19.7.15

Kansalaisaloite 1175 VS Eduskunta

Kolme ja puoli kuukautta siihen meni. Vihdoinkin kansalaisaloite 1175 sai kasaan tarvittavat 50 000 ääntä. Se ei ollut mikään yllätys. Napakampi nimi kansalaisaloitteelle on Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Onnittelut osallistuneille. Varmasti kasaatte vielä useamman tuhannen lisää.

En ole vielä kertaakaan käynyt blogissani läpi itse kansalaisaloitteen pitkää tekstiä (Olen kyllä lukenut sen kokonaisuudessaan läpi). Enkä näillä näkymin edes vaivaudu sitä tekemään.

Miksi?

Kuten huhtikuussa laskeskelimme, kansalaisaloitteella on edessään kivinen ylämäki kaatosateessa ja ummetuslääkkeitä syöneitä lokkeja väistellen. Eduskunta on vaihtunut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Nykyisiä kansanedustajia on tasa-arvon puolella 59 % ja vastaan vähemmistönä 38 % kansanedustajista. Ainakin jos uskomme Helsingin Sanomien vaalikonetta.

 Jarmo Lappalainen muistutti vielä miten avioliittoon liittyvät äänet menivät Ylen vaalikoneen mukaan.

Kuinka aloitteen sitten eduskunnassa käy? Huonosti. Ainakin, jos takit eivät eivät erittäin isossa määrin käänny.
Kaikki istuvat kansanedustajat vastasivat nimittäin Ylen vaalikoneeseen*. Vaalikoneessa oli yksinkertainen kyllä-ei-tyhjä –kysymys: ”Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan.”
Tulos on selvä. peräti 144 kansanedustajaa vastustaa lain kumoamista ja ainoastaan 41 kansanedustajaa kannattaa sitä.

Luonnollisesti kridet ja persut ovat täysillä tämän uuden kansalaisaloitteen puolella. Variaatiota löytyy enemmän isoimpien puolueiden sisältä. Kansalaisaloitetta tullaan pyörittelemään ratkaisevalla tavalla (PR:n kannalta) lakivaliokunnassa. Ratkaisevat äänet laskettiin tasa-arvoisen avioliittolain kannalta siellä edellisen kerran tasa-arvoista avioliittolakia vastaan parilla äänellä.

Lakivaliokunnan nykyiset jäsenet vastasivat tähän kysymykseen Ylen vaalikoneessa:

Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan.

Laitan lakivaliokunnan jäsenten vastaukset plus mielestäni hyvät kommentit Ylen vaalikoneesta.

Puheenjohtaja Kari Tolvanen (TYHJÄ)
Varapuheenjohtaja Eva Biaudet (EI)

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset (KYLLÄ)
Katja Hänninen, vasemmistoliitto (EI)
Emma Kari, vihreät (EI)
Katri Kulmuni, keskusta (EI)
Suna Kymäläinen, sos. dem (EI)
Mikko Kärnä, keskusta (EI)
Antero Laukkanen, KD (KYLLÄ)
Sanna Marin, sos.dem (EI)
Sari Multala, kokoomus (EI)
Johanna Ojala-Niemelä, perussuomalaiset (EI)
Tom Packalén, perussuomalaiset (KYLLÄ)
Arto Pirttilahti, keskusta (EI) "Avioliitto on edelleen mielestäni miehen ja naisen välinen instituutio."
Antti Rantakangas, keskusta (TYHJÄ) "Vastustin kansalaisaloitetta, mutta myös Keskustan johto on sitoutunut tehtyyn äänestyspäätökseen."
Mari-Leena Talvitie, kokoomus (EI)
Ville Tavio, perussuomalaiset (EI) "Asian uudelleenkäsittely olisi ajanhukkaa."

Lasketaas tulos:
EI: 12
KYLLÄ: 3
TYHJÄ: 2

Kansalaisaloite 1175 on näillä näkymin vähemmistössä lakivaliokunnan jäsenten sekä koko eduskunnan edessä. Kaikki se energia. Kaikki ne printatut laput, tilatut bannerit ja pystytetyt toriteltat. Toivottavasti vielä tämän vuoden aikana selviää kuinka turhaa tai tarpeellista ne olivat. Kyseessä on kuitenkin poliittinen peli, joten takin kääntäminen ei olisi mitenkään mahdotonta. En ole kuitenkaan kovin jännittyneenä tai epätietoinen kansalaisaloitteen kohtalosta.


10 comments:

  1. Toivottavasti ei tämä kaatoyritys menekään läpi. Siitä huolimatta alkuperäisen läpimeno näytti niin jännältä, että (toiveista huolimatta) pelkäsin sen kaatumista.

    Mutta jos Irlannissa on saatu vastaavia asioita (huomioiden Irlannin huomattavasti vahvempi katolinen paatos poliittisessa mielessä) läpi aidossa kansanäänestyksessä, niin eipä tuo vene kaadu.

    Vaikka olis mitä mieltä Stubbin habituksesta, muunnelluista totuuksista tai muista, niin uskoisin, että hänen vakaumuksensa sukupuolineutraalin avioliiton ideaa kohtaan säilyy hallituksessakin, mikä kuitenkin on yksi kolmesta hallituspuolueesta.

    ReplyDelete
  2. Tämä kansalaisaloite on myös ristiriidassa PerL 6 § kanssa.

    ReplyDelete
  3. Aloitteen tekstissä lukee: "... turvata lapsen lähtökohtainen oikeus saada syntyä ja kasvaa perheissä, joissa mies ja nainen ovat lapsen omia biologisia vanhempia".

    En ymmärrä tekstin takana olevaa ajattelua, liittyen esimerkiksi vanhemman kuolemaan, avioeroon, yksinhuoltajuuteen, uusperheisiin ja niin edelleen. Olisivatko nämä asiat aloitteentekijöiden mielestä kiellettyjä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ”– – lähtökohtainen – –”

      Delete
  4. On pelkästään hyvä, että aloite on ennakkoon altavastaajan asemassa. Se parantaa mahdollisuutta äänestää "omatunnon mukaan" ja tasapainottaa asian käsittelyä, kun pahin paine ja jännitys on poissa.

    Sinällään lakivaliokunnan ja suuren valiokunnan mahdollisten jakaumien arviointi on turhaa. Valiokunnat suosittelevat ja valmistelevat, ja eduskunta päättää. Odotan jälleen yllättävän tasaista äänestystä.

    Edelleen voimassa oleva avioliittolaki ei ole Perustuslain vastainen ja on melko kornia väittää niin. On esitetty, että se olisi, joka on uusi näkemys. Asia riippuu siitä, miten hyvin erilainen käsittely heteroiden ja homojen välillä on avioliittoasiassa perusteltu. Jostain syystä kannattajilla on ollut hyvin vaikea sisäistää vastapuolensa perusteluita, erityisesti heteroavioliiton erityisasemasta yhteiskunnassa.

    Toivottavasti seuraavalla kösittelykierroksella nähdään hieman jalostuneempaa keskustelua asiasta kuin Jani Toivolan itku ja Jaana Pelkosen kiukku.

    ReplyDelete
  5. Niin yhtä jalostunutta keskustelua kuin Mika Niikon harrastama homojen mollaus ja Puolimatkan epätieteellinen 'auktoriteettiin vetoaminen' ja puhdas kusetus siitä, että vain mies+nais ydinperheessä kasvaa terveitä lapsia? Varmasti saadaan. Kaikki maailmalla tehty tutkimus homoavioliitoista ei tietenkään päde Suomessa koska "lol suomen erikoisasema" jossa niitä lapsiarvioita ja kaikkea on tehty. Joku suomettunut muumio varmaan selittää, että tämä kohta tuleva lakimuutos parempaan pitää torpata sen takia, että Venäjän homofobinen johto ei enää anna tänne adoptoitavia lakimuutoksen takia...

    Persut ja Räsäset tulevat jäämään yksin tämä asian kanssa. Sipilän porukka ei voi (tai no voi, koska kyseessä on Keskusta) syödä täysin sanojaan ja murentaa omaa arvovaltaansa käymällä eduskunnan päätöksiin jälkikäteen käsiksi. Pääministerille vähän huonoa arvovaltaa tuollaiset tempaukset. Homma jämähtää valiokuntaan ja torpataan siellä sekä suuressa salissa jos se sinne myös päätyy.

    ReplyDelete
  6. MrrKAT, Skepsis ry:n jäsenMonday, 20 July, 2015

    Homoliittojen kannatus:
    Kansa : 61% joo, 29% ei (IL 28.11.2014)
    Eduskunta: 59% joo, 38% ei (PA,HS)
    Lakivaliokunta: 70% (12) joo, 18% (3) ei, 12% (2) tyhjää (ennuste, PA, MrKAT tulkitsi inv)

    Miksi jonkun laki pitäisi "äänestää" voimaan vastoin kansan, eduskunnan ja lakivaliokunnan valtaenemmistön tahtoa ?


    ReplyDelete
  7. Näinhän sen demokratian pitääkin toimia; myös epäsuosittujen ajatusten kannattajien pitää saada kantansa kuuluville.

    Kuten isäntämmekin on tehnyt, kannattaa kaikkien joita asia hiemankin kiinnostaa lukea aloitteen teksti. Se miten tiettyjen oikeuksien antaminen kaikille täysi-ikäisille sukupuolisesti suuntautumisesta riippumatta on epätasa-arvoista ei ole ainoa mielenkiintoisuus tekstissä. Siletä löytyy paitsi pöhköyttä myös suoranaisesti väärää tietoa.

    ReplyDelete
  8. Luulisin, että tässä nyt odotellaan sitä kansan mielipiteen kääntymistä. Omaan silmään homomesenaatit ovat käyttäytyneet heille edullisen päätöksen jälkeen huonosti, ja kun vastapuoli on saanut argumenttiensa valmistelussa vuosikausia jumpattua homoagendaa kiinni, luvassa on mielenkiintoinen arvokeskustelu.

    Sellainen käydään myös varmasti vielä Saksassakin, jossa virkistävänä poikkeuksena länsimaisesta hype-rintamasta tarvittiin lopulta johtavan eurooppalaisen maan korkein johtaja, nainen, sanomaan että avioliitto on hänen mielestään naisen ja miehen välinen. Toki presidentti Niinistökin otti asiaan kantaa, mutta paljon lempeämmin. Tällaista arvojohtajuutta kaivataan juuri nyt, ja se jatkoi tyylikkäästi siipiä itseään täynnä olevien fanaatikkojen mustamaalaukselta, että vain uskonnolliset hihhulit marginaalista ovat tämän heidän totuutensa kanssa eri mieltä.

    ReplyDelete
  9. Mielenkiintoinen lisäuutinen tuli siitä, että Aito avioliitto -aktiivi Hannu Takkula hakee avioeroa ja kun on samaan aikaan halunnut korostaa avioliiton pyhyyttä, on kuitenkin asunut jo kaksi vuotta eri osoitteessa kuin vaimonsa.

    http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1437446948457.html

    "Keskustapoliitikko Hannu Takkula hakee yksin avioeroa" Siinäpä oiva keulakuva kyseiselle liikkeelle!

    ReplyDelete