6.7.07

Luterilainen ateisti

Erehdyin katsomaan YLE Teemalta Riita-ohjelmaa. Vieraana oli Aarno Kotro, ja aiheena lähetystyö. Ohjelman idea on väittely vieraan ja juontajan kanssa. Juontajana toimi se sliipattu bisnesmieshenkinen uskovainen, joka on juontanut Krypta-ohjelmaa. En muista nyt nimeä. Noh. Riidan keskellä hän heitti etäisesti tutun väittämän, joka on tullut vastaan myös netissä. Kun Kotro kommentoi, että se syy miksi tapakristityt pysyvät kirkossa on rituaalien (rippi, naimisiinmeno, hautajaiset, jne) saaminen helposti, niin juontaja meni sanomaan Kotroa luterilaiseksi ateistiksi. Nämä luterilaiset ateistit haluavat nauttia kristinuskon maallisista hedelmistä, mutta ilman uskoa Jumalaan. Hieman yllättäen Kotro ohitti tämän ja meni seuraavaan pointtiinsa.

Juontajan esittämä väite on helppo osoittaa virheelliseksi, tai ainakin erittäin heikoksi.

Kyllä, monet ateistit haluavat järjestää kauniit häät, arvokkaat hautajaiset sukulaisille, juhlia lasten kasvamista. Harmi vain, että vastaavia rituaaleja järjestettiin ennen kristinuskon nousua. Joten miten näiden haluaminen olisi luterilaisuudesta hyötymistä? Ateenalaiset ja roomalaiset järjestivät samanlaisia rituaaleja. Ihmiset haluavat pitää kunnon pirskeet kun he juhlistavat rakkauttaan. Kuoleman arvokkuutta ylläpidetään sopivilla rituaaleilla. Tähän ei tarvita järjestäytynyttä uskontoa vaan perinteitä. Modernina evidenssinä kaikella tälle on tietenkin sekulaarit järjestöt, jotka tarjoavat samanlaisia rituaaleja niitä haluaville.

Heittipä juontaja jossain välissä myös sellaisen ajatuksen, että ateismi on menneen talven lumia, eikä kukaan järkevä ihminen ota sitä vakavasti. Mainitsi perusteluna McGrathin Ateismin lyhyt historia-kirjan. Sinällään hauskana yksityiskohtana voin mainita, että juontajan oli Kotron kanssa samaa mieltä Jumalan ja joulupukin yhtäläisyyksistä. Molemmat oliva yhtä mieltä siitä, että niihin uskominen - tai olemassaolon hyväksyminen - on täysin samantasoista. Minun täytyy alkaa seuraamaan tätä ohjelmaa.

No comments: