Barometri kertoo, että suomalaiset ovat kaikista EU-kansoista vähiten taikauskoisia, mutta samaan aikaan Pohjolassa suhtaudutaan silmiinpistävän kriittisesti myös tieteeseen ja teknologiaan.
Suomalaisten vähäinen taikauskoisuus käy ilmi, kun barometrissa tarkastellaan onnennumeroihin uskomista. Vain noin yksi viidestä suomalaisesta uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa niihin uskoo kaksi viidestä.
Julkaisu keskittyi enemmänkin siihen miten eurooppalaiset suhtautuvat tieteeseen. Voiko tiede ratkaista maailman ongelmia? Vai tuottaako tiede enemmän ongelmia kuin ratkaisee. Suomen vähäinen taikausko tarkoittaa epäileväistä kansaa, joka ei kumartele kaikkia auktoriteetteja. Siksi tiedemaailmaan ei tiirailla vaaleanpunaisten linssien läpi. Ilta-sanomat kertoo:
Vastaavasti suomalaiset uskovat EU:ssa vähiten siihen, että tiede ja teknologia pystyvät ratkaisemaan luonnonvarojen loppumisen ongelman.
Pessimismi on nousussa, sillä en heti keksi millä muulla tavalla kuin tieteellä ja teknologialla saadaan ratkaisuja resurssien kehittämiseen. Louisianassa kokeillaan öljytuhojen peittoamista rukoilun voimalla (thanks to K. Alatalo). Rohkenen väittää ylimielisesti, että öljyä kerätään rannoilta tehokkaammin teknologian kuin rukoilun avulla.
Tieteen ei myöskään uskota vaikuttavan hyvällä tavalla moraaliin.
70 prosenttia suomalaisista arvioi, että tiede ja teknologia saattavat vahingoittaa ihmisten moraalitajua ja 63 prosenttia katsoo, että niiden kehitys saattaa uhata ihmisoikeuksia. Luvut ovat selvästi EU-keskiarvon yläpuolella.
Moraalin ja tieteen yhteyttä arvioitiin tällaisella väittämällä:
Science and technology can sometimes damage people's morale sense.
Eniten panivat hanttiin Irlanti ja Unkari. Väittämä on muotoiltu melko vastaansanomattomalla tavalla. Tietenkin tiede ja teknologia voivat vahingoittaa ihmisten moraalia. Aivan kuten vesi voi joskus hukuttaa joitain ihmisiä. Näin pääsee käymään, jos ihmisten moraali on rakentunut pelkästään uskonnollisen auktoriteetin varaan, ja se auktoriteetti on mennyt väittämään jotain joka on ristiriidassa havaitun todellisuuden kanssa.
Uskonnon ja tieteen ikuinen sota ihmisten sieluista oli myös tarkkailussa. Parhaille paikoille (minun näkövinkkelistä) pääsivät Tanska ja Alankomaat, kun ihmisille esitettiin tämä väite:
We depend too much on science and not enough on faith.
Iltasanomien uutiset lopettavat urheiluvertauksella.
Tiedebarometrin Brysselissä julkistanut tiede- ja tutkimuskomissaari Maire Geoghegan-Quinn oli erityisen iloissaan tutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan lähes 80 prosenttia eurooppalaisista on kiinnostunut tieteen ja teknologian saavutuksista, kun taas urheilusta on kiinnostunut vain 65 prosenttia.
-Eli jos järjestettäisiin tieteen MM-kilpailut, ne saisivat enemmän tv-katsojia kuin jalkapallon MM-kisat, irlantilaiskomissaari vitsaili.
Kuitenkin sanomalehdissä on päivittäin oma osio urheilulle, mutta tiedeuutiset ovat kadonneet jonnekin. Lähimmäksi päästään, kun lööppilehdistössä on juttuja uusimmasta ruokavalion/juoman terveysvaikutuksista. Samoin uutislähetyksissä on jokaisena iltana juttuja ihmisistä jotka juoksevat/luistelevat pallon/kiekon perässä. Joudun hakemaan tiedeuutiseni joko kerran kuussa ilmestyvästä aikakausilehdestä, tai tuoreena internetistä. Kunpa tilanteeseen tulisi muutos. Barometrin mukaan päivittäin netissä lusmuavat ihmiset ovat myös eniten kiinnostuneita tieteen kehityksestä.
PA:Kuitenkin sanomalehdissä on päivittäin oma osio urheilulle, mutta tiedeuutiset ovat kadonneet jonnekin. Lähimmäksi päästään, kun lööppilehdistössä on juttuja uusimmasta ruokavalion/juoman terveysvaikutuksista.
ReplyDeleteEhkä se on parempi, ettei lööppilehdet yritäkään tehdä enempää tiedeuutisia. Toistaiseksi yrityksistä on lähinnä vain haittaa. Vaikka olisihan se oikeasti hienoa jos iltalehti ja -sanomat voisivat sivistää ja tarjota oikeasti merkityksellistä tietoa valtavalle lukijakunnalleen. Luulen kuitenkin, että heillä menisi tovi ennen kuin ne tajuaisivat, että siihen työhön tarvitaan todellakin erillinen pätevä jannu/mimmi.
Aamulehti ja hesari voisivat kyllä yrittää perustaa oman päivittäisen tiedeosionsa. Se toisi toki lisäkustannuksia yhden - muutaman henkilön verran, mutta tulisi lehdestäkin kertaheitolla houkuttelevampi.
Nimenomaan terveyden kohdalla näyttäisi, että suomalaiset ovat kriittisiä. Suomessa poikkeuksellisen usea ei usko tieteen parantavan terveyttä ja elämää ja sen pani merkille EU-raporttikin:
ReplyDelete"Finland has 20% of respondents who disagree that science is making
our lives healthier, easier and more comfortable, and this is well above the EU27 average of 12% of respondents." p.33 in pdf
Ja kysymysvertailu naapurimaihin ja EU:hun:
"QC6.2. Science and technology make our lives healthier."
Agree (tend+totally)
FI SE DK NO IS EU27 EE
62 76 64 65 65 52 52
Disagree (tend+totally)
FI SE DK NO IS EU27 EE
24 9 9 15 8 19 18
Yllättävän moni Suomessa ei usko tieteen parantavan terveyttämme.
(EE=Eesti)
Ehkä kyse on vain suomalaisten normaalista konservatismista ja epäluuloisuudesta. Että mitä nuo kyselevät, mitä minä uskon, mitä se niitä liikuttaa. En myönnä mitään, ettei tule sanomista. Sitä paitsi ei tuollaisista uuden ajan hömpötyksistä kuin "taikauskosta" tai "tieteestä" vielä osaa mitään sanoa. Kysykää uudelleen tuhannen vuoden kuluttua, niin sitten ehkä tiedetään paremmin.
ReplyDelete