Kunnon salaliittoteorialla pyritään selkeyttämään monimutkaisen maailman tapahtumia ymmärrettävään muotoon. Tämä salaliittoteoria selittäisi miksi Trump laukoi niin uskomattomia asioita. Ja miksi hän puhui niin liioittelevaan sävyyn. Eikä näyttänyt välittävän siitä mitä puhui.
Donald Trump ei halunnut voittaa vaaleja.
Hän kyllä halusi pärjätä niissä ja nousta korkeammalle maan poliittisissa piireissä. Onko tämä idea tappion takia itkevien vihervassareiden parkua? Ei, sillä teoria lähti liikkeelle jo esivaalien aikana. Kauan ennen Trumpin voittoa.
Ollessaan vasta republikaanien ehdokas esivaaleissa jotkut (mm. koomiikko ja kulttuurisodan kommentaattori Ed Brayton) myhäilivät Trumpin olevan mukana kisassa vain saadakseen julkisuutta ja pönkittääkseen egoaan. Eikä se ollut mitenkään mahdoton ajatus. Osallistumalla esivaaleihin Trump saisi melko helposti mainostaa itseään valtakunnallisesti. Juuri niin hän teki tiedotustilaisuuksissaan, joissa mainostettiin Trumpin nimellä varustettuja tuotteita lehdistön edessä.
Trumpin vaalirahoitusta keräävä Super PAC Make America Great Again oli myös tämän ajatuksen keskiössä. Kyseisen poliittisen toiminnan komitea entinen työntekijä Stephanie Cegielski kertoi, että tähtäimessä oli noin parinkymmenen prosentin äänisaalis esivaaleissa. Eikä esivaalien voittaminen. Mutta yllättäen Trump jyräsi kaikki vastustajansa republikaanien leirissä.
Almost a year ago, recruited for my public relations and public policy expertise, I sat in Trump Tower being told that the goal was to get The Donald to poll in double digits and come in second in delegate count. That was it.
The Trump camp would have been satisfied to see him polling at 12% and taking second place to a candidate who might hold 50%. His candidacy was a protest candidacy.
Trumpin kampanja totesi Stephanie Cegielskin puheet höpöhöpöksi. Cegielski kuulemma vain halusi hetken julkisuutta juoruillaan. Ehkä totta. Ehkä ei. Mikä minä olen tuomitsemaan.
Mutta tuon lisäksi edessä oli valmistautuminen juuri siihen työhön, johon Trump pyrki vaaleissa. Se edellyttäisi siirtymäkauden suunnittelua. Se on valtava projekti, sillä työntekijöitä asetetaan merkittäviin asemiin Valkoisessa talossa. Ennen ensimmäistä vaalivoittoaan Obaman vaalikampanja suunnitteli aktiivisesti siirtymäkautta jo pari kuukautta ennen vaaleja. Edellisten vaalien aikana republikaanien Mitt Romneyn kampanjalla oli valmiina kansioittain papereita uuden hallinnon suunnanmuutoksista, liittovaltion virkoihin nimitettävistä ihmisistä ja uusista ohjelmista. Tämä siirtymäkausi on tärkeä vaihe, johon ehdokkaan kampanjat ovat perinteisesti panostaneet.
Ennen vaalivoittoa Trumpin siirtymäkauden komiteaa johti New Jerseyn kuvernööri Chris Christie. Jos Trump oli alunperin vain jekkumielellä vaaleissa, niin Christien nimitys siirtymäkauden pomoksi tehtiin vain, jotta Christien nimi oli edes jollain tapaa vielä mukana vaalikampanjassa Trumpin tukijana. Ja jos siirtymäkauden suunnittelu oli pelkkää kulissia, niin Christien johtama työ olisi erittäin vajaata.
Mitä tapahtui Trumpin voitettua vaalit?
Vaalivoiton jälkeen Christie sai alennuksen pestistään ja siirtymäkautta suunnittelemaan nimitettiin varapresidentiksi päätyvä Mike Pence. Ehkä se oli vain päivitystä, sillä nyt vaalien päätyttyä Pence pystyi keskittymään työhön? Ehkä ei, sillä Wall Street Journalin yhteyksillä kulissien takaa saatiin selville jotain jännää: Trump ei halunnut toimivaa siirtymäkauden suunnittelua vaalien aikana, sillä se olisi jotenkin kironnut vaalikampanjan.
Another contributing factor: Mr. Trump’s victory surprised even his own top advisers, who, before Tuesday, were unable to focus the New York businessman on the 73 days between the election and inauguration, a senior aide said. They said Mr. Trump didn’t want to jinx himself by planning the transition before he had actually won.
Tilanne on oikeasti järkyttänyt nykyisen hallinnon virkailijoita, jotka yrittävät selvittää miten keskeneräisiä liittovaltion projekteja ehkä jatkettaisiin Trumpin aikana. Kirjoitan tilanteen hyvin selkeästi näin. Arvostetun sanomalehden tietojen mukaan Trumpin leirissä ei oikeasti valmistauduttu presidenttikauden aloitukseen. Vasta vaalivoiton jälkeen Trumpin väki alkoi suunnittelemaan nimityksiä ja muita relevantteja asioita.
Tilanne varmistui kun Trump vieraili ensimmäistä kertaa Valkoisessa talossa tapaamassa presidentti Obamaa. Wall Street Journal jatkaa kertomalla miten Obama huomasi, ettei Trumpilla ollut tarkkaa käsitystä siitä mitä presidentti tekee:
During their private White House meeting on Thursday, Mr. Obama walked his successor through the duties of running the country, and Mr. Trump seemed surprised by the scope, said people familiar with the meeting. Trump aides were described by those people as unaware that the entire presidential staff working in the West Wing had to be replaced at the end of Mr. Obama’s term.
After meeting with Mr. Trump, the only person to be elected president without having held a government or military position, Mr. Obama realized the Republican needs more guidance. He plans to spend more time with his successor than presidents typically do, people familiar with the matter said.
Trumpin tukijoukot eivät olleet tietoisia siitä, että nykyinen Valkoisen talon väki lähtee Obaman mukana pois. Trumpin joukkojen pitäisi etsiä tilalle uudet työntekijät. Siksi siirtymäkauteen keskittyvä tuore verkkosivu on kyhätty pikaisesti copy & paste taktiikalla, kuten Politico.com huomautti.
Trumpilla ja hänen ydinporukallaan ei ollut syytä perehtyä näihin asioihin, sillä niihin ei alunperin pitänytkään varautua. Sillä Trump ei alunperin halunnut voittaa vaaleja.
Kaikki tämä selittäisi miksi vaalien jälkeen Trump on näyttänyt kaikkea muuta kuin säteilevältä voittajalta.
Itsehän ajattelin, että Clinton junaili pellen vastaehdokkaakseen, että tulisi varmemmin valituksi, mutta ei se sitten ihan niin mennytkään... Sinänsä en ihmettelisi Trumpin haluttomuutta, sillehän tuo oli vain hauskaa teatteria.
ReplyDeleteOnko blogin facebook-ryhmä muuttunut - tai ollaanko politiikkaa alettu paremmin noudattaa - avoimesti feministiseksi? Ainakin siltä moderointilinja viimeaikoina on tuntunut. Kaikkea Trumpia tai kotimaista oikeistoa kritisoivaa postausta kyllä hyväksytään, mutta yhtään feministisen liikkeen ongelmakohtia esiin nostavia artikkeleita ei hyväksytä ryhmään.
ReplyDeleteModerointilinjaa olisi ehkä hyvä linjata avoimesti, kun kerran ennakkomoderointiin on ryhmässä päädytty.
"double digits" ei tarkoita pariakymmentä prosenttia vaan kaksinumeroista lukua, siis väh. 10 prosentin ääniosuutta.
ReplyDelete>Moderointilinjaa olisi ehkä hyvä linjata avoimesti, kun kerran ennakkomoderointiin on ryhmässä päädytty.
ReplyDeleteAsiasta mitään tietämättä ja facebookgroupissa ikinä käymättä, tuli vaan mieleen että ei vaan ne sinun artikkelisi olisi MV-tason roskaa ja ne siksi hylätään?
Spekulaatiosta on unohtunut näkökohta, oliko Trumpin tarkoitus estää republikaanin valinta presidentiksi voittamalla esivaali?
ReplyDelete