Oracin kautta päädyin lukemaan miten termien muuttaminen on tuottanut kriittisiä voittoja modernin lääketieteen ulkopuolisille hoidoille. Science-Based Medicine-sivusto nostaa esiin oikeita esimerkkejä siitä miten lingvistinen taiturointi on vaikuttanut ihmisten käsitykseen huuhaasta.
Jotkut muistavat vielä sanan "kansanparannus." Se sisälsi kuppauksen, niksauttelun ja muut vastaavat. Lisukkeena tietenkin luonnon yrtit, joissakin kun on ihan oikeasti vaikuttavia ja toimivia aineita. Sitten ilmestyivät "luontaishoidot", jotka sisältävät enemmän näitä luonnosta poimittavia aineita. "Puoskarointia" käytettiin aivoimesti, kunnes jotkut alkoivat käyttämään "vaihtoehtohoitoja" tai "vaihtoehtoista lääketiedettä." Myös "uskomushoidot" olivat käytössä. Jos käyttää muita sanoja, niin tuomio on selvä. Toisia puoskareiksi nimittävä on ennakkoasenteinen. Jos hän sattuu kritisoimaan kiinalaista lääketiedettä, niin hän on rasisti.
Nyt on muotia kutsua ennen puoskaroinniksi kutsuttuja asioita "täydentäviksi hoidoiksi." Kaikkein uusin termi on "integroitu lääketiede." He hoitavat koko ihmistä, eivät vain oireita. Holistinen vs allopaatinen. Läntinen vs itäinen lääketiede. Lineaarinen vs epälineaarinen ajattelu. Näin asiat saavat vastakkaisen, mutta saman arvoisen aseman ihmisten ajattelumaailmassa.
Syy näiden sanojen yleistymiseen löytyy journalismista. Uutisoinnissa pyritään tasapainoon. Kuten Stephen Colbert asian esitti: "Esitän asioiden molemmat puolet, vaikka niitä ei edes olisi." Joskus asioista esitetään vain yksi osapuoli, ja silloinkin pahasti pieleen.
Aamulehden keskustelupalstalla käydään keskustelua Kuopion yliopiston dosentti Markku Myllykankaan avauksesta. Myllykangas meni nimittämään vaihtoehtoisia hoitoja puoskaroinniksi.
Skeptikkojen vastaisku näihin sanojen kaunisteluihin on alkaa käyttämään "science-based medicine" termiä lääketieteestä. Eli "tieteeseen perustuva lääketiede."
No comments:
Post a Comment