28.7.07

Luo täydellinen salaliittoteoria

NewScientist, 14 July 2007

Patrick Leman käsittelee salaliittoteorioihin hurahtaneiden ihmisten psykologiaa. Hän on myös kirjoittanut näppärän ohjenuoran uuden salaliittoteorian tekemiseksi.


Valitse vastustajasi:

- Yhteisöstä ja auktoriteeteistä vieraantuminen ruokkii salaliittoteorioita, joten valitse jonkinlainen iso, paha organisaatio - hallitus tai iso firma on loistava kohde.

- Saat lisämaustetta yhdistämällä salaperäisen yhteisön vastustajaasi: mitä salamyhkäisempi sitä parempi.

Valitse tapahtuma:

- Tarvitset ison, ajankohtaisen ja uutiskynnyksen ylittävän tapahtuman jonka ympärille voit kutoa teoriasi.

- Jos se on shokeeraava, visuaalisesti vahva ja kansainvälinen tapahtuma, niin se jää samalla massojen muistiin. Sinun kohdeyleisö, se joka muistaa tuon tapahtuman lähtemättömällä tavalla, on iältään n. 20 - 35 v.

Kehitä tarinasi:

- Rakenna teoriasi tarkkaan valituista informaatiopalasista, joista kehittyy vetoava tarina.

- Jos jokin ei sovi tarinaasi, tulkitse se teoriaasi sopivalla tavalla.

- Luo epävarmuutta: kyseenalaista olemassa olevaa todistusaineistoa tai etsi uutta todistusaineistoa joka on ristiriidassa "virallisen" tarinan kanssa.

Valmistele puolustustasi:

- Jos joku huomauttaa todistusaineistossasi olevasta aukosta tai ristiriidasta, niin älä pelkää muuttaa tarinaasi, mutta pidä salaliiton ydin paikallaan.

- Voit sallia teoriasi pienempien yksityiskohtien muuttua, mutta pitä aina mielessäsi nyrkkisääntö: "He tekivät sen, minun täytyy vain löydää todisteita siitä."

- Laajenna salaliittolaisten ryhmää, jotta se sisältää asemasi kritisoijat: "He kieltävät totuuden, joten heidän täytyy olla osana salaliittoa."

Ainakin Tiede-foorumin 9/11-ketjussa ja henkilökohtaisessa sähköpostiväittelyssä on tullut vastaan tuo viimeinen kohta. Jos en satu uskomaan kyseisen henkilön salaliittoteoriaan, niin olen heti "Virallisen tarinan orja, CIA:n kätyri, jne" vaikka en ole edes tutustunut virallisen komission raporttiin, tai selannut kertaakaan NIST:n WTC raportteja. Kyseessä on vanha "jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan" mentaliteetti. Se tietenkin harmitti, sillä olin vain kiinnostunut kuulemaan miten Totuuslainen perustelee salaliittoa. Valitettavasti se tehtiin samalla tavalla kuin kreationisti "kumoaa" evoluution. Isossa ja monimutkaisessa tarinassa on joitain epäselviä yksityiskohtia, tai joitain yksittäisiä tapahtumia voidaan tulkita enemmän kuin yhdellä tavalla, joten taustalla on salaliitto. Joitan faktoja ei vain huomioida (mitkä lentokoneen osat?), tai jos huomioidaan, niin ne selitetään osaksi salaliittoa (lavastettu, väärennetty, editoitu, lahjottu). Tämän takia en ole vaivautunut uhraamaan salaliittoteorioille sen enempää aikaa.

No comments: