1.7.07

Röökaamisen apologia

Helsingin Sanomissa on ollut juttua rippileirillä polttamisesta. Jotkut nuoret kun eivät tahdo lopettaa tupakoimista millään, joten tietyt rippileirit sallivat alaikäisten tupakanpolton. Kirkkohallitus ja muut kirkolliset tahot ovat puolustelleet tällaista päätöstä. Tänään (1.7.2007) mielipidepalstalla on kuitenkin erinomainen ruumiinavaus röökaamisen apologialle. Leikkauksen suorittaa Pekka Puska, Kansanterveyslaitokselta. Hän ottaa ensimmäisenä käsittelyyn seurakuntakasvatuksesta vastaavan henkilön lausunnoon, joka meni näin:

"Kirkon mielestä täydellinen tupakointikielto aiheuttaisi käytännön ongelmia ja syrjisi osaa nuorista."

Samaa voisi sanoa tupakoinnista kouluissa ja monessa muussa paikassa, jotka nykyään ovat aikuisillekin savuttomia, Puska huomauttaa.

Toinen argumentti menee näin:

"On viisasta suhtautua ymmärtäväisesti yhteen ongelmaan, joka voi olla nuoren ongelmavyyhdessä asioista pienempiä."

Harmi vain, että tutkimusten mukaan puolet tupakoivista kuolee ennenaikaisesti tupakoinninsa takia ja useimmat nuorena aloittaneet eivät onnistu lopettamaan yrityksistään huolimatta. Kyseessä ei ole pieni ongelma elämässä.

Kolmas puolustus:

"Rippikoulun tehtävä ei ole tupakasta vieroitus."

Kirkon ensisijainen tehtävä ei olekaan tupakasta, alkoholista tai huumeesta vieroitus. Sei kuitenkaan tarkoita, että näiden aineiden käyttö saisi olla sallittua rippikoululeireillä.

Neljäs yritys, joka tulee pastori Pekka Särkiöltä:

Tupakointi sallitaan sillä perusteella, että kielto ei toimi kouluissakaan.

Koulut kuitenkin hoitavat tupakoimattomuuden nykyään hyvin. Puska muistuttaa, että "sellainen nuorten kasvatusperiaate tuntuu myös hämmästyttävältä, että asia pitää sallia, koska jotkut nuoret kuitenkin rikkovat sääntöä."

Tekee aina hyvää lukea loogisia vastaväitteitä. Kiitokset Pekka Puskalle.

2 comments:

Anonymous said...

Kaikkea sitä. Taitaa olla taas vähän lähempänä se päivä, jolloin ev-lut. -kirkko sortuu omaan mahdottomuuteensa.

Aikamoinen uskottavuusongelma ainakin minun silmissäni, jos riparilla sallitaan noinkin "jumalaton" meno :D

Anonymous said...

Hitot. Tupakointi alle 18 v on Suomen Lain rikkomista. Riparilaiset ovat 16v. Miksi riparilaisille täytyisi antaa erivapauksia? Siksikö, että kyseessä on kirkko? Itse riparilleni sain kanssa kotiin allekirjoitettavan "saa polttaa" - lupalapun...

Toisaalta olisi mielenkiintoista huomata, miten tupakka - argumentoijat suhtautuisivat, jos joku muu käyttäisi vastaavaa argumentaatiota silloin kun keskustelun alla olisi esimerkiksi Raamatun asettamat moraalilait.

Että ei niillä niin väliä, kun isompiakin ongelmia on maailmassa ja joku kuitenkin rikkoo niitä...