Mistä on tällä kertaa kyse?
Kouvolan Sanomat kuvailee tapahtumien kulkua.
Kiistan ytimessä on koululaisten uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus. Tai oikeastaan niiden puute.
Kouvolaiskoulun käytäntö joulukirkkoon menemisestä poiki valituksen. Sen teki Uskonnottomat Suomessa ry. Perinteiseen tyyliin koulu järjesti joulujuhlansa kirkossa. Kirkkoon kuulumattomille tai tilaisuuteen muuten haluttomille järjestettiin korvaavaa ohjelmaa muualla. Koulujen tapa jakaa koululaisia heidän uskontonsa tai uskonnottomuutensa mukaan on ns. maan tapa ympäri Suomea.
Isoin ongelma ja valituksen tulos on vetää huomio joulujuhlan ja joulukirkon eroihin. Koulujen joulujuhlien on oltava vakaumuksellisesti neutraaleja. Koulujen joulukirkkoreissut on oltava vapaaehtoista aktiviteettia, jolloin siihen haluamattomille järjestetään korvaavaa ajanvietettä. Kouvolan kouluissa nämä ovat menneet jollain tapaa sekaisin.
Koulujen joulujuhla on osa opetusta, joten sitä säätelevät koulua koskevat lait. Siksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen päätti, ettei joulujuhlaa (HUOM! Ei joulukirkkoa) voi järjestää "uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen."
Kouvolan kaupunki joutuu päättämään miten se muuttaa käytäntöjään. Koulun joulujuhlaa on vietetty uskonnollisena tilaisuutena. Miten ihmeessä koulu muka pystyy kohtelemaan koululaisia tasa-arvoisesti? Lopettamalla tilaisuudet joissa koululaiset jaotellaan eri ryhmiin. Onko se mahdollista? Tekemällä tilaisuuden, jossa juhla on uskontojen suhteen neutraali. Teoriassa se on mahdollista, mutta omaan uskontoonsa keskittyneet eivät tietenkään tykkää sellaisesta. Ratkaisun löytäminen ei ole helppoa.
Pölösen mukaan sijainti on ratkaisevassa asemassa.
"Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan koulun päättäjäisjuhlaa ei kuitenkaan saa järjestää kirkkosalissa, vaan kunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että yhteiset juhlat järjestetään siten, ettei kukaan joudu vasten tahtoaan osallistumaan itselleen vieraan uskonnon harjoittamiseen."
Perinteisesti uutisten somekommenteissa ei ymmärretä tällaisia päätöksiä. Moni näyttää luulevan, etteivät uskovaiset koululaiset enää pääse joulukirkkoon. Kyllä pääsevät. Kouluajan ulkopuolella vaikka kuinka monessa eri kirkossa. Kunhan ei enää osana koulun virallista ohjelmaa. Moni myös luulee joulun olevan pelkästään kristillinen juhla.
Yle sai luettavakseen tuon Pölösen ratkaisun. Kommentointi on ihan hienoa, mutta huomioni ja virnuiluni vei kansanedustaja Markus Lohi (kesk.). Lohi ui vastavirtaan päätöstä. Perustuslakivaliokunnan jäsenenä hänellä on toisenlainen tulkinta. Perustuslakivaliokunnalta on mietintö vuodelta 2014, jossa kirkkojen todetaan olevan soveliaita myös uskonnottomiin tilaisuuksiin.
Lohi ilmoittaa, ettei sentään mennä liiallisuuksiin vähemmistöjen oikeuksien kanssa. Kristittyjen oikeus omiin koulujuhliinsa koulun ajalla on liian tärkeä.
"Vähemmistöjen asema on päätöksenteossa huomioitava, mutta joskus tulee tilanne, jolloin on selvästi sanottava, että nyt mennään liian pitkälle. Tämä on niitä tilanteita."
Lohi toistaa myös yleisen väärinkäsityken joulun taustoista. Hän ei näytä tiedostavan, että joulua pystyy viettämään myös ilman kristinuskoa.
"Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat koulujen joulujuhlat, pidettiin ne sitten kirkoissa tai kouluissa. Näin on voitava olla myös tulevaisuudessa."
Kouluilla on mahdollisuus uskontoneutraaliin joulujuhlaan. Kristityt voivat halutessaan mennä joulukirkkoon vaikka jokaisena joulukuun päivänä. Se, etteivät he tee näin, kertoo jotain kristityistä.
Mitä itse muistan koulujeni joulujuhlista, niin eivät ne olleet mitenkään usknnollissävytteisiä. No, oli kai se Jeesuslapsi joskus seimessään ja Tiernapojat kiekuivat siitä Ylhäisen koitosta, mutta paljon tärkeämpi asia oli koulun ja oppilaiden yhteisöllisyys, joka tiivistyi juuri tuollaisiin tilaisuuksiin. Mutta vanhemmat,tai pikemminkin suurisuisimmat heistähän tällaisista asioista meteliä pitävät. Koululaisilta itseltään ei tietenkään asiasta kysytä.
ReplyDeleteHashista pitäs saada, mutta koululaiset eivät saa mennä joulukirkkoon. Miksi ylipäätänsä koulussa sitten pitäisi viettää mitään joulujuhlaa, jos kaikissa perheissä ei edes vietetä joulua? Väärin se on sellaisiakin oppilaita kohtaan, jos heidät pakotetaan osallistumaan joulujuhlaan. Eikö olisi hyvä, että jokainen viettää joulua, kuten haluaa tai on viettämättä. Juhlat kuuluvat jokaisen omaan vapaa-aikaan.
ReplyDeleteKouluissahan juhlitaan syyslukukauden päätöstä. Kristityt tietysti haluavat vielä sen päälle korostaa kaikkea sitä, mikä on väärin heidän uskomuksissaan. Veikkaisin, että jos koululaisilta kysyisi, niin enemmistö juhlisi sitä, että opiskelussa on tauolla.
ReplyDeleteMutta kuka sen hihhulin Raamatun nostaa, jos ei hihhuli itse. Olisi hyvä tietää historiaa - se yleistietona antaa miltei maagisen suojan hihhulismia vastaan. Ja koulusta sitä yleistietoa saa, seurakunnasta saa väritettyä ”me ensin” -totuutta.
Mutta järjestetään ensi vuodesta lähtien syyskauden päättäjäiset vaikka muslimien tiloissa - saa sitten muutama kristitty ihottuman takia vapautuksen.
Kuinkakohan moni hihhuli oli salissa omissa joulujuhlissaan - taisi moni olla P-paikalla föraamassa autoista stereoita.
Lauri Nurmi on Iltalehteen koonnut poliitikkojen toilailut ja vastenmielisen populismin asiassa: https://t.co/Rl3tap78Xf
ReplyDelete(Matalamielisyyden huippuna Kärnä joka : -Olen huolissani Suomessakin nousevasta ’militantista ateismista’,joka haluaa hävittää kaiken uskontoon..).
Voi jumalauta!
Mutta koulun joulujuhlista voinee kuitenkin kieltäytyä ja ne "hihhulioppilaat" voinevat mennä sen ajaksi kirkkoon jumalanpalvelukseen viettämään syyslukukauden päättäjäisiä, jos on pakko viettää päättäjäisiä.
ReplyDeleteJos näiden joulukirkon puolustajien mielestä kirkko ei ole tunnustuksellinen juhlapaikka, niin kai seuraavina vuosina päättäjäiset voidaan järjestää vuorostaan moskeijassa tai buddhalaistemppelissä. Siinä voi mennä muutamalla kristityllä öylätti väärään kurkkuun, kun veisaavat välillä toisenlaista virttä.
ReplyDeleteOman uskonnon yksisilmäinen ainoana oikeana elämäntapana pitäminen saa kumman sokeaksi muulle yhteiskunnalle. Silloin on helppo asetella sitä uhrisädekehää päänsä päälle ja kokea olevansa ah niin sorrettu, kun ei pääsekään sanelemaan muille miten heidän tulisi elää.
Eikös tämä Pölösen päätös koskenut sitä, ettei kaikille koululaisille yhteistä joulujuhlaa saa järjestää kirkossa (eikä siis moskeijassakaan tms.)? Se on mielestäni Ok! Mutta ei se silti kiellä oppilaiden viemistä joulukirkkoonkaan yhteisen joulujuhlan lisäksi. Monet uskovat yhtälailla kuin uskonnonvastustajatkin ovat tainneet sen tulkita tarkoittavan sitä, ettei koululaisten joulukirkkoja muka saisi järjestää!
ReplyDeleteVarmaan monissa kouluissa etenkin suurilla paikkakunnilla ei oppilaita viedä kouluaikana joulukirkkoon ja joulujuhlista poistetaan kaikki uskonnollinen ja toisaalta taas monilla paikkakunnilla oppilaat menevät joulukirkkoon yhteisen joulujuhlan lisäksi. Niin erilaisissa todellisuuksissa Suomessa eletään.
Ja "Jos näiden joulukirkon puolustajien mielestä kirkko ei ole tunnustuksellinen juhlapaikka,"
ReplyDeleteniin onko heillä vastaansanomista jos kirkossa järjestää koululaisille tango-konsertin, tanssit tai kiksutrance-illan. Useimmiten on koska herranjestas!, Sehän on "pyhä paikka! Jumalan huone"!
PS. Olen soittanut aboutti kiksu*-tranceakin kirkko-uruilla mutta ei yleisö onneksi tiänny! ;D
* https://urbaanisanakirja.com/word/kiksu/
Ei juma!
ReplyDeletePS-poliitikko Samuli Voutila, Kuopion kaupunginvaltuutettu ja PS-nuorten pj:nä 2017-18,
twiittasi että:
Onneksi Suomi ei ole sekulaari valtio vaan meillä on kaksi(2) valtionkirkkoa.
Jumalanpalvelus ei ole "palvontameno" vaan osa kristillistä kulttuuriamme, perinteitä ja on tärkeää että lapset opivat tämän tavan myös ...
- https://pbs.twimg.com/media/EJAzTIgXkAES78z.jpg
YLE: Ensin luultiin, että Orpo ja Kulmuni käsittivät joulujuhlalinjauksen väärin, mutta he tarkoittivatkin mitä twiittasivat – myös yo-lakit pitää voida jakaa kirkossa
ReplyDelete- https://yle.fi/uutiset/3-11062377
Mitä hemm..?! Mutta tuon voi kääntää viimeisilä riveillä..
Orpo ja Kulmuni vakuuttavat, ettei linjaus koske ainoastaan evankelisluterilaisen valtavirran kirkkoja.
Entäpä tilaisuus rauhanyhdistyksen tiloissa? Tai ortodoksikirkossa?
– Kannustan ihmisiä tutustumaan maailman uskontoihin ja Suomessa oleviin uskontoihin, Kulmuni sanoo.
– Minusta mitään tilaa tai tahoa ei pitäisi kategorisesti sulkea pois, Orpo sanoo.
.. niin että jos isommat tilat löytyy (tulevasta) suurmoskeijasta tai hindutemppelistä niin sinne sitten kaikkien, myös kokoomukselaisten ja kepulaisten, lapset... ;D
Ehkä Orpo ja Kulmuni voisivat olla oikeassa siinä mielessä, ettei mikään estäisi järjestämästä koulun yhteistä joulu- tai kevätjuhlaa kirkossakaan, jos kaikki menevät sinne mahdollisten vastustajien agitaatiosta huolimatta.
ReplyDeletePakotetaanko Jehovan Todistajatkin osallistumaan koulun joulujuhlaan siitäkin huolimatta, etteivät edes juhli joulua?
ReplyDelete