Skeptics must be further bewildered by the new research published in Nature Neuroscience and conducted at Vanderbilt University which unintentionally provides scientific support for the fundamental principle of astrology -- namely, that the position of the planets at your time of birth influences your personality.
Mitä tutkimuksessa sitten paljastui? Astrologian Taika kertoo hieman tarkemmin.
Vanderbiltin Yliopistossa tutkittiin hiirten käyttäytymistä ja aivojen rakennetta sen mukaan, mihin vuodenaikaan ne olivat syntyneet. Tutkijat huomasivat selkeitä eroja käytöksessä sen mukaan, oliko eläin syntynyt talvella tai kesällä. Tulosten mukaan aivojen rakenteessa ja toiminnassa löytyi myös eroja syntymähetken perusteella. Tutkijoilla ei ole mitään linkkiä astrologiaan, ja he kutsuvat löydöksiään termillä seasonal biology eli vuodenaikojen biologia.
Tutkimuksessa paljastui, että hiirien aineenvaihdunta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Talvella hiirien meno on hitaampaa. Samoin aineenvaihdunnan vaihtelut vaikuttavat hiirien pesueisiin. Samalla havaittiin, että hiirien unirytmit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.
McMahon ja kumppanit laittoivat kaksi vastasyntyneiden hiirten ryhmää erilaisten valorytmien alle. Toisesta ryhmästä kasvatettiin keinovalojen avulla ns. talvella kasvanut ryhmä. Toisesta tuli kesärytmillä kasvaneita hiiriä. CNN:n tiedeuutiset kertovat tarkemmin.
For three weeks, one group of mice was exposed to eight hours a day of artificial light to simulate winter. The other group of mice pups spent 16 hours in light to simulate summer. Then some of the mice moved to the opposite cycle for 28 days. The others stayed put. Once the mice matured, all the mice went into constant darkness. Researchers tested their brains and measured their circadian cycles to see if the earlier summer and winter light exposure had a lasting effect on their biological clocks. Biological clocks drive circadian rhythms.
Kyseessä on enemmänkin hiiren kehitysvaiheessa tapahtuneet jäljet hiirien elimistöissä. Hiirien biologinen kello viritettiin eri tahtiin kesä- tai talvivalon perusteella. Yhteys astrologiaan saadaan vain sillä tavalla, että auringon ja tähtien valo tunkeutuu naisten kohtuun ja luo siellä muutoksia alkioon. Synnytyksen jälkeen valoefekteillä leikkiminen ei enää muuta astrologian tehoa. Jos tämä tutkimus oikeasti toisi jotain uutta astrologiaan, niin se tarkoittaisi vain sitä, että planeettojen liikkeiden lisäksi ihmisten parisuhdekemiat määrätään myös taskulamppujen avulla. Planeettojen liikkeet ja valo ovat hieman erilaisia asioita, mutta toki ne saadaan sovitettua yhteen astrologien mielissä.
Kiitos vinkistä S. Ruuhiselle.
Syy tuohon talvi-kesävaihteluun on luultavasti hiirien lyhyt elinikä.
ReplyDeleteLuulen ettei vastaavaa löydetä pitkäikäisilta lajeilta.
Minä kun luulin, että erilaisia ajastuksia löytyy eläinlajeilta enemmänkin. Valitettavasti ne perustuvat enemmänkin maan suhteeseen aurinkoon, kuin konjuktioiohin.
ReplyDeleteAstrologithan liittää ominaisuuksiin symbolisia juttuja. Leijona ja vahva luonne ei ole liitetty vuodenaikaan, vaan johonkin ihan muuhun. Siihen mitä ominaisuuksia (eläinlaji)leijonulle ajatellaan inhimillisissä kulttuureissa. (Oikeasti leijonat on esim. aika laiskoja paljon lepääviä, yhteistyötä tekeviä metsästäjiä. Tätä ei liitetä leijoniin mielikuvissa, joten nämä eivät välity horoskooppeihin.)
Samoin esimerkiksi sitä mukaa onko horoskooppimerkki vesielävä vai ei. Kokeissa ei kai osoitettu oikeastaan yhtään mitään horoskooppeihin liittyvää.
Vuodenajan vaikutus karkeasti parissa piirteessä on aivan eritasoinen väite, kuin se mikä astrologeilla on käytössä. Se, jossa on jotain fucking nousevia kuumerkkejä ja muuta vastaavaa.
Aika ankeaa on "joidenkin perustelutaso". Etenkin jos esittävät että olisi jotain, joka skeptikoiden TULISI OTTAA VAKAVASTI. Aika pirun outoja käsityksiä heillä on perusteluprosesseista, tieteenfilosofiasta, epistemologiast jne. No, tämä ei ihmetytä ~ Hehän sentään uskovat horoskooppeihin!