8.8.11

Uskomushoitojen uutisoimisesta

On jännää verrata miten uskomushoitoja esitellään joukkoviestimissä. Positiiviset menestystarinat saavat lukijan aina paremmalle tuulelle. Ehkä tämän takia YLE toistelee ilman kritiikin häivää vyöhyketerapeutin menestystarinoita. Maarit Piri-Lahden kirjoittamassa tekstissä ei ole mainintoja vertaisarvioiduista tutkimuksista. Sen sijaan vyöhyketerapeutin asiakkaat kehuvat miten mitä monipuolisimmat vaivat ovat kaikonneet jalkapohjia painelemalla. Eikä siinäkään vielä kaikki. Lääkärit ovat valmiita ohjaamaan potilaitaan vaihtoehtohoitajan luo:

Norisalo tekee yhteistyötä lääkäreiden ja muiden ammattilaisten kanssa, mutta toivoisi vuorovaikutusta vielä enemmän.

- En osaa leikata, mutta fiksata pieniä vaivoja ja jos lääkäri on perehtynyt vyöhyketerapiaan, hän osaa ohjata minulle juuri ne sopivat asiakkaat, joita voin auttaa.

MTV3 -sivuston Studio 55 kierrättää homeopaatti-lääkäri-biologi Liisa Sulkakosken vanhoja homeopatiatekstejä.

Hiljainen uutispäivä on ollut hiljainen.

Lukijoiden positiiviset vibat haihtuvat samantien, ja minä saan niitä, jos toimittaja erehtyy lainailemaan vertaisarvioituja tutkimuksia. Näin pääsi käymään Helsingin sanomien sivuilla, kun Jani Kaaro perehtyi suolihuuhtelun virkistävään maailmaan.

Georgetown -yliopiston tutkijat kävivät läpi kaksikymmentä suolihuuhtelusta tehtyä lääketieteellistä tutkimusta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kaikkien tutkimusten mukaan suolihuuhtelun hyödyt olivat vähäiset, mutta etenkin puhdistustuotteiden käyttöön liittyi sivuvaikutuksia. Näitä olivat kouristukset, turvotus, pahoinvointi, elektrolyyttien epätasapaino, munuaisten pettäminen ja jopa kuolema.


Kommenteissa ilmenee anekdootteja suolikurlauksen puolesta. Viimeksi Hesari kehui suolihuuhtelua vuonna 2007.

No comments:

Post a Comment