Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus - Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon
Professori Peter Gøtzschen kirja sisältää rajuja sanoja ja hurjia väitteitä terveydenhuollon ongelmista. Miehellä on kokemusta niin lääketieteellisten tutkimusten tekemisestä ja suunnittelusta, kuin lääkärinä toimimisesta, sekä tärkeimpänä asiana hän on työskennellyt lääketeollisuuden myyntimiehenä. Eli muistoja löytyy aidan molemmin puolin. Kaikkein karmaisevinta kirjassa on se, etteivät väittämät ole niin väärässä kuin kirjan kriitikot ovat sanoneet. Samalla Tappavat lääkkeet -kirja ei ole sitä mitä lääketeollisuuden äänekkäimmät kriitikot huuhaa-maailman suunnalta ovat antaneet ymmärtää.
Tappavat lääkkeet ei tarkoita ns. virallisen lääkehoidon olevan kokonaan välttämisen arvoista eikä suosittele luontaishoitojen puoleen kääntymistä. Peter Gøtzsche käsittelee kirjassaan pelkästään lääketeollisuuden ja terveydenhoidon ongelmakohtia. Hyvät ja hyödylliset puolet jätetään tarkoituksella pois. Siksi kirjasta saa helposti niin läpeensä negatiivisen kuvan terveydenhuollosta.
Lääketeollisuuden rahoittama tutkimus vääntää tuloksia firmojen eduksi. Markkinoille päätyy pillereitä jotka eivät ole niin tehokkaita ja turvallisia kuin markkinointiosaston tuottamat mainokset antavat väittää. Terveydenhuolto rasittuu medikalisaatiosta, kun veronmaksajien rahoja tuhlaantuu järkyttäviä määriä per vuosi. Useat ratkaisut löytyisivät avoimemmasta lääketutkimuksesta, jossa tutkimuspapereita ei saisi enää salata. Eivätkä lääkevalvontavirkailijat enää suojelisi lääketeollisuuden intressejä potilasturvallisuuden kustannuksella. Muutos vaatisi poliittista tahtoa, jota pitäisi löytyä helposti. Äänisaalis olisi taattu vaaleissa, kun perusteluna ovat pelastetut ihmishenget ja säästöt veronmaksajille. Mutta missä nämä poliitikot luuraavat?
Ongelmia on runsaasti ja ne ovat vakavia, mutta samalla jää helposti huomioimatta Gøtzschen tekemät vertailut. Heikkotehoista ja haittavaikutuksiltaan runsasta lääkettä verrataan lääkkeeseen, joka on tehokkaampi ja turvallisempi. Eli niitä parempia lääkkeitä on olemassa. Mutta ne ovat usein niitä vanhempia ja halvempia, joilla teollisuus ei patenttien rauettua kykene tahkomaan samaan tahtiin rahaa. Siksi vertailua ei mielellään tehdä lääketeollisuuden tutkimuksissa firman oman lääkkeen ja tällä hetkellä parhaimman hoidon välillä. Tutkimustulos ei helposti miellytä osakkeenomistajia.
Mitä isompi lääkefirma sitä todennäköisemmin se on syyllistynyt toistuvasti alan markkinointisäännösten ja lakien rikkomiseen. Sakot liikkuvat kymmenistä miljoonista miljardeihin euroihin. Sakkojen maksamisesta on tullut vain pakollinen kuluerä miljardiluokan liikevaihdossa. Väärinkäytöksiä löytyy myös lääkäreiden ja lääkevalvontavirastojen puolelta. Eturistiriitoja ei ilmoiteta tai niistä ei vaan välitetä. Eivätkä lääketieteelliset julkaisut selviä puhtain jauhoin.
Tappavat lääkkeet täydentää sopivasti tohtori Ben Goldacren Bad Pharma -kirjan sanomaa. Suosittelen Gøtzschen tuotosta lämpimästi. Sen herättämä raivo on omiaan kylmien ja pimeiden iltojen viihteenä. Ehkä jostain hiljalleen viriäisi se kampanja kotimaisten terveydenhoidon ongelmien hoitamiseksi. Helppona ratkaisuna vaikkapa seeding-tutkimusten kieltäminen Suomessa. Lääkärien ja teollisuuden yhteyksien avoimuus olisi toinen tärkeä askel.
Lehdessä taisi olla hiljattain juttua lääkeyhtiöiden lääkäreille tarjoamien kestitysten ja liikelahjojen rajoittamisesta. Vaikka alan ohjeistus ei vielä olisikaan täysin vedenkestävää, niin kai sekin on askel oikeaan suuntaan?
ReplyDeleteKirjoitan blogissani lääketeollisuuden ja lääkäreiden suhteesta. Olen lääkäri, joten katson asiaa omasta näkökulmastani. Tarvitaan yhteiskunnan rahoitusta, jotta voidaan tehdä riippumatonta, tutkijalähtöistä lääketutkimusta, joissa uusia kalliita lääkkeitä verrataan vanhoihin. Sitä rahoitusta vähennetään koko ajan.
ReplyDeleteHalvemmat Rinnakkaislääkesysteemimme, joita USA vastusti
ReplyDeletehttp://nakokulma.net/index.php?topic=11760.0
"Herrat Katainen ja Stubb vastustivat rinnakkaislääkkeiden käyttöönottoa Suomessa (Koska ne eivät ole Yhdysvaltain lääkefirmojen etu), asia tuli ilmi Wikileaksin kautta. Tapaus olisi ollut mielestäni lööppikamaa, mutta se uutisoitiin pikkujuttuna. " -nim. Renttu
YLE 15.2.2011:
http://yle.fi/uutiset/teemat/wikileaks/2011/02/yhdysvallat_yritti_estaa_laakehintojen_alentamisen_2365922.html
-Itse salainen sähke H:gistä USA:aan jonka Wikileaks paljasti:
http://wikileaks.org/cable/2008/07/08HELSINKI311.html
"JUL 08".. "Despite the fact that the Ministry of Economy and Employment, the Ministry of Foreign Affairs and the Chancellor of Justice
initially opposed the proposal and Prime Minister Vanhanen was equivocal, in the end all acquiesced and supported the Minister of Social Affairs and Health and the short-term
attraction of an estimated 50 million euros annually in savings."
-M.E.E.=Katainen ja M.F.A.=Stubb, jotka siis aluksi katsoivat USA:n etua yli Suomen kansan..?
Lääkärit ovat kautta aikojen olleet lääkefirmojen "lahjomia" tuotemannekiineja eli tietty lääkäri käyttää tietyn firman mainostamia uusia lääkkeitä. Lääkefirmat soittelevat aikoja edustajilleen ja ainahan niitä järkkäiltiin, jos se vain oli mahdollista, (huonon lääkäritilanteen takia se ei aina onnistunut) toki ruokataukokin voidaan hyödyntää edustajalle ja tuoretta pullaa, kyniä, lehtiöitä etc oheistuontantoa tuli myös avustavalle henkilökunnalle. Mikäs sen mukavampaa:)
ReplyDeleteLääkefirmojen rumat kasvot kätkevät taakseen kovan bisnesmaailman, jota rahoitetaan jopa sodankäynnillä (myrkyt menevät sotilaskäyttöön) ja suuri osa on ns. ennalta ehkäisevää hoitoa joka tarkoittaa sitä että terveillekin ihmisille tuputetaan lääkehoitoa tai vastaavaa valmistetta vaikka tieteellistä näyttöä ko. valmisteen hyödyistä ei välttämättä olisikaan. Myös masennuslääkkeet ovat tänä päivänä muotia ja niitähän Suomessa syödäänkin kuin leipää. Itsemurhatilastot eivät ole tästä huolimatta mitenkään kaunistuneet eikä masennus vähentynyt, mieluummin päinvastoin, eikä lääkkeen syöminen vie milloinkaan pois syytä, mistä masennus johtuu.
Toinen ryhmä ovat kolesterolilääkkeet. Niistä saatava hyöty, JOS ne toimivat, voi olla radikaalikin, mutta vakavia sivuvaikutuksia niistä on tullut todella paljon. Lääkkeistä tulee tietysti aina sivuvaikutuksia, mutta kohtuus kaikessa. Familiaarinen kolesterolitauti voi olla myös ilmiö, mikä ei välttämättä lääkkeitä edes kaipaa, tiedossani on parikin pitkä-ikäistä sukua jolla on aivan järkyttävät kolesteroliarvot, eikä kukaan ole kuollut verisuonitautiin. Otos on kieltämättä vähän tuulesta temmattu, mutta sitä kannattaisi tutkia.
Lisäksi ajatus siitä, että joku vanhan polven ns. turvalliseksi tai vähän oireita aiheuttavaksi koettu lääke on aivan pakko vaihtaa uuteen(tottakai, eihän se bisnes muuten kannata) tuntuu joskus kummastuttavalta. Sehän tietää vain lisää eläinten järkyttäviä massakärsimyksiä, kallista tutkimustyötä ja loppuviimein potilas on se viimeinen koekaniini ja hyvässä lykyssä kalliisti tutkittu lääke joudutaan hyllyttämään, ei ihme että pitää kiristää verotusta ja romuttaa sosiaaliturvaa.
"Familiaarinen kolesterolitauti voi olla myös ilmiö, mikä ei välttämättä lääkkeitä edes kaipaa, tiedossani on parikin pitkä-ikäistä sukua jolla on aivan järkyttävät kolesteroliarvot, eikä kukaan ole kuollut verisuonitautiin. Otos on kieltämättä vähän tuulesta temmattu, mutta sitä kannattaisi tutkia."
ReplyDeleteTuulesta temmattua nimenomaan eikä pelkästään otoksen kannalta. Familiaarinen hyperkolesterolemia voi nimittäin tappaa jo nuorenakin ilman tehokasta hoitoa jonka kulmakivi on kolesterolilääkitys.
Kiitoksia jämäkästä vastauksesta:) Oliko asiantuntijana nyt lääkäri vai ehkä lääkefirman edustaja? Ammatillisessa mielessä olen tietenkin samaa mieltä kolesterolilääkkeen hyödyistä, ei tulisi mieleenkään kyseenalaistaa sitä käytännössä, jos lääkettä on potilaalle määrätty, mutta yksityisesti sitä voi pähkäillä, sillä tämän päivän fakta on huomisen fiktio myös terveydenhuollon erilaisissa suosituskriteereissä, tiedä sitten voisiko kolesterolirintamalla käydä jopa samalla tavoin. Sen tiedämme vasta 5 vuoden tai 10 vuoden kuluttua.
ReplyDeleteKolesterolilääkkeitä on aiemmin syötetty turhaan terveille ihmisille. Kohun jälkeen niitä eivät uskalla enää syödä nekään, jotka niitä ehdottomasti tarvitsisivat.
ReplyDelete"Oliko asiantuntijana nyt lääkäri vai ehkä lääkefirman edustaja?"
ReplyDeleteEi kumpikaan, vaan lukutaitoinen tavallinen kansalainen.
"mutta yksityisesti sitä voi pähkäillä, sillä tämän päivän fakta on huomisen fiktio myös terveydenhuollon erilaisissa suosituskriteereissä, tiedä sitten voisiko kolesterolirintamalla käydä jopa samalla tavoin. Sen tiedämme vasta 5 vuoden tai 10 vuoden kuluttua."
Pähkäilet asiaa yksityisesti - no toki lähetit kommenttisi kaikkien halukkaiden nähtäväksi tänne kommenttiosioon. Ja tämä siksi että ehkä tulevaisuudessa jotain mahdollisesti tapahtuu koska että jotta koska kun jos vaikka kuin kunnes ...?
Et ihan onnistunut vakuuttamaan.
Peter Goetzsche kirjoitti avoimen kirjeen Depression Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtaja prof Erkki Isometsälle liittyen ajankohtaiseen väittelyyn masennuslääkehoidon tehosta. Keskustelu alkoi alunperin syyskuussa, kun Gotzsche oli pääpuhujana Helsingissä Suomen Psykologiliitto ry:n järjestämässä väittelytilaisuudessa (linkki alla).
ReplyDeleteKäypä hoidon mukaan lievässäkin masennuksessa masennuslääke voi olla paikallaan, kun taas Gotzschen mielestä masennuslääkkeiden teho on parhaimmillaankin osoitettu vain vaikeassa depressiossa, jos siinäkään.
Linkki avoimeen kirjeeseen: www.madinamerica.com/2014/12/the-truth-about-antidepressant-research-an-invitation-to-dialogue/
Psylin tilaisuuden luentomateriaali: www.psyli.fi/media/tapahtumia