa kirjoitti kirjeen ja yleiset valmiit saarnat kirkoille, jolla seurakuntalaisia kehoitetaan vastustamaan lakiehdotusta. He tekevät selväksi, että rikoksen vanhentumisen poistaminen laista olisi vakava uhka katolisen kirkon toiminnalle osavaltiossa.
Vaikka samaisessa ehdotuksessa laitetaan vanhoille rikoksilla erittäin kova todistustaakka, jotta rahanahneet valeuhrit eivät pääsisi tukkimaan lakitupia.
Osavaltion senaatti äänestää lopullisesta päätöksesta parin viikon kuluttua.
Näin sensuroimattomana:
ReplyDeleteVoi perkele.
Pikainen googletus vuoden 2005 tilanteesta Suomessa (www.mtv3.fi):
ReplyDelete"Törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei saa tuomita rangaistusta enää 30 vuoden jälkeen teosta."
Onhan se toki merkillistä, että katolinen kirkko ottaa kantaa lakimuutoksiin itseään (lue: rikoksiaan tai rikollisia) suojellakseen. Siinä ei taas mielestäni ole järkeä, että rikos ei vanhene koskaan. Katolinen kirkko on oikeassa vastustaessaan lakimuutosta, mutta vääristä syistä.
Vaikka en militanttina ateistina (itseironiaa) juurikaan tunne sympatiaa katolista kirkkoa ja sen edustajia kohtaan, olen kuitenkin sitä mieltä, että noitajahdin pitäisi kuulua vain fanaattisten uskonnollisten hörhöjen repertuaariin.
Toisaalta itsekin ymmärrän kyllä sen, miksi monet työnantajat vastustavat ehdotettua uudistusta USA:ssa. Niin kuin tuon piispan kirjoittamassa kirjeessä mainitaan, vaikkapa 60 vuotta vanhoja rikossyytöksiä vastaan on hyvin vaikea taistella.
ReplyDeleteTai siis - jos laki sallisi vaikkapa 60 vuoden takaisten tekojen syyttämisen - ja jos laki on niin kuin USA:ssa että työnantaja korvaa työntekijöiden rikokset, jos ne on tehty työajalla, niin aika moni voisi alkaa keksiä väitettyjä syytöksiä. Esim. 60 vuoden takaisissa syytöksissä kun ei olisi enää ketään hengissä olevaa todistamassa mihinkään suuntaan, paitsi syytteen kehään heittänyt itseään hyväksikäytetyksi kokenut.
Sitä en osaa sanoa, mikä olisi sopiva vuosimäärä. Mutta esim. 60 vuotta vanha rikossyytös tarkoittaa käytännössä sellaista, jossa rikoksen kiistää voivia ei ole enää hengissä. Ja tämä ongelma ei siis koske vain katolista kirkkoa, vaan kaikkia organisaatioita, jotka ovat lasten kanssa tekemisissä.