Kuvan henkilöt eivät liity Meksikonlahden tapahtumiin. Todennäköisesti he tietävät mitä tekevät.
Meksikonlahden öljytuho herätti avunantajat jopa Suomessa asti. Suomalaisia öljypuomeja lähetettiin Meksikonlahdelle. Sitten joku huomautti, ettei Suomella ole varaa luopua puomeista. Uutisen lopussa on kuitenkin tärkeä kohta:
Yhdysvalloissa öljy-yhtiöt vastaavat itse öljyntorjunnasta. Suomessa siitä vastaavat viranomaiset.
Oh shit!
BP:n turvallisuusmääräykset eivät olleet tärkeitä, kun räjähdys tapahtui Deepwater Horizon koelautalla. Olisiko firma oikeasti varautunut tuleviin vuotoihin - joita aivan satavarmasti tulee joskus tapahtumaan? Ei ainakaan kovin hyvin. BP on vastuussa lähes kaikesta öljypuomien asentamisesta ympäri lahtea. Loput tulevat Yhdysvaltojen rannikkovartiolta. Lehdistö on esitellyt kuvia rantaviivoja koristelevistä muovisista puomeista. Mutta jostain käsittämättömästä syystä joissain kuvissa virtaukset ovat huuhtoneet puomit rantaan, tai öljyä kerääntyy puomin molemmille puolille, ja ranta on öljyssä vaikka merimiehet levittivät puomit.
Eli öljypuomien käyttö oli aivan turhaa hommaa. Ei sellaiseen kannata tuhlata resursseja. Paitsi että öljypuomit asennettiin väärin. Seuraava video sisältää puomituksen koulutuksesta jotain tietävän naisen kommentteja.
Rantoja on suojeltu vain yhdellä puomulinjalla, joka kulkee viivasuoraan rannan suuntaisesti. Toimiva tapa olisi asentaa suoran linjan sijaan kahta siksak-kuviota vierekkäin, jotka ohjaavat öljyn rannassa oleviin keräyspisteisiin. BP ei selvästikään ole kouluttanut väkeään toimivan puomituksen saloihin.
Eikä pelkästään BP:llä ole ongelmia. Rannikkovartiosto jakelee puomeja kaupunkeja hämmentävällä tavalla. Alabaman rannikkoa suojeltiin toimimattomalla tavalla, eli rannikkovartiosto levitti yhden suoran puomilinjan.
BP:n öljytorjunta on perseestä, mutta mitäs sitten Royal Dutch Shell:n öljytorjunta sitten on?
ReplyDeleteTämän tyyppiset uutiset vie aina pienen palan uskosta hyvään tulevaisuuteen:
Öljyvuoto joka ei enää kiinnosta:
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/article431052.ece
"
...
Meksikonlahden öljyvuodon jatkuessa ehkä 9,5 miljoonan litran päivävauhdilla Niger-joen suisto on lopultakin ylittänyt uutiskynnyksen Yhdysvalloissa.
Kansainvälisen asiantuntijaryhmän mukaan suistoon valuu joka vuosi yli 40 miljoonaa litraa raakaöljyä. Kaikkiaan sitä on viidenkymmenen vuoden kuluessa vuotanut 2 miljardia litraa. Exxon Valdezin tuhossa Alaskassa vuonna 1989 mereen päätyi yli 40 miljoonaa litraa öljyä. Sama määrä valuu joka vuosi Nigeriin.
...