30.7.07

Terveyttä perseestä

Meni tänään aamukissanpentu väärään kurkkuun, kun luin Helsingin sanomien Elämä & Terveys palstaa. Siinä oli juttu suolihuuhtelusta. Liisa Koivula kirjoittaa, että suolihuuhtelut ovat muodissa. Suolihuuhtelun luvataan auttavan moneen vaivaan.
"Paksusuolen huuhtelu auttaa väsymykseen, ummetukseen, turvotukseen ja ilmavaivoihin. Monet asiakkaistani ovat saaneet myös apua suolistovaivoihin, joihin lääkärit eivät ole löytäneet syytä, vaan ovat todenneet kyseen olevan ärtyneestä paksusuolesta", huuhteluja antava Marianne Fehrmann sanoo. Fehrmann on alan yhdistyksiä johtavan Suomen Colonicyhdistyksen puheenjohtaja.

Mistä sitten on oikein kyse?

Peräaukkoon työnnetään suulake, joka on yhdistetty letkulla huuhtelulaitteeseen. Asiakas saa puhdistettua vesijohtovettä peppuunsa pienellä paineella. Vesi voidaan joko imeä pois, tai antaa tulla omin avuin WC:ssä. Homman idea on pestä parin metrin mittainen paksusuoli.

Huuhtelu auttaa aivan varmasti väsymykseen, sillä perseeseen tungettu letku ja sinne pumpattu kraanavesi piristää flegmaattisimmatkin ihmiset. Toivottavasti Fehrmannilla on myös tarjolla jotain muuta kuin anekdoottista todistusaineistoa.

Fehrmann perustelee tätä huuhteluterapiaa näin: "Paksusuoleen kertyy sulamatonta ruokaa, ja sitä liimautuu suolenseinämiin kerrokseksi, joka saattaa olla siellä vuosikausia. Vitamiinit ja hivenaineet eivät pääse imeytymään tämän kerroksen läpi. Vedellä on tarkoitus vähitellen liotella pinttynyttä kuonaa pois ja tyhjentää samalla ummettunutta suolta."

Hui! Vitamiinit ja hivenaineet eivät imeydy! Sittenhän täytyy ehdottomasti käydä tunkemassa letkua pakaroiden väliin. Mutta hetkinen... Elimistöön imeytyy ravinteita ohutsuolessa, eikä enää paksusuolessa! Onko näin yksinkertainen fakta pielessä, vai onko "colonisteilla" uutta tietoa? Dosentti, gastroenterologian ylilääkäri Martti Färkkilä perustelee miksi suolihuuhtelun idea on järjetön. Paksusuolen sisäpuolta peittää limakalvokerros, jonka solut uusiutuvat jatkuvasti.

"On mahdotonta, että suolen pintaan voisi tarttua jonkinlaista huuhtelua tarvitsevaa kuonaa."

Färkkiläkin huomauttaa, että ravintoaineet imeytyvät jo ohutsuolessa. Hänen mielestä suolihuuhtelua ei tarvita mihinkään. Ummetukseen löytyy apteekeista hellävaraisempia hoitoja, joilla saa tuloksia. Huuhtelun väitettyjä hyviä vaikutuksia Färkkilä pitää enimmäkseen lumeena.

Suolihuuhteluissa on omat vaaransa. Joillakin ihmisillä voi olla divertikkelitauti, eli suolen heikkokohta. Tauti aiheuttaa pieniä pussukoita, jotka voivat tulehtua. Tällainen kohta voi revetä jopa hellässä paineessa. Färkkilä on seurannut mitä siitä seuraa, kun potilaille annetaan säännöllisesti suolihuuhtelua.

"Toistuvat tyhjennykset eivät kohenna heidän vointiaan, vaan päinvastoin. Tyhjennys on etenkin iäkkäille verrattain raskas."

Lääketiede kyllä käytti suolihuuhtelulaitteita 70- ja 80-luvuilla, mutta ne hylättiin tarpeettomina tyhjennysliuoksien tullessa markkinoille. Juotava liuos aiheuttaa vesiripulin, ja suoli on sen jälkeen putipuhdas pintoja myöten.

No comments: