29.7.07

Sana sunnuntaille, osa 2

Tämän syytöksen kuulee joskus huuhaa- ja postmodernismi-ihmisiltä:

"Tieteellä ei ole oikeutta julistaa olevansa ainoa oikea totuus"

ja

"Tiede rajoittaa meidän tietoisuutta, emme käytä kuin 10% aivoistamme, jne."

Tämän sunnuntain sana on Vertailu.

Tiede ei väitä olevansa ainoa oikea Totuus. Parhaimmillaan voimme väittää sen olevan paras metodi, jolla etsimme Totuutta. Tiede on toistaiseksi paras keino ymmärtää maailmaa. Jos joku väittää vastaan, niin saa kyllä olla hiljaa. Kyllä, uskontoa, meedioita ja henkiparantajia löytyy jokapuolelta, mutta heidän tekemä työ tietämisen edistämiseksi kalpenee mennen tullen tieteen saavutusten edessä. Tämä ei ole ylimielisyyttä. Lainaan tässä kohtaa Carl Saganin Demon-haunted World-kirjasta:

Kaikki tieteenhaarat eivät voi ennustaa tulevaisuutta, mutta jotkut voivat tehdä sitä hämmästyttävällä tarkkuudella. Jos haluat tietää milloin on seuraava auringonpimennys, niin voit kokeilla taikureita tai mystikoita, mutta saat parempaa tietoa tiedemiehiltä. He voivat kertoa missä kannattaa olla, milloin, ja onko kyseessä osittainen vai kokonainen pimennys. He voivat ennustaa pimennyksen minuutilleen, jopa vuosituhannen päästä. Voit mennä poppamiehelle hoitamaan anemiaasi ja väsymystä, tai voit ottaa vitamiini B12:sta. Jos haluat pelastaa lapsesi poliolta, niin voit rukoilla tai rokottaa. Jos haluat tietää syntymättömän vauvasi sukupuolen, niin voit käyttää kristalliheiluria (vasen-oikea: se on poika, eteen-taakse: se on tyttö, vai oliko se toisinpäin?), mutta heiluri on oikeassa 50%:sti. Jos haluat oikeaa tarkuutta, eli tässä tapauksessa 99%:sta tarkkuutta, niin kokeile lapsivesinäytettä tai ultraääntä. Kokeile tiedettä.

Pointtia voi selventää miettimällä pääsivätkö NASA:n miehet Kuuhun teelehtien, horoskooppien, reikiterapian vai fysiikan, matematiikan ja kemian avulla? Vertailuja voisi tehdä vaikka kuinka monta. Lopputulos tulee kuitenkin aina selväksi.

Valitse tiede jos haluat tietää miten maailma toimii.

No comments: